Febra galbenă

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Febra galbenă – o infecţie virală transmisă de o anumită specie de ţânţari. Boala este răspândită cel mai adesea în America de Sud şi în Africa Sub–Sahariană. Apare în cazul localnicilor şi al turiştilor care au călătorit în zonele endemice.

Virusul care cauzează această boală face parte din familia de viruşi Flavivirdae (clasa de Arboviruşi B). Boala este transmisă de ţânţarii din special Aedes aegypti. Aceşti ţânţari se înmulţesc, de regulă, pe lângă casele oamenilor. Speciile ulterioare de ţânţari se pot reproduce chiar şi în cea mai curată sursă de apă.

Oamenii şi maimuţele sunt cele două categorii cu cel mai mare grad de receptivitate la acest virus al febrei galbene. Ţânţarii transmis virusul dintr – o parte într – alta la oameni şi la maimuţe, transferându–l de la un individ la altul.

Dacă un ţânţar înţeapă un om, sau o maimuţă, care prezintă infecţia cu febră galbenă, virsul pătrunde în circulaţia sângelui respectivului ţânţar şi se deplasează, până ajunge în zona glandelor salivare. Atunci când ţânţarul (în interiorul căruia se multiplică virusul localizat la nivelul glandelor salivare) va înţepa o altă persoană, virusul va fi transmis în circulaţia sanguină a respectivei persoane şi poate, eventual, să cauzeze boala.

Febra galbenă poate apărea la orice persoană, indiferent de vârsta acesteia din urmă, dar diagnosticul cel mai rău şi evoluţia cea mai severă din punct de vedere al bolii se înregistrează, de regulă, la persoanele mai în vârstă.

"Există multe simptome ale oreionului, dar cea mai frecventă este inflamarea glandelor salivare. Din cauza acestei inflamări..."

Citeşte mai mult:
Simptomele oreionului»

Febra galbenă. Simptome

Cele mai frecvent întâlnite simptome ale bolii sunt:

- Temperatură ridicată;
- Dureri de cap;
- Stare de greaţă şi senzaţie de vomă;
- Dureri musculare (în special la nivelul muşchilor spatelui);
- Icter (îngălbenirea tegumenului şi a globilor ocular, din cauza afectării ficatului).

Alte simptome care pot apărea sunt:

- Ritm cardiac neregulat;
- Sângerare severă (din nas, de la nivelul gingiilor);
- Cantitate redusă de lichid la urinare;
- Înroşirea feţei şi a limbii;
- Convulsii;
- Comă.

Febra galbenă. Cursul bolii

După ce virusul a pătruns în organism, persoana nu resimte apariţia nici unui fel de simptom, pentru o perioadă de 3 până la 6 zile (această perioadă poartă denumirea de perioadă de incubaţie). Ulterior acestei perioade de incubaţie, debutează faza acută a bolii.

În timpul perioadei de fază acută a bolii, temperatura creşte brusc, apar durerile de cap, ochii şi obrajii se înroşesc; persoana afectată îşi pierde pofta de mâncare, apar starea de greaţă şi senzaţia de vomă; în cele din urmă apare şi icterul. După 3-4 zile, simptomele încep să se retragă – apare faza de remisie.

Pe perioada fazei de remisie a febrei galbene, toate simptomele dispar la marea majoritate a pacienţilor, iar aceştia se însănătoşesc. Cu toate acestea, există şi alţi pacienţi care se confruntă cu reapariţia bolii într – o perioadă de aproximativ 24 de ore. Debutează atunci faza de intoxicaţie.

Pe parcursul perioadei fazei de intoxicaţie simptomele anterior menţionate reapar, iar în plus, apar şi alte simptome mult mai severe şi care constituie o ameninţare la adresa vieţii pacientului respectiv.

Apare icterul, precum şi dureri severe în zona abdominală, care se transformă în vomă cu sânge. Urinarea este afectată, apare sângerea din nas, gură sau chiar din ochi.

Şi creierul este afectat – apar convulsiile şi halucinaţiile; poate apărea chiar şi starea de comă.

