Celulita

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Celulita este o inflamaţie bacteriană comună şi potenţial periculoasă a pielii ce se caracterizează printr – un proces de inflamare, înroşire şi senzaţia de întindere, şi are capacitatea de a se exîntinde pe suprafeţe mai mari într – un mod foarte alert.
Cea mai vulnerabilă parte a corpului este reprezentată de partea inferioară a picioarelor, deşi celulita poate apărea oriunde pe corp. Boala poate afecta numai suprafaţa pielii sau ţesuturile profunde, se poate extinde spre sistemul limfatic sau poate cuprinde şi vasele de sânge. O astfel de infecţie netratată tinde să se extindă într – un ritm alert şi poate ajunge în punctul în care să constituie o ameninţare pentru viaţa pacientului.

Celulita apare atunci când unul sau mai multe tipuri de bacterii pătrund în piele. Principalele tipuri de agenţi sunt reprezentaţi de stafilococi şi de streptococi.

Bacteriile pot pătrunde în urma unei incizii chirurgicale, a unor zgârieturi, a unor plăgi perforate, a unor ulcere sau atunci când zonele de piele sunt afectate de infecţii fungice sau de determatită.
Este cunoscut de asemenea faptul că şi anumite insecte şi păianjenii pot transmite acest tip de bacterii.
Tegumentul deshidratat, subţire, pielea inflamată, corpurile străine care intră sub piele, infecţiile de la nivelul oaselor reprezintă tot atâtea posibilităţi de intrare fără nicio problemă a bacteriilor în piele.

Apariţia celulitei poate fi stimulată de următorii factori: traume (de orice tip, fie că sunt tăieturi, arsuri, leziuni ale pielii cu senzaţie de prurit, toate acestea pot creşte riscul de apariţie a infecţiei), un sistem slăbit de apărare al organismului (diabetul zaharat, leucemia cronică, SIDA; afecţiune renală cronică, afecţiuni ale ficatului, ale sângelui, medicamente (imunosupresoarele şi steroizii) slăbesc funcţiile de protecţie ale organismului), boli ale pielii (unele boli de piele – dermatita, afecţiunea fungică, varicela, pojarul pot cauza deteriorarea funcţiei de barieră a pielii), inflamaţia cronică la nivelul picioarelor şi al mâinilor (limfadenopatia, atunci când pielea inflamată se poate crăpa), existenţa unui istoric medical de celulită, utilizarea unor medicamente pe cale intravenoasă, obezitatea (sporeşte numărul episoadelor de infectare şi de recădere (afecţiuni recurente).

Celulita. Simptome

În cazul celulitei, simptomele sunt, de regulă, foarte evidente şi se pot observa cu uşurinţă. Principalele simptome sunt: procesul de înroşire, inflamare, senzaţia de tensiune, durere, febră, creşterea temperaturii în zonele afectate ale pielii.
Este importantă începerea cât mai curând posibil a tratamentului, întrucât acest tip de infecţie la nivelul pielii se extinde rapid şi poate constitui o ameninţare pentru viaţa pacientului. Trebuie să consultaţi de urgenţă medicul atunci când: piele se înroşeşte, există senzaţia de tensiune, apar erupţiile la nivelul pielii într – un mod rapid şi evoluează, precum şi dacă prezentaţi febră. Dacă febra este ridicată şi însoţită de greaţă şi vărsături, accentuarea inflamaţiei la nivelul mădularului devine foarte evidentă, sensibilitatea membrului afectat se deteriorează, trebuie să ajungeţi la departamentul de urgenţe.

Celulita. Cursul bolii

Modificările la nivelul pielii pot fi însoţite de febră, ceea ce indică răspândirea bacteriilor în organism. Pe măsură ce boala avansează, procesul de înroşire se intensifică, apar noduli mici de culoare roşiatică, iar piele începe să se descuameze.
Pielea de culoare roşie sau erupţiile pot fi semne ale unei leziuni produse la nivelul straturilor profunde ale pielii. Odată pătrunsă sub piele, bacteria se răspândeşte într – un ritm alert în întregul corp (prin vasele de sânge sau sistemul limfatic).
Episoadele recurente în cazul celulitei pot leza sistemul limfatic, ceea ce duce la apariţia unei inflamaţii cronice în zona mădularelor afectate. Dacă infecţia trece dincolo de fascia (membrana de ţesut conjunctiv care separă ţesuturile unul de celălalt), se poate produce fasceita necrozantă.

Celulita. Diagnostic

Medicul stabileşte diagnosticul în baza istoricului medical, a examenului fizic şi a unor analize efectuate. Este necesară prelevarea unei mostre de sânge pentru realizarea analizelor de laborator (pentru a se stabili gradul de infecţie). Este necesară şi radiografierea zonei afectate pentru a se constata dacă există obiecte străine care au pătruns în piele. Medicul poate încerca de asemenea să preleve o cantitate mică de fluid (acesta se va trimite la laborator pentru a se stabili agentul care a provocat boala), ce a cauzat inflamaţia respectivă.

Celulita. Tratament

Pentru a trata această boală la domiciliu, este necesar să se respecte următoarele instrucţiuni: odihna, menţinerea mădularului afectat în poziţie ridicată (pentru a se reduce inflamaţia şi senzaţia de disconfort), urmarea unei medicaţii pentru alinarea durerii. De regulă celulita se tratează cu antibiotice luate pe cale orală, care se dau în mod profilactic. După trei zile sau imediat ce se cunoaşte agentul patogen, se monitorizează starea pacientului şi se adaptează tratamentul medicamentos. Medicamentele antibacteriene trebuie folosite timp de aproximativ 14 zile. În marea majoritate a cazurilor, simptomele dispar în decurs de câteva zile. Dacă simptomele nu dispar, ci chiar se intensifică şi creşte temperatura corpului, pacientului va fi internat.

În unele cazuri se pot întreprinde şi o serie de proceduri chirurgicale. În special dacă infecţia este severă şi în stadiu avansat, dacă se acumulează puroi iar ţesuturile încep să moară.

Celulita. Prevenție

Pentru a se evita celulita şi alte infecţii în eventualitatea unor plăgi la nivelul pielii, este necesară curăţarea plăgii respective, folosirea unor unguente şi a unor creme pe bază de antibiotic, monitorizarea stării în care se regăseşte pielea (ţinerea sub observaţie a procesului de înroşire şi de inflamare).

Persoanele care suferă de diabete sau de afecţiuni ale sistemului circulator trebuie să depună toate eforturile posibile să prevină orice tip de infecţii.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +7 / -3 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6