Hemoragie cerebrala

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5

Hemoragia cerebrală este cunoscută, de asemenea, sub numele hemoragie intra-cerebrală non-traumatică spontană sau accident vascular cerebral hemoragic. Hemoragia cerebrală apare ca urmare a ruperii unui vas de sânge din creier și sângerării la nivelul creierului. Sângele deversat apasă țesutul cerebral și provoacă simptome neurologice. Hipertensiunea arterială este principala cauză de hemoragie cerebrală. Două treimi din persoanele cu hemoragie cerebrală au hipertensiune arterială.
Creșterea persistentă a tensiunii arteriale în vasele mici de sânge ale creierului, provoacă micro-anevrisme (dilatări ale vaselor mici de sânge care seamănă cu saci), cu perete instabil. Aceaşi creștere a tensiunii arteriale poate produce ruperea acestor micro-anevrisme.
Angiopatia cerebrală amiloidică (amiloidoza) este o altă cauză mai puțin obișnuită a hemoragiei cerebrale. Aceasta afecţiune este comună în rândul a ~ 10% din persoanele cu hemoragie cerebrală. Aceasta afecţiune determină acumularea de proteine beta-amiloidice în vasele cerebrale. Această proteină reduce stabilitatea vaselor.
Alte cauze de hemoragie cerebrală sunt după cum urmează: tulburări de coagulare, tratament anticoagulant, anomalii congenitale ale vaselor de sânge din creier, inflamațiile vasculare, dependența de narcotice.

Hemoragie cerebrala. Simptome

Simptomele de hemoragie cerebrală depind de zona creierului unde a avut loc deversarea de sânge. În funcţie de zona creierului în catea a fost deversat sângele, apar următoarele așa-numitele simptome neurologice centrale: atrofie a unui membru, atrofie a membrelor de o parte a corpului, atrofia tuturor cele patru membre sau paralizia completă a acestora; atrofie a mușchilor faciali de expresie care cauzează scăderea unghiului la nivelul organului respectiv, individul are dificultăţi de închidere a ochilor; se produce orbire la unul sau la ambii ochi; vederea poate fi încețoșată sau apare prolapsul de câmp vizual; individul se confruntă cu dificultăți de înțelegere a unei conversaţii, a ce se vorbeşte, are vertij, instabilitate. Pot apărea una sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Accidentul vascular cerebral ischemic este caracterizat de aceleași simptome, de aceea este foarte dificil să se facă o diferență între atacul ischemic și hemoragia cerebrală. De fapt, există anumite simptome care pot apărea în comun dar ele sunt mai tipice pentru accidentul vascular cerebral hemoragic (hemoragie cerebrală). De exemplu greață, vărsături, cefalee, alterarea stării de conștiență, convulsii.

Hemoragie cerebrala. Cursul bolii

Înainte de atacul de accident vascular cerebral hemoragic, individul, de obicei, se confruntă cu factorii de risc care cauzează această patologie, de exemplu hipertensiune, fumat, utilizarea de anticoagulante, dependența de narcotice. De obicei, un accident vascular cerebral de acest tip apare atunci când individul face o muncă fizică (acest lucru duce la o ușoară creștere a tensiunii arteriale a individului).
În caz de hemoragie cerebrală, simptomele apar foarte repede și progresul este treptat (deoarece cantitatea de sânge care este deversată din vasul de sânge este tot mai mare și provoacă o presiune în ceea ce privește ţesutul cerebral).
Acest lucru poate cauza o comă bruscă.
Aproximativ o jumătate din persoanele cu hemoragie cerebrală mor în jumătate de an. Dacă pacienții dezvoltă simptome precoce (de exemplu comă), prognosticul lor de recuperare este mult mai grav.
O treime din persoanele cu accident vascular cerebral hemoragic rămân cu handicap pentru tot restul vieții lor.

Hemoragie cerebrala. Diagnostic

Tomografia computerizată este metoda de examinare, faptul că aceasta poate confirma diagnosticul de accident vascular cerebral hemoragic. Tomografia computerizată indică clar leziunile cerebrale, imediat după apariția de hemoragie cerebrală.
Medicul efectuează o examinare neurologică amănunțită. Aceasta relevă un accident vascular cerebral hemoragic, cu toate acestea, este foarte dificil să se facă o distincție între un accident vascular cerebral hemoragic și un accident vascular cerebral ischemic, fără teste suplimentare neuroimagistice.
Accidentul vascular cerebral hemoragic este provocat de tensiunea arterială crescută, de faptul că aceasta depășește 220 mm Hg.
Tomografia prin rezonanță magnetică este o metodă completă, însă este mai puțin valoroasă pentru diagnosticul de hemoragie intracerebrală.

