Boala celiaca

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+1

Boala celiacă este o boală ereditară genetică. Părinții transmit copiilor lor un anumit set de gene care determină tendința de apariție a acestei boli. La exterior oamenii cu astfel de set de gene par a fi complet sănătoşi, dar dacă un produs care conține gluten intră în corp, o anumită reacție a sistemului imunitar începe în organism. Sistemul imunitar produce celule active și atacă intestinul (aceasta este o reacție autoimună, care este îndreptată spre propriul organism). Un sistem imunitar activat atacă celulele intestinale. Aceasta determină inflamația și leziunea. Inflamația intestinală a mucoaselor continuă atâta timp cât o persoană consumă produsele care conțin gluten. Pentru a începe o reacție imună, este necesară numai o cantitate mică de gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în cea mai mare parte în cereale (secară, grâu, orz), și în produse care conțin aceste semințe/cereale.

Boala celiaca. Simptome

Simptomele bolii celiace pot fi diferite pentru fiecare persoană. Simptomele clasice sunt diareea, pierdere în greutate; pentru un sfert dintre pacienți apare constipația. Alte simptome: anemie cu deficiență de fier, osteoporoză (posibile fracturi), exantemul pielii, traume ale smalțului dinților, dureri de cap și oboseală, dureri articulare.

Boala celiaca. Cursul bolii

Pentru pacienții mai tineri, boala celiacă apare în primele luni sau ani sau după câteva săptămâni din momentul, în care copilul a mâncat alimente care conțin gluten. Pentru copii, diareea, câştigarea sau pierderea în greutate, refuzul de a mânca este comun. Pentru copiii mai mari, o simptomatologie similară este comună; în plus diareea s-ar putea interschimba cu constipația. În cazul în care tratamentul nu este prescris la timp, boala celiacă poate cauza grave consecințe ce ar putea determina epuizarea copilului, retardul substanțial al acestuia. Adulții, de obicei, se plâng de dureri de stomac, balonare și gaze abdominale urât mirositoare, de diaree și de constipație, sânge în fecale, fecale spălăcite în WC (aceasta este determinată de cantitatea mare din grăsimi în materiile fecale).
Consecințele bolii celiace sunt: înălțimea mică, pubertate lentă și infertilitate, lipsă de alimentație, pierderea de calciu şi de densitate a oaselor, intoleranță la lactoză și tumori.

Boala celiaca. Diagnostic

După examinarea unui pacient și ascultarea suferințelor sale, doctorul bănuiește mai multe boli, inclusiv boala celiacă. Pentru confirmarea bolii, trebuie efectuate următoarele teste. La mostra de sânge sunt determinați niște anticorpi specifici împotriva glutenului (anumite celule ale sistemului imunitar care atacă mucoasa intestinală). Prin acest test este posibil să se diagnosticheze boala celiacă pentru pacienții cu simptomatologie uşoară sau chiar pentru cei care nu au prezentat încă simptome ale bolii. În timpul endoscopiei, intestinul subţire este examinat și este prelevată biopsia de perete de intestin. Rezultatele biopsiei confirmă sau neagă prezența bolii celiace. De asemenea, în diagnosticare este folosit un proces de dietă gluten-liber, în care o mamă și copilul ei consumă produse gratuite de gluten. Diminuarea și dispariția simptomelor permit să se confirme boala celiacă. Alte teste sunt efectuate pentru a evalua starea generală a pacientului și consecințele bolii celiace: hemoglobina, colesterolul, trigliceridele, hormoni, densitatea osoasă, etc.

Boala celiaca. Tratament

Pentru persoanele cu boală celiacă, este prevăzută în primul rând dieta cu gluten- liber, de aceea este important să știți ce produse conțin gluten sau sunt libere de gluten (acestea sunt indicate de medic sau de dietetician, pacienții pot afla mai multe despre ele în diverse surse literare) . Persoanele cu boli celiace trebuie să refuze pâinea, chiflele, fursecurile, pastele și alte produse de brutărie și mâncăruri. Este important să citiți compoziția produselor și să văamintiți că secara, grâul și orzul conțin gluten. Unele produse alimentare sunt marcate separat. Nu exista medicamente de tratare a bolii celiace; sunt prescrise medicamente pentru a reduce simptomele. Steroizii se pot prescrie pentru a suprima inflamația intestinală. Vitaminele și suplimentele alimentare sunt prescrise în plus. Tratamentul chirurgical nu este aplicat.

Boala celiaca. Prevenție

Profilaxia bolii celiace nu se aplică, pentru că primul mecanism începe atunci când persoana încă nu știe că are o boala celiacă. În scopul de a diminua exacerbările, de a opri progresia bolii și de a îmbunătăți bunăstarea, este foarte important să se țină o dieta liberă-de- gluten.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim? Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa? +5 / 0 +5

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Este aerul conditionat atat de nociv starii de sanatate precum se vehiculeaza? Nu de mult timp, aerul conditionat a fost considerat luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau transport public pe vreme caniculara, in perioada verii. Din pacate, utilizat in mod abuziv, la temperaturi foarte joase si fara a fi intretinut in mod... +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim? Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa? +5 / 0 +5

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +5 / 0 +5

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5