Gastrita

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului. Mucoasa conține celule speciale care produc acidul din stomac și enzime care ajută la digestia produselor alimentare. De asemenea, o anumită secreție este produsă, și care protejează mucoasa stomacului împotriva afecțiunii. În timpul unei inflamații a mucoasei stomacului, toate aceste procese sunt perturbate. Gastrita poate fi acută sau cronică. Inflamația bruscă a mucoasei ce căptușește stomacul este cunoscută ca gastrită acută. Inflamația care durează pentru mai mult timp este cunoscută ca gastrită cronică, care poate dura mai mulți ani, sau chiar poate deveni permanentă dacă nu este aplicat nici un tratament. Există, de asemenea, gastrită ulceroasă care nu provoacă inflamație puternică, însă aceasta provoacă deteriorarea severă a mucoasei stomacului. Aceasta poate provoca hemoragii, eroziune și ulcerația mucoasei care căptușește stomacul. Persoanele care suferă de gastrită se pot plânge de durere în partea superioară a abdomenului sau de disconfort,, dar, de obicei, nu există simptome care să fie observate. Consumul excesiv de medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene, alcoolul, cocaina sunt recunoscute ca o cauză comună a gastritei. Infecția cauzată de Helicobacter Pylori, este cea mai frecventă cauză de gastrită. Acesta intră în organism prin cavitatea bucală, pe mâini, prin produsele alimentare sau prin apă. În unele țări aproximativ 80% din populație este infectată cu această bacterie. Alte infecții bacteriene și virale, boli gastro-intestinale, boli autoimune, traume, arsuri severe, condiții critice sau operații cu anestezie generală corespund altor cauze de gastrită.

Gastrita. Simptome

Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome de gastrită deloc, dar unii oameni se plâng de durere în partea superioară a abdomenului sau de roadere, greață, vărsături, amețeli, senzație de sațietate precoce. Aceste simptome sunt cunoscute sub numele de dispepsie. Gastrita poate provoca eroziunea stomacului, ulcere hemorargice. Simptomele hemoragiilor stomacale: sânge în momentul vărsăturii, scaune negre, scaune gen gudron, scaune cu sânge.

Gastrita. Cursul bolii

Când substanțele nocive intră în stomac, câteva ore mai târziu, pacientul începe să simtă un sentiment de saţietate, de apăsare, stomacul nu mai funcționează, pacienții simt greață, apoi vomită. După ce mănâncă, pacientul simte de multe ori în stomac ca o roadere. Tratamentul inflamației acute a mucoasei stomacului durează 3-4 zile. Cu toate acestea, în caz de reintroducere a substanțelor nocive în stomac sau dacă pacientul nu respectă cerințele de igienă a gastritei, aceasta poate deveni gastrită cronică. În timpul inflamației cronice a mucoasei, simptomatologia stomacală este fie invizibilă, fie ușoară, dar în cele din urmă aceasta poate duce la leziuni funcționale ale activității stomacului (leziuni distrofice ale mucoasei ce căptușește stomacul, leziuni inflamatorii), glandele gastrice sunt afectate, în cele din urmă le afectează atrofia. Gastrita cronică poate duce, eventual, la o creștere mare sau la o scădere a acidității gastrice. 30-40 de minute după o masă, pacientul poate începe să simtă o durere în partea superioară a abdomenului, greață, începe să râgâie, să sufere de constipație, de lipsa poftei de mâncare. Pacientul simte un gust neplăcut în cavitatea bucală, iar cel care suferă de această boală de o perioadă mai lungă de timp poate pierde în greutate sau poate suferi de anemie.

Gastrita. Diagnostic

Endoscopia este cea mai comună probă care este utilizată pentru determinarea gastritei. Înainte de procedură pacientului i se dau, de obicei, medicamente care reduc disconfortul și anxietatea. Se introduce un tub subțire cu un aparat cu obiectiv pentru imagini din capătul acestuia, prin cavitatea bucală sau prin nas și este împins în stomac. Endoscopia este utilizată pentru a examina esofagul, stomacul și mucoasa ce căptușește duodenul, țesutul este prelevat, dacă este necesar (biopsie), pentru examinarea la microscop, examinarea fiind necesară pentru a identifica infecția cu H. Pylori. Alte examinări sunt, de asemenea, efectuate: examen radiografic cu raze X cu înghițire de bariu (tractul digestiv devine vizibil pentru razele X și pot fi observate leziunile mucoasei stomacului, de exemplu ulcerele, eroziunile), testul de sânge (pentru identificarea anemiei cauzate de sângerări de la ulcerele gastrice), testul pentru scaune (pentru a detecta sânge în scaun).

Gastrita. Tratament

Sunt necesare următoarele măsuri pentru tratarea gastritei: consum de antiacide pentru atenuare iritației din zona inflamatorie, trebuie evitate alimentele calde și picante, pacientul trebuie să taie lactoza din dieta lui. Antibioticele sunt prescrise în cazul gastritei care a fost cauzată de o infecție cu H. Pylori. În caz de anemie sunt administrate injecțiile cu vitamina B12.

Gastrita. Prevenție

Sugestiile pentru prevenirea gastritei sunt asemănătoare cu sugestiile care sunt date în cazul tuturor tulburărilor gastro-intestinale: evitarea alcoolului, renunțarea la fumat, eventuala corecție a medicamentelor consumate (vă rugăm să cereți sfatul medicului pentru a afla dacă medicamentele consumate pot irita mucoasa stomacului). Dacă observați că un anumit produs alimentar vă irită stomacul, ar trebui să vă schimbați dieta.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Laptele de capră, antiinflamator natural
Laptele de capră, antiinflamator natural Când vine vorba despre lactate, laptele de vacă rămâne cel mai cunoscut și folosit, însă nu trebuie să neglijezi nici laptele de capră! +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Este aerul conditionat atat de nociv starii de sanatate precum se vehiculeaza? Nu de mult timp, aerul conditionat a fost considerat luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau transport public pe vreme caniculara, in perioada verii. Din pacate, utilizat in mod abuziv, la temperaturi foarte joase si fara a fi intretinut in mod... +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Laptele de capră, antiinflamator natural
Laptele de capră, antiinflamator natural Când vine vorba despre lactate, laptele de vacă rămâne cel mai cunoscut și folosit, însă nu trebuie să neglijezi nici laptele de capră! +4 / 0 +4

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +5 / 0 +5

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5