Gastrita

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului. Mucoasa conține celule speciale care produc acidul din stomac și enzime care ajută la digestia produselor alimentare. De asemenea, o anumită secreție este produsă, și care protejează mucoasa stomacului împotriva afecțiunii. În timpul unei inflamații a mucoasei stomacului, toate aceste procese sunt perturbate. Gastrita poate fi acută sau cronică. Inflamația bruscă a mucoasei ce căptușește stomacul este cunoscută ca gastrită acută. Inflamația care durează pentru mai mult timp este cunoscută ca gastrită cronică, care poate dura mai mulți ani, sau chiar poate deveni permanentă dacă nu este aplicat nici un tratament. Există, de asemenea, gastrită ulceroasă care nu provoacă inflamație puternică, însă aceasta provoacă deteriorarea severă a mucoasei stomacului. Aceasta poate provoca hemoragii, eroziune și ulcerația mucoasei care căptușește stomacul. Persoanele care suferă de gastrită se pot plânge de durere în partea superioară a abdomenului sau de disconfort,, dar, de obicei, nu există simptome care să fie observate. Consumul excesiv de medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene, alcoolul, cocaina sunt recunoscute ca o cauză comună a gastritei. Infecția cauzată de Helicobacter Pylori, este cea mai frecventă cauză de gastrită. Acesta intră în organism prin cavitatea bucală, pe mâini, prin produsele alimentare sau prin apă. În unele țări aproximativ 80% din populație este infectată cu această bacterie. Alte infecții bacteriene și virale, boli gastro-intestinale, boli autoimune, traume, arsuri severe, condiții critice sau operații cu anestezie generală corespund altor cauze de gastrită.

Gastrita. Simptome

Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome de gastrită deloc, dar unii oameni se plâng de durere în partea superioară a abdomenului sau de roadere, greață, vărsături, amețeli, senzație de sațietate precoce. Aceste simptome sunt cunoscute sub numele de dispepsie. Gastrita poate provoca eroziunea stomacului, ulcere hemorargice. Simptomele hemoragiilor stomacale: sânge în momentul vărsăturii, scaune negre, scaune gen gudron, scaune cu sânge.

Gastrita. Cursul bolii

Când substanțele nocive intră în stomac, câteva ore mai târziu, pacientul începe să simtă un sentiment de saţietate, de apăsare, stomacul nu mai funcționează, pacienții simt greață, apoi vomită. După ce mănâncă, pacientul simte de multe ori în stomac ca o roadere. Tratamentul inflamației acute a mucoasei stomacului durează 3-4 zile. Cu toate acestea, în caz de reintroducere a substanțelor nocive în stomac sau dacă pacientul nu respectă cerințele de igienă a gastritei, aceasta poate deveni gastrită cronică. În timpul inflamației cronice a mucoasei, simptomatologia stomacală este fie invizibilă, fie ușoară, dar în cele din urmă aceasta poate duce la leziuni funcționale ale activității stomacului (leziuni distrofice ale mucoasei ce căptușește stomacul, leziuni inflamatorii), glandele gastrice sunt afectate, în cele din urmă le afectează atrofia. Gastrita cronică poate duce, eventual, la o creștere mare sau la o scădere a acidității gastrice. 30-40 de minute după o masă, pacientul poate începe să simtă o durere în partea superioară a abdomenului, greață, începe să râgâie, să sufere de constipație, de lipsa poftei de mâncare. Pacientul simte un gust neplăcut în cavitatea bucală, iar cel care suferă de această boală de o perioadă mai lungă de timp poate pierde în greutate sau poate suferi de anemie.

Gastrita. Diagnostic

Endoscopia este cea mai comună probă care este utilizată pentru determinarea gastritei. Înainte de procedură pacientului i se dau, de obicei, medicamente care reduc disconfortul și anxietatea. Se introduce un tub subțire cu un aparat cu obiectiv pentru imagini din capătul acestuia, prin cavitatea bucală sau prin nas și este împins în stomac. Endoscopia este utilizată pentru a examina esofagul, stomacul și mucoasa ce căptușește duodenul, țesutul este prelevat, dacă este necesar (biopsie), pentru examinarea la microscop, examinarea fiind necesară pentru a identifica infecția cu H. Pylori. Alte examinări sunt, de asemenea, efectuate: examen radiografic cu raze X cu înghițire de bariu (tractul digestiv devine vizibil pentru razele X și pot fi observate leziunile mucoasei stomacului, de exemplu ulcerele, eroziunile), testul de sânge (pentru identificarea anemiei cauzate de sângerări de la ulcerele gastrice), testul pentru scaune (pentru a detecta sânge în scaun).

Gastrita. Tratament

Sunt necesare următoarele măsuri pentru tratarea gastritei: consum de antiacide pentru atenuare iritației din zona inflamatorie, trebuie evitate alimentele calde și picante, pacientul trebuie să taie lactoza din dieta lui. Antibioticele sunt prescrise în cazul gastritei care a fost cauzată de o infecție cu H. Pylori. În caz de anemie sunt administrate injecțiile cu vitamina B12.

Gastrita. Prevenție

Sugestiile pentru prevenirea gastritei sunt asemănătoare cu sugestiile care sunt date în cazul tuturor tulburărilor gastro-intestinale: evitarea alcoolului, renunțarea la fumat, eventuala corecție a medicamentelor consumate (vă rugăm să cereți sfatul medicului pentru a afla dacă medicamentele consumate pot irita mucoasa stomacului). Dacă observați că un anumit produs alimentar vă irită stomacul, ar trebui să vă schimbați dieta.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Inul scade colesterolul
Inul scade colesterolul Colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular, care poate afecta orice persoană, fiind favorizat de dieta bogată în grăsimi şi de sedentarism. Dacă suferi de această problemă de sănătate, este indicat să consulți un medic specialist, însă ai putea să încerci și remediul naturist cu semințe de in. +12 / 0 +12

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Ce efecte are cafeaua in primele 6 ore dupa consum
Ce efecte are cafeaua in primele 6 ore dupa consum Dupa apa, cafeaua este a doua cea mai consumata bautura la nivel mondial. Efectele cafelei le resimtim cu totii, stii insa care este modul in care functioneaza cafeaua odata ce patrunde in organism? +26 / 0 +26

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou 5 mituri despre porumb desfiinţate
5 mituri despre porumb desfiinţate Porumbul fiert sau copt este una dintre mai simple şi mai delicioase plăceri ale vierii. Cu toate acestea, pe seama porumbului au apărut tot felul de mituri. Mulţi oameni sunt convinşi că acesta nu este sănătos. +8 / 0 +8

Diete Mai multe articole

Nou 11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă
11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă Unele alimente care au reputaţia de a fi "sănătoase, în realitate sunt mai rele pentru sănătate decât ai putea crede. Aruncă doar o privire: +8 / 0 +8

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum ne hidratăm când e caniculă?
Cum ne hidratăm când e caniculă? Temperaturile mari deshidratează, asta o ştim cu toţii. În acelaşi timp însă generează reacţii complexe, care pot să ducă înclusiv la compromiterea stării de sănătate. Aşadar, iată regulile hidratării când e caniculă! +9 / 0 +9

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Măști faciale cu pepene roșu
Măști faciale cu pepene roșu Profită din plin de antioxidanții, vitaminele și minerale conținute de pepenele roșu pentru a avea grijă de tenul tău! Conținutul său ridicat de apă îl transformă în ingredientul principal al sănătății și frumuseții tale. +4 / 0 +4

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6