Hemoragie cerebrala

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5

Hemoragia cerebrală este cunoscută, de asemenea, sub numele hemoragie intra-cerebrală non-traumatică spontană sau accident vascular cerebral hemoragic. Hemoragia cerebrală apare ca urmare a ruperii unui vas de sânge din creier și sângerării la nivelul creierului. Sângele deversat apasă țesutul cerebral și provoacă simptome neurologice. Hipertensiunea arterială este principala cauză de hemoragie cerebrală. Două treimi din persoanele cu hemoragie cerebrală au hipertensiune arterială.
Creșterea persistentă a tensiunii arteriale în vasele mici de sânge ale creierului, provoacă micro-anevrisme (dilatări ale vaselor mici de sânge care seamănă cu saci), cu perete instabil. Aceaşi creștere a tensiunii arteriale poate produce ruperea acestor micro-anevrisme.
Angiopatia cerebrală amiloidică (amiloidoza) este o altă cauză mai puțin obișnuită a hemoragiei cerebrale. Aceasta afecţiune este comună în rândul a ~ 10% din persoanele cu hemoragie cerebrală. Aceasta afecţiune determină acumularea de proteine beta-amiloidice în vasele cerebrale. Această proteină reduce stabilitatea vaselor.
Alte cauze de hemoragie cerebrală sunt după cum urmează: tulburări de coagulare, tratament anticoagulant, anomalii congenitale ale vaselor de sânge din creier, inflamațiile vasculare, dependența de narcotice.

Hemoragie cerebrala. Simptome

Simptomele de hemoragie cerebrală depind de zona creierului unde a avut loc deversarea de sânge. În funcţie de zona creierului în catea a fost deversat sângele, apar următoarele așa-numitele simptome neurologice centrale: atrofie a unui membru, atrofie a membrelor de o parte a corpului, atrofia tuturor cele patru membre sau paralizia completă a acestora; atrofie a mușchilor faciali de expresie care cauzează scăderea unghiului la nivelul organului respectiv, individul are dificultăţi de închidere a ochilor; se produce orbire la unul sau la ambii ochi; vederea poate fi încețoșată sau apare prolapsul de câmp vizual; individul se confruntă cu dificultăți de înțelegere a unei conversaţii, a ce se vorbeşte, are vertij, instabilitate. Pot apărea una sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Accidentul vascular cerebral ischemic este caracterizat de aceleași simptome, de aceea este foarte dificil să se facă o diferență între atacul ischemic și hemoragia cerebrală. De fapt, există anumite simptome care pot apărea în comun dar ele sunt mai tipice pentru accidentul vascular cerebral hemoragic (hemoragie cerebrală). De exemplu greață, vărsături, cefalee, alterarea stării de conștiență, convulsii.

Hemoragie cerebrala. Cursul bolii

Înainte de atacul de accident vascular cerebral hemoragic, individul, de obicei, se confruntă cu factorii de risc care cauzează această patologie, de exemplu hipertensiune, fumat, utilizarea de anticoagulante, dependența de narcotice. De obicei, un accident vascular cerebral de acest tip apare atunci când individul face o muncă fizică (acest lucru duce la o ușoară creștere a tensiunii arteriale a individului).
În caz de hemoragie cerebrală, simptomele apar foarte repede și progresul este treptat (deoarece cantitatea de sânge care este deversată din vasul de sânge este tot mai mare și provoacă o presiune în ceea ce privește ţesutul cerebral).
Acest lucru poate cauza o comă bruscă.
Aproximativ o jumătate din persoanele cu hemoragie cerebrală mor în jumătate de an. Dacă pacienții dezvoltă simptome precoce (de exemplu comă), prognosticul lor de recuperare este mult mai grav.
O treime din persoanele cu accident vascular cerebral hemoragic rămân cu handicap pentru tot restul vieții lor.

Hemoragie cerebrala. Diagnostic

Tomografia computerizată este metoda de examinare, faptul că aceasta poate confirma diagnosticul de accident vascular cerebral hemoragic. Tomografia computerizată indică clar leziunile cerebrale, imediat după apariția de hemoragie cerebrală.
Medicul efectuează o examinare neurologică amănunțită. Aceasta relevă un accident vascular cerebral hemoragic, cu toate acestea, este foarte dificil să se facă o distincție între un accident vascular cerebral hemoragic și un accident vascular cerebral ischemic, fără teste suplimentare neuroimagistice.
Accidentul vascular cerebral hemoragic este provocat de tensiunea arterială crescută, de faptul că aceasta depășește 220 mm Hg.
Tomografia prin rezonanță magnetică este o metodă completă, însă este mai puțin valoroasă pentru diagnosticul de hemoragie intracerebrală.

 

Hemoragie cerebrala. Tratament

Toți pacienții cu hemoragie cerebrală sunt internați. Monitorizarea stării neurologice a pacientului se desfășoară tot timpul și funcțiile vitale sunt întreținute (dacă este necesar). Adesea, pacienții au nevoie de ventilație pulmonară.
În vederea reglării tensiunii arteriale pacienților li se administrează medicamente pentru tensiunea arterială. Pentru a reduce presiunea intracraniană (presiunea din interiorul cavității craniene) pacienților li se administrează diuretice.
În cazul în care există anumite indicații, medicii iau o decizie în ceea ce privește tratamentul chirurgical al hemoragiei cerebrale.
În scopul ameliorării simptomelor, pacienților li se prescriu medicamente adecvate care au impact asupra simptomelor.

Hemoragie cerebrala. Prevenție

Tratamentul de întreţinere eficientă a hipertensiunii arteriale este principala măsură, iar această măsură trebuie utilizată pentru a preveni un accident vascular cerebral hemoragic. Dacă nu este nevoie de medicamente trombolitice și anticoagulante, nu trebuie să i se dea aceste medicamente pacientului. Ar trebui să fie evitate traumele cerebrale.
Indivizii sunt sfătuiți să se adapteze unui stilul de viață adecvat, adică să aibă o activitate fizică regulată, să scadă în greutate (în cazul în care există exces de greutate), să renunțe la fumat. Indivizii ar trebui să oprească consumul de sare și de alcool.

Hemoragie cerebrala. Altele

Prevalența. Hemoragia intra-cerebrală reprezintă 15% din AVC totale (marea majoritate de accidente vasculare cerebrale ischemice).
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 15 milioane de noi cazuri de accident vascular cerebral hemoragic sunt diagnosticate la nivel mondial anual, o treime din acești pacienți mor, o altă treime dintre ei rămân cu handicap. Cel mai mare număr de cazuri de accidente vasculare cerebrale hemoragice este înregistrat în Rusia, Japonia, Ucraina. Frecvența hemoragiei cerebrale în Europa în 2006 a fost egal cu 32,9 cazuri la o sută de mii de locuitori. Această boală afectează puțin mai des bărbații.
Faptele istorice. La mijlocul secolului al 17-lea Johann Jakob Wepfer a realizat o autopsie și a detectat o scurgere de sânge din creier. Neurologii francezi M. Charcot și C. Bouchard au analizat cauzele hemoragiei cerebrale spontane şi au descris micro-anevrismele care pot duce la formarea de echimoze. Harwey Cushing a fost primul care la începutul secolului 20 a descris tratarea chirurgicală posibilă a hemoragiei intra-craniene.

 

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +7 / -3 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6