Diabet gestaţional (pe perioada sarcinii)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Diabetul gestaţional se dezvoltă pe perioada sarcinii. Înseamnă intoleranţa la glucoză, atunci când se constată o cantitate foarte mare de glucoză în sânge. Cu toate acestea, diabetul este cel care dispare după ce mama dă naştere copilului. Spre deosebire de diabetul de tip I, diabetul pe perioada sarcinii nu este cauzat de o carenţă de insulină (hormonul produs în pancreas şi care reglează concentraţia de glucoză din sânge), dar de impactul blocant al celorlalţi hormoni, atunci când celulele organismului capătă rezistenţă la impactul insulinei, iar glucoza nu poate să pătrundă şi să rămână în sânge.

Oamenii de ştiinţă tot nu cunosc ce anume cauzează apariţia acestui diabet gestaţional.

Pentru a înţelege cauzele bolii, este necesară cunoaşterea întregului traseu al glucozei în organism. Organismul digeră hrana şi o împarte în nutrienţi. Unul dintre aceşti nutrienţi este şi glucoza; aceasta pătrunde în sânge şi stimulează pancreasul. Pancreasul astfel stimulat produce hormonul numit insulină. Insulina se conectează la receptorii celulelor organismului şi ajută glucoza să pătrundă în interiorul acestor celule, acolo unde glucoza este transformată în energie.

Pe perioada sarcinii, placenta este conectată la fătul care este în creştere, cu sângele mamei, pentru a se produce toţi hormonii de sarcină şi ceilalţi hormoni. Toţi acei hormoni intră în competiţie cu insulina pentru receptorii celulelor, prin împiedicarea insulinei de a se conecta şi de a introduce glucoza în celule. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, placenta produce din ce în ce mai mulţi hormoni, aceştia blochează insulina, nivelul de zahăr în sânge este atât de mărit încât începe să devină o ameninţare pentru mamă şi făt.

Posibilitatea de a dezvolta un diabet gestionaţional, creşte în cazul în care: rămâi însărcinată după 25 de ani, ai mai suferit de diabet gestaţional şi înainte, ai dat naştere unui copil de peste 4 kg, când te – ai născut, avea tu însăţi peste 4 kg, ai rude cu diabet de tip II, prezinţi obezitate (IMC>30), aparţii de grupul etnic sau rasial care prezintă riscul respectiv, prezinţi polichistoză ovariană, exanteme cu pielea închisă la culoare pe gât sau pe zonele ridate ale pielii, consumi sau ai consumat corticosteroizi (imuno - perspirante), te–ai aflat într–o stare de pre–diabet, sau ai avut ceva probleme legate de sarcină.

Puterea bucuriei

"De câte ori simţim plăcere, se produce o explozie de oxid nitric în corp care are beneficii mari asupra sănătăţii..."

Citeşte mai mult:
Puterea bucuriei»

Diabet gestaţional (pe perioada sarcinii). Simptome

Se poate ca diabetul gestaţional să nu cauzeze niciun fel de simptome, astfel că este foarte important să efectuaţi analizele necesare dacă există orice bănuială serioasă sau riscul de a contracta această boală. Este important să faceţi aceste analize, întrucât nivelul ridicat de glucoză în sânge cauzează probleme nu numai mamei, ci şi fătului. Cu toate acestea, în cazul în care apar şi simptomele, acestea sunt similare cu simptomele unui diabet obişnuit: sete din ce în ce mai mare, urinare din ce în ce mai frecventă, senzaţia de foame, vedere neclară.

Diabet gestaţional (pe perioada sarcinii). Cursul bolii

Majoritatea femeilor însărcinate descoperă că au diabet în săptămânile 24–28 de sarcină. După acest moment, este necesar să se înceapă reglarea nivelului de glucoză în sânge în mod corect şi la timp. Pe timpul sarcinii, cantitatea de hormoni din sânge se măreşte, astfel încât reglarea concentraţiei de glucoză devine mai complicată.

Uneori, ca urmare a nivelului ridicat de glucoză în sânge, apar anumite probleme, precum: tensiune mare la mamă ca urmare a pre-eclampsiei, nou – născut cu greutate mare (ca urmare a cantităţii prea mari de glucoză ce se transformă în grăsimi), hipoglicemia la nou – născut (nivelul de zahăr în sânge este extrem de scăzut), dezechilibrul electrolitic la nou - născut.

Cu toate că diabetul gestaţional dispare după ce naştere, s – a arătat că există un mare risc ca să contractaţi diabetul de tip II (60 de femi din 100 care au avut diabet gestaţional, au contractat ulterior diabetul de tip II). Diabetul pe timpul sarcinii apare la aproximativ 18 din 100 dintre femeile care poartă un copil în pântece, în funcţie de grupul etnic şi rasial: diabetul gestaţional apare mult mai frecvent în rândul femilor din America Latină, Afro – America, Asia şi America.

