Cancer rectal

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+2

Cancerul rectal este o afecţiune malignă, ce se dezvoltă în regiunea rectului, cel ce face legătura dintre restul intestinului şi anus. Peretele acestuia este alcătuit din trei straturi: mucoasa, stratul muscular şi ţesutul adipos care înconjoară intestinul. Din exterior, este înconjurat de ganglioni limfatici regionali, care au legătură cu sistemul imunitar. Cancerul rectal este descris de multe ori ca asociat cu cancerul de colon şi poartă de asemenea şi denumirea de cancer colorectal.

Cauzele exacte ale cancerului colorectal nu sunt cunoscute, dar s – a observat faptul că există mai mulţi factori care sporesc gradul de probabilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea acestei boli. Printre aceşti factori putem enumera vârsta, fumatul, istoricul de cancer de colon sau rectal în familie, consumul excesiv de grăsimi animale, istoricul personal sau din familie, cu privire la existenţa cazurilor de polipi pe colon sau polipi rectali. S – a observat că unul dintre principalii factori care influenţează dezvoltarea cancerului colorectal este reprezentat de factor ereditar.

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citeşte mai mult:
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul?»

Cancer rectal. Simptome

În unele cazuri, cancerul rectal nu se manifestă prin niciun fel de simptome. Dar cel mai adesea acesta este cauzat de o serie de senzaţii neconfortabile, care determină pacienţii să consulte medicii.

Cele mai frecvent întâlnite simptome ale cancerului colorectal includ: sângerările anale, prezenţa sângelui în scaun, pierderea în greutate, apariţia anemiei (sau existenţa anemiei, ca şi consecinţă a hemoragiilor la nivel rectal, pe termen lung) iar ca şi simptome se pot enumera starea de slăbiciune, oboseală, ritm cardiac accelerat, dispnee.

În cazul în care tumora creşte destul de mult ca şi dimensiune, aceasta poate începe să se manifeste prin intermediul unor alte semne, precum: senzaţia de defecaţie incomplet realizată, scaunele devin foarte limitate, uneori chiar filiforme (întrucât tumora poate îngusta lumenul intestinal), există şi situaţii în care materiile fecale nu pot trece prin lumenul intestinal şi pot cauza obstrucţia ce se manifestă prin dureri la nivelul cavităţii abdominale şi constipaţie.

Cancer rectal. Cursul bolii

Cancerul rectal evoluează într – un ritm foarte lent. Mai întâi, apar mici leziuni la nivelul ţesutului peretelui intestinal. Aceste modificări formează polipii, care nu se consideră încă în acest moment ca fiind cancer. Dacă aceşti polipi nu se îndepărtează la timp, boala progresează. În timp, din ce în ce mai multe celule se modifică, devenind uşor – uşor diferite faţă de cele din care au evoluat.

Examenul histologic al ţesutului permite evaluarea gradului de modificare al celulelor respective.

Această evaluare, împreună cu răspândirea anatomică a tumorii (cât de mult creşte lumenul intestinal sau ajunge la ganglionii limfatici regionali, sau s – a răspândit la alte ţesuturi sau la alte organe), se identifică drept fază a cancerului rectal, fapt ce ajută la prognozarea unui anumit rezultat sau efect al bolii.

Cancer rectal. Diagnostic

Diagnosticul de cancer rectal se pune, de regulă, în timpul examinării sau atunci când o persoană anume consultă un medic în baza unor acuze existente la acel moment. În primul caz, diagnosticul se poate pune prin efectuarea unei analize de sânge, care relevă prezenţa sângelui din scaun, ceea ce este invizibil la nivel endoscopic, atunci când un dispozitiv optic special se introduce în lumenul intestinal, fapt ce permite vizualizarea intestinelor din interior. În cazul în care persoana afectată consultă medicul în baza unor acuze anume, procedura diferă uşor. Se efectuează un examen rectal digital şi analizele endoscopice. Avantajul în cazul acestor metode este reprezentat de faptul că acestea permit folosirea ultrasunetelor, care fac posibilă evaluarea profunzimii tumorii şi prelevarea de biopsii. Se poate testa şi CEA (antigenul carcinoembrionar) din sânge. Această substanţă se consideră a fi semn al existenţei cancerului colorectal. În urma diagnosticării cancerului colorectal, este utilă realizarea unor investigaţii mult mai amănunţite ale întregului organism, pentru a se evalua gradul de răspândire al cancerului. De obicei, acest lucru se realizează prin efectuarea unui CT şi a unei radiografii.

