Negi

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Negii sunt mici excrescenţe la nivelul pielii, fără caracter canceros, care sunt cauzaţi de virusul papiloma. Negii sunt frecvent întâlniţi atât în rândul persoanelor adulte, cât şi al copiilor; aceştia se pot extinde şi pe alte părţi ale corpului sau pot fi transmişi şi altor persoane. Există peste 100 de tipuri diferite de virus papiloma, care pot cauza apariţia negilor. Negii nu provoacă durere (cu excepţia situaţiilor în care aceştia sunt situaţi la nivelul tălpilor). Marea majoritate a negilor dispare fără niciun fel de tratament.

În continuare, vă prezentăm cele mai comune tipuri de negi: negi obişnuiţi (excrescenţele din jurul unghilor şi de pe dosul palmelor; de regulă au o suprafaţă rugoasă; sunt de culoare gri – gălbuie); negii de la nivelul tălpilor (situaţii pe tălpile picioarelor, prezintă puncte de culoare neagră, au o suprafaţă plată şi pot cauza durere); negii plaţi (excrescenţe de mici dimensiuni, netede, care se dezvoltă în grupuri de până la 100 de negi o dată; de cele mai multe ori apar la copii, în zona feţei); negii genitali (aceştia se dezvoltă în zona organelor genitale şi sunt uneori transmişi pe cale sexuală; prezintă o textură moale); negii filiformi (excrescenţe de dimensiuni mici, lungi, înguste, care apar de regulă pe pleoape, în zona feţei sau a gâtului).

Negii sunt cauzaţi de virusul papiloma uman. Majoritatea tipurilor acestui virus cauzează tulburări relativ uşoare, în timp ce celelalte pot duce chiar şi la apariţia cancerului cervical. Virusul negilor trece de la o persoană la alta prin intermediul lucrurilor personale. Apariţia acestor negi depinde de capacitatea sistemului imunitar al fiecărei persoane în parte.

Copiii şi persoanele adulte tinere, dar şi persoanele care prezintă un sistem imunitar slăbit, persoanele cu SIDA sau cele care au suferit un transplant de organe, prezintă un risc mai crescut de a dezvolta asemenea negi.

Negi. Simptome

Negii obişnuiţi au dimensiuni mici, sunt excrescenţe cărnoase, de formă ovală sau rotundă; culoarea acestora poate varia de la culoarea pielii la alb sau roz. De regulă, negii apar în zona degetelor şi pe mâini. Aceşti pot apărea în mod individual sau în grup.

Negi. Cursul bolii

Dat fiind faptul că viruşii sunt cauzaţi de un virus, care rămâne pentru totdeauna în organismul persoanei infectate, pot apărea noi asemenea negi imediat după dispariţia celor dinainte. Negii sunt transmişi şi prin contactul cu obiecte personale sau produse de igienă.

Negi. Diagnostic

De obicei negii sunt diagnosticaţi în timpul unui examen extern. Uneori medicul îndepărtează partea de sus a negului pentru a observa poziţia vaselor de sânge şi gradul de obstrucţie a acestora. Dacă încă mai există dubii în ceea ce priveşte diagnosticul, medicul vă poate preleva o mică mostră din negul respectiv, pentru a o analiza la laborator astfel încât să se poată elimina celelalte tipuri de excrescenţe ce pot apărea la nivelul pielii.

Negi. Tratament

Marea masă a negilor obişnuiţi nu necesită tratament. Aceşti dispar de regulă în doi ani de zile, cu toate că în apropiere pot apărea noi asemenea negi. Negii pot fi îndepărtaţi din cauza disconfortului pe care îl pot cauza, pentru a preveni extinderea acestora sau în scopuri estetice. Există şi posibilitatea de a dori să – i trataţi din raţiuni cosmetice, dacă vă cauzează orice tip de disconfort sau pentru a – i împiedica să se extindă. Tratamentul administrat la domiciliu este de multe ori destul de eficient în ceea ce priveşte tratarea negilor obişnuiţi.

Se poate administra tratamentul la domiciliu, cu comprese cu acid salicilic sau soluţii pe bază de acid salicilic (negii încep să se decojească). Negii se pot îndepărta şi folosind o piatră ponce. O altă metodă constă din acoperirea negilor cu bandă adezivă timp de şase zile, apoi de a înlătura banda respectivă şi de a – i şlefui cu piatra ponce.

În eventualitatea în care tratamentul administrat la domiciliu nu ajută, medicul dumneavoastră vă poate sugera următoarele abordări, în funcţie de locaţia negului, gradul simptomelor de care acuzaţi şi preferinţele pe care le aveţi.

Îngheţarea negilor (crioterapia): Se foloseşte azot lichid, negul este îngheţat şi se decojeşte. Acest tratament este, de regulă, foarte puţin dureros şi are de cele mai multe ori efect, deşi puteţi necesita o serie de tratamente repetate pentru a obţine rezultatul dorit. Procesul de îngheţare funcţionează prin faptul că duce la moartea ţesuturilor care se află sub negul respectiv. Ulterior, ţesutul mort se desprinde şi el împreună cu negul.

Intervenţii chirurgicale minore realizate asupra negilor: Acest lucru implică excizarea ţesutului pe care se află negul respectiv şi a unei mici părţi din tegumentul înconjurător. O altă modalitate o constituie arderea electrică a negilor. Cu toate acestea, injectarea anesteticului necesar poate cauza durere, iar intervenţia chirurgicală poate lăsa cicatrici.

Negi. Prevenție

Evitarea contaminării încrucişate poate reduce riscul de a lua aceşti negi. Alte măsuri preventive includ: evitarea roaderii unghiilor; îngrijirea cu mare atenţie a zonelor care prezintă negi (aceştia se pot răspândi; dacă atingeţi un neg, spălaţi – vă cu atenţie pe mâini după aceasta); păstrarea instrumentelor pentru îndepărtarea negilor într – un loc separat (a nu se folosi aceste instrumente pe alte părţi ale corpului dumneavoastră, care nu prezintă negi); a se evita scobirea negilor (aceştia se pot răspândi şi pe alte părţi ale corpului); menţinerea mâinilor uscate (negii sunt mult mai dificil de ţinut sub control într – un mediu umed).

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Laptele de capră, antiinflamator natural
Laptele de capră, antiinflamator natural Când vine vorba despre lactate, laptele de vacă rămâne cel mai cunoscut și folosit, însă nu trebuie să neglijezi nici laptele de capră! +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Este aerul conditionat atat de nociv starii de sanatate precum se vehiculeaza? Nu de mult timp, aerul conditionat a fost considerat luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau transport public pe vreme caniculara, in perioada verii. Din pacate, utilizat in mod abuziv, la temperaturi foarte joase si fara a fi intretinut in mod... +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Laptele de capră, antiinflamator natural
Laptele de capră, antiinflamator natural Când vine vorba despre lactate, laptele de vacă rămâne cel mai cunoscut și folosit, însă nu trebuie să neglijezi nici laptele de capră! +4 / 0 +4

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +5 / 0 +5

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5