Acnee

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5

Acneea este o afecţiune a pielii care debutează atunci când celulele sebacee şi celulele moarte de la nivelul tegumentului astupă porii din zona feţei. Dacă există numai câteva asemenea puncte, se consideră a fi o formă uşoară de acnee. Forma severă a acneei se manifestă prin numeroase astfel de puncte în zona feţei, pe gât şi pe spate.

Glandele sebacee de mici dimensiuni din zona feţei sunt situate sub suprafaţa pielii. Aceste glande produc sebum care ajută la menţinerea elasticităţii şi delicateţei pielii, porii mici de la nivelul pielii sunt canale prin care sebumul ajunge la suprafaţa pielii. Secreţia glandelor sebacee este foarte activă în perioada adolescenţei, pielea capătă un caracter „uleios”, mucusul obturează porii şi determină apariţia inflamaţiei.
Atunci când celulele pielii astupă porii de la suprafaţa pielii şi pătrund bacteriile, începe procesul de înroşire, inflamar şi supurare.

La majoritatea persoanelor, acneea apare în perioada adolescenţei din cauza schimbărilor hormonale normale care stimulează glandele sebacee de la nivelul pielii.
La unele persoane, acneea poate fi cauzată şi de anumite alimente – ciocolată, diverse legume.
În cazuri rare, acneea este cauzată şi de alte boli: în cazul fetelor şi al femeilor – sindromul ovarelor polichistice (formarea unor chisturi multiple la nivelul ovarelor, fapt ce perturbă activitatea normală a acestora din urmă). Acneea poate conduce de asemenea şi la subţierea firului de păr, la creşterea masei capilare de pe corp şi la alte asemenea probleme.

Acneea este o consecinţă a trei factori principali: intensificarea activităţii glandelor sebacee, splălatul feţei în mod neregulat, infecţiile bacteriene (bacteria propionbacterium acnes are enzima lipaza care transformă grăsimile în acizi graşi, acizii determină hipertrofierea foliculului capilar, aceasta astupă glandele sebacee şi acestea îşi intensifică activitatea, iar acizii graşi iritanţi şi bacteriile determină inflamarea foliculilor capilari).

Factorii care contribuie la apariţia acneei sunt: hormonii (hormonii masculini stimulează hipersecreţia glandei sebacee, hormonii de sarcină şi pilulele contraceptive afectează, de asemenea, activitatea glandelor sebacee), medicamentele (steroizii, hormonii masculini), dieta (produsele cu un conţinut ridicat de carbohidraţi – pâine, chips-uri).

Acnee. Simptome

De regulă, acneea apare în zona feţei, a gâtului, a spatelui şi a umerilor (întrucât aici se află localizate glandele sebacee care funcţionează la cote maxime). Tipurile de acnee sunt după cum urmează: acneea non – inflamatorie (comedoanele – foliculi capilari astupaţi, care sunt comedoane deschise la suprafaţa pielii, cu vârful închis la culoare, iar când există un folicul astupat sub piele – o umflătură de culoare albă) şi acneea inflamatorie (papule – de culoare roz, mărite ca volum; pustule – roşii, dureroase, acneea purulentă, noduli de mari dimensiuni, de structură solidă, acneea dureroasă, chisturi – dureroase, pline de lichid şi care lasă cicatrici).

Acnee. Cursul bolii

De regulă, acneea apare la adolescenţi şi la persoanele adulte tinere. În această perioadă, producţia de testosteron se intensifică atât la femei cât şi la bărbaţi. Hormonul de sex masculin stimulează secreţia glandelor sebacee de la nivelul pielii. La unele femei acneea apare înainte de menstruaţie.

Acnee. Diagnostic

Medicul strânge informaţii medicale detaliate (acuzele, factorii de risc, dependenţe, comorbidităţi, alergii) şi va efectua un examen fizic – va evalua textura pielii şi intensitatea acneei.
Dacă medicul suspectează faptul că acneea ar putea fi simptomul unor alte afecţiuni (ca de exemplu un nivel ridicat de testosteron la femei), se efectuează şi alte teste şi analize, precum: analizele de sânge efectuate la laborator şi biopsia de tegument.

