Gusa

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

Guşa reprezintă o creştere anormală în volum, a glandei tiroide (tiroida).

Glanda tiroidă este o glandă de forma unui fluture, situată în partea de jos a gâtului, sub Mărul lui Adam.

De regulă, guşa nu provoacă niciun fel de dureri, apare doar sub forma unei diformităţi la nivelul gâtului. Şi totuşi, o mărire exagerată în volum a glandei tiroide poate conduce la tuse severă, dificultate la respirare, la înghiţit, etc.

Glanda tiroidă produce hormonii (tiroxina, triiodotironina), de care este nevoie pentru a se regla metabolismul organismului.

Creşterea în volum a tiroidei nu înseamnă neapărat că organismul se confruntă cu o situaţie de dezechilibru hormonal (glanda tiroidă mărită poate produce cantităţi optime de hormoni). Uneori, atunci când se dezvoltă această guşă, tiroida poate produce o cantitate prea mare, sau prea mică de hormoni.

Cauza cea mai comună în ceea ce priveşte apariţia guşei o reprezintă deficitul de iod din dieta unei persoane. Într – o încercare de a compensa acest deficit de iod, organismul începe să dezvolte tiroida, mărindu–i dimensiunile.

Există şi alte cauze posibile ale apariţiei acestei afecţiuni.

Boala lui Graves. Această boală se caracterizează prin producerea de anticorpi de către organismul persoanei afectate, fapt care duce la inflamarea glandei tiroide, consecinţa fiind mărirea în volum a acesteia din urmă.

Tiroidita Hashimoto – o altă situaţie de inflamare a tiroidei, cauzată de sistemul imunitar, atunci când sinteza hormonului tiroidian este redusă, iar glanda se măreşte în volum.

Dimensiunea tiroidei se modifică, atunci când apare cancerul la nivelul glandei tiroide; atunci când o femeie este însărcinată şi acuză o inflamaţie cu caracter non – specific la nivelul glandei tiroide.

Secretele condimentelor

"Condimentele sunt cele ce iţi vor transforma o mâncare banală într-o delicatesă. Mai mult decât atât, acestea pot fi baza unui..."

Citeşte mai mult:
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume!»

Gusa. Simptome

Creşterea în volum a tiroidei nu provoacă întotdeauna simptome specifice.

Cu toate acestea, atunci când apar aceste simptome, ele pot fi de următorul fel:

- inflamaţie vizibilă;
- o umflătură la nivelul de jos al gâtului, sub Mărul lui Adam (care se observă, la început, în timpul bărbieritului sau al aplicării machiajului);
- Senzaţia de presiune, ştrangulare resimţită în zona gâtului;
- Tuse permanentă;
- Senzaţia de răguşeală;
- Dificultate la înghiţit;
- Dificultate la respirare.

Gusa. Cursul bolii

În marea majoritate a cazurilor, pacientul nu resimte niciun fel de acuze în perioada de debut. Mai întâi, se observă o umflătură de mici dimensiuni în zona inferioară a gâtului, în timp ce ne examinăm, dar această descoperire nu ne cauzează niciun fel de disconfort sau nu dă naştere nici unui alt simptom.

În cele din urmă, guşa poate continua să se dezvolte şi poate crea un oarecare disconfort (din punct de vedere atât cosmetic, cât şi fizic).

O guşă de dimensiuni mari poate interfera în legătură cu procesul de respiraţie, înghiţire, iar pacientul poate începe să tuşească destul de rău.

În cazurile în care mărirea sau scăderea în dimensiuni a tiroidei poate fi asociată cu guşa, următoarele caracteristici legate de dezechilibrul hormonal pot fi atribuite acestei afecţiuni, şi anume:

  • Senzaţia de oboseală, luarea în greutate (scăderea coeficientului de producere a hormonilor tiroidieni);
  • Stare de iritabilitate;
  • Scăderea în greutate;
  • Insomnie (intensificarea producerii de hormoni tiroidieni).

Gusa. Diagnostic

Mai întâi, medicul încearcă să palpeze tiroida. Pacientului i se solicită să – şi înghită saliva, iar atunci se poate observa o uşoară creştere în volum a tiroidei.

Medicul efectuează şi o analiză a sângelui, pentru a stabili dacă guşa se asociază cu modificările apărute la nivelul hormonilor tiroidieni. Se pot detecta anumiţi anticorpi, care afectează tiroida.

Tiroida se poate examina şi cu ajutorul examenului ecografic, pentru o evaluare cu acurateţe a modificărilor structurale.

Scanarea tiroidei în urma injectării unor izotopi radioactivi, permite observarea măririi în volum a tiroidei din cauza afecţiunilor cu caracter malign. Acest lucru se poate realiza şi prin intermediul unei biopsii (se foloseşte un ac pentru extragerea celulelor din glanda tiroidă), analiză al cărui rezultat se va transmite medicului patolog, cel care va evalua faptul dacă celulele glandei tiroidiene au caracter malign sau nu.

Gusa. Tratament

Tratamentul guşei variază în funcţie de dimensiunea glandei tiroidei, de simptome, precum şi de cauza principală care a dus la apariţia acestei afecţiuni.

În cazul în care guşa prezintă dimensiuni mici şi nu cauzează niciun fel de dureri serioase, nu se va prescrie niciun fel de tratament.

Medicamentele luate pe cale orală se pot administra pacienţilor care acuză o inflamaţie a glandei tiroide (tiroidită). În acest caz, se prescriu medicamentele care pot ajuta la reducerea inflamaţiei (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, hormoni steroidieni).

Atunci când producţia de hormoni tiroidieni este scăzută, se aplică terapia de înlocuire a hormonilor, care va conduce, în cele din urmă, la reducerea dimensiunilor glandei tiroidei.

Atunci când guşa este foarte mare (când împiedică respiraţia, acţiune de înghiţire) sau atunci când afecţiunea tiroidiană are caracter malign – se sugerează o intervenţie chirurgicală. Aceasta se referă la îndepărtarea în totalitate, sau doar parţial, a glandei tiroide. În urma intervenţiei chirurgicale, pacientul poate necesita urmarea unei terapii bazate pe înlocuirea hormonilor, de – a lungul întregii durate de viaţă a acestuia din urmă.

O altă metodă de tratament este reprezentată de terapia cu iod radioactiv. Acesta ajunge la glanda tiroidă şi distruge celulele din interior. Pe cale de consecinţă, guşa este redusă.

Din nefericire, acest lucru poate conduce, uneori, şi la înregistrarea unui deficit în materie de hormoni tiroidieni.

Gusa. Prevenție

Este foarte important să beneficiem de o alimentaţie bogată în iod (sare iodată).

Nu există niciun fel de metode eficiente care să ne ajute să prevenim creşterea în volum a glandei tiroide, care este cauzată de mecanismul autoimun.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Laptele de capră, antiinflamator natural
Laptele de capră, antiinflamator natural Când vine vorba despre lactate, laptele de vacă rămâne cel mai cunoscut și folosit, însă nu trebuie să neglijezi nici laptele de capră! +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Este aerul conditionat atat de nociv starii de sanatate precum se vehiculeaza? Nu de mult timp, aerul conditionat a fost considerat luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau transport public pe vreme caniculara, in perioada verii. Din pacate, utilizat in mod abuziv, la temperaturi foarte joase si fara a fi intretinut in mod... +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Laptele de capră, antiinflamator natural
Laptele de capră, antiinflamator natural Când vine vorba despre lactate, laptele de vacă rămâne cel mai cunoscut și folosit, însă nu trebuie să neglijezi nici laptele de capră! +4 / 0 +4

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +5 / 0 +5

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5