Hipertensiune arteriala

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

O tensiune arterială crescută este diagnosticată ca boală dacă este mărită o perioadă lungă de timp. Hipertensiunea arterială este împărţită în primară şi secundară.

Primară – cauza ei este necunoscută. Factorii genetici şi de mediu au influenţă asupra dezvoltării ei.

Secundară – o stare, în care tensiunea arterială este crescută din cauza unei alte cauze primare. Constituie circa 5-10% din cazurile de tensiune arterială crescută.

Bolile care provoacă hipertensiune arterială sunt:

Boli parenchimatoase ale rinichilor (glomerulonefrită, nefropatie diabetică, pielonefrită cronică, nefropatie cauzată de analgezice, boala polichistică a rinichilor la adulţi)
• Îngustarea arterei rinichilor (stenoză)
• Hiperaldosteronism primar (o secreţie crescută a hormonului aldosteron în glandele suprarenale)
• Feocromocitom (tumoare de bază a glandelor suprarenale ce extrage catecolamina)
• Coarctaţie de aortă – îngustarea aortei din naştere
• Sindromul Cushing – apare când în organism se manifestă un surplus de glucocorticoizi
• Tireotoxicoza.

Hipertensiunea poate fi cauzată de anumite medicamente: pilule orale contraceptive, steroizi, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, imunosupresive, simpatomimetice, steroizi anabolizanţi, eritropoietină şi inhibitori de monoaminooxidaza.

Unii factori care ţin de stilul de viaţă au şi ei o influenţă asupra creşterii tensiunii arteriale. Aceşti factori sunt: o masă corporală crescută (obezitate), consumul de sare în cantităţi mari, consumul de alcool, cafeină, cocaină şi consumul de amfetamină.

Hipertensiune arteriala

"Variaţiile presiunii arteriale sunt normale doar în cazurile în care această creşte în momentul în care facem mişcare şi scade considerabil în timpul somnului."

Citeşte mai mult:
Hipertensiunea arterială - cum trebuie tratată»

Hipertensiune arteriala. Simptome

Boala este de obicei asimptomatică şi este diagnosticată în timpul examinărilor de rutină. Unii bolnavi pot avea anumite nemulţumiri în timpul primelor stadii. Aceste nemulţumiri apar în mod diferit la fiecare persoană, deşi cele mai frecvente sunt acestea: dureri de cap dimineaţa, durere în ceafă, ţiuit în urechi, pot apărea palpitaţii, dar şi dureri în zona pieptului, sângerări din nas, urinare frecventă în timpul nopţii.

Mai târziu, când boala a progresat şi a ajuns în al doilea stadiu, sunt deteriorate „organele-ţintă” (vasele de sânge mici şi mari, inima, rinichii, sistemul nervos central) şi încep simptomele lor: apare angina pectorală (o durere ce se manifestă în zona pieptului, care se declanşează în timpul activităţii fizice, însă mai târziu, când boala avansează, poate să apară şi când individul se odihneşte), dacă are loc deteriorarea creierului – apare encefalopatia hipertensivă (intervine tulburarea memoriei, persoana nu înţelege ce i se spune, orientarea este încetinită, persoana nu se poate concentra, orientarea este tulburată), persoana poate să aibă şi licăriri în ochi, iar câmpul vizual poate fi redus.

În timpul celui de-al treilea stadiu încep deja complicaţiile provocate de deteriorarea organelor: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficienţa funcţiei renale.

Hipertensiune arteriala. Cursul bolii

Tensiunea arterială – o dimensiune ce indică presiunea în peretele unui vas de sânge (arteră), când sângele este pompat din inimă spre corp. În timpul zilei, tensiunea arterială se poate schimba: creşte şi uneori descreşte. Dar dacă rămâne crescută ceva timp – poate provoca anumite probleme.

Tensiunea arterială normală este 120/80 mmHg. Primul număr este denumit tensiunea arterială sistolică (în acest caz – 120), în timp ce al doilea este denumit tensiune arterială diastolică (în acest caz – 80). Când tensiunea arterială este mai ridicată decât cea normală, deşi este până în 139/89 mmHg, starea este denumită prehipertensiune.

Peste 140/90 mmHg – hipertensiunea este diagnosticată:

Primul stadiu – 140-150 mmHg sistolică şi/sau 90-99 mmHg diastolică;
Al doilea stadiu - >159 mmHg şi/sau >99 mmHg.

