Matreata

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+2
2

Mătreaţa – o afecţiune comună a pielii, care se caracterizează prin descuamarea celulelor stratului cornos (descuamarea cu cruste). Mătreaţa este dificil de tratat iar această afecţiune este una de durată. Prezenţa mătreţii pe haine este un lucru neplăcut din punct de vedere emoţional şi social, dar nu constituie niciun fel de ameninţare la viaţa oamenilor; Răspunderea în cazul acestei afecţiuni nu este de origine ereditară.

Dacă nu beneficiază de tratament, afecţiunea poate conduce la infecţii fungice sau bacteriene secundare. Cu toate acestea, mătreaţa poate fi ţinută sub control; uneori prin simpla spălare a părului cu un şampon anti – mătreaţă (şampon medicinal) în fiecare zi, este un lucru suficient pentru a preveni această afecţiune inflamatorie.

Principalele cauze ale mătreţii sunt:

Tegumentul uscat (crustele de pe piele, care se descuamează, sunt mai mici decât mătreaţa din alte considerente, acestea apar nu numai pe tegumentul feţei, ci şi pe mâini, picioare)

Tegument iritat sau uleios (dermatita seboreică, atunci când este afectat nu numai tegumentul scalpului, ci şi alte părţi ale corpului cu o serie de glande sebacee: sprâncenele, partea dorsală, pieptul, zona inghinală, axilele; care se distinge printr – un tegument roşiatic, uleios, cu cruste de culoare albă sau gălbuie)

Spălarea foarte rar a părului cu şampon (dacă părul nu se spală frecvent, grăsimea şi celulele pielii se acumulează şi se transformă în mătreaţă)

Psoriazis (boala tegumenului uscat, care duce la o concentrare a celulelor moarte de la nivelul tegumentului şi la formarea de cruste de forma unor peşti)

Dermatita atopică (erupţiile pot apărea pe scalp şi pot cauza apariţia mătreţii)

Sensibilitate la produsele cosmetice, părul uscat prezintă o anume sensibilitate la parabeni, ceea ce poate cauza o senzaţie de mâncărime la nivelul scalpului şi înroşirea acestuia; spălarea prea des cu şampon şi folosirea produselor de aranjare a părului sunt de asemenea dăunătoare), bolile cauzate de candida, agenţii care duc la apariţia aftelor sau a candidozei, se hrănesc din secreţia foliculilor sebacei ai părului şi ar putea duce la iritaţia tegumentului, ar putea stimula descuamarea – stratificarea celulelor pielii).

Apariţia mătreţii ar putea fi influenţată şi de tipul de tegument, de schimbările hormonale, de stres, diverse boli, afecţiuni neurologice, (ca, de exemplu, boala Parkinson, un sistem imunitar slăbit, o sensibilitate crescută la infecţiile fungice, ca de exemplu atunci când se folosesc medicamente care slăbesc sistemul imunitar (folosite pentru tratarea bolilor autoimune (sistem imunitar hiperactiv).

Scapa de matreata

"În primul rând, trebuie să înţelegeţi ce este exact acel „praf” alb care curge din părul dumneavoastră. Mătreaţa nu este doar o problemă a părului. Ce se întâmplă este creşterea şi..."

Citeşte mai mult:
Ce trebuie să ştim ca să luptăm împotriva mătreţii?»

Matreata. Simptome

Majoritatea adolescenţilor şi a adulţilor poate observa mătreaţa cu foarte mare uşurinţă: cruste de tegument gras, mort, de culoare albă pot fi vizibile pe umeri, iar senzaţia de mâncărime la nivelul scalpului este de asemenea destul de frecventă. De regulă această afecţiune se agravează primăvara, întrucât căldura şi vremea secetoasă afectează tegumentul. Simptomele comune sunt tegumentul uscat, acoperit de mătreaţă, senzaţia de mâncărime şi roşeaţa; dacă această afecţiune nu este tratată, pielea poate crăpa.

În majoritatea cazurilor, tratamentul în cazul mătreţii nu necesită niciun fel de ajutor din partea unui medic. Cu toate acestea, dacă după câteva săptămâni de folosire a unui şampon anti – mătreaţă, tegumentul este iritat, înroşit sau inflamat iar mătreaţa este mai multă, este esenţial să se consulte un medic specialist (dermatolog) sau să luaţi legătura cu medicul dvs. de familie.

