Gastroenterita

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

Gastroenterita reprezintă inflamaţia tractului digestiv, manifestându–se prin deranjamente stomacale, diaree şi stare de vomă, dar pot exista şi alte asemenea simptome, precum senzaţia de durere la nivelul cavităţii abdominale, sau chiar febra. Cele mai frecvente cazuri care duc la apariţia gastroenteritei sunt reprezentate de infecţiile de natură virală, sau bacteriană. O astfel de afecţiune poate fi contractată de la o persoană bolnavă, sau purtătoare a unui asemenea virus, prin intermediul apei sau alimentelor contaminate, ca rezultat al mâinilor murdare în urma folosirii toaletei, sau atunci când schimbăm scutecele. Există o gamă diversă de viruşi şi bacterii care pot cauza gastroenterita, dar cel mai frecvent, dar cel mai frecvent întâlnit este rotavirusul sau norovirusul. Boala poate fi cauzată şi de bacteriile E. coli,
Salmonella, sau Campylobacter.

Într–un număr mult mai mic de cazuri, gastroenterita poate fi cauzată de alţi paraziţi, precum Giardia, sau Cryptosporidium. Infectarea devine posibilă, dacă se bea apă contaminată, sau dacă se înoată în piscine contaminate. În mod total atipic, dar totuşi posibil, există şi alte căi prin care se poate dezvolta o astfel de gastroenterită, ca de exemplu: intoxicaţia cu metale grele, consum de alimente cu un grad ridicat de aciditate, toxinele găsite la anumite fructe de mare, unele medicamente (antibiotice, antiacide, laxative, agenţii de chimioterapie).

Secretele condimentelor

"Condimentele nu vor aduce un surplus de calorii ci doar savoare preparatului. Dacă le cunoşti secretele, te vor ajuta să previi diverse probleme de sănătate..."

Citeşte mai mult:
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume!»

Gastroenterita. Simptome

Principalele simptome în cazul unei gastroenterite, sunt reprezentate de starea de vomă şi de apariţia diareei. Denumirea acestei afecţiuni include doi termeni, prin care se specifică stomacul şi intestinul subţire (gastro + enteritis). Gastrita se manifestă prin senzaţie de greaţă, stare de vomă, dureri la nivelul stomacului. Enterita se caracterizează prin prezenţa unei diarii abundente şi de consistenţă apoasă. Boala este însoţită de foarte multe ori de cefalee, febră, dureri musculare. În funcţie de cauza care a determinat apariţia bolii, mai pot fi întâlnite şi alte simptome.

În cazul pacienţilor care suferă de gastroenterită, un simptom deosebit de periculos îl reprezintă deshidratarea. Aceasta afectează tegumentul şi membranele mucoase, determină senzaţia de ameţeală, uscăciune la nivelul limbii, aceasta fiind acoperită de o peliculă de culoare albă, pacientul resimte acut starea de sete, ritmul cardiac i se accelerează, iar cantitatea de urină scade. Aceasta afecţiune este periculoasă, în special în cazul copiilor, din cauza greutăţii corporale mici a acestora din urmă şi a nivelului scăzut de lichide pe care aceştia îl au în corp.

Din această cauză, echilibrul fluidic din corp poate fi foarte repede afectat. Dacă nu se beneficiază de tratament, deshidratarea poate conduce la apariţia atacurilor, sau chiar la intrarea pacientului în comă.

Gastroenterita. Cursul bolii

Evoluţia bolii depinde foarte mult de cauza ce a condus la apariţia acesteia. Aceasta poate varia, pornind de la episoade nu foarte serioase de senzaţie de greaţă, cu prezenţa câtorva scaune, şi până la stări de vomă şi prezenţa diareei timp de câteva zile la rând. În majoritatea cazurilor, boala are un caracter relativ uşor, persoanele afectate nu solicită niciun fel de asistenţă medicală, întrucât în decurs de câteva zile acestea îşi revin de la sine. Dacă însă boala debutează foarte brusc şi are un caracter sever, se recomandă apelarea de urgenţă la asistenţa medicală adecvată.

Gastroenterita. Diagnostic

Diagnosticul de gastroenterită se pune în funcţie de acuzele aduse de pacient, în speţă starea de vomă şi prezenţa diareei. Este important să se stabilească două aspecte: nivelul de deshidratare şi cauza care a determinat apariţia gastroenteritei. Se realizează examinarea pacientului, se studiază modificările de mucoasă şi la nivelul tegumentului acestuia din urmă, se verifică respiraţia şi ritmul cardiac şi se determină viteza de umplere a capilarelor. Pacientul este întrebat în legătură cu frecvenţa episoadelor caracterizate prin stări de vomă şi diaree. Pentru a constata cauza unui astfel de caz de gastroenterită, este important să se acorde o mare atenţie la ceea ce bea şi ce mănâncă pacientul respectiv, care sunt obiceiurile acestuia în materie de igienă, dacă acesta frecventează locuri aglomerate, sau dacă a călătorit într–o altă ţară, dacă există cineva în mediul său care a prezenta, sau prezintă asemenea simptome similare.

