Corpuri straine in urechi

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+2

Corpuri străine în urechi – diverse obiecte de mici dimensiuni, animate şi inerte, care au pătruns în pavilionul extern al urechii. Obiectele inerte pătrund în ureche, atunci când persoana în cauză le împinge voluntar în ureche. Un astfel de comportament apare cu precădere în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi chiar până la vârsta de 8 ani de zile. De regulă, aceste corpuri străine sunt reprezentate de boabele de mazăre, de fasole, bucăţele de lână, role de hârtie, părţile mici ale unor jucării. Copiii se joacă, sunt curioşi şi de cele mai multe ori chiar uită că şi – au introdus ceva în ureche. Părinţii descoperă acel „ceva” numai când ajung în cabinetul medicului, pe care îl contactează în urma existenţei unor simptome neplăcute cauzate de chiar acele obiecte care au rămas blocate în ureche. În schimb, există şi diverse vietăţi care pătrund singure în urechi. Acestea pot zbura, se pot târî sau se pot urca în interiorul urechii. Toate acestea se petrec, de regulă, atunci când persoana în cauză se află într – un mediu deschis, la exterior, atunci când campează sau când doarme pe sol, când merge cu bicicleta, cu toate că există şi câteva cazuri care nu sunt chiar atât de rare în care aceste obiecte străine sunt reprezentate de gândacii de bucătărie. În timp ce se târăsc în interiorul urechii, aceste insecte pot cauza destul de multă durere, deplasarea acestora se poate auzi foarte bine, iar uneori la cote atât de înalte, încât putem avea senzaţia că „ne explodează capul”. În cazul gândacilor de bucătărie, mreana acestora poate atinge timpanul. Persoana afectată poate avea stări de panică, se poate resimţi zgomotul de la nivelul urechii. Nu merită să aşteptaţi ca insecta, sau gândacul respectiv să iasă singură din ureche, întrucât aceasta nu va găsi calea de ieşire. Într – o astfel de situaţie se recomandă să nu se încerce să se scoată insecta, ci să se toarne puţină apă în ureche, ceea ce va duce la înecarea acsteia, sau cel puţin aceasta nu se va mai putea mişca. Ulterior, trebuie luat legătura cu un otolaringolog.

Corpuri straine in urechi. Simptome

Corpurile străine din urechi conduc la inflamarea canalului auditiv extern, ceea ce conduce la procesul de înroşire, inflamarea pavilionului urechii şi a canalului, slăbirea auzului la urechea afectată.
În cele din urmă, după ce corpul străin îşi depăşeşte volumul prin sfărâmiţare, se poate observa o cantitate mică de sânge curgând din ureche. Urechea poate supura. Uneori apare şi inflamaţia urechii medii, caz care se întâlneşte cu foarte mare frecvenţă în rândul copiilor, care uită că şi – au introdus un corp străin în ureche.

Corpuri straine in urechi. Cursul bolii

Mucoasa pavilionului extern prezintă un grad foarte ridicat de sensibilitate, astfel că orice element extern iritativ minor îi poate cauza inflamaţia. După ce corpul străin pătrunde în ureche, acesta produce o iritaţie la nivelul urechii, procesul de aerisire a urechilor fiind afectat; urechea se înroşeşte şi se inflamează. Poate sângera şi chiar supura. Durerea de la nivelul urechii se accentuează, apare zgomotul d la nivelul urechii, care se întâlneşte, de regulă, atunci când în ureche pătrund organisme vii. Auzul în zona afectată îşi pierde din intensitate sau dispare complet. În cazul în care corpul străin are formă rotundă, aerodinamică, este de mici dimensiuni, simptomele pot să nu – şi facă simţită prezenţa o bună perioadă de timp. Dacă urechea se inflamează, atunci se poate crea senzaţia de presiune la nivelul urechii în urma aspirării lichidelor din ureche. Obiectele cu margini ascuţite sunt foarte dureroase. Deşi cele mai periculoase corpuri străine care cauzează o serie de daune sunt acele corpuri străine fierbinţi, care ard pavilionul urechii şi afectează timpanul. De regulă acestea sunt picături de aliaj de lipit, iar fenomenul se produce atunci când se efectuează lucrări de sudură metalică.