În multe cazuri, femeile care prezintă diabet gestaţional aduc pe lume copii sănătoşi. Deşi există posibile consecinţe în ceea ce priveşte sănătatea copilului: masă corporală mare, naştere prematură, sindromul de tulburare respiratorie la copil (greutate în a respira), hipoglicemie (nivel prea scăzut al zahărului în sânge) şi icter (apare atunci când ficatul nu este complet format pentru a diviza bilirubina), o probabilitate mai mare pe viitor, de a dezvolta diabet de tip II. În cazul femeilor, diabetul gestaţional poate duce la următoarele: tensiune mare, preeclampsie, sau eclampsie, precum şi dezvoltarea diabetului în viitor.

Diabet gestaţional (pe perioada sarcinii). Diagnostic

Nu s–a stabilit cu certitudine, dacă este necesară observarea şi examinarea femeilor cu vârsta sub 25 de ani şi care nu prezintă niciun factor de risc.

Deşi este întotdeauna foarte important ca un medic să evalueze factorii de risc şi să efectueze testele şi analizele necesare. Testele obişnuite sunt: testul pentru stabilirea primară a nivelului de glucoză din sânge (se efectuează testul pentru toleranţă la glucoză: pacientul bea un sirop şi după o oră se observă cantitatea de zahăr din sânge: aceasta ar trebui să fie cuprinsă între valorile 7,2-7,8 mmol/l, dar dacă este mai mare, atunci înseamnă doar faptul că există un risc mai mare de a dezvolta diabet gestaţional), apoi încă un test de glucoză (în ziua următoare, după mostra privind toleranţa primară la glucoză, pacientului i se solicită să bea un concentrat mai mare de glucoză, ulterior îi este testat sângele de trei ori la fiecare oră – dacă cel puţin ultimele două măsurători indică un nivel mai mare de zahăr în sânge decât este normal, se poate pune diagnosticul de diabet gestaţional).

Ulterior diagnosticării diabetului gestaţional, se recomandă realizarea altor câtorva examene pentru a se evalua starea de sănătate a fătului. Ca urmare a nivelului ridicat de zahăr în sângele mamei, placenta are şi ea de suferit şi se furnizează doar o cantitate mai mică din oxigenul necesar fătului. Se studiază funcţiile vitale ale fătului (senzorii care fixează ritmul inimii copilului sunt lipiţi de abdomen. Atunci când se mişcă, ritmul inimii unui bebeluş este mai rapid, dacă este mai încet, înseamnă că fătul experimentează o lipsă de oxigen), în timpul ecografiei se evaluează mişcările, respiraţia, tonusul muscular, indicele privind lichidul amniotic (dacă există o carenţă de lichid amniotic, înseamnă că fătul urinează puţin; acest lucru indică faptul că funcţionarea placentei a fost perturbată).

După naştere este de asemenea foarte important să se verifice nivelul de glucoză din sânge. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este în primele 6 – 12 luni de la naştere: dacă nivelul de glucoză în sânge este normal, atunci nu există niciun fel de risc de a dezvolta diabetul în următorii 3 ani).

Diabet gestaţional (pe perioada sarcinii). Tratament

Tratamentul în cazul diabetului gestaţional constă dintr – o alimentaţie echilibrată, activitate fizică, menţinerea unei greutăţi normale, verificarea concentraţiei de glucoză şi (dacă este cazul) a infecţiilor cu insulină. Medicii nu recomandă pierderea în greutate în timpul sarcinii, dar sugerează ajungerea la o greutate normală înainte de sarcină prin urmarea unei diete sănătoase (a se consuma din abundenţă fructe şi legume, cereale). Exerciţiile fizice ar trebui să facă parte din obiceiurile unei femei înainte de, în timpul şi după sarcină, întrucât atunci când se efectuează aceste exerciţii, nivelul de zahăr din sânge scade iar sensibilitatea celulelor în ceea ce priveşte insulina creşte. Nivelul de glucoză ar trebui măsurat de 4 – 5 ori pe zi şi, dacă va fi nevoie, ar trebui injectată insulina necesară. Este de asemenea extrem de important să se observe starea de sănătate şi dezvoltarea fătului: dacă naşterea întârzie, doctorul poate să o stimuleze să se producă mai repede. Este necesar să se menţioneze faptul că alăptarea nu numai că o vindecă pe mamă de diabetul gestaţional, dar împiedică şi riscul de apariţie a diabetului pe viitor şi de asemenea îi asigură nou – născutului nutrienţii care nu se pot găsi în niciun alt aliment.

Diabet gestaţional (pe perioada sarcinii). Prevenție

Există şi unele femei care nu pot evita diabetul gestaţional. Deşi, dacă ar exista o şansă de a reduce riscul apariţiei bolii, este necesar să ajungi la ea prin menţinerea unei greutăţi corporale normale, sau prin practicarea în mod regulat a exerciţiilor fizice. Atunci când prezentaţi acest diabet gestaţional, este important să evitaţi să consumaţi medicament care pot creşte rezistenţa celulelor la insulină (acid nicotinic sau glucocorticoizi).

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +7 / -3 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6