Hemoragie cerebrala

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

Hemoragia cerebrală este cunoscută, de asemenea, sub numele hemoragie intra-cerebrală non-traumatică spontană sau accident vascular cerebral hemoragic. Hemoragia cerebrală apare ca urmare a ruperii unui vas de sânge din creier și sângerării la nivelul creierului. Sângele deversat apasă țesutul cerebral și provoacă simptome neurologice. Hipertensiunea arterială este principala cauză de hemoragie cerebrală. Două treimi din persoanele cu hemoragie cerebrală au hipertensiune arterială.
Creșterea persistentă a tensiunii arteriale în vasele mici de sânge ale creierului, provoacă micro-anevrisme (dilatări ale vaselor mici de sânge care seamănă cu saci), cu perete instabil. Aceaşi creștere a tensiunii arteriale poate produce ruperea acestor micro-anevrisme.
Angiopatia cerebrală amiloidică (amiloidoza) este o altă cauză mai puțin obișnuită a hemoragiei cerebrale. Aceasta afecţiune este comună în rândul a ~ 10% din persoanele cu hemoragie cerebrală. Aceasta afecţiune determină acumularea de proteine beta-amiloidice în vasele cerebrale. Această proteină reduce stabilitatea vaselor.
Alte cauze de hemoragie cerebrală sunt după cum urmează: tulburări de coagulare, tratament anticoagulant, anomalii congenitale ale vaselor de sânge din creier, inflamațiile vasculare, dependența de narcotice.

Hemoragie cerebrala. Simptome

Simptomele de hemoragie cerebrală depind de zona creierului unde a avut loc deversarea de sânge. În funcţie de zona creierului în catea a fost deversat sângele, apar următoarele așa-numitele simptome neurologice centrale: atrofie a unui membru, atrofie a membrelor de o parte a corpului, atrofia tuturor cele patru membre sau paralizia completă a acestora; atrofie a mușchilor faciali de expresie care cauzează scăderea unghiului la nivelul organului respectiv, individul are dificultăţi de închidere a ochilor; se produce orbire la unul sau la ambii ochi; vederea poate fi încețoșată sau apare prolapsul de câmp vizual; individul se confruntă cu dificultăți de înțelegere a unei conversaţii, a ce se vorbeşte, are vertij, instabilitate. Pot apărea una sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Accidentul vascular cerebral ischemic este caracterizat de aceleași simptome, de aceea este foarte dificil să se facă o diferență între atacul ischemic și hemoragia cerebrală. De fapt, există anumite simptome care pot apărea în comun dar ele sunt mai tipice pentru accidentul vascular cerebral hemoragic (hemoragie cerebrală). De exemplu greață, vărsături, cefalee, alterarea stării de conștiență, convulsii.

Hemoragie cerebrala. Cursul bolii

Înainte de atacul de accident vascular cerebral hemoragic, individul, de obicei, se confruntă cu factorii de risc care cauzează această patologie, de exemplu hipertensiune, fumat, utilizarea de anticoagulante, dependența de narcotice. De obicei, un accident vascular cerebral de acest tip apare atunci când individul face o muncă fizică (acest lucru duce la o ușoară creștere a tensiunii arteriale a individului).
În caz de hemoragie cerebrală, simptomele apar foarte repede și progresul este treptat (deoarece cantitatea de sânge care este deversată din vasul de sânge este tot mai mare și provoacă o presiune în ceea ce privește ţesutul cerebral).
Acest lucru poate cauza o comă bruscă.
Aproximativ o jumătate din persoanele cu hemoragie cerebrală mor în jumătate de an. Dacă pacienții dezvoltă simptome precoce (de exemplu comă), prognosticul lor de recuperare este mult mai grav.
O treime din persoanele cu accident vascular cerebral hemoragic rămân cu handicap pentru tot restul vieții lor.

Hemoragie cerebrala. Diagnostic

Tomografia computerizată este metoda de examinare, faptul că aceasta poate confirma diagnosticul de accident vascular cerebral hemoragic. Tomografia computerizată indică clar leziunile cerebrale, imediat după apariția de hemoragie cerebrală.
Medicul efectuează o examinare neurologică amănunțită. Aceasta relevă un accident vascular cerebral hemoragic, cu toate acestea, este foarte dificil să se facă o distincție între un accident vascular cerebral hemoragic și un accident vascular cerebral ischemic, fără teste suplimentare neuroimagistice.
Accidentul vascular cerebral hemoragic este provocat de tensiunea arterială crescută, de faptul că aceasta depășește 220 mm Hg.
Tomografia prin rezonanță magnetică este o metodă completă, însă este mai puțin valoroasă pentru diagnosticul de hemoragie intracerebrală.

 

Hemoragie cerebrala. Tratament

Toți pacienții cu hemoragie cerebrală sunt internați. Monitorizarea stării neurologice a pacientului se desfășoară tot timpul și funcțiile vitale sunt întreținute (dacă este necesar). Adesea, pacienții au nevoie de ventilație pulmonară.
În vederea reglării tensiunii arteriale pacienților li se administrează medicamente pentru tensiunea arterială. Pentru a reduce presiunea intracraniană (presiunea din interiorul cavității craniene) pacienților li se administrează diuretice.
În cazul în care există anumite indicații, medicii iau o decizie în ceea ce privește tratamentul chirurgical al hemoragiei cerebrale.
În scopul ameliorării simptomelor, pacienților li se prescriu medicamente adecvate care au impact asupra simptomelor.

Hemoragie cerebrala. Prevenție

Tratamentul de întreţinere eficientă a hipertensiunii arteriale este principala măsură, iar această măsură trebuie utilizată pentru a preveni un accident vascular cerebral hemoragic. Dacă nu este nevoie de medicamente trombolitice și anticoagulante, nu trebuie să i se dea aceste medicamente pacientului. Ar trebui să fie evitate traumele cerebrale.
Indivizii sunt sfătuiți să se adapteze unui stilul de viață adecvat, adică să aibă o activitate fizică regulată, să scadă în greutate (în cazul în care există exces de greutate), să renunțe la fumat. Indivizii ar trebui să oprească consumul de sare și de alcool.

Hemoragie cerebrala. Altele

Prevalența. Hemoragia intra-cerebrală reprezintă 15% din AVC totale (marea majoritate de accidente vasculare cerebrale ischemice).
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 15 milioane de noi cazuri de accident vascular cerebral hemoragic sunt diagnosticate la nivel mondial anual, o treime din acești pacienți mor, o altă treime dintre ei rămân cu handicap. Cel mai mare număr de cazuri de accidente vasculare cerebrale hemoragice este înregistrat în Rusia, Japonia, Ucraina. Frecvența hemoragiei cerebrale în Europa în 2006 a fost egal cu 32,9 cazuri la o sută de mii de locuitori. Această boală afectează puțin mai des bărbații.
Faptele istorice. La mijlocul secolului al 17-lea Johann Jakob Wepfer a realizat o autopsie și a detectat o scurgere de sânge din creier. Neurologii francezi M. Charcot și C. Bouchard au analizat cauzele hemoragiei cerebrale spontane şi au descris micro-anevrismele care pot duce la formarea de echimoze. Harwey Cushing a fost primul care la începutul secolului 20 a descris tratarea chirurgicală posibilă a hemoragiei intra-craniene.

 

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti
Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti Feniculul face parte din familia plantelor perene şi este o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti
Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti Feniculul face parte din familia plantelor perene şi este o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. +4 / 0 +4

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / 0 +6

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5