Bebelus prematur

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+1

Nou – născutul prematur este acel nou – născut care a venit pe lume mai devreme de cea de – a 37 – a săptămână de sarcină (durata sarcinii fiind mai mică de 259 de zile). O sarcină normală se întinde pe o perioadă de 38-40 de săptămâni. În ceea ce priveşte naşterea prematură, motivele se pot împărţi în patologia mamei şi patologia fătului.
Patologia mamei:
Diversele afecţiuni şi boli ale mamei pe perioada sarcinii. Spre exemplu, bolile infecţioase care apar pe parcursul sarcinii, cum ar fi toxoplasmoza, rubeola, parotidita, gripa. Afecţiunile renale, o tensiune arterială crescută, bolile cronice severe, de tipul diabetului, bolile cardiace, etc. Leziunile la nivelul uterului datorate unor avorturi anterioare sau intervenţiilor chirurgicale din trecut, pot exercita şi ele o anume influenţă. Factorii precum fumatul, consumul de alcool, tensiunea de ordin emoţional, o alimentaţie săracă în elemente nutritive, diversele traume, precum şi vârsta fragedă a mamei pot constitui de asemenea astfel de factori de risc în ceea ce priveşte naşterea prematură.
Patologia fătului:
Fătul poate apărea prematur pe lume, din cauza unor mutaţii la nivelul genelor şi al cromozomilor. Prematuritatea se împarte în următoarele categorii:
Prematuritate uşoară (34-37 de săptămâni); prematuritate medie (25-33 de săptămâni); prematuritate mare (<25 de săptămâni).
În Lituania, se nasc în jur de 5-6% nou – născuţi prematuri.

Bebelus prematur. Simptome

Nou – născutul prematur este acel nou – născut care nu s – a dezvoltat complet pentru a se putea adapta în mediul extern. Indicii comuni sunt următorii: capul este mare, în mod disproporţional, în raport cu corpul; greutatea este undeva sub 2500 g, înălţimea înregistrând undeva sub 46 cm. Braţele şi picioarele nou – născutului par a fi foarte firave, întrucât ţesutul adipos nu este încă perfect dezvoltat. Este obişnuit tegumentul foarte subţire, ca si cum ar fi transparent; reţeaua de vene subcutanate se poate observa cu claritate. Sfârcurile nou – născutului nu sunt dezvoltate, nu au apărut la suprafaţa pielii. Atunci când se înregistrează un grad crescut de prematuritate, pavilionul urechii nu este dezvoltat, are o formă atipică, iar cartilagiul urechii este moale.
În cazul nou – născuţilor prematur, unghiile sunt scurte, mai scurte decât vârfurile degetelor. Există mici riduri la nivelul tălpilor picioarelor; întregul corp este acoperit cu păr scurt. Suturile craniene nu sunt închise încă, astfel că oasele craniene sunt mobile. În ceea ce priveşte nou – născuţii prematuri pot apărea următoarele calităţi care le sunt specifice: o temperatură scăzută a corpului, respiraţie neregulată, probleme de respiraţie, lipsa unor reflexe normale, cum ar fi suptul.

Bebelus prematur. Cursul bolii

În cazul copiilor născuţi prematur, tonusul muscular este slab, respiraţia este neregulată. Nou – născuţii prematuri, cu vârstă sub 32 de săptămâni nu şi – au format încă reflexul de supt şi de înghiţit, astfel că li se poate părea foarte dificil să mănânce şi de asemenea, se pot îneca sau sufoca.
Din cauza prematurităţii, pot apărea următoarele complicaţii:
Probleme legate de respiraţie. Din cauza faptului că sistemul de respiraţie nu este complet dezvoltat. O astfel de complicaţie prezintă un grad mult mai mare de probabilitate în cazul nou – născuţilor care vin pe lume mai devreme de a 35 – a săptămână de sarcină.
Probleme cardiace. Din cauza canalului arterial deschis şi a tensiunii arteriale scăzute.
Probleme cerebrale. Nou – născuţii cu vârste sub 28 de săptămâni prezintă riscul dezvoltării unor hemoragii intracraniene. Aceasta poartă denumirea de hemoragie intraventriculară.
Disfuncţii de termoreglare. Din cauza faptului că sistemul de termoreglare nu s – a dezvoltat, nou – născuţii prematuri pot răci foarte repede şi se poate instala hipotermia. Aceasta conduce la probleme respiratorii.
Afecţiuni la nivelul tractului gastrointestinal. Din cauza faptului că sistemul de digestie nu s – a dezvoltat complet, nou – născuţii prezintă un risc real de dezvoltare a unei enterocolite necrozante.
Afecţiuni la nivelul sistemului imunitar. Nou – născuţii prematuri prezintă un risc sport de a dezvolta boli infecţioase, din cauza faptului că sistemul imunitar nu este complet dezvoltat.
Probleme de circulaţie sanguină. Pot apărea anemia şi icterul.
Alte complicaţii care pot apărea: paralizia cerebrală, tulburările de vedere, tulburările de auz.

