Insuficienta cardiaca

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Insuficienţa cardiacă descrie acea stare în care inima nu mai poate asigura corpului sângele necesar.
Atunci când are loc o astfel de insuficienţă cardiacă, sângele din inimă şi vasele de sânge se mişcă cu o viteză mai mică, presiunea inimii creşte. Din acest motiv, furnizarea oxigenului şi a altor materiale necesare la organe şi ţesuturi este perturbată. Încercând să compenseze cumva toate aceste modificări, încăperile inimii încep să se extindă, sau pereţii inimii încep să se îngroaşe. Toate aceste modificări ajută la menţinerea unui flux sanguin normal în organism pentru o scurtă perioadă de timp, cu toate că muşchiul inimii slăbeşte în cele din urmă. Pe cale de consecinţă rinichii încep să reţină apa şi sodiul şi apar edemele (inflamaţiile).
Factorii de risc ce condiţionează apariţia unei insuficienţe cardiace sunt: boala coronariană a inimii (tulburări precum infarctul miocardic, angina pectorală), diabetul, tulburarea de hipertensiune arterială ce nu poate fi ţinută sub control, tulburările la nivelul valvelor inimii, afecţiuni ale frecvenţei cardiace, infecţii la inimă sau medicamente. Apariţia cardiomiopatiei (o stare în care muşchiul inimii este lezat ca urmare a unor infecţii, a consumului de băuturi alcoolice, a medicamentelor şi a problemelor de flux sanguin) poate cauza o insuficienţă cardiacă. Bolile înnăscute ale inimii pot de asemenea cauza apariţia unei insuficienţe cardiace (cardiomiopatia dilatativă, cardiomiopatia restrictivă).
Insuficienţa cardiacă se împarte în două tipuri principale – insuficienţa cardiacă sistolică şi diastolică. În caz de insuficienţă cardiacă sistolică, muşchiul inimii nu se contractă cu putere suficientă. Din acest motiv, din inimă se pompează o cantitate mai mică de sânge. În timpul unei insuficienţe cardiace diastolice, muşchiul inimii se contractă suficient, deşi nu se relaxează suficient. Din acest motiv, la inimă ajunge o cantitate mai mică de sânge.

Insuficienta cardiaca. Simptome

Atunci când acuzăm o insuficienţă cardiacă, simptomele pot să nu apară deloc sau cu greu se pot măcar observa. În cazuri mult mai complicate, simptomele pot fi severe şi chinuitoare. Simptomele variază în funcţie de gradul de insuficienţă cardiacă.
O funcţie cardiacă slăbită antrenează acumularea de lichide la plămâni. Din acest motiv, unul dintre principalele motive atunci când acuzăm o insuficienţă cardiacă, este reprezentat de apariţia dispneei, în special atunci când stăm întinşi, în poziţie orizontală. Poate apărea şi tusea.
Ca urmare a acumulării de lichide în organism, pot apărea inflamaţii la nivelul picioarelor, mărirea cavităţii abdominale şi luarea în greutate. Au loc şi frecvente urinări pe timpul nopţii. Pacientul poate să – şi piardă pofta de mâncare şi pot apărea senzaţiile de greaţă.
Ca urmare a perturbării alimentării cu sânge a muşchilor, se produce şi o slăbire a muşchilor. Atunci când la nivelul creierului nu mai ajunge o suficientă cantitate de sânge, apar senzaţiile de confuzie şi de ameţeală. Se produc în mod frecvent şi o serie de tulburări în ceea ce priveşte bătăile inimii sau frecvenţa cardiacă.

Insuficienta cardiaca. Cursul bolii

De regulă, simptomele în cazul unei insuficienţe cardiace debutează foarte lent. La început, simptomele se produc atunci când există un efort fizic. Spre final, simptomele pot apărea chiar şi atunci când o persoană se odihneşte. Şi totuşi, pot exista şi stări din cauza cărora insuficienţa cardiacă începe să – şi manifeste în mod brusc simptomele, ca de exemplu, infarctul miocardic (atacul de cord).
În funcţie de intensitate, insuficienţa cardiacă se împarte în 4 categorii. Aceste categorii relevă încărcătura de care este nevoie pentru a declanşa simptomele unei insuficienţe cardiace. Această clasificare a fost elaboratăr de New York Heart Association (NYHA). Atunci când ne regăsim în Prima Categorie, simptomele nu apar, nici chiar în timpul practicării unor exerciţii fizice. În cadrul celei de – a 2 – a categorii, se produc anumite simptome uşoare în timpul practicării de exerciţii fizice. Atunci când se înregistrează Categoria a 3 – a, în timpul practicării unor exerciţii fizice sunt provocate simptome severe. Când ajungem la Categoria a 4 – a, pacientul resimte simptomele caracteristice, chiar şi atunci când stă la orizontală şi se odihneşte.
Statisticile arată faptul că rata mortalităţii în rândul persoanelor internate cu insuficienţă cardiacă este de: 10,4% în primele 30 de zile, 22% într – un an, 42,3% în 5 ani. De asemenea, orice internare repetată pe acelaşi motiv de insuficienţă cardiacă creşte riscul unui deces cu aproximativ 20%. Bineînţeles că cel mai prost prognostic se înregistrează în rândul persoanelor din Categoria a 4 – a, potrivit NYHA.

