Extrasistole

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+2
4

Este o contracţie cardiacă survenită în mod prematur, cauzată de impulsurile electrice care nu se regăsesc în nod sinoatrial. Este cea mai frecvent întâlnită formă de aritmie cardiacă.

Cauzele acestei afecţiuni pot fi reprezentate de toate afecţiunile organice ale cordului (cardiomiopatia, miocardita, insuficienţa cardiacă, infarctul miocardic, angina pectorală, etc.), în special boala cardiacă ischemică.

Extrasistola mai poate fi cauzată şi de un dezechilibru de electroliţi (hypokalemia, hypomagnesemia), acidoza (acidifierea sângelui şi a altor lichide din organism), alcaloza (alcalinitatea sângelui şi a altor lichide din organism), tireotoxicoza, feocromacitomul (o tumoare ce produce hormonii glandei suprarenale (acestea sunt denumite catecolamine – adrenalina şi noradrenalina) şi se dezvoltă în centrul glandelor suprarenale), hipoxia (deficitul de oxigen la nivelul ţesuturilor), reflexele patologice, cauzate de alte afecţiuni ale organelor interne, ca, spre exemplu, esofagul, stomacul, vezica biliară sau afecţiunile la nivelul sistemului nervos, emoţiile distincte, senzaţia de durere, medicamentele (diversele medicamente care afectează inima şi celelalte medicamente), consumul de nicotină, consumul de alcool.

Hipertensiunea arteriala

"Variaţiile presiunii arteriale sunt normale doar în cazurile în care această creşte în momentul în care..."

Citeşte mai mult:
Hipertensiunea arterială - cum trebuie tratată»

Extrasistole. Simptome

De foarte multe ori, extrasistola poate să treacă neobservată. În alte cazuri, pacientul poate acuza o stare de ameţeală, obişnuita senzaţie de slăbiciune, îşi poate percepe bătăile inimii, apare senzaţia de bătăi de inimă în zona pieptului sau în gât.

Extrasistole. Cursul bolii

În cazul impulsurilor electrice normale ale cordului, contracţia inimii şi asigurarea unui ritm cardiac normal se realizează în cadrul nodului sinoatrial. De aici impulsurile ajung în nodul atrioventricular, apoi prin fasciculul His către Reţeaua de fibre Purkinje. Astfel auriculul se contractă treptat, iar mai apoi - ventriculul.

În cazul existenţei unei extrasistole, impulsul electric nu este generat în nodul sinoatrial, ci în altă zonă a inimii. Astfel se determină o contracţie cardiacă prematură şi se perturbă ritmul cardiac normal.

Tot astfel şi circulaţia sângelui la nivelul organismului este tulburată; acest fapt poate conduce la agravarea bolilor cardiace existente (ca, spre exemplu, insuficienţa cardiacă), de asemenea, din acest motiv pot apărea şi simptomele deja enumerate anterior: starea de slăbiciune, senzaţia de ameţeală şi altele. În funcţie de zona în care s – a format impulsul, extrasistolele se împart în:

-Atriale (care apar în mod frecvent în cazul persoanelor sănătoase. Dar care apar şi la persoanele ce prezintă o tensiune mărită în auricul, ca de exemplu, pe perioada scurgerilor din cauza existenţei unei stenoze de valvă mitrală. În acest caz, apare riscul dezvoltării fibrilaţiei atriale)
-Legătura atrioventriculară
-Ventriculare (şi acestea se întâlnesc foarte frecvent la persoanele sănătoase de orice vârstă. Cu toate că pot apărea şi în cazul bolilor cardiace structurale, precum infarctul, cardiomiopatia hipertrofică şi altele)

Impulsul poate apărea într – o singură sursă (aceste sunt denumite extrasistole monomorfe) sau în mai multe (extrasistole polimorfe).

Extrasistole. Diagnostic

Atunci când se realizează auscultarea pacientului, medicul poate auzi o serie de tonuri premature, după care urmează o pauză mai lungă decât ar fi normal.

Cu toate acestea, cea mai bună metodă de diagnostic în cazul extrasistolelor o reprezintă ECG – ul.

