Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

Leucemia mieloidă acută – un tip de cancer al sângelui şi al măduvei osoase.

Termenul „acută” indică faptul că leucemia mieloidă se dezvoltă cu rapiditate şi are o evoluţie alertă. Termenul „mieloidă” specifică faptul că boala afectează vasele de sânge denumite mieloide. Din aceste celule se dezvoltă anumite celule albe, celule roşii şi trombocite. Spre deosebire de leucemia acută, leucemia mieloidă nu afectează limfocitele.

Leucemia mieloidă acută apare ca urmare a afectării ADN – ului la nivelul celulelor din măduva osoasă. În acest caz, producţia de celulele ale sângelui nu mai poate fi controlată şi se distorsionează.

Tulpina mieloidă a măduvei osoase începe să producă celule imature, cunoscute sub denumirea de mieloblaşti. Aceştia din urmă nu au capacitatea de a îndeplini funcţia normală a celulelor albe, în vreme ce din cauza unei producţii prea active de celule albe, celulele care realizau această funcţie normală sunt împinse în afara măduvei osoase.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariţiei acestor mutaţii de ADN la nivelul celulelor măduvei osoase.

Se cunosc numai factorii de risc, ce pot avea un anume impact asupra dezvoltării acestei boli:

- Vârsta înaintată;
- Genul masculin;
- Sesiuni anterioare de chimioterapie şi de radioterapie;
- Contactul cu chimicale periculoase, ca, spre exemplu, benzenul;
- Fumatul;Alte boli de sânge, ca, de exemplu displazia mieloidă, policitemia vera;
- Boli genetice, cum ar fi, spre exemplu, sindromul Down.

Condimentele

"Condimentele sunt cele ce iţi vor transforma o mâncare banală într-o delicatesă. Mai mult decât atât, acestea pot fi baza unui..."

Citeşte mai mult:
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume!»

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Simptome

În cazul leucemiei mieloide, simptomele pot fi foarte diferite:

- Febră;
- Dureri la nivel oaselor;
- Stare generală de oboseală;
- Dispnee;
- Paloarea tegumentului;
- Infecţii care reapar în mod frecvent;
- Vânătăi care apar cu uşurinţă;
- Sângerare frecventă de la nivelul gingiilor, sau al nasului.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Cursul bolii

De regulă, pacienţii confundă primele simptome ale leucemiei mieloide (temperatura ridicată, durerea de la nivelul oaselor), cu simptomele unei gripe, sau ale unei banale răceli.

Cu toate acestea, spre deosebire de situaţia în care există o gripă, sau orice altă boală infecţioasă, simptomele leucemiei mieloid nu dispar de la sine.

În cele din urmă, îşi fac apariţia din ce în ce mai multe dintre simptomele enumerate anterior.

Simptomele specifice anemiei (paloarea tegumentului, dispneea) apar din cauza afectării celulelor roşii.

Din cauza înrăutăţirii funcţionării celulelor albe, pacientul se poate confrunta cu apariţia unei game variate de boli infecţioase: organismul nu mai poate face faţă unor simple infecţii.

Numărul scăzut de trombocite determină sângerările, iar vânătăile se formează cu uşurinţă.

În cazul în care boala nu beneficiază de tratament, finalul poate fi reprezentat de deces, într – o perioadă foarte scurtă de timp.

Celulele tumorale se răspândesc cu rapiditate în sânge şi, prin acesta, trec şi ajung la alte organe importante, cum ar fi:

- Ganglionii limfatici;
- Ficat;
- Splină;
- Creier şi măduva spinării;
- Testicole.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Diagnostic

În eventualitatea în care medicul suspectează existenţa unui caz de leucemie, ar trebui efectuată mai întâi o analiză generală a sângelui.

Atunci când există această leucemie mieloidă acută, în sânge se constată o cantitate prea mare de celule albe şi o cantitate prea mică de trombocite şi celule roşii.