Dacă originea gastroenteritei este tot incertă, se pot realiza şi alte teste şi investigaţii suplimentare.

Acestea pot include următoarele: examinarea scaunelor, pentru a se depista diverşi antigeni de virus, coprocultura, teste de ser, pentru identificarea anticorpilor care luptă împotriva agenţilor infecţioşi.

Gastroenterita. Tratament

În marea majoritate a cazurilor de gastroenterită, nu este nevoie de un tratament specific acestei afecţiuni. Principala metodă de tratament o reprezintă restabilirea şi asistarea echilibrului de fluide şi electroliţi din corp. Dacă gradul de deshidratare nu este foarte mare, iar persoana afectată poate să bea, se recomandă folosirea unor soluţii de rehidratare ce se administrează pe cale orală. În funcţie de greutatea corporală a pacientului şi de nivelul de deshidratare, se prepară o soluţie specială de rehidratare, dintr–o pulbere specială, pe care pacientul trebuie să o consume în decursul unei anumite perioade de timp. Dacă pacientul prezintă un nivel sever de deshidratare, sau dacă acesta se află în incapacitatea de a bea (spre exemplu, drept consecinţă a unei stări de inconştienţă, sau a unor episoade constante de stare de vomă), pot fi necesare efectuarea unor proceduri de introducere a soluţiei intravenos. Pacientul trebuie să parcurgă această terapie la nivel intravenos, în timp ce starea sa trebuie să fie monitorizată permanent.

Gastroenterita. Prevenție

Principala metodă de prevenire a apariţiei unei gastroenterite este reprezentată de igienă. Se recomandă spălarea mâinilor de fiecare dată după ce revenim de afară, după ce folosim toaleta, sau înainte de a pregăti mâncarea, sau de a mânca efectiv. Se recomandă a nu se împărţi produsele de igienă personală şi prosoapele cu alte persoane, chiar şi membrii familiei din care facem parte. Dacă apar starea de vomă şi diareea, toaleta trebuie dezinfectată după fiecare utilizare. Se recomandă abţinerea de la a merge la serviciu, la şcoală sau grădiniţă, pe o perioadă de cel puţin 48 de ore de la ultimul episod caracterizat prin stare de vomă, sau diaree.
În cazul unor anumiţi agenţi, se pot aplica şi câteva măsuri specifice de prevenţie. Până la momentul de faţă, vaccinul funcţionează numai împotriva câtorva bacterii, care cauzează apariţia gastroenteritei şi împotriva rotavirusului.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Inul scade colesterolul
Inul scade colesterolul Colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular, care poate afecta orice persoană, fiind favorizat de dieta bogată în grăsimi şi de sedentarism. Dacă suferi de această problemă de sănătate, este indicat să consulți un medic specialist, însă ai putea să încerci și remediul naturist cu semințe de in. +12 / 0 +12

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Ce efecte are cafeaua in primele 6 ore dupa consum
Ce efecte are cafeaua in primele 6 ore dupa consum Dupa apa, cafeaua este a doua cea mai consumata bautura la nivel mondial. Efectele cafelei le resimtim cu totii, stii insa care este modul in care functioneaza cafeaua odata ce patrunde in organism? +26 / 0 +26

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou 5 mituri despre porumb desfiinţate
5 mituri despre porumb desfiinţate Porumbul fiert sau copt este una dintre mai simple şi mai delicioase plăceri ale vierii. Cu toate acestea, pe seama porumbului au apărut tot felul de mituri. Mulţi oameni sunt convinşi că acesta nu este sănătos. +8 / 0 +8

Diete Mai multe articole

Nou 11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă
11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă Unele alimente care au reputaţia de a fi "sănătoase, în realitate sunt mai rele pentru sănătate decât ai putea crede. Aruncă doar o privire: +8 / 0 +8

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum ne hidratăm când e caniculă?
Cum ne hidratăm când e caniculă? Temperaturile mari deshidratează, asta o ştim cu toţii. În acelaşi timp însă generează reacţii complexe, care pot să ducă înclusiv la compromiterea stării de sănătate. Aşadar, iată regulile hidratării când e caniculă! +9 / 0 +9

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Măști faciale cu pepene roșu
Măști faciale cu pepene roșu Profită din plin de antioxidanții, vitaminele și minerale conținute de pepenele roșu pentru a avea grijă de tenul tău! Conținutul său ridicat de apă îl transformă în ingredientul principal al sănătății și frumuseții tale. +4 / 0 +4

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6