Depresie

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5

Depresia este de multe ori incorect înțeleasă, fiind considerată ca o dispoziție proastă sau ca un sentiment pesimist. În realitate, aceasta este o boală care afectează în cele din urmă nu numai sentimentele unei persoane ci, de asemenea, comportamentul acesteia și sănătatea sa fizică.

Depresia poate apare la toată lumea, indiferent de vârstă, educație, sex și stare socială. De obicei, depresia apare după greutăți, dezastre, stres imens. Cu toate acestea, boala poate să apară, de asemenea, atunci când o persoană trăiește fericit și complet. Cauzele depresiei nu sunt bine înțelese până acum, dar se crede că aceasta este legată de tulburările cerebrale de echilibru a neurotransmițătorilor. Cei mai importanți neurotransmițători legați de depresie sunt serotonina, noradrenalina și dopamina. Potrivit cauzelor implicite de depresie, sunt determinate mai multe forme ale acestei boli. Una dintre ele este depresia endogenă. Aceasta este cauzată de motive interne, biologice. Una dintre caracteristicile ei este că forma aceasta de depresie are loc în tinerețe (până 25 ani), iar unele dintre rudele persoanei respective au antecedente ale acestei boli. Ea apare prin gândire întârziată, prin pierderea poftei de mâncare, lipsă de vlagă; pot exista unele episoade în trecut, atunci când starea de spirit a pacientului a devenit exagerat de elevată, opusă depresiei.

Depresia cauzată de factori externi se numește exogenă. Principalele sale cauze sunt factorii psihologici și sociali, atunci când o persoană este afectată în mod neașteptat de un stres intens sau atunci când o persoană este supusă situațiilor de stres pentru o perioadă mai lungă de timp. Înainte de a se diagnostica în mod clar depresia exogenă, se poate stabili că înainte de această boală pacientul a fost grevat de anxietate pentru o lungă perioadă de timp. Cea de a treia formă de depresie este depresia legată de alte tulburări psihice. Acesta poate fi diagnosticată pe fundalul diferitelor vicii, schizofrenie si alte tulburări psihice similare. Depresia exogenă și care este corelată cu tulburarea depresivă din alte boli, este determinată mult mai des decât depresia endogenă. Distribuția, în conformitate cu cauzele depresiei, nu este complet corectă, deoarece depresia este cauzată de mai mulți factori. De exemplu, în stresul exclusiv, stresul nu afectează aspectul de depresie. Pentru a provoca depresie, situaţiile de stres trebuie să fie de durată și să aibă un caracter ereditar din punct de vedere al cantităţii de emisie de neurotransmiţători şi de abateri ale altor caracteristici standard.

Alte forme de depresie severă sunt: sindroame de depresie prenatală și depresia postpartum, sindroame de depresie în timpul perioadei de climacteriu, depresia de epuizare, depresie mascată, depresie involutivă, depresia geriatrică și depresia ca rezultat al afectării organice a creierului. Riscul pentru această boală este crescut prin consumul pe termen lung de medicamente și abuzul de medicamente, cum ar fi cele de contracepție, medicamentele care reduc tensiunea arterială, medicamente de dormit./tranchilizantele. Lipsa de acid folic sau vitamina B12 este numită factor provocator.

"Articolul tratează subiecte precum simptomele depresiei, ce putem face în legătură cu aceasta şi oferă câteva resurse pentru sprijin suplimentar..."

Citeşte mai mult:
Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor»