Bebelus prematur. Diagnostic

Pentru a determina gradul de prematuritate, medicul se bazează pe informaţiile legate de data naşterii copilului în speţă, evaluând în acelaşi timp şi starea şi felul în care arată şi se înfăţişează acesta din urmă (forma craniului, sfârcurile, lungimea unghiilor, pavilioanele urechilor, etc.). Fiecărui indice în parte i se atribuie un număr de puncte şi atunci când se efectuează totalizarea, medicul poate stabili vârsta gestaţională a nou – născutului respectiv.
În funcţie de vârsta şi greutatea pe care o prezintă nou – născutul la naştere, se disting următoarele grade de prematuritate:
Prematuritate uşoară: 2001-2500g.; 35-37 de săptămâni;
Prematuritate medie: 1501-2000 g.; 32-34 de săptămâni;
Prematuritate severă: 1001- 1500g.; 26-31 de săptămâni;
Prematuritate extrem de severă: <1000 g.; <29 de săptămâni.

Bebelus prematur. Tratament

O întreagă echipă de medici are grijă de un nou – născut: medicul pediatru, neonatologul (medicul specialist pe problemele asociate nou – născuţilor), medicul pulmonolog pediatru, medicul cardiolog pediatru, neurologul pediatru, medicul specialist în chirurgie pediatrică. În cazul nou – născutului este necesar un incubator care să păstreze temperatura normală a corpului. Acesta monitorizează şi funcţiile vitale: respiraţia, activitatea cardiacă, tensiunea arterială, temperatura corpului. În cazul nou – născuţilor veniţi prematur pe lume, care nu se pot hrăni singuri, se montează un tub de alimentaţie. În eventualitatea în care un astfel de nou – născut prezintă un grad sever de anemie, se poate efectua şi o transfuzie de sânge, dacă va fi nevoie; În ceea ce priveşte icterul în cazul nou – născuţilor se folosesc o serie de lămpi speciale pentru tratarea acestuia. În cazul nou – născutului trebuie asigurat un echilibru suficient de lichide. Dacă apare riscul producerii unei boli infecţioase, se vor prescrie antibiotice. Dintre medicamentele prescrise în cazul prematurilor, se pot enumera următoarele: diuretice, care stimulează îndepărtarea urinei, surfactant pentru maturitatea plămânilor. Uneori este nevoie şi de o intervenţie chirurgicală, dacă apar boli precum: enterocolita necrozantă, hidrocefalia, canal arterial deschis. Copilul poate fi externat, numai atunci când gradul de termoreglare înregistrează valori normale, precum şi atunci când temperatura corpului este constantă, atunci când copilul este capabil să mănânce din biberon sau să sugă de la sânul mamei, atunci când acesta ajunge la o greutate normală.

Bebelus prematur. Prevenție

Pentru a evita naşterea prematură în cazul unui nou – născut, este esenţial să se trateze sau să se stabilizeze toate bolile cronice până la momentul la care femeia rămâne însărcinată. Să nu se fumeze, să nu se consume alcool pe perioada sarcinii, mama să beneficieze de o alimentaţie sănătoasă (alimentaţia trebuie să fie echilibrată, calorică, bogată în vitamine). Femeia însărcinată trebuie să evite stresul, tensiune de ordin emoţional, să – şi menţină un regim de odihnă şi de activitate efectivă. Femeia însărcinată trebuie să se protejeze de bolile infecţioase, să evite locurile aglomerate, precum şi contactul cu oamenii infectaţi.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Leușteanul alungă durerile de stomac
Leușteanul alungă durerile de stomac Bun la gust, gospodinele, de regulă, îl pun în mâncăruri sau salate, deși, din timpuri străvechi a fost utilizat ca leac pentru anumite afecțiuni. Află la ce boli ajută! +6 / 0 +6

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou D C Dulcan: 5 minute de suparare imobilizeaza pentru 5-6 ore sistemul imunitar
D C Dulcan: 5 minute de suparare imobilizeaza pentru 5-6 ore sistemul imunitar Descope­ririle fizi­cii cuantice au arătat că mintea noastră e cea care face să colap­seze undele de energie şi le trans­formă în parti­cule, adică în materie. A gândi înseamnă a transforma nevăzu­tul în văzut. +4 / 0 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou 10 beneficii ale consumului de mere
10 beneficii ale consumului de mere Merele sunt fructele cel mai bine comercializate, alături de banane şi portocale. Te-ai întrebat vreodată de ce? Să fie doar gustul acestora cauza sau există şi beneficii Noi am găsit 10 dintre cele mai cunoscute! +5 / 0 +5

Diete Mai multe articole

Nou Top alimente care taie pofta de mâncare exagerată
Top alimente care taie pofta de mâncare exagerată Gustările dintre mese sunt foarte importante atunci când eşti la dietă pentru că te pot ajuta să faci faţă mai uşor poftelor care te bântuie la fiecare colţ de stradă. +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou Tot ce trebuie să știi despre stafilococul auriu
Tot ce trebuie să știi despre stafilococul auriu Bacterie de care auzim adesea, Stafilococul auriu se află pretutindeni în jurul nostru. Mulți dintre noi îl purtăm pe piele, în cavitatea nazală sau în faringe, fără să știm. Atunci când imunitatea este slăbită, bacteria atacă și devine periculoasă pentru sănătate. +6 / 0 +6

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5