Matreata

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+1
2

Mătreaţa – o afecţiune comună a pielii, care se caracterizează prin descuamarea celulelor stratului cornos (descuamarea cu cruste). Mătreaţa este dificil de tratat iar această afecţiune este una de durată. Prezenţa mătreţii pe haine este un lucru neplăcut din punct de vedere emoţional şi social, dar nu constituie niciun fel de ameninţare la viaţa oamenilor; Răspunderea în cazul acestei afecţiuni nu este de origine ereditară.

Dacă nu beneficiază de tratament, afecţiunea poate conduce la infecţii fungice sau bacteriene secundare. Cu toate acestea, mătreaţa poate fi ţinută sub control; uneori prin simpla spălare a părului cu un şampon anti – mătreaţă (şampon medicinal) în fiecare zi, este un lucru suficient pentru a preveni această afecţiune inflamatorie.

Principalele cauze ale mătreţii sunt:

Tegumentul uscat (crustele de pe piele, care se descuamează, sunt mai mici decât mătreaţa din alte considerente, acestea apar nu numai pe tegumentul feţei, ci şi pe mâini, picioare)

Tegument iritat sau uleios (dermatita seboreică, atunci când este afectat nu numai tegumentul scalpului, ci şi alte părţi ale corpului cu o serie de glande sebacee: sprâncenele, partea dorsală, pieptul, zona inghinală, axilele; care se distinge printr – un tegument roşiatic, uleios, cu cruste de culoare albă sau gălbuie)

Spălarea foarte rar a părului cu şampon (dacă părul nu se spală frecvent, grăsimea şi celulele pielii se acumulează şi se transformă în mătreaţă)

Psoriazis (boala tegumenului uscat, care duce la o concentrare a celulelor moarte de la nivelul tegumentului şi la formarea de cruste de forma unor peşti)

Dermatita atopică (erupţiile pot apărea pe scalp şi pot cauza apariţia mătreţii)

Sensibilitate la produsele cosmetice, părul uscat prezintă o anume sensibilitate la parabeni, ceea ce poate cauza o senzaţie de mâncărime la nivelul scalpului şi înroşirea acestuia; spălarea prea des cu şampon şi folosirea produselor de aranjare a părului sunt de asemenea dăunătoare), bolile cauzate de candida, agenţii care duc la apariţia aftelor sau a candidozei, se hrănesc din secreţia foliculilor sebacei ai părului şi ar putea duce la iritaţia tegumentului, ar putea stimula descuamarea – stratificarea celulelor pielii).

Apariţia mătreţii ar putea fi influenţată şi de tipul de tegument, de schimbările hormonale, de stres, diverse boli, afecţiuni neurologice, (ca, de exemplu, boala Parkinson, un sistem imunitar slăbit, o sensibilitate crescută la infecţiile fungice, ca de exemplu atunci când se folosesc medicamente care slăbesc sistemul imunitar (folosite pentru tratarea bolilor autoimune (sistem imunitar hiperactiv).

Scapa de matreata

"În primul rând, trebuie să înţelegeţi ce este exact acel „praf” alb care curge din părul dumneavoastră. Mătreaţa nu este doar o problemă a părului. Ce se întâmplă este creşterea şi..."

Citeşte mai mult:
Ce trebuie să ştim ca să luptăm împotriva mătreţii?»

Matreata. Simptome

Majoritatea adolescenţilor şi a adulţilor poate observa mătreaţa cu foarte mare uşurinţă: cruste de tegument gras, mort, de culoare albă pot fi vizibile pe umeri, iar senzaţia de mâncărime la nivelul scalpului este de asemenea destul de frecventă. De regulă această afecţiune se agravează primăvara, întrucât căldura şi vremea secetoasă afectează tegumentul. Simptomele comune sunt tegumentul uscat, acoperit de mătreaţă, senzaţia de mâncărime şi roşeaţa; dacă această afecţiune nu este tratată, pielea poate crăpa.

În majoritatea cazurilor, tratamentul în cazul mătreţii nu necesită niciun fel de ajutor din partea unui medic. Cu toate acestea, dacă după câteva săptămâni de folosire a unui şampon anti – mătreaţă, tegumentul este iritat, înroşit sau inflamat iar mătreaţa este mai multă, este esenţial să se consulte un medic specialist (dermatolog) sau să luaţi legătura cu medicul dvs. de familie.

Matreata. Cursul bolii

Majoritatea oamenilor se confruntă cu această problemă a descuamării tegumentului cel puţin o dată în viaţă. Există şi factori care măresc şansele de apariţie a acestei afecţiuni:

 • Vârsta (apare cu precădere în rândul tinerilor şi al persoanelor cu vârste medii), genul masculin (hormonii masculini, o activitate mai mare a glandelor uleioase), 
 • Scalp uleios (care prezintă condiţii mai favorabile pentru înmulţirea infecţiilor fungice), 
 • Malnutritia (deficitul de zinc, vitaminele din grupul B-urilor sau anumiţi acizi graşi).


Mătreaţa se întâlneşte mai frecvent în rândul tinerilor care sunt sensibili la acnee, care au un istoric de cazuri de mătreaţă în familie şi în rândul persoanelor care suferă de obezitate.

În general, mătreaţa cauzează o senzaţie de disconfort şi creează un mediu propice pentru dezvoltarea infecţiilor fungice.