Corpuri straine in urechi. Diagnostic

Punerea unui diagnostic în caz de existenţa unor corpuri străine la nivelul urechii nu prezintă nicio dificultate. De regulă pacientul este capabil să vorbească singur despre trauma prin care trece. Diagnosticul se confirmă cu ajutorul otoscopiei, atunci când medicul otorinolaringolog (LOR) studiază pavilionul extern al urechii. Atunci când se efectuează şi radiografii, se pot observa obiecte contrastante la razele x.

Corpuri straine in urechi. Tratament

Nivelul de dificultate variază în funcţie de zona în care a rămas blocat respectivul corp străin, precum şi de cât de mare este perioada de timp care a trecut de la momentul când acesta a pătruns în ureche. Persoana afectată nu trebuie în niciun caz să aştepte şi să se gândească la faptul că respectivul corp străin va dispărea de la sine. Se recomandă spălarea urechii cu un jet puternic de apă, înlăturându – se astfel obiectele de mici dimensiuni şi insectele, deşi se interzice a se încerca scoaterea acestora din ureche cu ajutorul beţişoarelor, a beţelor de chibrit sau a altor asemenea obiecte asemănătoare, întrucât urechea are propriile – i contracţii anatomice în care pot fi blocate aceste corpuri străine şi chiar şi medicul specialist poate găsi dificilă îndepărtarea acestora de acolo. Într – un astfel de caz, corpul străin se înlătură numai cu ajutorul unui anestezic obişnuit. Medicul poate înlătura obiectele blocate, numai cu ajutorul unui cârlig special, prin prinderea acestora cu acel cârlig special şi extragerea corpurilor străine prin folosirea unui cleşte, prin aspirarea urechii sau spălarea acesteia cu ajutorul unor soluţii călduţe. În cazul în care a debutat o inflamaţie severă a urechii, pot apărea unele complicaţii sau starea pacientului se poate agrava, se prescrie un tratament medicamentos, de tipul antibioticelor.
După înlăturarea corpului străin, se efectuează otoscopia – în cadrul căreia se examinează pavilionul extern şi timpanul.

Corpuri straine in urechi. Prevenție

Pentru a se evita pătrunderea unor corpuri străine în ureche, este necesar să se scape de obiceiul de a introduce obiecte de mici dimensiuni în urechi, să se prevină acest lucru la copii având foarte mare grijă de aceştia din urmă. Atunci când ne ferim de insecte, se recomandă să ne acoperim urechile atunci când dormim afară sau acasă, pe sol, precum şi să îndepărtăm gândacii de bucătărie.
Dacă ne aflăm în pădure, este necesar să purtăm pălării cu protecţie pentru urechi, sau batice pe cap. Este posibilă evitarea accidentelor la locul de muncă, dacă se întreprind anumite măsuri de siguranţă, atunci când există pericolul pătrunderii în ureche a unor chimicale, sau a unor aşchii de lemn sau a altor asemenea obiecte de mici dimensiuni. În cazul complicaţiilor, din perspectivă profilactică, se recomandă consultarea unui medic din vreme, să nu se încerce să se extragă obiectele cu ajutorul beţişoarelor de urechi, a beţelor de chibrit, al agrafelor de păr şi al altor asemenea obiecte similare, întrucât apare riscul introducerii mai profunde a respectivelor corpuri străine şi al străpungerii timpanului.

 

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Este aerul conditionat atat de nociv starii de sanatate precum se vehiculeaza? Nu de mult timp, aerul conditionat a fost considerat luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau transport public pe vreme caniculara, in perioada verii. Din pacate, utilizat in mod abuziv, la temperaturi foarte joase si fara a fi intretinut in mod... +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. +14 / 0 +14

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5