Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
-1

Hiperplazia benignă de prostată, denumită uneori şi hipertrofie benignă de prostată – reprezintă mărirea prostatei care este un lucru obişnuit la bărbaţii aflaţi la o vârstă mai înaintată. Această afecţiune le poate cauza bărbaţilor o serie de neplăceri la urinare. Dacă boala nu beneficiază de tratament, prostata se poate mări foarte mult şi poate determina probleme mult mai grave de sănătate.
Prostata este o glandă care produce cea mai mare cantitate de lichid care se regăseşte în spermă. În timpul ejaculării, lichidul ajută spermatozoizii să ajungă la suprafaţă. Ca localizare, prostata se regăseşte sub vezica urinară iar o parte din uretră and a part of urethra care iese din vezica urinară trece prin prostată. Tocmai ca urmare a acestei specificităţi anatomice a uretrei, atunci când prostata este mărită, tractul urinar se află sub presiune iar urinarea este îngreunată.
La majoritatea bărbaţilor, prostata creşte în dimensiuni pe parcursul întregii vieţi. Pentru un număr mare de bărbaţi, prostata se măreşte atât d mult, încât începe să blocheze tractul urinar. Cu toate acestea, încă nu se cunoaşte motivul exact pentru care prostata se măreşte atât de mult. S – a considerat că o asemenea mărire a prostatei poate fi cauza unor anumite tulburări de echilibru hormonal sexual, care pot apărea atunci când bărbaţii înaintează în vârstă.
Mai există de asemenea şi factorul ereditar – dacă tatăl sau fratele unui bărbat prezintă, sau a prezentat o astfel de hiperplazie benignă de prostată, riscul ca acel bărbat să dezvolte şi el la rândul său această afecţiune, este mult mai mare.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Simptome

În cazul hiperplaziei benigne de prostată, simptomele variază de la un individ la altul, deşi principalele simptome rămân aceleaşi.
Mai întâi de toate, atunci când apare această hiperplazie benignă de prostată, fluxul urinar devine mai slab atunci când urinăm (din cauza presiunii care se exercită asupra tractului urinar). Iniţierea procesului de urinare este dificilă, iar la finalul urinării mai există câteva picături de urină. Spectrul simptomatic al tulburărilor de urinare este completat cu intenţia frecventă de a urina, în special pe timpul nopţii. Vezica urinară nu se goleşte complet, pot apărea infecţiile la nivelul tractului urinar, în timp ce în vezica urinară se pot forma calculi.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Cursul bolii

În cazul hiperplaziei benigne de prostată, simptomele tind să se agraveze, în cele din urmă. Deşi acest lucru nu se întâmpla la fel la toţi bărbaţii. La unii, în cele din urmă simptomele par să se stabilizeze şi să nu fie prea intense, iar după o vreme pot chiar să slăbească în intensitate.
Nu există întotdeauna o corelaţie între dimensiunea prostatei şi intensitatea simptomelor – uneori, bărbaţii care au prostata doar uşor mărită experimentează o serie de simptome foarte dificile, dar este valabil şi reversul medaliei – există şi cazuri în care bărbaţii care prezintă o prostată mărită semnificativ nu resimt decât câteva simptome uşoare în ceea ce priveşte urinarea.
Dacă hiperplazia benignă de prostată nu beneficiază de tratament, aceasta poate conduce la complicaţii grave. Un astfel de caz este atunci când apare retenţia urinară – în acest caz, vezica urinară poate fi întinsă, poate să – şi fi pierdut capacitatea de a se contracta.
O complicaţie foarte periculoasă, de asemenea, o reprezintă şi afectarea la nivelul rinichilor: o afectare directă a rinichilor, sau afectarea rinichilor în urma unei infecţii.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Diagnostic

