Embolia şi tromboza

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+2

Tromboza – o stare în timpul căreia vena (vas de sânge prin care sângele curge înspre inimă) sau artera (vas de sânge prin care sângele curge în afara inimii) este astupată cu cheaguri de sânge.

Factorii de risc ai trombozei venoase sunt: oase rupte sau alte accidente care pot deteriora vasele de sânge, în special în zona picioarelor sau a pelvisului; operaţii chirurgicale efectuate recent (dacă au fost efectuate în zona genunchiului, a şoldului sau a zonei pelviene feminine); coagularea crescută a sângelui (hipercoagulare); regimul de somn; fumatul; cazuri de tromboză în familie; insuficienţă cardiacă; obezitate; tulburările autoimune care pot creşte posibilitatea formării de cheaguri de sânge; diabetul; apariția unor boli în timpul cărora mai multe celule sanguine sunt produse în măduva osoasă (policitemie vera); consumul de pilule contraceptive.

De asemenea, în cazul picioarelor cu vene varicoase (vene mărite), sângele stagnează şi creşte riscul formării de cheaguri de sânge.

Tromboza arterială poate apărea ca urmare a aterosclerozei (când placa aterosclerotică se sfărâmă).

Când tromboza arterială apare în vasele de sânge coronariene ale inimii, poate determina apariţia infarctului miocardic. Dacă tromboza arterială apare în vasele de sânge ale creierului, duce la accident vascular cerebral.

Dacă un cheag de sânge se desprinde de zona în care s-a format şi se îndreaptă spre alte vase de sânge mai mici (cum ar fi cele din zona plămânilor și a creierului) şi le obturează, o asemenea stare este denumită embolie (cheagul de sânge care a migrat aici este denumit embolus). Embolia poate reprezenta o stare care îţi pune viaţa în pericol, dacă embolusul astupă vase de sânge mai importante.

În timpul emboliei, obturatorul vaselor de sânge poate să nu fie obligatoriu un cheag de sânge. Poate să fie şi aer, fluid amniotic, o bucată desprinsă dintr-o tumoare, ţesut adipos.

Hipertensiunea arteriala

"Variaţiile presiunii arteriale sunt normale doar în cazurile în care această creşte în momentul în care facem mişcare şi scade considerabil în timpul somnului"

Citeşte mai mult:
Hipertensiunea arterială - cum trebuie tratată»

Embolia şi tromboza. Simptome

Simptomele depind de zona formării cheagului de sânge sau a embolusului, de mărimea şi importanţa vasului de sânge obturat. Există unele cazuri când nu apar simptome, deşi uneori cheagurile de sânge sau embolusurile pot provoca stări ce pun viaţa în pericol, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, tromboembolismul pulmonar.

Dacă se formează embolusuri sau cheaguri de sânge în braţe sau picioare, se poate simţi răceală în membre, pulsul nu se simte sau este foarte slăbit, apar dureri musculare, convulsii, spasmuri, furnicături, slăbiciune, poate începe să se manifeste necroza, pielea membrelor devine palidă.

În cazul tromboembolismului pulmonar poate apărea dispneea sau respirația poate deveni mai rapidă, se pot simţi dureri în zona pieptului, persoana tuşeşte cu sânge, i se umflă picioarele, are palpitaţii, creşte ritmul cardiac, scade tensiunea arterială. Persoana poate deveni anxioasă, nervoasă şi să transpire mult.

În cazul infarctului miocardic, durerea din spatele sternului este sfâşietoare şi durează mai mult de 30 de minute. Durerea se poate răspândi spre mâna stângă şi maxilarul inferior. Se manifestă şi o slăbiciune comună, frică de moarte şi dispnee.

În cazul accidentului vascular cerebral (infarct), persoana este lipsită de coordonare, dezorientată, simte o durere de cap ascuţită, ameţeală, poate deveni inconştientă. Vorbirea este tulburată, persoana vomită, faţa poate deveni deformată şi respiraţia este dezechilibrată.

Embolia şi tromboza. Cursul bolii

Când factorii menţionaţi se declanşează, cheaguri de sânge se pot forma în vasele de sânge, de exemplu: în timpul accidentării vasului de sânge celulele sanguine denumite trombocite se adună în exces pe zonele rănite.

Trombocitele se lipesc una de alta până formează cheaguri de sânge şi obturează complet sau parţial deschiderea vasului de sânge.

Cheagurile de sânge se poate forma şi în inimă (de exemplu, în timpul fibrilaţiei atriale, în special dacă este crescută coagularea sângelui).

După o perioadă de timp, cheagurile de sânge pot ieşi în afara ariei de formare, intră de-a lungul fluxului sanguin în vasele de sânge mai mici şi le astupă.

Pneumonia

"Pneumonia este o boală infecţioasă. Prin urmare, este o luptă între microorganismele care au provocat boala şi sistemul imunitar al persoanei respectivă. Simptomele pneumoniei depind puternic de..."