Matreata. Diagnostic

De regulă, un examen medical în urma observării descuamării tegumentului, a modificării structurii pielii, sau a culorii sau a rezistenţei acesteia din urmă, este suficient pentru a se diagnostica mătreaţa.

Matreata. Tratament

În marea majoritate a cazurilor mătreaţa este un lucru ce poate fi manageriat fără probleme, dar tratamentul în cazul acestei afecţiune necesită o mare doză de răbdare şi de asemenea de voinţă din partea pacientului. Spălarea zilnică a părului cu un şampon delicat ajută la reducerea grăsimii şi a concentrării de celule. Se pot folosi şi şampoanele medicinale; totuşi, utilizarea acestora ar trebui sistată dacă apare senzaţia de mâncărime şi de înroşire. Şampoanele medicinale conţin anumite substanţe: piritionat de zinc (antibacterial), gudron de cărbune, acid salicilic, sulfură de seleniu (încetineşte moartea celulelor), ketoconazol (substanţă antifungică). Dacă auto – tratamentul aplicat nu dă rezultate, trebuie să consultaţi un medic, care vă va prescrie un şampon cu acţiune mai intensă sau o loţiune cu conţinut de corticosteroizi.

Matreata. Prevenție

Mătreaţa poate fi prevenită, sau factorii de risc pot fi preveniţi astfel: evitarea produselor pentru păr care conţin alcool; spălarea în mod regulat a feţei şi urechilor; ţinerea sub control a gradului de grăsime a tegumentului; o alimentaţie sănătoasă (reducerea consumului de sare şi a produselor afumate), odihnă suficientă, menţinerea masei corporale în limite normale; spălarea cu regularitate a părului, evitarea stresului.

Articole pe aceeași temă

 • Iulia Diana / 2016-04-13 13:33:36

  Si eu am probleme cu scalpul. Am matreata si mancarimi si daca incerc sa ma scarpin, se inflameaza si ma ustura. De 2 saptamani am inceput sa fac un tratament cu un ulei de la Pure Potions, este special pentru scalpul afectat de diverse probleme si sunt foarte multumita. Astept sa vad daca mi-a rezolvat problema in totalitate sau daca va fi nevoie sa mai repet tratamentul.

 • Lorena / 2015-09-07 05:52:59

  Si eu m-am luptat mult timp cu matreata si tot cautat o solutie care sa fie eficiente. La mine rezolvarea a venit cand am inceput sa folosesc la recomandarea unui medic cateva produse naturale pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai de la Thursday Plantation.
  De cand am descoperit aceste produse le laud mereu la cunostinte. Mi-au facut tare bine, m-au scapat de matreata si de mancarimea scalpului. Eu am folosit un sampon natural antimatreata, un balsam natural si o sticluta de ulei 100% pur din arbore de ceai.
  Mereu inainte de dus, cu 30 de min asa ca sa scap mai repede, am pus cateva picaturi de ulei in zona in care aveam mai multe mancarimi si matreata. Apoi la dus peste samponul/balsamul din palma am pus cateva picaturi de ulei, in jur de 5 picaturi asa. La mine a functionat, sunt multumita si recomand.

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Masajul terapeutic. 13 beneficii pentru corp si minte
Masajul terapeutic. 13 beneficii pentru corp si minte Masajul terapeutic se practica de mii de ani. In prezent, exista cel putin 80 de stiluri de masaj terapeutic, in functie de tehnica folosita, de miscarile utilizate si de presiunea exercitata. Masajul medical nu inlocuieste medicatia, ci este complementar acesteia si se face doar de catre terapeuti specializati. +2 / 0 +2

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Masajul terapeutic. 13 beneficii pentru corp si minte
Masajul terapeutic. 13 beneficii pentru corp si minte Masajul terapeutic se practica de mii de ani. In prezent, exista cel putin 80 de stiluri de masaj terapeutic, in functie de tehnica folosita, de miscarile utilizate si de presiunea exercitata. Masajul medical nu inlocuieste medicatia, ci este complementar acesteia si se face doar de catre terapeuti specializati. +2 / 0 +2

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Beneficiile surprinzătoare ale seminţelor de chia
Beneficiile surprinzătoare ale seminţelor de chia Dacă există un aliment care poate fi numit sfânt, acesta trebuie să fie Chia! Pline de vitamine şi minerale, ajutând la reglarea greutăţii, controlarea poftei de dulce şi luptând împotriva radicalilor liberi, aceste seminţe sunt, cu adevărat, o minune pentru sănătate, cu beneficii infinite! Iată 8 motive pentru care să începi... +3 / 0 +3

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou Ce nu știai despre colesterol?
Ce nu știai despre colesterol? Substanță cu importanță vitală pentru organism, colesterolul are ca sarcini sintetizarea unor hormoni, producerea acizilor cu ajutorul cărora funcționează bila, metabolizarea carbohidraților. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Vrei păr lung şi sănătos? Iată 8 uleiuri şi ierburi care stimulează creşterea părului
Vrei păr lung şi sănătos? Iată 8 uleiuri şi ierburi care stimulează creşterea părului Te-ai săturat de toate şampoanele scumpe care promit creşterea părului în doar câteva săptămâni iar rezultatele întârzie să apară? Nimic mai simplu. +5 / 0 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5