Se efectuează EKG – ul de repaus (prin ataşarea electrozilor în zona pieptului, pe braţe şi pe picioare. Aceştia sunt conectaţi la un dispozitiv EKG prin intermediul firelor. Astfel se înregistrează activitatea cardiacă timp de un minut. În timpul acestei examinări, pacientul stă în poziţie culcată).

Este de asemenea foarte important să se stabilească frecvenţa şi modificările ce apar în ceea ce priveşte extrasistolele, atât în timpul desfăşurării activităţii fizice, cât şi în timpul somnului. Acest lucru se realizează prin folosirea unui dispozitiv de monitorizare de tip Holter (acesta fiind EKG – ul ce se înregistrează timp de o zi şi o noapte).

Extrasistole. Tratament

În eventualitatea în care extrasistolele nu provoacă niciun fel de simptome, apar rar iar persoana afectată nu prezintă nicio boală cardiacă – tratamentul în cazul extrasistolelor nu este necesar.

În cazuri mai complicate de extrasistolă se prescrie un tratament medicamentos. Este foarte important să se înlăture, sau să se reducă cauzele care au condus la apariţia acestor extrasistole.

Este întotdeauna la fel de importantă reglarea dezechilibrului de electroliţi, baze şi acizi.
Dacă aceste extrasistole apar foarte frecvent, provoacă simptome agravante şi nu se pot regla cu ajutorul medicaţiei – se montează un electrocardiostimulator.

Extrasistole. Prevenție

Trebuie să avem mare grijă de noi, să ne tratăm la timp bolile existente (în special pe cele de natură cardiacă), să întrerupem consumul de medicamente care determină apariţia acestor extrasistole, precum şi de alte substanţe precum: droguri, nicotină, cafeină, alcool. Este foarte important să se regleze echilibrul de electroliţi, baze şi acizi din timp, pentru a ne preveni de orice deficit sau exces de anumite substanţe.

Articole pe aceeași temă

 • Gina Radu / 2017-01-30 21:57:42

  Ati rezolvat prbl cu extrasistolele???? Imi lasati un contact???

 • Gina Radu / 2017-01-30 21:57:39

  Ati rezolvat prbl cu extrasistolele???? Imi lasati un contact???

 • cata / 2015-10-21 23:21:40

  Aceleasi simptome le am si eu , pe langa durere in mana stanga, in piept si atacuri de panica in care raman fara aer. Am facut pana in acest momebt nenumarate ekg-uri si de curand si o ecocardiografie si mi s-a spus ca nu am nimic la inima si ca e din cauza stresului si a emotiilor insa am aceste simptome de 2 ani si nimeni nu ma intelege.

 • extrasistole / 2015-05-31 14:33:32

  buna, intru si eu in lumea asta la care nimeni nui gaseste rasp , eu le simt de la 16 ani pana acum 2 ani nu stiam ce sunt eu le simp ca o bataie in piept sau lipsa de bataie sau o secunda fara aer , consult ma nenumarati cardiologi ekg holter analize ecograf , tot ce trebe din multi medici doar unul mia gasit un prolaps de valva mitrala 5 mm gradu 1 a zis ca nu e nik grav pe holter mia prins 100 extrasistole / 24 h din care 70 izolate 2 cuplate , rareori fac cateva secunte tahiocardie paroxistica, cand ma gand ca as avea cv is praf le am des!!! am si eu spasme musculare mi se zbat muschi dc nu stiu analize oki am fost si la neurolog a zis ca nui nik am facut si emg tot oki !! nu ii gasesc rasp cat ptr extrasistole nu stie nimeni dc si cum !!!

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim? Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa? +5 / 0 +5

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Este aerul conditionat atat de nociv starii de sanatate precum se vehiculeaza? Nu de mult timp, aerul conditionat a fost considerat luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau transport public pe vreme caniculara, in perioada verii. Din pacate, utilizat in mod abuziv, la temperaturi foarte joase si fara a fi intretinut in mod... +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim? Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa? +5 / 0 +5

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5