Epilepsie

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+6

Epilepsia este o boală cronică a creierului, cu crize epileptice periodice.

O criză de epilepsie/ convulsie este o tulburare recurentă/ periodică de cunoștință, de comportament, de percepție, de simțuri sau de mișcări generate de natura descărcărilor electrice din creier.

Convulsiile pot să apară ca rezultat al unui traumatism cranian, accident vascular cerebral, tumori cerebrale, alcool etilic sau droguri, cu toate acestea, astfel de crize nu sunt considerate a fi epilepsie.
În timpul epilepsiei, 70% dintre persoane nu prezintă modificări importante la nivelul creierului, care ar putea provoca crize/ convulsii epileptice.

Unele forme de epilepsie sunt influențate în mare măsură de factori genetici (având rude care suferă de anumite forme de epilepsie crește posibilitatea de a dezvolta aceeași formă de epilepsie de 2 până la 4 ori). Mai multe forme de epilepsie sunt moștenite cu anumite gene specifice de la părinți (autosomal dominant, lobul frontal cu epilepsie nocturnă , convulsiile neonatale benigne, etc).

La alte persoane care suferă de epilepsie se constată că au anumite schimbări la nivelul creierului: modificări ale vaselor sanguine cerebrale, hipoxie cerebrală (redusă de alimentarea cu oxigen la nivelul creierului), tulburări congenitale de dezvoltare a creierului, boli metabolice congenitale.

Epilepsie. Simptome

Epilepsia se caracterizează prin mai multe sau mai puţine convulsii/crize epileptice recurente/periodice.
Există mai multe tipuri de crize /convulsii epileptice. Două dintre cele mai mari grupuri de crize epileptice sunt crizele convulsive parțiale și generalizate. Aceste două grupuri sunt împărțite în mai multe tipuri de convulsii mici.

Convulsiile parțiale pot avea loc în diferite moduri - mișcări involuntare de braț sau de picior , convulsie, vedere cu bule, apariția bruscă de gust sau de miros, deja- vu (senzație de deja cunoscut), jamais vu (senzație de irealitate), furnicături, transpirație, tahicardie. În timpul acestor crize starea de conștiență rămâne sau poate să fie afectată (persoana nu-și amintește criza/convulsia). Odată cu criza parțială și alterarea stării de cunoștință, privirea persoanei devine lipsită de sens, pacientul continuă să repete anumite acțiuni (de exemplu, de descheiere a nasturilor sau se re-încheie la nasturi, mișcă lucrurile dintr-un loc în altul).

Orice convulsie partială s-ar putea "generaliza" (adică să devină o criză generalizată).
Există destul de multe tipuri de convulsii generalizate, precum și tipuri principale: absențele și convulsiile tonico - clonice.

Absențele, de asemenea, sunt cunoscute sub numele de petit mal, se caracterizează prin afectarea bruscă a stării de cunoștință și de oprire a oricăror acțiuni. O astfel de oprire este continuă timp de 20 -30 secunde, apoi persoana revine imediat înapoi la activitățile anterioare în timp ce nu îşi aminteşte convulsia (sau nu îşi aminteşte evenimentele din timpul crizei).

Convulsiile tonico - clonice (de asemenea, cunoscute sub numele de grand mal) sunt cele mai frecvente expresii ale crizei epileptice. Ele sunt ceea ce ne vine in primul rând în minte când ne gândim la un atac convulsiv.

La începutul atacului convulsiv tonico-clonic, corpul devine tensionat (devine încordat) și persoana cade jos neputând să respire pentru un timp, ca rezultat fața pacientului devin albastră , prezintă urinare involuntară,şi, de asemenea, și defecare.

O astfel de fază tonică durează aproximativ o jumătate de minut. Aceasta este urmată de o fază clonică în care toți mușchii încep să se întărească și să se relaxeze în mod repetat, cauzand pacientului smucirea braţelor, picioarelor, şi a capului. Faza de convulsie cu smucitură (clonică) durează 1-2 minute și se termină cu respirație profundă facută de către pacient și este posibil sa apară salivă spumoasă sângerâdă din cavitatea bucală (în cazul în care pacientul şi-a mușcat limba). După convulsie pacientul se simte epuizat, şi adoarme.

În timpul crizelor parțiale sunt înregistrate descarcătri electrice la nivelul creierului, numai într-o anumită zonă definită, în timp ce în timpul crizelor convulsive generalizate sunt înregistrate descărcări electrice peste tot la nivelul creierului.

Epilepsie. Cursul bolii

Unele forme de epilepsie sunt caracteristice doar la copii și epilepsia ar putea să dispară sau să ia altă formă de epilepsie atunci când copilul crește. Persoanele care suferă de epilepsie cad de multe ori jos, după ce au convulsii, prin urmare, sunt obişnuite rănile apărute la nivelul capului, şi de foarte multe ori pacienţii suferă arsuri (de exemplu, opărire cu apă clocotită).