Depresie. Simptome

Depresia poate fi calmă, medie și intensă. Medicii fac distincție între câteva tipuri de depresie: marea depresie, depresia melancolică şi depresia somatică. Marea depresie apare ca tristețe morbidă, stare de spirit de descurajare, iritabilitate (pentru copii). Interesele unei persoane sunt reduse, semnificația și interesul în activitatea plăcută prealabilă se pierde, creativitatea este scăzută, devine greu ca persoana să se concentreze. Greutatea persoanei poate varia, crește sau descrește, are insomnie sau somnolență , poate să tortureze o persoană. Totul este însoțit de oboseală constantă, de sentimentul de vinovăție, de depreciere de sine. Gânduri de sinucidere frecvente o infestează. O astfel de stare durează toată ziua, aproape zilnic. Simptomele care sunt tipice pentru depresia somatică sunt mai intense dimineața. Această depresie se distinge prin schimbări ale organismului, care sunt interpretate ca un fel de patologie. De exemplu, depresia abdominală are loc prin tulburari de tract-gastrointestinal- constipaţie, distensie abdominală, greață, dureri ale limbii. Depresia cefalgică poate fi mascată de dureri de cap, care este însoțită de teama de a înnebuni; forma cardiacă de depresie- cu dureri în zona inimii/ dureri precordiale. Astfel de dureri, chiar și după un tratament de lungă durată, nu se estompează, până când boala principală (depresia) nu este tratată. Depresia melancolică este diagnosticată în cazul în care a scăzut sentimentul de satisfacție și de interes pentru diferite activități care sunt stabilite și reacția la stimulii plăcuţi este slabă și insuficientă.
Fără aceste simptome necesare, o persoană care are o tulburare depresivă melancolică ar putea simți sentimentul neîntemeiat de vinovăție, să fie în stare morbidă de rău, care este mai intensă dimineața decât seara. Greutatea poate scădea pentru că s-a pierdut apetitul. Persoana se trezește dimineața mai devreme decât de obicei. Toate tipurile de depresie au aceste caracteristici comune: stare de spirit de descurajare, sentimentul de inutilitate și de vinovăție, de greutate şi tulburări de somn, dificultate de a începe activitatea din nou, de a se concentra, de a lua decizii, de a planifica viitorul, gânduri și acțiuni suicidale, anxietate, ipohondrie (griji excesive in legătură cu supoziţia unor boli netratabile), uneori persoana este absorbită de alcool, de medicamente care fac ca evoluţia bolii să fie și mai dificilă. Unii pacienţi nu se ridică din pat, stopează în mod îngrijorător chiar şi igiena de bază și refuză să mănânce. În general, simptomatologia depresiei poate fi diversă. Apariția aberantă a acesteia se obișnuiește la adolescenți și la copii.

Depresie. Cursul bolii

Boala evoluează o lungă perioadă de timp, luni sau ani. Aceasta nu începe o dată, peste noapte. DJ Kupfer și co-autorii au prezentat modelul tipic de evoluţie a depresiei. Acest model preia trei stadii ale bolii. Etapă bruscă este o perioadă de la începutul episodului până la începutul punctului culminant, pentru 30 la suta dintre pacienți durează aproximativ un an, pentru un procent de 60 la suta- 6 luni. Mai târziu, urmează faza de stabilizare și tratamentul susținut.

Depresie. Diagnostic

Numai medicul psihiatru are dreptul de a diagnostica boala, după ascultarea suferinţelor pacientului, după analizarea rezultatelor testelor psihologice, după efectuarea diagnosticului diferenţal, cu afecţiuni în care are loc, de asemenea, depresia (diabet zaharat, SIDA, infarct miocardic, etc), . Depresia poate fi decisă dacă toate simptomele inerente durează cel puțin o lună. Depresia cronică este diagnosticată atunci când simptomele bolii sunt exprimate pentru doi sau mai mulți ani.

Depresie. Tratament

Depresivii sunt încăpățânați și adesea boala este chiar incurabilă. Scopul principal este de a obține remisia acesteia. Tratamentul acestei boli este indispensabil- în acest fel boala nu poate progresa și nu poate atinge starea cronică, iar calitatea vieții unui pacient se modifică, este diminuat riscul de apariție în viitor. Când boala este netratată, crește riscul de suicid. Metoda de tratament este selectată de către psihiatrul individual. În cele mai multe cazuri sunt prescrise antidepresive, psihoterapie. Alte metode de tratament: terapie cu impulsuri electromagnetice, de stimulare magnetică transcraniană, terapie prin lumină (fototerapia), privarea de somn, exerciții fizice, tehnica de relaxare respiratorie. Atunci când există un risc mare de suicid, pacientul este tratat în spital în mod involuntar.

Depresie. Prevenție

Pentru a evita reapariția depresiei, este recomandabil să se mânca sănătos; a se mânca ciocolată care este caracteristică pentru consolidarea stăriide spirit, a se conforma cu regimul de dormit, să nu abuzeze de alcool. Nu este necesar să se evite comunicarea, dimpotrivă: este recomandabil ca persoana respectivă să se angajeze în activități plăcute pentru a câștiga mai multe cunoștințe, pentru a comunica cu prietenii mai mult, să-și planifice viitorul, dar să nu ia decizii importante, care pot aduce schimbări semnificative în viața sa. Este important să nu se concentreze pe greutăți, ci pentru a căuta soluții. Pentru unii pacienţi este mai ușor după o conversație cu o persoană de încredere. Este necesar să se încerce a se trata problemele din exterior. Activitatea fizică este de foarte mare ajutor. Pentru persoanele ale caror rude au sau ar putea avea depresie este foarte important să se încurajeze pacientul în obținerea de ajutor pentru un timp. Mai ales, atunci când există indicii despre sinucidere. Este determinant, ca întrebările cu privire la planurile de sinucidere să nu încurajeze în nici un fel acțiuni de suicid, acestea putând preveni un dezastru.

