Boala celiaca

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+1

Boala celiacă este o boală ereditară genetică. Părinții transmit copiilor lor un anumit set de gene care determină tendința de apariție a acestei boli. La exterior oamenii cu astfel de set de gene par a fi complet sănătoşi, dar dacă un produs care conține gluten intră în corp, o anumită reacție a sistemului imunitar începe în organism. Sistemul imunitar produce celule active și atacă intestinul (aceasta este o reacție autoimună, care este îndreptată spre propriul organism). Un sistem imunitar activat atacă celulele intestinale. Aceasta determină inflamația și leziunea. Inflamația intestinală a mucoaselor continuă atâta timp cât o persoană consumă produsele care conțin gluten. Pentru a începe o reacție imună, este necesară numai o cantitate mică de gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în cea mai mare parte în cereale (secară, grâu, orz), și în produse care conțin aceste semințe/cereale.

Boala celiaca. Simptome

Simptomele bolii celiace pot fi diferite pentru fiecare persoană. Simptomele clasice sunt diareea, pierdere în greutate; pentru un sfert dintre pacienți apare constipația. Alte simptome: anemie cu deficiență de fier, osteoporoză (posibile fracturi), exantemul pielii, traume ale smalțului dinților, dureri de cap și oboseală, dureri articulare.

Boala celiaca. Cursul bolii

Pentru pacienții mai tineri, boala celiacă apare în primele luni sau ani sau după câteva săptămâni din momentul, în care copilul a mâncat alimente care conțin gluten. Pentru copii, diareea, câştigarea sau pierderea în greutate, refuzul de a mânca este comun. Pentru copiii mai mari, o simptomatologie similară este comună; în plus diareea s-ar putea interschimba cu constipația. În cazul în care tratamentul nu este prescris la timp, boala celiacă poate cauza grave consecințe ce ar putea determina epuizarea copilului, retardul substanțial al acestuia. Adulții, de obicei, se plâng de dureri de stomac, balonare și gaze abdominale urât mirositoare, de diaree și de constipație, sânge în fecale, fecale spălăcite în WC (aceasta este determinată de cantitatea mare din grăsimi în materiile fecale).
Consecințele bolii celiace sunt: înălțimea mică, pubertate lentă și infertilitate, lipsă de alimentație, pierderea de calciu şi de densitate a oaselor, intoleranță la lactoză și tumori.

Boala celiaca. Diagnostic

După examinarea unui pacient și ascultarea suferințelor sale, doctorul bănuiește mai multe boli, inclusiv boala celiacă. Pentru confirmarea bolii, trebuie efectuate următoarele teste. La mostra de sânge sunt determinați niște anticorpi specifici împotriva glutenului (anumite celule ale sistemului imunitar care atacă mucoasa intestinală). Prin acest test este posibil să se diagnosticheze boala celiacă pentru pacienții cu simptomatologie uşoară sau chiar pentru cei care nu au prezentat încă simptome ale bolii. În timpul endoscopiei, intestinul subţire este examinat și este prelevată biopsia de perete de intestin. Rezultatele biopsiei confirmă sau neagă prezența bolii celiace. De asemenea, în diagnosticare este folosit un proces de dietă gluten-liber, în care o mamă și copilul ei consumă produse gratuite de gluten. Diminuarea și dispariția simptomelor permit să se confirme boala celiacă. Alte teste sunt efectuate pentru a evalua starea generală a pacientului și consecințele bolii celiace: hemoglobina, colesterolul, trigliceridele, hormoni, densitatea osoasă, etc.

Boala celiaca. Tratament

Pentru persoanele cu boală celiacă, este prevăzută în primul rând dieta cu gluten- liber, de aceea este important să știți ce produse conțin gluten sau sunt libere de gluten (acestea sunt indicate de medic sau de dietetician, pacienții pot afla mai multe despre ele în diverse surse literare) . Persoanele cu boli celiace trebuie să refuze pâinea, chiflele, fursecurile, pastele și alte produse de brutărie și mâncăruri. Este important să citiți compoziția produselor și să văamintiți că secara, grâul și orzul conțin gluten. Unele produse alimentare sunt marcate separat. Nu exista medicamente de tratare a bolii celiace; sunt prescrise medicamente pentru a reduce simptomele. Steroizii se pot prescrie pentru a suprima inflamația intestinală. Vitaminele și suplimentele alimentare sunt prescrise în plus. Tratamentul chirurgical nu este aplicat.

Boala celiaca. Prevenție

Profilaxia bolii celiace nu se aplică, pentru că primul mecanism începe atunci când persoana încă nu știe că are o boala celiacă. În scopul de a diminua exacerbările, de a opri progresia bolii și de a îmbunătăți bunăstarea, este foarte important să se țină o dieta liberă-de- gluten.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Iată care sunt cele mai bune ceaiuri de băut toamna!
Iată care sunt cele mai bune ceaiuri de băut toamna! Un obicei extrem de sănătos, băutul ceaiului aduce multiple beneficii asupra sănătății tale. Îți oferă un moment de relaxare pe care îl poți savura alături de cei dragi, o pauză de la muncă, modalitatea ideală de a te detașa de serviciu și a te duce acasă liniștit să te bucuri de familie și o sursă bună de vitamine și... +17 / 0 +17

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?
Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu? Aluminiul se gaseste pretutindeni in mediul inconjurator, motiv pentru care este greu de evitat. Practic, aluminiul este utilizat in industrie, intrucat este un material usor, dar si un bun conductor de caldura si de electricitate, insa il regasim si in aproape toate ambalajele alimentare: cutii de conserve, de bere, casolete in care uneori... +17 / 0 +17

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Murăturile: beneficii şi contraindicaţii!
Murăturile: beneficii şi contraindicaţii! Dacă nu ai apucat încă să pui murăturile de iarnă, acum vei afla ce mare lucru ai pierdut, căci vitaminele şi mineralele sunt la mare preţ în sezonul rece şi, cum nu avem la îndemână tot timpul anului legume proaspete, murăturile sunt aliaţii noştri de seamă în lupta cu temutele viroze şi afecţiuni respiratorii. +10 / 0 +10

Diete Mai multe articole

Nou 11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă
11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă Unele alimente care au reputaţia de a fi "sănătoase, în realitate sunt mai rele pentru sănătate decât ai putea crede. Aruncă doar o privire: +8 / 0 +8

Boli și stări Mai multe articole

Nou Transpiraţia excesivă poate ascunde afecţiuni grave. Cauze şi tratament pentru hiperhidroză
Transpiraţia excesivă poate ascunde afecţiuni grave. Cauze şi tratament pentru hiperhidroză În general, este normal să transpirăm mai mult decât de obicei atunci când este sezonul cald, când temperatura ambientală este crescută sau când susţinem un efort fizic (sport, activităţi casnice). +7 / 0 +7

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Ce legătură există între colesterol și menopauză
Ce legătură există între colesterol și menopauză Deși faci sport și te bucuri de o alimentație echilibrată și sănătoasă, un nivel crescut de colesterol își poate pune amprenta asupra sănătății tale mai ales la menopauză. +13 / 0 +13

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6