Matreata. Cursul bolii

Majoritatea oamenilor se confruntă cu această problemă a descuamării tegumentului cel puţin o dată în viaţă. Există şi factori care măresc şansele de apariţie a acestei afecţiuni:

 • Vârsta (apare cu precădere în rândul tinerilor şi al persoanelor cu vârste medii), genul masculin (hormonii masculini, o activitate mai mare a glandelor uleioase), 
 • Scalp uleios (care prezintă condiţii mai favorabile pentru înmulţirea infecţiilor fungice), 
 • Malnutritia (deficitul de zinc, vitaminele din grupul B-urilor sau anumiţi acizi graşi).


Mătreaţa se întâlneşte mai frecvent în rândul tinerilor care sunt sensibili la acnee, care au un istoric de cazuri de mătreaţă în familie şi în rândul persoanelor care suferă de obezitate.

În general, mătreaţa cauzează o senzaţie de disconfort şi creează un mediu propice pentru dezvoltarea infecţiilor fungice.

Matreata. Diagnostic

De regulă, un examen medical în urma observării descuamării tegumentului, a modificării structurii pielii, sau a culorii sau a rezistenţei acesteia din urmă, este suficient pentru a se diagnostica mătreaţa.

Matreata. Tratament

În marea majoritate a cazurilor mătreaţa este un lucru ce poate fi manageriat fără probleme, dar tratamentul în cazul acestei afecţiune necesită o mare doză de răbdare şi de asemenea de voinţă din partea pacientului. Spălarea zilnică a părului cu un şampon delicat ajută la reducerea grăsimii şi a concentrării de celule. Se pot folosi şi şampoanele medicinale; totuşi, utilizarea acestora ar trebui sistată dacă apare senzaţia de mâncărime şi de înroşire. Şampoanele medicinale conţin anumite substanţe: piritionat de zinc (antibacterial), gudron de cărbune, acid salicilic, sulfură de seleniu (încetineşte moartea celulelor), ketoconazol (substanţă antifungică). Dacă auto – tratamentul aplicat nu dă rezultate, trebuie să consultaţi un medic, care vă va prescrie un şampon cu acţiune mai intensă sau o loţiune cu conţinut de corticosteroizi.

Matreata. Prevenție

Mătreaţa poate fi prevenită, sau factorii de risc pot fi preveniţi astfel: evitarea produselor pentru păr care conţin alcool; spălarea în mod regulat a feţei şi urechilor; ţinerea sub control a gradului de grăsime a tegumentului; o alimentaţie sănătoasă (reducerea consumului de sare şi a produselor afumate), odihnă suficientă, menţinerea masei corporale în limite normale; spălarea cu regularitate a părului, evitarea stresului.

Articole pe aceeași temă

 • Iulia Diana / 2016-04-13 13:33:36

  Si eu am probleme cu scalpul. Am matreata si mancarimi si daca incerc sa ma scarpin, se inflameaza si ma ustura. De 2 saptamani am inceput sa fac un tratament cu un ulei de la Pure Potions, este special pentru scalpul afectat de diverse probleme si sunt foarte multumita. Astept sa vad daca mi-a rezolvat problema in totalitate sau daca va fi nevoie sa mai repet tratamentul.

 • Lorena / 2015-09-07 05:52:59

  Si eu m-am luptat mult timp cu matreata si tot cautat o solutie care sa fie eficiente. La mine rezolvarea a venit cand am inceput sa folosesc la recomandarea unui medic cateva produse naturale pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai de la Thursday Plantation.
  De cand am descoperit aceste produse le laud mereu la cunostinte. Mi-au facut tare bine, m-au scapat de matreata si de mancarimea scalpului. Eu am folosit un sampon natural antimatreata, un balsam natural si o sticluta de ulei 100% pur din arbore de ceai.
  Mereu inainte de dus, cu 30 de min asa ca sa scap mai repede, am pus cateva picaturi de ulei in zona in care aveam mai multe mancarimi si matreata. Apoi la dus peste samponul/balsamul din palma am pus cateva picaturi de ulei, in jur de 5 picaturi asa. La mine a functionat, sunt multumita si recomand.

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +7 / -3 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6