Gusa

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

Guşa reprezintă o creştere anormală în volum, a glandei tiroide (tiroida).

Glanda tiroidă este o glandă de forma unui fluture, situată în partea de jos a gâtului, sub Mărul lui Adam.

De regulă, guşa nu provoacă niciun fel de dureri, apare doar sub forma unei diformităţi la nivelul gâtului. Şi totuşi, o mărire exagerată în volum a glandei tiroide poate conduce la tuse severă, dificultate la respirare, la înghiţit, etc.

Glanda tiroidă produce hormonii (tiroxina, triiodotironina), de care este nevoie pentru a se regla metabolismul organismului.

Creşterea în volum a tiroidei nu înseamnă neapărat că organismul se confruntă cu o situaţie de dezechilibru hormonal (glanda tiroidă mărită poate produce cantităţi optime de hormoni). Uneori, atunci când se dezvoltă această guşă, tiroida poate produce o cantitate prea mare, sau prea mică de hormoni.

Cauza cea mai comună în ceea ce priveşte apariţia guşei o reprezintă deficitul de iod din dieta unei persoane. Într – o încercare de a compensa acest deficit de iod, organismul începe să dezvolte tiroida, mărindu–i dimensiunile.

Există şi alte cauze posibile ale apariţiei acestei afecţiuni.

Boala lui Graves. Această boală se caracterizează prin producerea de anticorpi de către organismul persoanei afectate, fapt care duce la inflamarea glandei tiroide, consecinţa fiind mărirea în volum a acesteia din urmă.

Tiroidita Hashimoto – o altă situaţie de inflamare a tiroidei, cauzată de sistemul imunitar, atunci când sinteza hormonului tiroidian este redusă, iar glanda se măreşte în volum.

Dimensiunea tiroidei se modifică, atunci când apare cancerul la nivelul glandei tiroide; atunci când o femeie este însărcinată şi acuză o inflamaţie cu caracter non – specific la nivelul glandei tiroide.

Secretele condimentelor

"Condimentele sunt cele ce iţi vor transforma o mâncare banală într-o delicatesă. Mai mult decât atât, acestea pot fi baza unui..."

Citeşte mai mult:
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume!»

Gusa. Simptome

Creşterea în volum a tiroidei nu provoacă întotdeauna simptome specifice.

Cu toate acestea, atunci când apar aceste simptome, ele pot fi de următorul fel:

- inflamaţie vizibilă;
- o umflătură la nivelul de jos al gâtului, sub Mărul lui Adam (care se observă, la început, în timpul bărbieritului sau al aplicării machiajului);
- Senzaţia de presiune, ştrangulare resimţită în zona gâtului;
- Tuse permanentă;
- Senzaţia de răguşeală;
- Dificultate la înghiţit;
- Dificultate la respirare.

Gusa. Cursul bolii

În marea majoritate a cazurilor, pacientul nu resimte niciun fel de acuze în perioada de debut. Mai întâi, se observă o umflătură de mici dimensiuni în zona inferioară a gâtului, în timp ce ne examinăm, dar această descoperire nu ne cauzează niciun fel de disconfort sau nu dă naştere nici unui alt simptom.

În cele din urmă, guşa poate continua să se dezvolte şi poate crea un oarecare disconfort (din punct de vedere atât cosmetic, cât şi fizic).

O guşă de dimensiuni mari poate interfera în legătură cu procesul de respiraţie, înghiţire, iar pacientul poate începe să tuşească destul de rău.

În cazurile în care mărirea sau scăderea în dimensiuni a tiroidei poate fi asociată cu guşa, următoarele caracteristici legate de dezechilibrul hormonal pot fi atribuite acestei afecţiuni, şi anume:

  • Senzaţia de oboseală, luarea în greutate (scăderea coeficientului de producere a hormonilor tiroidieni);
  • Stare de iritabilitate;
  • Scăderea în greutate;
  • Insomnie (intensificarea producerii de hormoni tiroidieni).

Gusa. Diagnostic

Mai întâi, medicul încearcă să palpeze tiroida. Pacientului i se solicită să – şi înghită saliva, iar atunci se poate observa o uşoară creştere în volum a tiroidei.

Medicul efectuează şi o analiză a sângelui, pentru a stabili dacă guşa se asociază cu modificările apărute la nivelul hormonilor tiroidieni. Se pot detecta anumiţi anticorpi, care afectează tiroida.

