Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

Leucemia mieloidă acută – un tip de cancer al sângelui şi al măduvei osoase.

Termenul „acută” indică faptul că leucemia mieloidă se dezvoltă cu rapiditate şi are o evoluţie alertă. Termenul „mieloidă” specifică faptul că boala afectează vasele de sânge denumite mieloide. Din aceste celule se dezvoltă anumite celule albe, celule roşii şi trombocite. Spre deosebire de leucemia acută, leucemia mieloidă nu afectează limfocitele.

Leucemia mieloidă acută apare ca urmare a afectării ADN – ului la nivelul celulelor din măduva osoasă. În acest caz, producţia de celulele ale sângelui nu mai poate fi controlată şi se distorsionează.

Tulpina mieloidă a măduvei osoase începe să producă celule imature, cunoscute sub denumirea de mieloblaşti. Aceştia din urmă nu au capacitatea de a îndeplini funcţia normală a celulelor albe, în vreme ce din cauza unei producţii prea active de celule albe, celulele care realizau această funcţie normală sunt împinse în afara măduvei osoase.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariţiei acestor mutaţii de ADN la nivelul celulelor măduvei osoase.

Se cunosc numai factorii de risc, ce pot avea un anume impact asupra dezvoltării acestei boli:

- Vârsta înaintată;
- Genul masculin;
- Sesiuni anterioare de chimioterapie şi de radioterapie;
- Contactul cu chimicale periculoase, ca, spre exemplu, benzenul;
- Fumatul;Alte boli de sânge, ca, de exemplu displazia mieloidă, policitemia vera;
- Boli genetice, cum ar fi, spre exemplu, sindromul Down.

Condimentele

"Condimentele sunt cele ce iţi vor transforma o mâncare banală într-o delicatesă. Mai mult decât atât, acestea pot fi baza unui..."

Citeşte mai mult:
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume!»

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Simptome

În cazul leucemiei mieloide, simptomele pot fi foarte diferite:

- Febră;
- Dureri la nivel oaselor;
- Stare generală de oboseală;
- Dispnee;
- Paloarea tegumentului;
- Infecţii care reapar în mod frecvent;
- Vânătăi care apar cu uşurinţă;
- Sângerare frecventă de la nivelul gingiilor, sau al nasului.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Cursul bolii

De regulă, pacienţii confundă primele simptome ale leucemiei mieloide (temperatura ridicată, durerea de la nivelul oaselor), cu simptomele unei gripe, sau ale unei banale răceli.

Cu toate acestea, spre deosebire de situaţia în care există o gripă, sau orice altă boală infecţioasă, simptomele leucemiei mieloid nu dispar de la sine.

În cele din urmă, îşi fac apariţia din ce în ce mai multe dintre simptomele enumerate anterior.

Simptomele specifice anemiei (paloarea tegumentului, dispneea) apar din cauza afectării celulelor roşii.

Din cauza înrăutăţirii funcţionării celulelor albe, pacientul se poate confrunta cu apariţia unei game variate de boli infecţioase: organismul nu mai poate face faţă unor simple infecţii.

Numărul scăzut de trombocite determină sângerările, iar vânătăile se formează cu uşurinţă.

În cazul în care boala nu beneficiază de tratament, finalul poate fi reprezentat de deces, într – o perioadă foarte scurtă de timp.

Celulele tumorale se răspândesc cu rapiditate în sânge şi, prin acesta, trec şi ajung la alte organe importante, cum ar fi:

- Ganglionii limfatici;
- Ficat;
- Splină;
- Creier şi măduva spinării;
- Testicole.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Diagnostic

În eventualitatea în care medicul suspectează existenţa unui caz de leucemie, ar trebui efectuată mai întâi o analiză generală a sângelui.

Atunci când există această leucemie mieloidă acută, în sânge se constată o cantitate prea mare de celule albe şi o cantitate prea mică de trombocite şi celule roşii.

Analiza sângelui indică de asemenea şi faptul că celulele albe sunt imature şi că acestea nu ar trebui să fie prezente în sânge.

Atunci când se stabilesc anumite modificări leucemice prin efectuarea unei analize a sângelui, ar trebui realizată şi o biopsie de măduvă osoasă pentru a se pune un diagnostic cât mai precis de leuemie, precum şi pentru a se alege cea mai bună modalitate de tratament, cu cel mai mare grad de eficienţă.