Mai întâi medicul trebuie să stabilească de ce anume acuză pacientul, să pună întrebări cu mare atenţie în legătură cu debutul acestei afecţiuni.
Ulterior medicul trebuie să palpeze prostata prin rect, pentru a evalua gradul de mărire a acesteia.
Se poate efectua şi un examen neurologic pentru a se elimina alte afecţiuni, din cauza cărora ar putea fi afectat procesul de urinare.
Examenul urinei la laborator ajută la eliminarea existenţei infecţiilor la nivelul tractului urinar.
În sânge se stabileşte antigenul specific prostatei (PSA) care este mărit, atunci când există un caz de hiperplazie benignă de prostată, deşi PSA se poate mări şi atunci când există afecţiuni maligne ale prostatei, cum ar fi prostatita (inflamaţia prostatei).
Prin analiza intensităţii fluxului urinar, se stabileşte gradul de slăbire a fluxului urinar, care este unul dintre simptomele acestei afecţiuni.
Se poate realiza de asemenea şi examenul ecografic (posibil prin rect). Acest examen evidenţiază dimensiunile exacte ale prostatei.
Cu ajutorul unor teste şi analize speciale se poate stabili dacă vezica urinară se goleşte complet în urma procesului de urinare.
Biopsia de prostată (atunci când se prelevează o bucată mică de ţesut prostatic) – se efectuează pentru a se elimina posibilitatea existenţei unui cancer de prostată.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Tratament

Tratamentul în cazul unei hiperplazii benigne de prostată variază în funcţie de gravitatea simptomelor, de dimensiunea prostatei şi de starea medicală a pacientului.
Atunci când apar simptome distincte, se prescriu următoarele medicamente: alfa-blocante (acestea ajută la relaxarea muşchilor prostatei, facilitând astfel procesul de urinare), inhibitori specifici de 5 – alfa – reductază (care micşorează prostata).
În cazul în care medicamentele nu dau rezultate, se impune o intervenţie chirurgicală prin care să se micşoreze prostata şi să se restabilească funcţia urinară.
În prezent dispunem deja de tehnici chirurgicale minim invazive. În urma unor astfel de intervenţii chirurgicale, pacienţii se recuperează mult mai repede şi apar şi mult mai puţine efecte secundare.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Prevenție

Diagnosticarea timpurie (de regulă în urma stabilirii PSA) împreună cu aplicarea unui tratament timpuriu sunt cele două elemente care dau cele mai bune rezultate atunci când dorim să evităm simptomele care ne deranjează.

Hipertrofia benigna de prostata (hiperplazie). Altele

Hiperplazia benignă de prostată este o problemă supărătoare care afectează calitatea vieţii la 1 din 3 bărbaţi, trecuţi de vârsta de 50 de ani. În cazul bărbaţilor de peste 85 d ani, simptomele de hiperplazie de prostată apar chiar într – un procent de 90 din 100 de cazuri.
Se crede că în prezent există 30 de milioane de bărbaţi care experimentează simptomele cauzate de hiperplazia benignă de prostată în întreaga lume.
Cu toate că nu există nicio diferenţă între numărul bărbaţilor de culoare şi al bărbaţilor albi care suferă de această afecţiune, s – a constatat faptul că bărbaţii de culoare resimt simptomele specifice hiperplaziei benigne de prostată mult mai virulent. Este ca şi cum acest lucru s – ar întâmpla întrucât bărbaţii de culoare au o cantitate mai mare de testosteron în organism.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Cura cu stafide te ține departe de anemie
Cura cu stafide te ține departe de anemie Aceste fructe dulci deși au o textură destul de uscată, reprezintă o porție imensă de sănătate. Pot fi consumate ca atare, înlocuind cu succes dulciurile din comerț, sau pot fi folosite la prepararea diverselor bunătăți culinare. +2 / 0 +2

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Cura cu stafide te ține departe de anemie
Cura cu stafide te ține departe de anemie Aceste fructe dulci deși au o textură destul de uscată, reprezintă o porție imensă de sănătate. Pot fi consumate ca atare, înlocuind cu succes dulciurile din comerț, sau pot fi folosite la prepararea diverselor bunătăți culinare. +2 / 0 +2

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele?
Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele? Analiza citologica studiaza caracterul morfologic si functional al celulelor, iar testul Babes Papanicolau este una dintre aceste tipuri de analize. +2 / 0 +2

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5