Extrasistole

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+2
4

Este o contracţie cardiacă survenită în mod prematur, cauzată de impulsurile electrice care nu se regăsesc în nod sinoatrial. Este cea mai frecvent întâlnită formă de aritmie cardiacă.

Cauzele acestei afecţiuni pot fi reprezentate de toate afecţiunile organice ale cordului (cardiomiopatia, miocardita, insuficienţa cardiacă, infarctul miocardic, angina pectorală, etc.), în special boala cardiacă ischemică.

Extrasistola mai poate fi cauzată şi de un dezechilibru de electroliţi (hypokalemia, hypomagnesemia), acidoza (acidifierea sângelui şi a altor lichide din organism), alcaloza (alcalinitatea sângelui şi a altor lichide din organism), tireotoxicoza, feocromacitomul (o tumoare ce produce hormonii glandei suprarenale (acestea sunt denumite catecolamine – adrenalina şi noradrenalina) şi se dezvoltă în centrul glandelor suprarenale), hipoxia (deficitul de oxigen la nivelul ţesuturilor), reflexele patologice, cauzate de alte afecţiuni ale organelor interne, ca, spre exemplu, esofagul, stomacul, vezica biliară sau afecţiunile la nivelul sistemului nervos, emoţiile distincte, senzaţia de durere, medicamentele (diversele medicamente care afectează inima şi celelalte medicamente), consumul de nicotină, consumul de alcool.

Hipertensiunea arteriala

"Variaţiile presiunii arteriale sunt normale doar în cazurile în care această creşte în momentul în care..."

Citeşte mai mult:
Hipertensiunea arterială - cum trebuie tratată»

Extrasistole. Simptome

De foarte multe ori, extrasistola poate să treacă neobservată. În alte cazuri, pacientul poate acuza o stare de ameţeală, obişnuita senzaţie de slăbiciune, îşi poate percepe bătăile inimii, apare senzaţia de bătăi de inimă în zona pieptului sau în gât.

Extrasistole. Cursul bolii

În cazul impulsurilor electrice normale ale cordului, contracţia inimii şi asigurarea unui ritm cardiac normal se realizează în cadrul nodului sinoatrial. De aici impulsurile ajung în nodul atrioventricular, apoi prin fasciculul His către Reţeaua de fibre Purkinje. Astfel auriculul se contractă treptat, iar mai apoi - ventriculul.

În cazul existenţei unei extrasistole, impulsul electric nu este generat în nodul sinoatrial, ci în altă zonă a inimii. Astfel se determină o contracţie cardiacă prematură şi se perturbă ritmul cardiac normal.

Tot astfel şi circulaţia sângelui la nivelul organismului este tulburată; acest fapt poate conduce la agravarea bolilor cardiace existente (ca, spre exemplu, insuficienţa cardiacă), de asemenea, din acest motiv pot apărea şi simptomele deja enumerate anterior: starea de slăbiciune, senzaţia de ameţeală şi altele. În funcţie de zona în care s – a format impulsul, extrasistolele se împart în:

-Atriale (care apar în mod frecvent în cazul persoanelor sănătoase. Dar care apar şi la persoanele ce prezintă o tensiune mărită în auricul, ca de exemplu, pe perioada scurgerilor din cauza existenţei unei stenoze de valvă mitrală. În acest caz, apare riscul dezvoltării fibrilaţiei atriale)
-Legătura atrioventriculară
-Ventriculare (şi acestea se întâlnesc foarte frecvent la persoanele sănătoase de orice vârstă. Cu toate că pot apărea şi în cazul bolilor cardiace structurale, precum infarctul, cardiomiopatia hipertrofică şi altele)

Impulsul poate apărea într – o singură sursă (aceste sunt denumite extrasistole monomorfe) sau în mai multe (extrasistole polimorfe).

Extrasistole. Diagnostic

Atunci când se realizează auscultarea pacientului, medicul poate auzi o serie de tonuri premature, după care urmează o pauză mai lungă decât ar fi normal.

Cu toate acestea, cea mai bună metodă de diagnostic în cazul extrasistolelor o reprezintă ECG – ul.

