Gastrita

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului. Mucoasa conține celule speciale care produc acidul din stomac și enzime care ajută la digestia produselor alimentare. De asemenea, o anumită secreție este produsă, și care protejează mucoasa stomacului împotriva afecțiunii. În timpul unei inflamații a mucoasei stomacului, toate aceste procese sunt perturbate. Gastrita poate fi acută sau cronică. Inflamația bruscă a mucoasei ce căptușește stomacul este cunoscută ca gastrită acută. Inflamația care durează pentru mai mult timp este cunoscută ca gastrită cronică, care poate dura mai mulți ani, sau chiar poate deveni permanentă dacă nu este aplicat nici un tratament. Există, de asemenea, gastrită ulceroasă care nu provoacă inflamație puternică, însă aceasta provoacă deteriorarea severă a mucoasei stomacului. Aceasta poate provoca hemoragii, eroziune și ulcerația mucoasei care căptușește stomacul. Persoanele care suferă de gastrită se pot plânge de durere în partea superioară a abdomenului sau de disconfort,, dar, de obicei, nu există simptome care să fie observate. Consumul excesiv de medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene, alcoolul, cocaina sunt recunoscute ca o cauză comună a gastritei. Infecția cauzată de Helicobacter Pylori, este cea mai frecventă cauză de gastrită. Acesta intră în organism prin cavitatea bucală, pe mâini, prin produsele alimentare sau prin apă. În unele țări aproximativ 80% din populație este infectată cu această bacterie. Alte infecții bacteriene și virale, boli gastro-intestinale, boli autoimune, traume, arsuri severe, condiții critice sau operații cu anestezie generală corespund altor cauze de gastrită.

Gastrita. Simptome

Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome de gastrită deloc, dar unii oameni se plâng de durere în partea superioară a abdomenului sau de roadere, greață, vărsături, amețeli, senzație de sațietate precoce. Aceste simptome sunt cunoscute sub numele de dispepsie. Gastrita poate provoca eroziunea stomacului, ulcere hemorargice. Simptomele hemoragiilor stomacale: sânge în momentul vărsăturii, scaune negre, scaune gen gudron, scaune cu sânge.

Gastrita. Cursul bolii

Când substanțele nocive intră în stomac, câteva ore mai târziu, pacientul începe să simtă un sentiment de saţietate, de apăsare, stomacul nu mai funcționează, pacienții simt greață, apoi vomită. După ce mănâncă, pacientul simte de multe ori în stomac ca o roadere. Tratamentul inflamației acute a mucoasei stomacului durează 3-4 zile. Cu toate acestea, în caz de reintroducere a substanțelor nocive în stomac sau dacă pacientul nu respectă cerințele de igienă a gastritei, aceasta poate deveni gastrită cronică. În timpul inflamației cronice a mucoasei, simptomatologia stomacală este fie invizibilă, fie ușoară, dar în cele din urmă aceasta poate duce la leziuni funcționale ale activității stomacului (leziuni distrofice ale mucoasei ce căptușește stomacul, leziuni inflamatorii), glandele gastrice sunt afectate, în cele din urmă le afectează atrofia. Gastrita cronică poate duce, eventual, la o creștere mare sau la o scădere a acidității gastrice. 30-40 de minute după o masă, pacientul poate începe să simtă o durere în partea superioară a abdomenului, greață, începe să râgâie, să sufere de constipație, de lipsa poftei de mâncare. Pacientul simte un gust neplăcut în cavitatea bucală, iar cel care suferă de această boală de o perioadă mai lungă de timp poate pierde în greutate sau poate suferi de anemie.

Gastrita. Diagnostic

Endoscopia este cea mai comună probă care este utilizată pentru determinarea gastritei. Înainte de procedură pacientului i se dau, de obicei, medicamente care reduc disconfortul și anxietatea. Se introduce un tub subțire cu un aparat cu obiectiv pentru imagini din capătul acestuia, prin cavitatea bucală sau prin nas și este împins în stomac. Endoscopia este utilizată pentru a examina esofagul, stomacul și mucoasa ce căptușește duodenul, țesutul este prelevat, dacă este necesar (biopsie), pentru examinarea la microscop, examinarea fiind necesară pentru a identifica infecția cu H. Pylori. Alte examinări sunt, de asemenea, efectuate: examen radiografic cu raze X cu înghițire de bariu (tractul digestiv devine vizibil pentru razele X și pot fi observate leziunile mucoasei stomacului, de exemplu ulcerele, eroziunile), testul de sânge (pentru identificarea anemiei cauzate de sângerări de la ulcerele gastrice), testul pentru scaune (pentru a detecta sânge în scaun).

Gastrita. Tratament

Sunt necesare următoarele măsuri pentru tratarea gastritei: consum de antiacide pentru atenuare iritației din zona inflamatorie, trebuie evitate alimentele calde și picante, pacientul trebuie să taie lactoza din dieta lui. Antibioticele sunt prescrise în cazul gastritei care a fost cauzată de o infecție cu H. Pylori. În caz de anemie sunt administrate injecțiile cu vitamina B12.

Gastrita. Prevenție

Sugestiile pentru prevenirea gastritei sunt asemănătoare cu sugestiile care sunt date în cazul tuturor tulburărilor gastro-intestinale: evitarea alcoolului, renunțarea la fumat, eventuala corecție a medicamentelor consumate (vă rugăm să cereți sfatul medicului pentru a afla dacă medicamentele consumate pot irita mucoasa stomacului). Dacă observați că un anumit produs alimentar vă irită stomacul, ar trebui să vă schimbați dieta.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +7 / -3 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6