Analiza sângelui indică de asemenea şi faptul că celulele albe sunt imature şi că acestea nu ar trebui să fie prezente în sânge.

Atunci când se stabilesc anumite modificări leucemice prin efectuarea unei analize a sângelui, ar trebui realizată şi o biopsie de măduvă osoasă pentru a se pune un diagnostic cât mai precis de leuemie, precum şi pentru a se alege cea mai bună modalitate de tratament, cu cel mai mare grad de eficienţă.

Testele vizuale (de tipul ecografului, tomografiei computerizate şi radiografiei) ar trebui de asemenea realizate, pentru a se stabili dacă această leucemie nu s – a răspândit şi la alte organe de asemenea.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Tratament

Leucemia mieloidă acută se poate trata cu ajutorul medicamentelor folosite în chimioterapie, care, după ce au fost injectate în fluxul sanguin, încep să distrugă celulele canceroase.

Trioxid de Arsen şi ATRA (acidul retinoic all – trans). În cazul în care orice persoană se confruntă cu un anumit tip de leucemie mieloidă – există cazuri când se pot prescrie aceste medicamente. Acestea ajută dacă are loc o anumită mutaţie specifică la nivelul genei celulei respective.

Radioterapia. Radiaţia radioactivă se aplică pentru a distruge celulele canceroase de la nivelul măduvei osoase. Radioterapia se foloseşte şi în cazurile în care leucemia limfocitară se răspândeşte până la nivelul sistemului nervos.

Transplant de măduvă osoasă. Înainte şi după transplant, măduva se distruge şi în locul său, se introduce măduvă osoasă de la donatorul sănătos. Procedura se aplică în cazul persoanelor la care metodele enumerate anterior nu au dat rezultate.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Prevenție

Cauza apariţiei leucemiei mieloide acute nu se cunoaşte de obicei, astfel încât nu există niciun mijloc de prevenţie.

Şi totuşi, este posibil să reducem uşor riscul de a dezvolta această afecţiune, dacă renunţăm la fumat sau dacă evităm contactul cu chimicale periculoase, cum ar fi benzenul, spre exemplu.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Altele

Prevalenţă. Leucemia mieloidă acută apare cu o mai mare precădere în ţările dezvoltate. În 2007, în SUA s–au înregistrat în jur de 13.000 de cazuri de leucemie mieloidă acută. Boala apare cu o mai mare frecvenţă în rândul persoanelor cu pielea de culoare albă.

Posibilitatea de a vă confrunta cu apariţia unui astfel de caz de leucemie mieloidă acută creşte o dată cu înaintarea în vârstă, debutând de regulă, în jurul vârstei de 70 de ani. Cu toate acestea, boala poate apărea la orice persoană, indiferent de vârsta acesteia din urmă.

Leucemia mieloidă acută înregistrează o frecvenţă uşor mai ridicată în rândul bărbaţilor.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit
Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit Ştim cu toţii că ceea ce mâncăm afectează, nu doar forma corpului, ci şi starea de spirit. Hrana procesată sau alimentele cu conţinut ridicat de zaharuri, spre exemplu, ne pot spori simţitor numărul de kilograme dar pot, în aceaşi măsură, contribui la apariţia stărilor de tristeţe şi chiar a depresiei. În timp ce fructele,... +2 / 0 +2

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit
Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit Ştim cu toţii că ceea ce mâncăm afectează, nu doar forma corpului, ci şi starea de spirit. Hrana procesată sau alimentele cu conţinut ridicat de zaharuri, spre exemplu, ne pot spori simţitor numărul de kilograme dar pot, în aceaşi măsură, contribui la apariţia stărilor de tristeţe şi chiar a depresiei. În timp ce fructele,... +2 / 0 +2

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele?
Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele? Analiza citologica studiaza caracterul morfologic si functional al celulelor, iar testul Babes Papanicolau este una dintre aceste tipuri de analize. +2 / 0 +2

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5