Se efectuează EKG – ul de repaus (prin ataşarea electrozilor în zona pieptului, pe braţe şi pe picioare. Aceştia sunt conectaţi la un dispozitiv EKG prin intermediul firelor. Astfel se înregistrează activitatea cardiacă timp de un minut. În timpul acestei examinări, pacientul stă în poziţie culcată).

Este de asemenea foarte important să se stabilească frecvenţa şi modificările ce apar în ceea ce priveşte extrasistolele, atât în timpul desfăşurării activităţii fizice, cât şi în timpul somnului. Acest lucru se realizează prin folosirea unui dispozitiv de monitorizare de tip Holter (acesta fiind EKG – ul ce se înregistrează timp de o zi şi o noapte).

Extrasistole. Tratament

În eventualitatea în care extrasistolele nu provoacă niciun fel de simptome, apar rar iar persoana afectată nu prezintă nicio boală cardiacă – tratamentul în cazul extrasistolelor nu este necesar.

În cazuri mai complicate de extrasistolă se prescrie un tratament medicamentos. Este foarte important să se înlăture, sau să se reducă cauzele care au condus la apariţia acestor extrasistole.

Este întotdeauna la fel de importantă reglarea dezechilibrului de electroliţi, baze şi acizi.
Dacă aceste extrasistole apar foarte frecvent, provoacă simptome agravante şi nu se pot regla cu ajutorul medicaţiei – se montează un electrocardiostimulator.

Extrasistole. Prevenție

Trebuie să avem mare grijă de noi, să ne tratăm la timp bolile existente (în special pe cele de natură cardiacă), să întrerupem consumul de medicamente care determină apariţia acestor extrasistole, precum şi de alte substanţe precum: droguri, nicotină, cafeină, alcool. Este foarte important să se regleze echilibrul de electroliţi, baze şi acizi din timp, pentru a ne preveni de orice deficit sau exces de anumite substanţe.

Articole pe aceeași temă

 • Gina Radu / 2017-01-30 21:57:42

  Ati rezolvat prbl cu extrasistolele???? Imi lasati un contact???

 • Gina Radu / 2017-01-30 21:57:39

  Ati rezolvat prbl cu extrasistolele???? Imi lasati un contact???

 • cata / 2015-10-21 23:21:40

  Aceleasi simptome le am si eu , pe langa durere in mana stanga, in piept si atacuri de panica in care raman fara aer. Am facut pana in acest momebt nenumarate ekg-uri si de curand si o ecocardiografie si mi s-a spus ca nu am nimic la inima si ca e din cauza stresului si a emotiilor insa am aceste simptome de 2 ani si nimeni nu ma intelege.

 • extrasistole / 2015-05-31 14:33:32

  buna, intru si eu in lumea asta la care nimeni nui gaseste rasp , eu le simt de la 16 ani pana acum 2 ani nu stiam ce sunt eu le simp ca o bataie in piept sau lipsa de bataie sau o secunda fara aer , consult ma nenumarati cardiologi ekg holter analize ecograf , tot ce trebe din multi medici doar unul mia gasit un prolaps de valva mitrala 5 mm gradu 1 a zis ca nu e nik grav pe holter mia prins 100 extrasistole / 24 h din care 70 izolate 2 cuplate , rareori fac cateva secunte tahiocardie paroxistica, cand ma gand ca as avea cv is praf le am des!!! am si eu spasme musculare mi se zbat muschi dc nu stiu analize oki am fost si la neurolog a zis ca nui nik am facut si emg tot oki !! nu ii gasesc rasp cat ptr extrasistole nu stie nimeni dc si cum !!!

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / 0 +6

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Cura cu stafide te ține departe de anemie
Cura cu stafide te ține departe de anemie Aceste fructe dulci deși au o textură destul de uscată, reprezintă o porție imensă de sănătate. Pot fi consumate ca atare, înlocuind cu succes dulciurile din comerț, sau pot fi folosite la prepararea diverselor bunătăți culinare. +2 / 0 +2

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / 0 +6

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5