Infectii funcice ale pielii

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
-1

Infecţiile fungice ale pielii sunt cauzate de fungi (dermatofite) şi candidoze. Aceste tipuri de fungi nu prezintă, de regulă, niciun fel de pericol, dar pot cauza simptome pe măsură ce se dezvoltă excesiv pe suprafaţa pielii. Fungii pot cauza infecţii la nivelul pielii, întrucât aceştia se hrănesc cu cheratină, care este unul dintre principalele materiale structurale ale pielii care sprijină integritatea şi elasticitatea acesteia. Infecţiile fungice se împart în mai multe tipuri, în funcţie de agentul acestora: infecţii dermatofite – Piciorul Atletului (tinea corporis), infecţii la nivelul unghiilor (tinea unguium), herpes în zona inghinală (tinea cruris), herpes pe corp (tinea corporis), herpes în zona scalpului (tinea capitis); infecţii cu candidoză – erupţii în pliurile cutanate (intertrigo), tinea versicolor (pitiriasis versicolor), candidoză sau infecţia cu candida (afte).

Riscul de a dezvolta o astfel de infecţie fungică la nivelul pielii creşte dacă: tocmai aţi finalizat un tratament cu antibiotice, dacă sunteţi însărcinată, dacă aveţi un diabet pe care nu prea îl ţineţi sub control, dacă aveţi sistemul imunitar slăbit, dacă sunteţi supraponderal sau suferiţi de obezitate, aţi intrat în contact direct cu o persoană care are o asemenea infecţie fungică, aţi făcut duş cu picioarele goale în duşurile publice, nu vă uscaţi după ce aţi făcut duş, purtaţi haine strâmte care nu permit corpului să respire şi să transpire, aveţi diverse răni la nivelul pielii. Dacă sunteţi foarte tânăr sau foarte în vârstă şi folosiţi produse parfumate pentru îngrijirea corpului, vă aflaţi într – o zonă mai mare de risc de a dezvolta o asemenea infecţie fungică.

Diferitele infecţii fungice ale pielii sunt cauzate de diverşi agenţi patogeni. Piciorul Atletului, ciuperca de la nivelul zonei inghinale şi al scalpului sunt cauzate de fungii de la nivelul pielii, aftele sunt cauzate de ciuperca Candida Albicans.

Infectii funcice ale pielii. Simptome

Piciorul Atletului este cauzat de o ciupercă ce face ca erupţia de culoare roşie – albă, cu crustă şi cu senzaţie de mâncărime să apară în special între degetele de la picioare şi pe părţile laterale ale picioarelor. Această infecţie fungică apare de regulă ca urmare a mersului pe jos cu picioarele goal în locuri unde există igrasie, sau în spaţiile pentru baie.
Infecţiile de la nivelul unghiilor se produc gradual, cauzând o decolorare a unghiei, acestea devenind casante, ţesuturile din jurul unghiilor se irită, se înroşesc şi se întăresc.
Micoza inghinală (tinea cruris) apare cel mai frecvent în rândul sportivilor, în special la bărbaţi şi se răspândeşte prin contact, prin articolele de îmbrăcăminte, cauzând o senzaţie de mâncărime, o erupţie roşiatică în zona inghinală şi în împrejurimi.
Herpesul de la nivelul corpului afectează toate celelalte părţi ale corpului (mâini, picioare, faţă) şi cauzează apariţia unei erupţii roşiatice de formă inelară. Aceasta se răspândeşte prin contact, prin intermediul articolelor de îmbrăcăminte, prin periile de periat, suprafeţele piscinelor, duşurile publice.
Herpesul de la nivelul scalpului apare de regulă la copii şi la adolescenţi şi cauzează o serie de simptome similare cu cele specifice micozei inghinale, sau herpesului de la nivelul corpului. Poate apărea şi acumularea de puroi la nivelul scalpului şi acest lucru poate conduce la un deficit de aer în zona respectivă.