 

Hemoragie cerebrala. Tratament

Toți pacienții cu hemoragie cerebrală sunt internați. Monitorizarea stării neurologice a pacientului se desfășoară tot timpul și funcțiile vitale sunt întreținute (dacă este necesar). Adesea, pacienții au nevoie de ventilație pulmonară.
În vederea reglării tensiunii arteriale pacienților li se administrează medicamente pentru tensiunea arterială. Pentru a reduce presiunea intracraniană (presiunea din interiorul cavității craniene) pacienților li se administrează diuretice.
În cazul în care există anumite indicații, medicii iau o decizie în ceea ce privește tratamentul chirurgical al hemoragiei cerebrale.
În scopul ameliorării simptomelor, pacienților li se prescriu medicamente adecvate care au impact asupra simptomelor.

Hemoragie cerebrala. Prevenție

Tratamentul de întreţinere eficientă a hipertensiunii arteriale este principala măsură, iar această măsură trebuie utilizată pentru a preveni un accident vascular cerebral hemoragic. Dacă nu este nevoie de medicamente trombolitice și anticoagulante, nu trebuie să i se dea aceste medicamente pacientului. Ar trebui să fie evitate traumele cerebrale.
Indivizii sunt sfătuiți să se adapteze unui stilul de viață adecvat, adică să aibă o activitate fizică regulată, să scadă în greutate (în cazul în care există exces de greutate), să renunțe la fumat. Indivizii ar trebui să oprească consumul de sare și de alcool.

Hemoragie cerebrala. Altele

Prevalența. Hemoragia intra-cerebrală reprezintă 15% din AVC totale (marea majoritate de accidente vasculare cerebrale ischemice).
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 15 milioane de noi cazuri de accident vascular cerebral hemoragic sunt diagnosticate la nivel mondial anual, o treime din acești pacienți mor, o altă treime dintre ei rămân cu handicap. Cel mai mare număr de cazuri de accidente vasculare cerebrale hemoragice este înregistrat în Rusia, Japonia, Ucraina. Frecvența hemoragiei cerebrale în Europa în 2006 a fost egal cu 32,9 cazuri la o sută de mii de locuitori. Această boală afectează puțin mai des bărbații.
Faptele istorice. La mijlocul secolului al 17-lea Johann Jakob Wepfer a realizat o autopsie și a detectat o scurgere de sânge din creier. Neurologii francezi M. Charcot și C. Bouchard au analizat cauzele hemoragiei cerebrale spontane şi au descris micro-anevrismele care pot duce la formarea de echimoze. Harwey Cushing a fost primul care la începutul secolului 20 a descris tratarea chirurgicală posibilă a hemoragiei intra-craniene.

 

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Cât de sănătoase sunt alimentele negre?
Cât de sănătoase sunt alimentele negre? Culoarea în farfurie înseamnă și sănătate, însă și negrul îți oferă substanţe nutritive de cea mai bună calitate. Și ne referim bineînțeles la alimentele negre mai puțin cunoscute însă la fel de sănătoase precum cele viu colorate. +19 / 0 +19

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Diete Mai multe articole

Nou Detoxifierea ficatului cu stafide
Detoxifierea ficatului cu stafide Detoxifierea ficatului cu stafide este o metoda celebra si extrem de eficienta de inlaturare a impuritatilor si reziduurilor din ficat, dar si de imbunatatire a sanatatii organismului. +13 / 0 +13

Boli și stări Mai multe articole

Nou Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral
Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afectiuni, iar timpul in care pacientul ajunge la spital este absolut esential pentru salvarea vietii acestuia. +22 / 0 +22

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu
Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu Vaginul este un organ delicat și complex, care găzduiește o diversitate de microorganisme. Pentru a-l menține curat, corpul produce un lichid care îl lubrifiază și îl protejează de infecții: secrețiile vaginale. Cantitatea și aspectul acestora ne oferă indiciile necesare despre sănătatea genitală. Tu știi să le descifrezi? +12 / 0 +12

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6