Depresie. Altele

Mortalitate- 10-15 la sută. Depresia este diagnosticată de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați. Se presupune că această boală poate să apară de la 5-8 la sută, până la 20-30 la sută din populație, cel mai frecvent la vârste cuprinse între 30-40 de ani (potrivit unor date, între 25-30 de ani). De forma severă de depresie suferă 5-8 sută din persoane. În medie, în 25-30% din cazurile de boli cronice, un pacient are, de asemenea, depresie. Bărbații singuri care au boli somatice soluționează mai frecvent acțiunile sinucigașe. 50% dintre persoanele ca suferă de depresie încearcă să se sinucidă; 10-15% se sinucid. În scopul de a constata ce fel de persoane se sinucid, cercetătorii au comparat diferite grupuri de oameni. A fost stabilit, că reprezentanții rasei albe comit suicid de două ori mai frecvent decât reprezentanții rasei negre. S-a constatat, de asemenea, că oamenii bogați, necredincioșii, singuraticii și mai ales cei divorțați sau văduvi se sinucid mai des.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Dr. Raluca Jipa: „Vaccinarea antigripală ar trebui efectuată până la sfârșitul lunii octombrie”
Dr. Raluca Jipa: „Vaccinarea antigripală ar trebui efectuată până la sfârșitul lunii octombrie” În sezonul rece care se apropie, gripa se transmite foarte ușor, iar simptomele și complicațiile acesteia nu sunt de neglijat. Am discutat cu medicul specialist boli infecțioase Raluca Jipa despre cel mai bun moment să te vaccinezi pentru a preveni boala și despre tipul de vaccin indicat. +16 / 0 +16

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou 6 moduri prin care îţi sabotezi sistemul imunitar
6 moduri prin care îţi sabotezi sistemul imunitar Stilul tău de viaţă îţi poate afecta sistemul imunitar, care te poate proteja de germeni, viruşi şi boli cronice. Înlocuirea anumitor obiceiuri proaste te poate ajuta însă să îţi păstrezi sănătos sistemul imunitar. Verifică această listă pentru a vedea unde poţi face anumite schimbări. +21 / 0 +21

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Nucul ține în frâu diabetul
Nucul ține în frâu diabetul Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inimă, combaterea diabetului și pentru îmbunătăţirea memoriei. +11 / 0 +11

Diete Mai multe articole

Nou Cum slabesti pana la 10 kg mancand nuci
Cum slabesti pana la 10 kg mancand nuci Nucile nu ingrasa! De fapt, se afla in capul listei ca fiind cele mai sanatoase fructe oleaginoase si este pacat sa nu profitam de beneficiile pentru sanatate si silueta daca tot a venit toamna. Partea buna este ca se pastreaza destul de bine si putem apela oricand la dieta cu nuci, care este inspirata din dieta mediteraneana. +6 / 0 +6

Boli și stări Mai multe articole

Nou Dr. Raluca Jipa: „Vaccinarea antigripală ar trebui efectuată până la sfârșitul lunii octombrie”
Dr. Raluca Jipa: „Vaccinarea antigripală ar trebui efectuată până la sfârșitul lunii octombrie” În sezonul rece care se apropie, gripa se transmite foarte ușor, iar simptomele și complicațiile acesteia nu sunt de neglijat. Am discutat cu medicul specialist boli infecțioase Raluca Jipa despre cel mai bun moment să te vaccinezi pentru a preveni boala și despre tipul de vaccin indicat. +16 / 0 +16

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Ce modificări suferă vaginul unei femei după 30 de ani
Ce modificări suferă vaginul unei femei după 30 de ani Odată cu trecerea timpului, nu numai pielea îmbătrâneşte, ci şi zona intimă, la fel ca restul corpului, numai că aceste semne nu sunt vizibile aşa cum sunt ridurile, pe care le vedeţi zilnic în oglindă. +17 / 0 +17

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6