Boala celiaca

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+1

Boala celiacă este o boală ereditară genetică. Părinții transmit copiilor lor un anumit set de gene care determină tendința de apariție a acestei boli. La exterior oamenii cu astfel de set de gene par a fi complet sănătoşi, dar dacă un produs care conține gluten intră în corp, o anumită reacție a sistemului imunitar începe în organism. Sistemul imunitar produce celule active și atacă intestinul (aceasta este o reacție autoimună, care este îndreptată spre propriul organism). Un sistem imunitar activat atacă celulele intestinale. Aceasta determină inflamația și leziunea. Inflamația intestinală a mucoaselor continuă atâta timp cât o persoană consumă produsele care conțin gluten. Pentru a începe o reacție imună, este necesară numai o cantitate mică de gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în cea mai mare parte în cereale (secară, grâu, orz), și în produse care conțin aceste semințe/cereale.

Boala celiaca. Simptome

Simptomele bolii celiace pot fi diferite pentru fiecare persoană. Simptomele clasice sunt diareea, pierdere în greutate; pentru un sfert dintre pacienți apare constipația. Alte simptome: anemie cu deficiență de fier, osteoporoză (posibile fracturi), exantemul pielii, traume ale smalțului dinților, dureri de cap și oboseală, dureri articulare.

Boala celiaca. Cursul bolii

Pentru pacienții mai tineri, boala celiacă apare în primele luni sau ani sau după câteva săptămâni din momentul, în care copilul a mâncat alimente care conțin gluten. Pentru copii, diareea, câştigarea sau pierderea în greutate, refuzul de a mânca este comun. Pentru copiii mai mari, o simptomatologie similară este comună; în plus diareea s-ar putea interschimba cu constipația. În cazul în care tratamentul nu este prescris la timp, boala celiacă poate cauza grave consecințe ce ar putea determina epuizarea copilului, retardul substanțial al acestuia. Adulții, de obicei, se plâng de dureri de stomac, balonare și gaze abdominale urât mirositoare, de diaree și de constipație, sânge în fecale, fecale spălăcite în WC (aceasta este determinată de cantitatea mare din grăsimi în materiile fecale).
Consecințele bolii celiace sunt: înălțimea mică, pubertate lentă și infertilitate, lipsă de alimentație, pierderea de calciu şi de densitate a oaselor, intoleranță la lactoză și tumori.

Boala celiaca. Diagnostic

După examinarea unui pacient și ascultarea suferințelor sale, doctorul bănuiește mai multe boli, inclusiv boala celiacă. Pentru confirmarea bolii, trebuie efectuate următoarele teste. La mostra de sânge sunt determinați niște anticorpi specifici împotriva glutenului (anumite celule ale sistemului imunitar care atacă mucoasa intestinală). Prin acest test este posibil să se diagnosticheze boala celiacă pentru pacienții cu simptomatologie uşoară sau chiar pentru cei care nu au prezentat încă simptome ale bolii. În timpul endoscopiei, intestinul subţire este examinat și este prelevată biopsia de perete de intestin. Rezultatele biopsiei confirmă sau neagă prezența bolii celiace. De asemenea, în diagnosticare este folosit un proces de dietă gluten-liber, în care o mamă și copilul ei consumă produse gratuite de gluten. Diminuarea și dispariția simptomelor permit să se confirme boala celiacă. Alte teste sunt efectuate pentru a evalua starea generală a pacientului și consecințele bolii celiace: hemoglobina, colesterolul, trigliceridele, hormoni, densitatea osoasă, etc.

Boala celiaca. Tratament

Pentru persoanele cu boală celiacă, este prevăzută în primul rând dieta cu gluten- liber, de aceea este important să știți ce produse conțin gluten sau sunt libere de gluten (acestea sunt indicate de medic sau de dietetician, pacienții pot afla mai multe despre ele în diverse surse literare) . Persoanele cu boli celiace trebuie să refuze pâinea, chiflele, fursecurile, pastele și alte produse de brutărie și mâncăruri. Este important să citiți compoziția produselor și să văamintiți că secara, grâul și orzul conțin gluten. Unele produse alimentare sunt marcate separat. Nu exista medicamente de tratare a bolii celiace; sunt prescrise medicamente pentru a reduce simptomele. Steroizii se pot prescrie pentru a suprima inflamația intestinală. Vitaminele și suplimentele alimentare sunt prescrise în plus. Tratamentul chirurgical nu este aplicat.

Boala celiaca. Prevenție

Profilaxia bolii celiace nu se aplică, pentru că primul mecanism începe atunci când persoana încă nu știe că are o boala celiacă. În scopul de a diminua exacerbările, de a opri progresia bolii și de a îmbunătăți bunăstarea, este foarte important să se țină o dieta liberă-de- gluten.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Ce ulei nu ar trebui să-ți lipsească iarna din casă
Ce ulei nu ar trebui să-ți lipsească iarna din casă Unul dintre cele mai bune uleiuri pentru gătit este uleiul de cocos. Compoziția acestuia rămâne neschimbată chiar și la temperaturi ridicate. +15 / 0 +15

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Donarea de sange si avantajele ei pentru sanatate
Donarea de sange si avantajele ei pentru sanatate Este foarte important ca omul sa constientizeze importanta donarii de sange. Sangele nu poate fi fabricat, nu se poate cumpara atunci cand cineva are nevoie de o transfuzie, unica solutie fiind donarea. +11 / 0 +11

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Ce ulei nu ar trebui să-ți lipsească iarna din casă
Ce ulei nu ar trebui să-ți lipsească iarna din casă Unul dintre cele mai bune uleiuri pentru gătit este uleiul de cocos. Compoziția acestuia rămâne neschimbată chiar și la temperaturi ridicate. +15 / 0 +15

Diete Mai multe articole

Nou De ce e branza feta mai sanatoasa decat alte branzeturi
De ce e branza feta mai sanatoasa decat alte branzeturi Branza feta este acel tip de telemea realizata din lapte de oaie sau de capra, uneori chiar dintr-o combinatie din aceste doua tipuri de lapte. Acest tip de branza se face remarcat nu numai prin gustul deosebit, ci si datorita efectelor benefice pe care le are pentru sanatate. +17 / 0 +17

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum iti dai seama ca ai lipsa de vitamine, fara sa mergi la medic
Cum iti dai seama ca ai lipsa de vitamine, fara sa mergi la medic Organismul nu poate sa functioneze corect fara un aport suficient de vitamine. Lipsa acestor nutrienti, numita in termeni medicali avitaminoza, poate fi cauzata fie de o alimentatie saraca in legume si fructe +17 / 0 +17

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Masti hidratante pentru tenul foarte uscat in sezonul rece
Masti hidratante pentru tenul foarte uscat in sezonul rece Deshidratarea este cel mai mare inamic al pielii tale intrucat ii ofera un aspect uscat, mat si accentueaza si ridurile. +9 / 0 +9

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6