Cancer rectal. Tratament

Cancerul in prima fază (I), care a pătruns numai în stratul superior sau de mijloc al peretului, dar care nu a ajuns la ganglionii limfatici regionali, se tratează de regulă prin tratament chirurgical.

Dacă intervenţia chirurgicală relevă faptul că acel cancer a trecut şi de cel de – al treilea strat al peretelui (Faza II), şi de ganglionii limfatici regionali (faza III), se aplică chimioterapia şi radioterapia, în urma efectuării tratamentului chirurgical. În cazul în care diagnosticul de fază II sau III se pune înainte de intervenţia chirurgicală, aceste tratament se aplică imediat, iar pacientul va trece prin intervenţia chirurgicală ulterior acestora. Cancerul în Fază IV este cel mai dificil de tratat, întrucât se răspândeşte la celelalte organe. Această fază a cancerului se tratează, de regulă, numai prin intermediul chimioterapiei.

Cancer rectal. Prevenție

Se recomandă să se renunţe la fumat, să se evite consumul de băuturi alcoolice, precum şi de grăsimi animale, să se consume alimente sănătoase şi să se practice sportul în mod regulat. Se recomandă de asemenea să se urmeze anumite programe speciale în materie de cancer. Dacă apar orice probleme, trebuie să se consulte medicul, cât mai curând posibil. În cazul în care medicul pune diagnosticul de polipi, se recomandă îndepărtarea acestora, întrucât astfel se reduce riscului dezvoltării cancerului.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Detoxifierea ficatului cu stafide
Detoxifierea ficatului cu stafide Detoxifierea ficatului cu stafide este o metoda celebra si extrem de eficienta de inlaturare a impuritatilor si reziduurilor din ficat, dar si de imbunatatire a sanatatii organismului. +13 / 0 +13

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Donarea de sange si avantajele ei pentru sanatate
Donarea de sange si avantajele ei pentru sanatate Este foarte important ca omul sa constientizeze importanta donarii de sange. Sangele nu poate fi fabricat, nu se poate cumpara atunci cand cineva are nevoie de o transfuzie, unica solutie fiind donarea. +11 / 0 +11

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Efectele pozitive ale consumului de ceai negru
Efectele pozitive ale consumului de ceai negru Băut zilnic, ceaiul negru îți vei păstra o siluetă de invidiat, deoarece ajută la stimularea digestiei și intensificarea arderilor corporale. O ceașcă de ceai negru poate înlocui cu brio ceașca de cafea dimineața. +20 / 0 +20

Diete Mai multe articole

Nou Detoxifierea ficatului cu stafide
Detoxifierea ficatului cu stafide Detoxifierea ficatului cu stafide este o metoda celebra si extrem de eficienta de inlaturare a impuritatilor si reziduurilor din ficat, dar si de imbunatatire a sanatatii organismului. +13 / 0 +13

Boli și stări Mai multe articole

Nou Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord
Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord Atacul de cord poate avea, mai nou, simptome din cele mai diverse, la care nici nu ne-am fi gandit pana acum, potrivit medicilor americani de la Institutul National de Sanatate (NIH).Unele dintre ele apar cu zile sau chiar saptamani inainte de producerea atacului de cord. De asemenea, simptomele s-au diversificat in functie de persoana, sex sau... +8 / 0 +8

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Masti hidratante pentru tenul foarte uscat in sezonul rece
Masti hidratante pentru tenul foarte uscat in sezonul rece Deshidratarea este cel mai mare inamic al pielii tale intrucat ii ofera un aspect uscat, mat si accentueaza si ridurile. +9 / 0 +9

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6