Erupţia la nivelul pliurilor cutanate este o boală fungică a pielii cauzată de candidoză (Candida albicans) care afectează stratul superior al tegumentului, acolo unde piele intră în contact cu ciuperca (între curburile de la coapse, braţe sau picioare). În marea majoritate a cazurilor, boala afectează persoanele care suferă de obezitate. Pielea lezată devine rozalie sau maronie şi din ea se poate răspândi un miros neplăcut.
Pitiriasis versicolor este o boală cauzată de ciuperca Malassezia. Această boală se caracterizează printr – o senzaţie de mâncărime, zone decolarate (puncte de culoare roz, maronie sau roşiatică) pe spate, braţe şi trunchi, fiind posibilă chiar şi depigmentarea (tegumentul îşi pierde pigmentul şi devine alb).
Candida albicans este o ciupercă a cărei cauză, de regulă, este o infecţie din zona gurii, a stomacului, vaginului şi pielii. Aftele se caracterizează prin papule mici, de culoare albă, care lasă un punct roşu în urma lor.

În general, infecţiile fungice declanşează erupţii care pot varia din perspectiva felului în care se prezintă.

Infectii funcice ale pielii. Cursul bolii

Infecţiile fungice ale pielii pot fi destul de periculoase pentru persoanele care prezintă un sistem imunitar deficitar (pacienţii care suferă de SIDA, cei care folosesc o medicaţi de tip steroidian sau care urmează un tratament pe bază de chimioterapie). În acest caz, ciuperca se poate răspândi în întregul organism şi poate cauza o infecţie la nivelul organelor vitale precum inima sau creierul. Iar acest fapt poate avea consecinţe ce pot reprezenta o ameninţare la viaţa oamenilor: endocardita (inflamaţia stratului interior al inimii, care afectează valvele inimii), meningita (inflamaţia căptuşelii creierului) şi nefrita (inflamaţia rinichilor).

Infectii funcice ale pielii. Diagnostic

Medicul de familie pune diagnosticul de infecţie fungică a pielii în urma examinării tegumentului. Adeseori se realizează o analiză pe o mostră de tegument (unghii, păr, piele) care se efectuează la laborator, pentru a se identifica agentul cauzator al bolii respective.

Infectii funcice ale pielii. Tratament

În cazul infecţiilor fungice, tratamentul începe cu un examen medical regulat în timpul vieţii: acest lucru permite medicului să monitorizeze starea de sănătate a pacientului şi să observ simptomele timpurii ale infecţiei, care apar ca nişte semnale de alarmă.

Tratament constă din: tratament antiseptic pe cale orală la pacienţii care prezintă afte la nivel oral; diagnosticarea şi tratarea bolilor conexe; suplimente alimentare; medicamente (agenţi antifungici). Medicamentele antifungice sunt disponibile sub diverse forme: creme, loţiuni, şampoan, pudre.

Infectii funcice ale pielii. Prevenție

Iată câteva idei care vă pot ajuta să reduceţi riscul apariţiei unei astfel de infecţii fungice. Este necesar să vă uscaţi corpul după ce faceţi duş, să purtaţi papucii proprii, să nu purtaţi articole strâmte de îmbrăcăminte, să nu împrumutaţi produse de igienă personală şi prosoape şi să vă reglaţi nivelurile de zahăr din sânge.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Cât de sănătoase sunt alimentele negre?
Cât de sănătoase sunt alimentele negre? Culoarea în farfurie înseamnă și sănătate, însă și negrul îți oferă substanţe nutritive de cea mai bună calitate. Și ne referim bineînțeles la alimentele negre mai puțin cunoscute însă la fel de sănătoase precum cele viu colorate. +19 / 0 +19

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Diete Mai multe articole

Nou Detoxifierea ficatului cu stafide
Detoxifierea ficatului cu stafide Detoxifierea ficatului cu stafide este o metoda celebra si extrem de eficienta de inlaturare a impuritatilor si reziduurilor din ficat, dar si de imbunatatire a sanatatii organismului. +13 / 0 +13

Boli și stări Mai multe articole

Nou Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral
Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afectiuni, iar timpul in care pacientul ajunge la spital este absolut esential pentru salvarea vietii acestuia. +22 / 0 +22

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu
Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu Vaginul este un organ delicat și complex, care găzduiește o diversitate de microorganisme. Pentru a-l menține curat, corpul produce un lichid care îl lubrifiază și îl protejează de infecții: secrețiile vaginale. Cantitatea și aspectul acestora ne oferă indiciile necesare despre sănătatea genitală. Tu știi să le descifrezi? +12 / 0 +12

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6