Testele vizuale (de tipul ecografului, tomografiei computerizate şi radiografiei) ar trebui de asemenea realizate, pentru a se stabili dacă această leucemie nu s – a răspândit şi la alte organe de asemenea.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Tratament

Leucemia mieloidă acută se poate trata cu ajutorul medicamentelor folosite în chimioterapie, care, după ce au fost injectate în fluxul sanguin, încep să distrugă celulele canceroase.

Trioxid de Arsen şi ATRA (acidul retinoic all – trans). În cazul în care orice persoană se confruntă cu un anumit tip de leucemie mieloidă – există cazuri când se pot prescrie aceste medicamente. Acestea ajută dacă are loc o anumită mutaţie specifică la nivelul genei celulei respective.

Radioterapia. Radiaţia radioactivă se aplică pentru a distruge celulele canceroase de la nivelul măduvei osoase. Radioterapia se foloseşte şi în cazurile în care leucemia limfocitară se răspândeşte până la nivelul sistemului nervos.

Transplant de măduvă osoasă. Înainte şi după transplant, măduva se distruge şi în locul său, se introduce măduvă osoasă de la donatorul sănătos. Procedura se aplică în cazul persoanelor la care metodele enumerate anterior nu au dat rezultate.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Prevenție

Cauza apariţiei leucemiei mieloide acute nu se cunoaşte de obicei, astfel încât nu există niciun mijloc de prevenţie.

Şi totuşi, este posibil să reducem uşor riscul de a dezvolta această afecţiune, dacă renunţăm la fumat sau dacă evităm contactul cu chimicale periculoase, cum ar fi benzenul, spre exemplu.

Leucemie Mieloidă Acută (leucemie mielogenă acută). Altele

Prevalenţă. Leucemia mieloidă acută apare cu o mai mare precădere în ţările dezvoltate. În 2007, în SUA s–au înregistrat în jur de 13.000 de cazuri de leucemie mieloidă acută. Boala apare cu o mai mare frecvenţă în rândul persoanelor cu pielea de culoare albă.

Posibilitatea de a vă confrunta cu apariţia unui astfel de caz de leucemie mieloidă acută creşte o dată cu înaintarea în vârstă, debutând de regulă, în jurul vârstei de 70 de ani. Cu toate acestea, boala poate apărea la orice persoană, indiferent de vârsta acesteia din urmă.

Leucemia mieloidă acută înregistrează o frecvenţă uşor mai ridicată în rândul bărbaţilor.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord
Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord Atacul de cord poate avea, mai nou, simptome din cele mai diverse, la care nici nu ne-am fi gandit pana acum, potrivit medicilor americani de la Institutul National de Sanatate (NIH).Unele dintre ele apar cu zile sau chiar saptamani inainte de producerea atacului de cord. De asemenea, simptomele s-au diversificat in functie de persoana, sex sau... +8 / 0 +8

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Donarea de sange si avantajele ei pentru sanatate
Donarea de sange si avantajele ei pentru sanatate Este foarte important ca omul sa constientizeze importanta donarii de sange. Sangele nu poate fi fabricat, nu se poate cumpara atunci cand cineva are nevoie de o transfuzie, unica solutie fiind donarea. +11 / 0 +11

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Ce ulei nu ar trebui să-ți lipsească iarna din casă
Ce ulei nu ar trebui să-ți lipsească iarna din casă Unul dintre cele mai bune uleiuri pentru gătit este uleiul de cocos. Compoziția acestuia rămâne neschimbată chiar și la temperaturi ridicate. +15 / 0 +15

Diete Mai multe articole

Nou De ce e branza feta mai sanatoasa decat alte branzeturi
De ce e branza feta mai sanatoasa decat alte branzeturi Branza feta este acel tip de telemea realizata din lapte de oaie sau de capra, uneori chiar dintr-o combinatie din aceste doua tipuri de lapte. Acest tip de branza se face remarcat nu numai prin gustul deosebit, ci si datorita efectelor benefice pe care le are pentru sanatate. +17 / 0 +17

Boli și stări Mai multe articole

Nou Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord
Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord Atacul de cord poate avea, mai nou, simptome din cele mai diverse, la care nici nu ne-am fi gandit pana acum, potrivit medicilor americani de la Institutul National de Sanatate (NIH).Unele dintre ele apar cu zile sau chiar saptamani inainte de producerea atacului de cord. De asemenea, simptomele s-au diversificat in functie de persoana, sex sau... +8 / 0 +8

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Masti hidratante pentru tenul foarte uscat in sezonul rece
Masti hidratante pentru tenul foarte uscat in sezonul rece Deshidratarea este cel mai mare inamic al pielii tale intrucat ii ofera un aspect uscat, mat si accentueaza si ridurile. +9 / 0 +9

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6