Citeşte mai mult:
Pneumonia – o boală respiratorie perfidă» 

De exemplu, cheagurile de sânge formate în venele profunde ale picioarelor sau în auriculul drept al inimii se duc de obicei în vasele de sânge pulmonare şi provoacă acolo un infarct (această stare este denumită tromboembolism pulmonar; dacă este puternică, poate pune în pericol viaţa). Cheagurile de sânge formate în partea stângă a inimii pot ajunge la aortă şi de acolo la creier, arterele coronariene ale inimii, rinichi, intestine, vasele de sânge ale picioarelor; ele pot bloca şi arterele carotide.

Tromboza şi embolia prezintă un risc major, când vasul de sânge care aprovizionează cu sânge o zonă uriaşă este complet blocat, iar când sunt blocate vase de sânge mai mici sau mai puţin importante, aproape că nu provoacă simptome.

Simptomele acestor boli pot apărea rapid, iar în timpul manifestărilor trebuie să se intervină de urgență, deoarece dacă nu se asigură ajutorul necesar la timp, persoana poate muri.
În alte cazuri, simptomele pot apărea gradual(umflăturile picioarelor cresc treptat, durere, etc).

Embolia şi tromboza. Diagnostic

Boala este diagnosticată în concordanţă cu istoricul medical (fracturi osoase avute recente, operaţii chirurgicale anterioare şi alţi factori de risc), simptome, dar şi prin teste de sânge (care pot indica coagularea crescută a sângelui).

Embolia şi tromboza. Tratament

Tratamentul este selectat în concordanţă cu vârsta pacientului, starea generală, istoricul medical, locul apariţiei trombozei, dimensiunea şi severitatea, cauza posibilă a bolii.

În concordanţă cu aceşti factori, tratamentul poate fi variat. Un medic poate prescrie medicamente care reduc coagularea, catetere speciale care măresc deschiderea vasului de sânge astupat sau este prescris tratament medicamentos cu medicamente care topesc cheagul.

Embolia şi tromboza. Prevenție

Când există cel puţin câţiva factori de risc, pentru a evita tromboza şi embolia, bolnavul ar trebui să menţină echilibrul de lichide, să se mişte deoarece sângele stagnează (când o persoană nu se mişcă, sau petrece mult timp în pat, fluxul sanguin devine mai lent, în special în zona picioarelor – sângele stagnează acolo şi apare o posibilitate mai ridicată de formare a cheagurilor de sânge).

Este esenţial să începeţi să vă mişcaţi cât mai curând posibil după diverse operaţii, să purtaţi ciorapi medicinali (pentru că atunci când aveţi vene varicoase, ciorapii medicinali reduc posibilitatea de formare a cheagurilor de sânge în venele de la picioare). Dacă apar tulburări de ritm cardiac sau după un infarct miocardic este recomandat să se administreze medicamente care reduc coagularea.

O persoană ar trebui să consume aceste medicamente înainte de operaţiile chirurgicale. Este important să nu se fumeze şi să se evite alţi factori de risc (cum ar fi obezitatea, consumul de pilule contraceptive).

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou 11 exercitii pentru gimnastica mintii
11 exercitii pentru gimnastica mintii In zilele noastre, orice aparat pe care il cumperi vine cu un manual de utilizare. Cumperi un cuptor cu microunde si vine cu un manual de 120 de pagini. Ce sa faci si ce sa nu faci. Cum sa folosesti optim ca sa isi pastreze garantia. La ce folosesc butoanele si alte detalii mai mult sau mai putin importante. +19 / 0 +19

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou 11 exercitii pentru gimnastica mintii
11 exercitii pentru gimnastica mintii In zilele noastre, orice aparat pe care il cumperi vine cu un manual de utilizare. Cumperi un cuptor cu microunde si vine cu un manual de 120 de pagini. Ce sa faci si ce sa nu faci. Cum sa folosesti optim ca sa isi pastreze garantia. La ce folosesc butoanele si alte detalii mai mult sau mai putin importante. +19 / 0 +19

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Brânca-ursului reglează tensiunea
Brânca-ursului reglează tensiunea Cunoscută și ca „ginsengul românesc“, brânca ursului ajută la reglarea tensiunii arteriale și la tratarea sterilității. Mai este numită și „planta dragostei,“ întrucât crește dorința sexuală. +6 / 0 +6

Diete Mai multe articole

Nou Alimente ideale dacă ai colesterolul mărit
Alimente ideale dacă ai colesterolul mărit Una dintre afecțiunile cele mai des întâlnite în zilele noastre este hipercolesterolemia. Cu puțin efort și alimentația corespunzătoare poți să rezolvi această problemă. +21 / 0 +21

Boli și stări Mai multe articole

Nou 14 motive să bei mai multă apă
14 motive să bei mai multă apă Mai ales acum, vara, organismul nostru are nevoie de apă. Pentru că deshidratarea are repercusiuni grave asupra sănătăţii noastre, iată mai jos 14 motive pentru care apa este atât de importantă în viaţa ta. +13 / 0 +13

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Sfaturi utile dacă ai părul gras
Sfaturi utile dacă ai părul gras Problemă inestetică, părul gras dă bătăi de cap multora dintre noi. Este bine de ştiut ce rutină de îngrijire trebuie adoptată în cazul în care firele de păr au de suferit din cauza excesului de sebum de la nivelul scalpului. +32 / 0 +32

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6