Epilepsie. Diagnostic

Epilepsia este diagnosticată prin examinarea auditivă și prin examinarea anamnezei pacientului. Istoricul medical trebuie să fie completat de către persoana care a văzut convulsia. De asemenea, sunt importante metodele instrumentale suplimentare care pot confirma diagnosticul de epilepsie și pentru exclude alte boli.

Epilepsia este diagnosticată după ce două crize de epilepsie au avut loc în nu mai puțin de 24 de ore și crizele nu sunt cauzate de factori externi.

Principalul test instrumental/folositor suplimentar pe percursul epilepsiei este electroencefalograma (EEG). Se înregistrează scurgeri anormale și răspândirea acestora la nivelul creierului. Aceasta ajută la diferențierea dintre diferitele forme de convulsii. Examinarea vizuală a cutiei craniene: rezonanță magnetică, tomografia computerizată a capului, este de ajutor pentru a se exclude alte cauze ale crizelor și confirmă cauzele structurale ale epilepsiei.

Epilepsie. Tratament

Epilepsia este tratată cu medicamente speciale pentru convulsii care împiedică declanşarea crizelor epileptice.

Forma generalizată a epilepsiei este tratată mai întâi cu acid valproic. Forma generalizată cu absențe este bine tratată cu etosuximid. Forma parțială de epilepsie - cu carbamazepină sau oxcarbazepina.
În toate formele de epilepsie se pot prescrie, ca tratament complementar, medicamente mai noi - lamotrigină, topiramat, levetiracetamul.

Vigabatrin, tiagabine, pregabalin, gabapentin – sunt medicamente suplimentare pentru tratarea epilepsiei parțiale.

Atunci când se prescriu medicamente, este esențial să se ia în considerare interacțiunea acestora cu alte medicamente anticonvulsivante. Anticonvulsivantele trebuie să fie ajustate atunci când se planifică sarcina sau pe parcursul sarcinii.

Dacă controlul epilepsiei cu medicamente eșuează, poate fi luat în considerare tratamentul chirurgical al epilepsiei.

Epilepsie. Prevenție

Prevenirea epilepsiei nu există, cu toate acestea, este important să se învețe persoanele care suferă de epilepsie cum pot evita accidentele în caz de convulsii.

Persoanele care suferă de epilepsie nu au voie să conducă, să înoate sau să facă baie. De asemenea, acestora nu le este permis să lucreze cu foc sau cu instrumente puternice. Recomandările și interdicțiile sunt, de obicei, selectate pentru fiecare persoană în funcție de expresia crizelor sale de epilepsie.

Epilepsie. Altele

Istoric: una dintre primele descrieri ale crizelor epileptice datează din 3000 î.Hr. în Mesopotamia. Mai târziu, acestea au fost descrise în Egipt, India, China. Acum aproape 2500 ani Hipocrate a scris o lucrare "cu privire la Boala Sfântă", argumentând că atacurile convulsive sunt declanșate de activitatea anormală a creierului.deși afirmațiile sale au fost uitate până în Evul Mediu, când epilepsia a fost amintită din nou. O teorie apărută la începutul secolului al XIX-lea, afirma că epilepsia este cauzată de masturbarea excesivă. Acesta a fost momentul , pentru inventarea primelor medicamente eficiente pentru tratarea epilepsiei (bromurile).

În 1929, Hans Berger a fost primul care află că impulsurile electrice, răspândite de către creier, pot fi înregistrate prin ataşarea de electrozi pe scalpul unei persoane - acesta este modul în care a fost creată electroencefalograma (EEG) care devine metoda de examinare, ca parte integrantă de investigare.

Epidemiologie: Epilepsia apare de obicei în primele trei decenii de viață. 9% dintre persoane suferă cel puțin un atac convulsivant în timpul vieții lor. 3% sunt diagnosticati cu epilepsie, cu toate acestea, doar 0,8% din totalul populației suferă de fapt de epilepsie.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Cât de sănătoase sunt alimentele negre?
Cât de sănătoase sunt alimentele negre? Culoarea în farfurie înseamnă și sănătate, însă și negrul îți oferă substanţe nutritive de cea mai bună calitate. Și ne referim bineînțeles la alimentele negre mai puțin cunoscute însă la fel de sănătoase precum cele viu colorate. +19 / 0 +19

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Diete Mai multe articole

Nou Detoxifierea ficatului cu stafide
Detoxifierea ficatului cu stafide Detoxifierea ficatului cu stafide este o metoda celebra si extrem de eficienta de inlaturare a impuritatilor si reziduurilor din ficat, dar si de imbunatatire a sanatatii organismului. +13 / 0 +13

Boli și stări Mai multe articole

Nou Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral
Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afectiuni, iar timpul in care pacientul ajunge la spital este absolut esential pentru salvarea vietii acestuia. +22 / 0 +22

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu
Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu Vaginul este un organ delicat și complex, care găzduiește o diversitate de microorganisme. Pentru a-l menține curat, corpul produce un lichid care îl lubrifiază și îl protejează de infecții: secrețiile vaginale. Cantitatea și aspectul acestora ne oferă indiciile necesare despre sănătatea genitală. Tu știi să le descifrezi? +12 / 0 +12

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6