Acnee. Tratament

Principiul major al tratamentului în cazul acneei este reprezentat de reducerea cantităţii de grăsime prin inhibarea secreţiei de sebum şi prevenirea astupării foliculilor capilar şi împiedicarea, astfel, a pătrunderii bacteriilor. Rezultatele tratamentul pot fi vizibile, de regulă, în termen de 4 – 8 săptămâni. La începutul tratamentul, aspectul tegumentului se poate înrăutăţi uşor, iar ulterior se va ameliora.
Medicul vă va recomanda medicamente ce se eliberează pe bază de reţetă medicală – creme şi unguente medicinale sau medicamente care se iau pe cale orală (antibiotice – acestea nu se pot utiliza pe perioada sarcinii). Acneea de tip moderat sau sever se tratează cu antibiotice, care reduc gradul de infecţie şi inflamaţia. Contraceptivele orale pot ameliora simptomele acneei la femei.
Terapia cu laser şi lumină ajută să se ajungă până la straturile profunde ale pielii, fără niciun fel de afectare a suprafeţei acesteia. Laserul distruge glandele sebacee iar terapia pe bază de lumină ajută la uciderea bacteriilor. Aceste proceduri ajută de asemenea şi la îmbunătăţirea structurii pielii.
Procedurile cosmetice, cum ar fi peeling – ul facial şi dermabraziunea pot fi folosite de asemenea.
Cicatricile lăsate de acnee se pot trata în următoarele feluri: un produs de umplere a ţesuturilor moi (colagenul se injectează subcutanat sau sub ţesutul adipos, şi astfel cicatricile sunt mai puţin vizibile); peeling – ul chimic (o concentraţie intensă de acid ajută la îndepărtarea stratului superior al pielii şi la reducerea cicatricilor profunde); dermabraziunea (cicatricile superficiale se înlătură complet, schimbările în materie de culoarea pielii sunt posibile de asemenea), microdermabraziunea (suprafaţa pielii este „lovită” cu o serie de cristale care perie gentil stratul superior al pielii); terapia pe bază de lumină laser sau terapia cu radiofrecvenţă (stratul superior al pielii este distrus iar derma este încălzită; aceste proceduri nu afectează stratul superior al pielii iar prin încălzire se intensifică procesul de regenerare de la nivelul pielii); intervenţia chirurgicală la nivelul pielii (îndepărtarea cicatricilor sau transplantarea unor porţiuni de tegument).

Acnee. Prevenție

Chiar şi atunci când se reduce acneea, este importantă continuarea tratamentului (cremele, pastilele, terapia pe bază de lumină) pentru a preveni reapariţia acesteia. Se pot folosi anumite geluri speciale pentru peeling şi o serie de creme medicinale, la domiciliu, în scopul prevenirii acneei. Este important de asemenea şi să se facă duş în mod regulat şi să se evite folosirea de produse cosmetice.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Cura cu stafide te ține departe de anemie
Cura cu stafide te ține departe de anemie Aceste fructe dulci deși au o textură destul de uscată, reprezintă o porție imensă de sănătate. Pot fi consumate ca atare, înlocuind cu succes dulciurile din comerț, sau pot fi folosite la prepararea diverselor bunătăți culinare. +2 / 0 +2

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Cura cu stafide te ține departe de anemie
Cura cu stafide te ține departe de anemie Aceste fructe dulci deși au o textură destul de uscată, reprezintă o porție imensă de sănătate. Pot fi consumate ca atare, înlocuind cu succes dulciurile din comerț, sau pot fi folosite la prepararea diverselor bunătăți culinare. +2 / 0 +2

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele?
Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele? Analiza citologica studiaza caracterul morfologic si functional al celulelor, iar testul Babes Papanicolau este una dintre aceste tipuri de analize. +2 / 0 +2

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5