Insuficienta cardiaca. Diagnostic

Pentru a pune diagnosticul de insuficienţă cardiacă, medicul întreabă pacientul în legătură cu simptomele pe care acesta le experimentează şi factorii de risc ce pot cauza o asemenea boală (tensiunea arterială, fumatul, consumul de băuturi alcoolice, diabetul, etc.).
Medicul trebuie să efectueze şi consultul fizic al pacientului respectiv. Astfel, se pot stabili anumite simptome comune caracteristice insuficienţei cardiace.
Pentru a se stabili cauza şi intensitatea insuficienţei cardiace, se efectuează mai multe teste: analizele generale de sânge, testul de dozare hormoni tiroidieni, analiza colesterolului. Se determină şi peptida natriuretică de tip B, care înregistrează valori crescute atunci când are loc o insuficienţă cardiacă.
Radiografia toracică se efectuează pentru evaluarea stării în care se regăsesc plămânii.
Ecografia, electrocardiograma şi testul de stres ( de efort) (în timpul căruia pacientul trebuie să efectueze exerciţii fizice ca, de exemplu, să alerge pe o bandă de alergat. În timpul acestui test, se observă funcţiile inimii) se realizează pentru a se evalua funcţia inimii.

Insuficienta cardiaca. Tratament

Principalul tratament în cazul unei insuficienţe cardiace este reprezentat de o combinaţie de medicamente, schimbarea stilului de viaţă şi ţinerea sub observaţie constantă a inimii.
Este foarte important ca pacientul să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medic. Pacientul trebuie să înţeleagă foarte bine cum funcţionează aceste medicamente. Astfel se va putea înţelege mult mai bine necesitatea urmării cu stricteţe a tratamentului prescris de medic. Principalele grupe de medicamente prescrise în cazul unei insuficienţe cardiace sunt: inhibitori pentru convertirea angiotensinei, medicamente betablocante, medicamente care blochează receptorii angiotensinei, diuretice, blocantele canalului de calciu (în eventualitatea unei insuficienţe cardiace diastolice).
În anumite cazuri, se pot realiza şi anumite intervenţii chirurgicale: operaţii pentru montarea de shunt – uri, operaţii la valvele inimii; în cele mai severe cazuri poate avea loc chiar şi o intervenţie chirurgicală pentru un realizarea unui transplant de inimă.

Insuficienta cardiaca. Prevenție

Cea mai mare parte a cazurilor de insuficienţă cardiacă pot fi evitate prin urmarea unui stil de viaţă sănătos. Persoana afectată trebuie să renunţe la fumat, să renunţe să mai consume băuturi alcoolice, să înceapă să practice activităţi sportive în mod regulat, să – şi menţină greutatea corporală în limite optime, să – şi vindece afecţiunea legată de o tensiune arterială înaltă, dacă suferă de diabet să – şi ţină sub control nivelul de glucoză din sânge, să limiteze cantitatea de sare folosită în mâncare.

Insuficienta cardiaca. Altele

Prevalenţă: În SUA aproximativ 6 de persoane acuză această insuficienţă cardiacă. Există un număr mai mare de persoane internate cu insuficienţă cardiacă, decât numărul persoanelor care suferă de boli canceroase. Aşadar, insuficienţa cardiacă reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de spitalizare. Se consideră că datorită duratei prelungite de viaţă şi din cauza unui număr crescut de situaţii de infarct miocardic, numărul de cazuri de insuficienţă cardiacă este în continuă creştere. Din punct de vedere statistic, insuficienţa cardiacă în rândul femeilor apare mai târziu şi acestea trăiesc mai mult decât bărbaţii.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +7 / -3 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6