Boala de reflux gastroesofagian

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+10

Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune digestiva cronica determinata de refluarea continutului gastric acid din stomac in esofag, din cauza relaxarii inadecvate a sfincterului esofagian inferior.

Boala de reflux gastroesofagian. Simptome

Mucoasa esofagiana afectata de acidul clorhidric genereaza simptome cum ar fi:
- arsura retrosternala,
-  regurgitatii alimentare si acide,
- eructatii

Simptome atipice din sfera ORL:
- disfonie (raguseala),
- odinofagie (deglutitie dureroasa)
- tuse seaca persistenta, in special nocturna.

Principalul simptom din boala de reflux, si anume senzatia de “arsura” localizata in spatele sternului (denumita si pirozis) este intalnit la 15% din populatie cel putin o data pe saptamana, iar 7% prezinta acest simptom zilnic. Mecanismul cauzator este reprezentat de refluxul acidului gastric si a altor componente din stomac inapoi, in partea inferioara a esofagului.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Se recomanda evaluarea endoscopica atunci cand pacientul are scadere ponderala involuntara, anemie, disfagie (dificultate la inghitire sau la tranzitul retrosternal al alimentelor solide si/sau lichide) sau hemoragie digestiva.

De asemenea, se indica endoscopie digestiva superioara daca pacientul are peste 45 de ani si are simptomatologie cronica sau neresponsiva la tratamentul standard.

Boala de reflux gastroesofagian. Diagnostic

Se poate sustine diagnosticul de boala de reflux gastroesofagian pe baza anamnezei, a endoscopiei digestive superioare si, in situatii particulare, a PH-metriei esofagiene sau a manometriei esofagiene.

In functie de acestea, boala de reflux poate fi endoscopic-pozitiva (cu ulceratii si eroziuni la nivelul esofagului distal) sau endoscopic negativa (40-60% dintre pacientii cu simptomatologie sugestiva). Cu alte cuvinte, o endoscopie normala nu exclude acest diagnostic.

Boala de reflux gastroesofagian. Tratament

Aportul zilnic de alimente trebuie impartit in 3-4 mese pe zi, echilibrate din punct de vedere nutritional si in cantitati mici sau medii. Trebuie evitat consumul unei cantitati mari de alimente, deoarece distensia gastrica favorizeaza refluxul, la persoanele predispuse. De asemenea, cina trebuie sa fie luata cu 3-4 ore inainte de culcare, iar dupa orice masa nu este indicata siesta la orizontala.

Pacientii supraponderali trebuie sa scada in greutate. Trebuie evitate centurile stramte, corsetele si, in general, imbracamintea inadecvata, care determina cresterea presiunii intraabdominale.

O serie de alimente, care sunt dovedite drept favorizante ale refluxului gastric in esofag si stimulante ale secretiei acide, trebuie evitate. Acestea sunt grasimile, alimentele prajite, ciocolata, rosiile si produsele derivate, citricele.

Bauturile alcoolice si fumatul sunt si ei factori recunoscuti care determina reflux si favorizeaza pirozisul. O serie de medicamente pot fi si ele implicate, ca de exemplu contraceptivele orale, sedativele, betablocantele (propranolol) sau tranchilizantele.

Boala de reflux gastroesofagian. Prevenție

Esofagul Barrett reprezinta metaplazia intestinala a esofagului distal, cu potential malign. Leziunea trebuie confirmata histologic, prin biopsie prelevata in cursul endoscopiei digestive superioare.

Alte complicatii de mentionat sunt stenozele peptice si ulcerele esofagiene care pot determina hemoragie digestiva.

Schimbarea stilului de viata prin adoptarea recomandarilor de mai sus, atunci cand este posibil, poate ameliora simptomatologia pentru cazurile de boala de reflux moderata. Insa in cazurile severe, cu recidive frecvente, se impune asocierea medicatiei specifice la masurile nonfarmacologice, sub supraveghere medicala, dupa un control prealabil (endoscopic) al leziunilor de esofagita.

Boala de reflux gastroesofagian. Altele

Pacientul trebuie sa se adreseze medicului generalist sau specialistului de medicina interna, de prima intentie, iar ulterior, in vederea stabilirii indicatiei si pentru efectuarea investigatiilor, medicului specialist gastroenterolog.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Cât de sănătoase sunt alimentele negre?
Cât de sănătoase sunt alimentele negre? Culoarea în farfurie înseamnă și sănătate, însă și negrul îți oferă substanţe nutritive de cea mai bună calitate. Și ne referim bineînțeles la alimentele negre mai puțin cunoscute însă la fel de sănătoase precum cele viu colorate. +19 / 0 +19

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Diete Mai multe articole

Nou Detoxifierea ficatului cu stafide
Detoxifierea ficatului cu stafide Detoxifierea ficatului cu stafide este o metoda celebra si extrem de eficienta de inlaturare a impuritatilor si reziduurilor din ficat, dar si de imbunatatire a sanatatii organismului. +13 / 0 +13

Boli și stări Mai multe articole

Nou Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral
Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afectiuni, iar timpul in care pacientul ajunge la spital este absolut esential pentru salvarea vietii acestuia. +22 / 0 +22

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu
Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu Vaginul este un organ delicat și complex, care găzduiește o diversitate de microorganisme. Pentru a-l menține curat, corpul produce un lichid care îl lubrifiază și îl protejează de infecții: secrețiile vaginale. Cantitatea și aspectul acestora ne oferă indiciile necesare despre sănătatea genitală. Tu știi să le descifrezi? +12 / 0 +12

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6