Din cauza insuficienţei la mai multe organe, persoana afectată poate sucomba.

Febra galbenă. Diagnostic

Este dificilă stabilirea unui diagnostic în conformitate cu simptomele clinice existente, întrucât în etapele primare, boala poate fi foarte asemănătoare cu Malaria, febra Dengue, sau alte asemenea febre hemoragice.

Pentru a se stabili un diagnostic precis, medicul trebuie să descopere cu minuţiozitate locurile pe care le–a vizitat pacientul în decursul ultimelor săptămâni.

Pentru confirmarea diagnosticului, este necesar să se preleveze o mostră de sânge: aici se poate constata virusul febrei galbene.

Febra galbenă. Tratament

Nu există încă medicamente care să vindece virusul, sau febra galbenă. Din aceste considerente, tratamentul este numai unul simptomatic (care doar uşurează simptomele bolii).

În cazul pacienţilor spitalizaţi se fac infiltraţii pentru a le asigura acestora o cantitate suficientă de lichide. Dacă este necesar, se asigură şi oxigen şi se menţine o tensiune arterială în limite normale.

Temperatura ridicată, durerile de la nivelul capului şi al muşchilor sunt calmate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Dacă apare o insuficienţă renală, se realizează dializa.

Febra galbenă. Prevenție

S–a creat un vaccin eficient împotriva febrei galbene. Înainte de a călători în ţări unde există riscul foarte mare de a fi infectaţi cu această boală, se recomandă să vă vaccinaţi.

Există şi anumite state în care li se solicită turiştilor o confirmare a vaccinului respectiv pentru această boală, înainte ca aceştia să fie lăsaţi să intre în ţările respective.

Vaccinul trebuie injectat cu 10 zile înainte de călătorie. Un singur vaccin previne îmbolnăvirea timp de 10 ani.

O altă metodă de preventie – să prevenim înţepăturile ţânţarilor. Este necesar să se evite locurile unde sunt mulţi ţânţari (mlaştini, păduri, jungle).

Uşile şi ferestrele camerelor trebuie protejate cu ajutorul unei plase speciale, care să nu permită pătrunderea ţânţarilor înăuntru. Se recomandă purtarea unor pantaloni lungi şi a unor bluze cu mânecă lungă, precum şi folosirea unui impermeabil.

Febra galbenă. Altele

Prevalenţa. Aproximativ 200 000 de cazuri de febră galbenă se înregistrează anual în întreaga lume. 30 000 din toate aceste cazuri sfârşesc cu decesul persoanei afectate.

Şi totuşi, un procent de 90% din toate aceste cazuri se înregistrează în Africa. Rata de îmbolnăvire este mai mică în America de Sud – cea mai ridicată rată se regăseşte în regiunea Amazonului.

În Europa, Asia, sau America de Nord, cazurile de această boală se înregistrează foarte rar. Din 1996 se cunosc numai 6 asemenea cazuri (când turişti din Europa s – au infectat şi au decedat din cauza febrei galbene). Nici unul dintre aceşti turişti nu fuseseră vaccinaţi.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Durerea de genunchi poate anunța boli grave. Ce e de făcut?
Durerea de genunchi poate anunța boli grave. Ce e de făcut? Durerea de genunchi ni se pare ceva firesc. Mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Numai că astfel de dureri nu trebuie ignorate, căci pot fi semne ale unor boli grave. +3 / 0 +3

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit
Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit Ştim cu toţii că ceea ce mâncăm afectează, nu doar forma corpului, ci şi starea de spirit. Hrana procesată sau alimentele cu conţinut ridicat de zaharuri, spre exemplu, ne pot spori simţitor numărul de kilograme dar pot, în aceaşi măsură, contribui la apariţia stărilor de tristeţe şi chiar a depresiei. În timp ce fructele,... +2 / 0 +2

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele?
Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele? Analiza citologica studiaza caracterul morfologic si functional al celulelor, iar testul Babes Papanicolau este una dintre aceste tipuri de analize. +2 / 0 +2

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5