Obezitatea

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

A fi obez sau supraponderal înseamnă că există o cantitate excesivă de țesuturi grase în corpul dumneavoastră, cauzând riscuri pentru sănătate. Obezitatea este o boală cronică gravă, care poate duce la o problemă serioasă în țările dezvoltate. De exemplu, obezitatea a devenit a doua cauză de deces în Statele Unite ale Americii.

Produse noastre alimentare se compun din calorii, o unitate de energie, care sunt arse prin activitate fizică și prin procesele metabolice. În cazul în care o persoană consumă mai multe calorii decât consumă aceasta prin energia sub formă de căldură, atunci greutatea acelei persoane crește. Riscul de obezitate extremă (IMC> 40) este determinată de factori genetici, socio-economici, metabolici si de stilul de viață. De asemenea, unele tulburări metabolice (de exemplu, hipotiroidism în care metabolismul se încetinește și insulinomul, în care insulina și senzație de foame cresc dacă glucoza din sânge scade).

Studiile au arătat că obezitatea este influențată de predispoziția genetică. Oamenii de știință au descoperit mai multe gene care determină creşterea poftei de mâncare, metabolismul și creșterea în greutate.

Printre cele mai comune cauze ale obezității sunt supraalimentarea și stilul de viață necorespunzător precum și consumul de alimente bogate in calorii constând din diferite zaharuri, calorii, acizi grași saturați și ingrediente procesate care duc la creșterea în greutate. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, un stil de viață sedentar duce, de asemenea, la creșterea în greutate.

Cat de multe fructe mananci zilnic

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citeşte mai mult:
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul?»

Obezitatea. Simptome

Principalul simptom este prezența greutății corporale excesive. Alte simptome includ dificultăți de respirație (mai ales în timpul exercițiului fizic), umflarea picioarelor și hipertensiunea arterială.

Obezitatea. Cursul bolii

Obezitatea duce la complicații târzii, sau la boli care apar în timp. Acestea includ hipertensiunea arterială (tensiune arterială crescută), diabet zaharat, boli cardiace, probleme articulare (cum ar fi osteoartrita), apnee de somn (dificultăți de respirație în timpul somnului) și probleme respiratorii (dificultăți de respirație), boli oncologice și sindromul metabolic (o combinație de diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemie și obezitate). Pot apărea, de asemenea, dureri de spate, litiază de vezică urinară sau pietre la rinichi, crescând astfel riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Obezitatea. Diagnostic

Metoda utilizată în principal pentru a identifica obezitatea este calcularea indicelui de masă corporală (IMC). Acesta este raportul dintre greutatea in kilograme şi pătratul înălţimii în metri. De exemplu, în cazul în care greutatea corpului este de 70 de kg, iar înălțimea este de 1 m și 70 cm, atunci IMC este 24,2. IMC de la 18.5 până la 24.99 este considerat greutate corporală normală; 25 până la 29.9, exces de greutate; 30 până la 34.9, primul grad de obezitate; 35 până la 39.9, al doilea grad de obezitate și IMC mai mare de 40, al treilea grad de obezitate.Persoanele care sunt supraponderale cu mai mult de 100 de kg sunt considerate moarte obeze.

Sportivii cu IMC de 25 pâna la 29.9 nu sunt clasificaţi ca fiind obezi. O altă dimensiune importantă, care vă ajută să vă evaluaţi greutatea corporală este raportul talie-şold, care indică raportul dintre talie și șoldul cu conținut de grăsimi. Femeile cu o circumferinţa taliei mai mare de 88 cm sau bărbații cu circumferinţa taliei mai mare de 101 cm, au un risc mai mare de a suferi de o boală coronariană, hipertensiune arterială sau diabet de tip II.

Obezitatea. Tratament

Institutul National de Sănătate a recomandat tratamentul pentru persoanele obeze cu următoarele măsurători şi în următoarele condiţii: IMC de la 25 pâna la 29.9, și prezența a doi sau mai multi alți factori de risc; IMC mai mare de 30; mare raport ridicat talie-șold și prezența a doi sau mai mulți factori de risc.

Prima etapă de pierdere în greutate este pierderea de 10% din greutatea corporală într-o jumătate de an. Alte opțiuni de tratament trebuie să fie discutate cu medicul dumneavoastră, după o anumită perioadă de timp. Tratamentul eficient constă în ajustări de comportament și alimentare, precum și într-o activitate fizică crescută.

Administraţia SUA pentru Alimentaţie şi Medicamente a aprobat două medicamente pentru tratamentul obezităţii.O opțiune chirurgicală, chirurgia bariatrică, este recomandată de Insitutele Naționale de Sănătate numai în cazul în care IMC este de 40 și peste 40.

Două metode pot fi aplicate: una care folosește un inel gastric cu autoreglare (care reduce cantitatea de alimente care intră în stomac) și reducerea scandiului și formarea de bypass (lungimea tubului digestiv este redusă). Există posibilitatea de a introduce un balon special.

Balonul umflat ocupă o mare parte din stomac, reducând astfel accesul la hrană și permițând o stare de sațietate care se instalează mai repede. Un regim alimentar incorect poate duce la deficit de vitamine. O scădere rapidă în greutate poate provoca greață, oboseală, slăbiciune, căderea părului, scăderea tensiunii arteriale și modificări în starea emoțională. Medicamentele pot provoca hipertensiune arteriala, aritmii sau diaree.

Obezitatea. Prevenție

Pentru a preveni problemele legate de excesul de greutate și de obezitate, trebuie să fie menținută o greutate normală, o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Cât de sănătoase sunt alimentele negre?
Cât de sănătoase sunt alimentele negre? Culoarea în farfurie înseamnă și sănătate, însă și negrul îți oferă substanţe nutritive de cea mai bună calitate. Și ne referim bineînțeles la alimentele negre mai puțin cunoscute însă la fel de sănătoase precum cele viu colorate. +19 / 0 +19

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice? Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase. +30 / -5 +25

Diete Mai multe articole

Nou Detoxifierea ficatului cu stafide
Detoxifierea ficatului cu stafide Detoxifierea ficatului cu stafide este o metoda celebra si extrem de eficienta de inlaturare a impuritatilor si reziduurilor din ficat, dar si de imbunatatire a sanatatii organismului. +13 / 0 +13

Boli și stări Mai multe articole

Nou Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral
Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afectiuni, iar timpul in care pacientul ajunge la spital este absolut esential pentru salvarea vietii acestuia. +22 / 0 +22

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu
Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu Vaginul este un organ delicat și complex, care găzduiește o diversitate de microorganisme. Pentru a-l menține curat, corpul produce un lichid care îl lubrifiază și îl protejează de infecții: secrețiile vaginale. Cantitatea și aspectul acestora ne oferă indiciile necesare despre sănătatea genitală. Tu știi să le descifrezi? +12 / 0 +12

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6