Tiroida se poate examina şi cu ajutorul examenului ecografic, pentru o evaluare cu acurateţe a modificărilor structurale.

Scanarea tiroidei în urma injectării unor izotopi radioactivi, permite observarea măririi în volum a tiroidei din cauza afecţiunilor cu caracter malign. Acest lucru se poate realiza şi prin intermediul unei biopsii (se foloseşte un ac pentru extragerea celulelor din glanda tiroidă), analiză al cărui rezultat se va transmite medicului patolog, cel care va evalua faptul dacă celulele glandei tiroidiene au caracter malign sau nu.

Gusa. Tratament

Tratamentul guşei variază în funcţie de dimensiunea glandei tiroidei, de simptome, precum şi de cauza principală care a dus la apariţia acestei afecţiuni.

În cazul în care guşa prezintă dimensiuni mici şi nu cauzează niciun fel de dureri serioase, nu se va prescrie niciun fel de tratament.

Medicamentele luate pe cale orală se pot administra pacienţilor care acuză o inflamaţie a glandei tiroide (tiroidită). În acest caz, se prescriu medicamentele care pot ajuta la reducerea inflamaţiei (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, hormoni steroidieni).

Atunci când producţia de hormoni tiroidieni este scăzută, se aplică terapia de înlocuire a hormonilor, care va conduce, în cele din urmă, la reducerea dimensiunilor glandei tiroidei.

Atunci când guşa este foarte mare (când împiedică respiraţia, acţiune de înghiţire) sau atunci când afecţiunea tiroidiană are caracter malign – se sugerează o intervenţie chirurgicală. Aceasta se referă la îndepărtarea în totalitate, sau doar parţial, a glandei tiroide. În urma intervenţiei chirurgicale, pacientul poate necesita urmarea unei terapii bazate pe înlocuirea hormonilor, de – a lungul întregii durate de viaţă a acestuia din urmă.

O altă metodă de tratament este reprezentată de terapia cu iod radioactiv. Acesta ajunge la glanda tiroidă şi distruge celulele din interior. Pe cale de consecinţă, guşa este redusă.

Din nefericire, acest lucru poate conduce, uneori, şi la înregistrarea unui deficit în materie de hormoni tiroidieni.

Gusa. Prevenție

Este foarte important să beneficiem de o alimentaţie bogată în iod (sare iodată).

Nu există niciun fel de metode eficiente care să ne ajute să prevenim creşterea în volum a glandei tiroide, care este cauzată de mecanismul autoimun.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Inul scade colesterolul
Inul scade colesterolul Colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular, care poate afecta orice persoană, fiind favorizat de dieta bogată în grăsimi şi de sedentarism. Dacă suferi de această problemă de sănătate, este indicat să consulți un medic specialist, însă ai putea să încerci și remediul naturist cu semințe de in. +12 / 0 +12

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Ce efecte are cafeaua in primele 6 ore dupa consum
Ce efecte are cafeaua in primele 6 ore dupa consum Dupa apa, cafeaua este a doua cea mai consumata bautura la nivel mondial. Efectele cafelei le resimtim cu totii, stii insa care este modul in care functioneaza cafeaua odata ce patrunde in organism? +26 / 0 +26

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou 5 mituri despre porumb desfiinţate
5 mituri despre porumb desfiinţate Porumbul fiert sau copt este una dintre mai simple şi mai delicioase plăceri ale vierii. Cu toate acestea, pe seama porumbului au apărut tot felul de mituri. Mulţi oameni sunt convinşi că acesta nu este sănătos. +8 / 0 +8

Diete Mai multe articole

Nou 11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă
11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă Unele alimente care au reputaţia de a fi "sănătoase, în realitate sunt mai rele pentru sănătate decât ai putea crede. Aruncă doar o privire: +8 / 0 +8

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum ne hidratăm când e caniculă?
Cum ne hidratăm când e caniculă? Temperaturile mari deshidratează, asta o ştim cu toţii. În acelaşi timp însă generează reacţii complexe, care pot să ducă înclusiv la compromiterea stării de sănătate. Aşadar, iată regulile hidratării când e caniculă! +9 / 0 +9

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Măști faciale cu pepene roșu
Măști faciale cu pepene roșu Profită din plin de antioxidanții, vitaminele și minerale conținute de pepenele roșu pentru a avea grijă de tenul tău! Conținutul său ridicat de apă îl transformă în ingredientul principal al sănătății și frumuseții tale. +4 / 0 +4

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6