Celulita

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Celulita este o inflamaţie bacteriană comună şi potenţial periculoasă a pielii ce se caracterizează printr – un proces de inflamare, înroşire şi senzaţia de întindere, şi are capacitatea de a se exîntinde pe suprafeţe mai mari într – un mod foarte alert.
Cea mai vulnerabilă parte a corpului este reprezentată de partea inferioară a picioarelor, deşi celulita poate apărea oriunde pe corp. Boala poate afecta numai suprafaţa pielii sau ţesuturile profunde, se poate extinde spre sistemul limfatic sau poate cuprinde şi vasele de sânge. O astfel de infecţie netratată tinde să se extindă într – un ritm alert şi poate ajunge în punctul în care să constituie o ameninţare pentru viaţa pacientului.

Celulita apare atunci când unul sau mai multe tipuri de bacterii pătrund în piele. Principalele tipuri de agenţi sunt reprezentaţi de stafilococi şi de streptococi.

Bacteriile pot pătrunde în urma unei incizii chirurgicale, a unor zgârieturi, a unor plăgi perforate, a unor ulcere sau atunci când zonele de piele sunt afectate de infecţii fungice sau de determatită.
Este cunoscut de asemenea faptul că şi anumite insecte şi păianjenii pot transmite acest tip de bacterii.
Tegumentul deshidratat, subţire, pielea inflamată, corpurile străine care intră sub piele, infecţiile de la nivelul oaselor reprezintă tot atâtea posibilităţi de intrare fără nicio problemă a bacteriilor în piele.

Apariţia celulitei poate fi stimulată de următorii factori: traume (de orice tip, fie că sunt tăieturi, arsuri, leziuni ale pielii cu senzaţie de prurit, toate acestea pot creşte riscul de apariţie a infecţiei), un sistem slăbit de apărare al organismului (diabetul zaharat, leucemia cronică, SIDA; afecţiune renală cronică, afecţiuni ale ficatului, ale sângelui, medicamente (imunosupresoarele şi steroizii) slăbesc funcţiile de protecţie ale organismului), boli ale pielii (unele boli de piele – dermatita, afecţiunea fungică, varicela, pojarul pot cauza deteriorarea funcţiei de barieră a pielii), inflamaţia cronică la nivelul picioarelor şi al mâinilor (limfadenopatia, atunci când pielea inflamată se poate crăpa), existenţa unui istoric medical de celulită, utilizarea unor medicamente pe cale intravenoasă, obezitatea (sporeşte numărul episoadelor de infectare şi de recădere (afecţiuni recurente).

Celulita. Simptome

În cazul celulitei, simptomele sunt, de regulă, foarte evidente şi se pot observa cu uşurinţă. Principalele simptome sunt: procesul de înroşire, inflamare, senzaţia de tensiune, durere, febră, creşterea temperaturii în zonele afectate ale pielii.
Este importantă începerea cât mai curând posibil a tratamentului, întrucât acest tip de infecţie la nivelul pielii se extinde rapid şi poate constitui o ameninţare pentru viaţa pacientului. Trebuie să consultaţi de urgenţă medicul atunci când: piele se înroşeşte, există senzaţia de tensiune, apar erupţiile la nivelul pielii într – un mod rapid şi evoluează, precum şi dacă prezentaţi febră. Dacă febra este ridicată şi însoţită de greaţă şi vărsături, accentuarea inflamaţiei la nivelul mădularului devine foarte evidentă, sensibilitatea membrului afectat se deteriorează, trebuie să ajungeţi la departamentul de urgenţe.

Celulita. Cursul bolii

Modificările la nivelul pielii pot fi însoţite de febră, ceea ce indică răspândirea bacteriilor în organism. Pe măsură ce boala avansează, procesul de înroşire se intensifică, apar noduli mici de culoare roşiatică, iar piele începe să se descuameze.
Pielea de culoare roşie sau erupţiile pot fi semne ale unei leziuni produse la nivelul straturilor profunde ale pielii. Odată pătrunsă sub piele, bacteria se răspândeşte într – un ritm alert în întregul corp (prin vasele de sânge sau sistemul limfatic).
Episoadele recurente în cazul celulitei pot leza sistemul limfatic, ceea ce duce la apariţia unei inflamaţii cronice în zona mădularelor afectate. Dacă infecţia trece dincolo de fascia (membrana de ţesut conjunctiv care separă ţesuturile unul de celălalt), se poate produce fasceita necrozantă.

Celulita. Diagnostic

Medicul stabileşte diagnosticul în baza istoricului medical, a examenului fizic şi a unor analize efectuate. Este necesară prelevarea unei mostre de sânge pentru realizarea analizelor de laborator (pentru a se stabili gradul de infecţie). Este necesară şi radiografierea zonei afectate pentru a se constata dacă există obiecte străine care au pătruns în piele. Medicul poate încerca de asemenea să preleve o cantitate mică de fluid (acesta se va trimite la laborator pentru a se stabili agentul care a provocat boala), ce a cauzat inflamaţia respectivă.

Celulita. Tratament

Pentru a trata această boală la domiciliu, este necesar să se respecte următoarele instrucţiuni: odihna, menţinerea mădularului afectat în poziţie ridicată (pentru a se reduce inflamaţia şi senzaţia de disconfort), urmarea unei medicaţii pentru alinarea durerii. De regulă celulita se tratează cu antibiotice luate pe cale orală, care se dau în mod profilactic. După trei zile sau imediat ce se cunoaşte agentul patogen, se monitorizează starea pacientului şi se adaptează tratamentul medicamentos. Medicamentele antibacteriene trebuie folosite timp de aproximativ 14 zile. În marea majoritate a cazurilor, simptomele dispar în decurs de câteva zile. Dacă simptomele nu dispar, ci chiar se intensifică şi creşte temperatura corpului, pacientului va fi internat.

În unele cazuri se pot întreprinde şi o serie de proceduri chirurgicale. În special dacă infecţia este severă şi în stadiu avansat, dacă se acumulează puroi iar ţesuturile încep să moară.

Celulita. Prevenție

Pentru a se evita celulita şi alte infecţii în eventualitatea unor plăgi la nivelul pielii, este necesară curăţarea plăgii respective, folosirea unor unguente şi a unor creme pe bază de antibiotic, monitorizarea stării în care se regăseşte pielea (ţinerea sub observaţie a procesului de înroşire şi de inflamare).

Persoanele care suferă de diabete sau de afecţiuni ale sistemului circulator trebuie să depună toate eforturile posibile să prevină orice tip de infecţii.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. +14 / 0 +14

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Plante care mențin echilibrul hormonal
Plante care mențin echilibrul hormonal Când în organism există unele dezechilibre hormonale, te poți baza pe generoasa farmacie a naturii. Cu acordul medicului, poți încerca fitohormonii sau hormonii vegetali, care și-au dovedit eficiența, de pildă, în menopauză. +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. +14 / 0 +14

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou 6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului
6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului Tulburarile gastrointestinale sunt frecvent intalnite in societatea de astazi, iar acest lucru se datoreaza in mare parte din cauza faptului ca oamenii consuma o cantitate destul de mare de produse alimentare asa-zis moderne, lipsite de elementele nutritive necesare pentru o digestie sanatoasa. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5