Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
-1

Hiperplazia benignă de prostată, denumită uneori şi hipertrofie benignă de prostată – reprezintă mărirea prostatei care este un lucru obişnuit la bărbaţii aflaţi la o vârstă mai înaintată. Această afecţiune le poate cauza bărbaţilor o serie de neplăceri la urinare. Dacă boala nu beneficiază de tratament, prostata se poate mări foarte mult şi poate determina probleme mult mai grave de sănătate.
Prostata este o glandă care produce cea mai mare cantitate de lichid care se regăseşte în spermă. În timpul ejaculării, lichidul ajută spermatozoizii să ajungă la suprafaţă. Ca localizare, prostata se regăseşte sub vezica urinară iar o parte din uretră and a part of urethra care iese din vezica urinară trece prin prostată. Tocmai ca urmare a acestei specificităţi anatomice a uretrei, atunci când prostata este mărită, tractul urinar se află sub presiune iar urinarea este îngreunată.
La majoritatea bărbaţilor, prostata creşte în dimensiuni pe parcursul întregii vieţi. Pentru un număr mare de bărbaţi, prostata se măreşte atât d mult, încât începe să blocheze tractul urinar. Cu toate acestea, încă nu se cunoaşte motivul exact pentru care prostata se măreşte atât de mult. S – a considerat că o asemenea mărire a prostatei poate fi cauza unor anumite tulburări de echilibru hormonal sexual, care pot apărea atunci când bărbaţii înaintează în vârstă.
Mai există de asemenea şi factorul ereditar – dacă tatăl sau fratele unui bărbat prezintă, sau a prezentat o astfel de hiperplazie benignă de prostată, riscul ca acel bărbat să dezvolte şi el la rândul său această afecţiune, este mult mai mare.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Simptome

În cazul hiperplaziei benigne de prostată, simptomele variază de la un individ la altul, deşi principalele simptome rămân aceleaşi.
Mai întâi de toate, atunci când apare această hiperplazie benignă de prostată, fluxul urinar devine mai slab atunci când urinăm (din cauza presiunii care se exercită asupra tractului urinar). Iniţierea procesului de urinare este dificilă, iar la finalul urinării mai există câteva picături de urină. Spectrul simptomatic al tulburărilor de urinare este completat cu intenţia frecventă de a urina, în special pe timpul nopţii. Vezica urinară nu se goleşte complet, pot apărea infecţiile la nivelul tractului urinar, în timp ce în vezica urinară se pot forma calculi.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Cursul bolii

În cazul hiperplaziei benigne de prostată, simptomele tind să se agraveze, în cele din urmă. Deşi acest lucru nu se întâmpla la fel la toţi bărbaţii. La unii, în cele din urmă simptomele par să se stabilizeze şi să nu fie prea intense, iar după o vreme pot chiar să slăbească în intensitate.
Nu există întotdeauna o corelaţie între dimensiunea prostatei şi intensitatea simptomelor – uneori, bărbaţii care au prostata doar uşor mărită experimentează o serie de simptome foarte dificile, dar este valabil şi reversul medaliei – există şi cazuri în care bărbaţii care prezintă o prostată mărită semnificativ nu resimt decât câteva simptome uşoare în ceea ce priveşte urinarea.
Dacă hiperplazia benignă de prostată nu beneficiază de tratament, aceasta poate conduce la complicaţii grave. Un astfel de caz este atunci când apare retenţia urinară – în acest caz, vezica urinară poate fi întinsă, poate să – şi fi pierdut capacitatea de a se contracta.
O complicaţie foarte periculoasă, de asemenea, o reprezintă şi afectarea la nivelul rinichilor: o afectare directă a rinichilor, sau afectarea rinichilor în urma unei infecţii.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Diagnostic

Mai întâi medicul trebuie să stabilească de ce anume acuză pacientul, să pună întrebări cu mare atenţie în legătură cu debutul acestei afecţiuni.
Ulterior medicul trebuie să palpeze prostata prin rect, pentru a evalua gradul de mărire a acesteia.
Se poate efectua şi un examen neurologic pentru a se elimina alte afecţiuni, din cauza cărora ar putea fi afectat procesul de urinare.
Examenul urinei la laborator ajută la eliminarea existenţei infecţiilor la nivelul tractului urinar.
În sânge se stabileşte antigenul specific prostatei (PSA) care este mărit, atunci când există un caz de hiperplazie benignă de prostată, deşi PSA se poate mări şi atunci când există afecţiuni maligne ale prostatei, cum ar fi prostatita (inflamaţia prostatei).
Prin analiza intensităţii fluxului urinar, se stabileşte gradul de slăbire a fluxului urinar, care este unul dintre simptomele acestei afecţiuni.
Se poate realiza de asemenea şi examenul ecografic (posibil prin rect). Acest examen evidenţiază dimensiunile exacte ale prostatei.
Cu ajutorul unor teste şi analize speciale se poate stabili dacă vezica urinară se goleşte complet în urma procesului de urinare.
Biopsia de prostată (atunci când se prelevează o bucată mică de ţesut prostatic) – se efectuează pentru a se elimina posibilitatea existenţei unui cancer de prostată.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Tratament

Tratamentul în cazul unei hiperplazii benigne de prostată variază în funcţie de gravitatea simptomelor, de dimensiunea prostatei şi de starea medicală a pacientului.
Atunci când apar simptome distincte, se prescriu următoarele medicamente: alfa-blocante (acestea ajută la relaxarea muşchilor prostatei, facilitând astfel procesul de urinare), inhibitori specifici de 5 – alfa – reductază (care micşorează prostata).
În cazul în care medicamentele nu dau rezultate, se impune o intervenţie chirurgicală prin care să se micşoreze prostata şi să se restabilească funcţia urinară.
În prezent dispunem deja de tehnici chirurgicale minim invazive. În urma unor astfel de intervenţii chirurgicale, pacienţii se recuperează mult mai repede şi apar şi mult mai puţine efecte secundare.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Prevenție

Diagnosticarea timpurie (de regulă în urma stabilirii PSA) împreună cu aplicarea unui tratament timpuriu sunt cele două elemente care dau cele mai bune rezultate atunci când dorim să evităm simptomele care ne deranjează.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Altele

Hiperplazia benignă de prostată este o problemă supărătoare care afectează calitatea vieţii la 1 din 3 bărbaţi, trecuţi de vârsta de 50 de ani. În cazul bărbaţilor de peste 85 d ani, simptomele de hiperplazie de prostată apar chiar într – un procent de 90 din 100 de cazuri.
Se crede că în prezent există 30 de milioane de bărbaţi care experimentează simptomele cauzate de hiperplazia benignă de prostată în întreaga lume.
Cu toate că nu există nicio diferenţă între numărul bărbaţilor de culoare şi al bărbaţilor albi care suferă de această afecţiune, s – a constatat faptul că bărbaţii de culoare resimt simptomele specifice hiperplaziei benigne de prostată mult mai virulent. Este ca şi cum acest lucru s – ar întâmpla întrucât bărbaţii de culoare au o cantitate mai mare de testosteron în organism.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Este aerul conditionat atat de nociv starii de sanatate precum se vehiculeaza? Nu de mult timp, aerul conditionat a fost considerat luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau transport public pe vreme caniculara, in perioada verii. Din pacate, utilizat in mod abuziv, la temperaturi foarte joase si fara a fi intretinut in mod... +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. +14 / 0 +14

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5