Tensiunea arterială creşte când diverşi factori genetici şi de mediu (folosirea frecventă a sării, echilibru hormonal tulburat în organism, obezitate, boli la rinichi şi alţi factori care au fost deja menţionaţi).

De asemenea, odată cu îmbătrânirea poate apărea hipertensiunea, deoarece vasele dumneavoastră de sânge devin mai rigide şi mai puţin elastice şi produce o tensiune arterială crescută.

La început, după cum a fost deja menţionat, o tensiune arterială crescută nu provoacă simptome în mod frecvent, aşa că este denumită şi „ucigaşul tăcut”. Este primul stadiu al bolii. Nu este complicată deja, nu există deteriorare a „organelor-ţintă” (vasele de sânge mici şi mari, inima, rinichii, sistemul nervos central).

În timpul celui de-al doilea stadiu cel puţin un simptom al deteriorării „organelor-ţintă” este determinat. De exemplu, mărirea ventriculului stâng, angină pectorală, tulburări de memorie şi coordonare, scântei în ochi, etc. Cu toate acestea, în acest stadiu, nu are loc deteriorarea rinichilor.

În timpul celui de-al treilea stadiu, apar diverse complicaţii ale „organelor-ţintă”: infarctul miocardic, tulburarea ritmului cardiac, accidentul vascular cerebral, tulburări de vedere, insuficienţa funcţiei renale.

Hipertensiune arteriala. Diagnostic

Cea mai importantă examinare – măsurarea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială trebuie să fie măsurată în mod repetat, chiar de câteva ori pe zi. Numai o tensiune arterială crescută pe o perioadă lungă poate fi considerată hipertensiune.

Nişte teste adiţionale care ajută la stabilirea riscului apariţiei complicaţiilor bolii pot fi efectuate, de asemenea: lipidograma şi testul de glucoză ajută la diagnosticarea riscului de dezvoltare a bolii ischemice, poate fi efectuată electrocardiograma (ECG), dar şi ecoscopia inimii.

Hipertensiune arteriala. Tratament

Hipertensiunea poate fi numai controlată prin folosirea de medicamente antihipertensive, dar nu se poate trata în totalitate. Când nu este tratată apar complicaţii, aşa că posibilitatea de ivire a complicaţiilor este îndepărtată cu ajutorul consumului de medicamente prescrise de medici şi prin controlarea tensiunii arteriale.

Hipertensiune arteriala. Prevenție

Alimentaţia sănătoasă. Să se încerce să se consume multe fructe şi legume, care conţin multe minerale (de exemplu, potasiu), o mulţime de fibre. De asemenea, este necesar să se includă în raţie alimente care conţin o cantitate mică de grăsime şi colesterol. Este necesar să se diminueze cantitatea de sare consumată. Este necesar să se încerce să se menţină o greutate corporală normală, să se facă exerciţiu fizic. Este important să nu se fumeze şi să se limiteze consumul de alcool.

Hipertensiune arteriala. Altele

Hipertensiunea „halatului alb” – o afecţiune medicală în care tensiunea arterială creşte numai în instituţia medicală, de exemplu, numai din când în când, de obicei într-un mediu ce provoacă o stare de încordare şi de anxietate. Este o hipertensiune benignă, deşi atunci când există această formă de hipertensiune, este necesar să se evalueze în mod regulat starea bolnavilor la fiecare 6-12 luni, pentru ca medicul să fie convins că aceştia nu suferă de hipertensiune constantă.

Hipertensiune malignă – o complicaţie a hipertensiunii care pune viaţa în pericol. Este o hipertensiune care progresează rapid, iar în timpul apariţiei ei sunt deteriorate „organele-ţintă”. În timpul ei, tensiunea arterială creşte rapid şi brusc şi poate provoca nişte complicaţii severe (de exemplu, encefalopatie hipertensivă, insuficienţă cardiacă şi altele).

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / 0 +6

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Cura cu stafide te ține departe de anemie
Cura cu stafide te ține departe de anemie Aceste fructe dulci deși au o textură destul de uscată, reprezintă o porție imensă de sănătate. Pot fi consumate ca atare, înlocuind cu succes dulciurile din comerț, sau pot fi folosite la prepararea diverselor bunătăți culinare. +2 / 0 +2

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / 0 +6

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5