Obezitatea

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

A fi obez sau supraponderal înseamnă că există o cantitate excesivă de țesuturi grase în corpul dumneavoastră, cauzând riscuri pentru sănătate. Obezitatea este o boală cronică gravă, care poate duce la o problemă serioasă în țările dezvoltate. De exemplu, obezitatea a devenit a doua cauză de deces în Statele Unite ale Americii.

Produse noastre alimentare se compun din calorii, o unitate de energie, care sunt arse prin activitate fizică și prin procesele metabolice. În cazul în care o persoană consumă mai multe calorii decât consumă aceasta prin energia sub formă de căldură, atunci greutatea acelei persoane crește. Riscul de obezitate extremă (IMC> 40) este determinată de factori genetici, socio-economici, metabolici si de stilul de viață. De asemenea, unele tulburări metabolice (de exemplu, hipotiroidism în care metabolismul se încetinește și insulinomul, în care insulina și senzație de foame cresc dacă glucoza din sânge scade).

Studiile au arătat că obezitatea este influențată de predispoziția genetică. Oamenii de știință au descoperit mai multe gene care determină creşterea poftei de mâncare, metabolismul și creșterea în greutate.

Printre cele mai comune cauze ale obezității sunt supraalimentarea și stilul de viață necorespunzător precum și consumul de alimente bogate in calorii constând din diferite zaharuri, calorii, acizi grași saturați și ingrediente procesate care duc la creșterea în greutate. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, un stil de viață sedentar duce, de asemenea, la creșterea în greutate.

Cat de multe fructe mananci zilnic

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citeşte mai mult:
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul?»

Obezitatea. Simptome

Principalul simptom este prezența greutății corporale excesive. Alte simptome includ dificultăți de respirație (mai ales în timpul exercițiului fizic), umflarea picioarelor și hipertensiunea arterială.

Obezitatea. Cursul bolii

Obezitatea duce la complicații târzii, sau la boli care apar în timp. Acestea includ hipertensiunea arterială (tensiune arterială crescută), diabet zaharat, boli cardiace, probleme articulare (cum ar fi osteoartrita), apnee de somn (dificultăți de respirație în timpul somnului) și probleme respiratorii (dificultăți de respirație), boli oncologice și sindromul metabolic (o combinație de diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemie și obezitate). Pot apărea, de asemenea, dureri de spate, litiază de vezică urinară sau pietre la rinichi, crescând astfel riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Obezitatea. Diagnostic

Metoda utilizată în principal pentru a identifica obezitatea este calcularea indicelui de masă corporală (IMC). Acesta este raportul dintre greutatea in kilograme şi pătratul înălţimii în metri. De exemplu, în cazul în care greutatea corpului este de 70 de kg, iar înălțimea este de 1 m și 70 cm, atunci IMC este 24,2. IMC de la 18.5 până la 24.99 este considerat greutate corporală normală; 25 până la 29.9, exces de greutate; 30 până la 34.9, primul grad de obezitate; 35 până la 39.9, al doilea grad de obezitate și IMC mai mare de 40, al treilea grad de obezitate.Persoanele care sunt supraponderale cu mai mult de 100 de kg sunt considerate moarte obeze.

Sportivii cu IMC de 25 pâna la 29.9 nu sunt clasificaţi ca fiind obezi. O altă dimensiune importantă, care vă ajută să vă evaluaţi greutatea corporală este raportul talie-şold, care indică raportul dintre talie și șoldul cu conținut de grăsimi. Femeile cu o circumferinţa taliei mai mare de 88 cm sau bărbații cu circumferinţa taliei mai mare de 101 cm, au un risc mai mare de a suferi de o boală coronariană, hipertensiune arterială sau diabet de tip II.

Obezitatea. Tratament

Institutul National de Sănătate a recomandat tratamentul pentru persoanele obeze cu următoarele măsurători şi în următoarele condiţii: IMC de la 25 pâna la 29.9, și prezența a doi sau mai multi alți factori de risc; IMC mai mare de 30; mare raport ridicat talie-șold și prezența a doi sau mai mulți factori de risc.

Prima etapă de pierdere în greutate este pierderea de 10% din greutatea corporală într-o jumătate de an. Alte opțiuni de tratament trebuie să fie discutate cu medicul dumneavoastră, după o anumită perioadă de timp. Tratamentul eficient constă în ajustări de comportament și alimentare, precum și într-o activitate fizică crescută.

Administraţia SUA pentru Alimentaţie şi Medicamente a aprobat două medicamente pentru tratamentul obezităţii.O opțiune chirurgicală, chirurgia bariatrică, este recomandată de Insitutele Naționale de Sănătate numai în cazul în care IMC este de 40 și peste 40.

Două metode pot fi aplicate: una care folosește un inel gastric cu autoreglare (care reduce cantitatea de alimente care intră în stomac) și reducerea scandiului și formarea de bypass (lungimea tubului digestiv este redusă). Există posibilitatea de a introduce un balon special.

Balonul umflat ocupă o mare parte din stomac, reducând astfel accesul la hrană și permițând o stare de sațietate care se instalează mai repede. Un regim alimentar incorect poate duce la deficit de vitamine. O scădere rapidă în greutate poate provoca greață, oboseală, slăbiciune, căderea părului, scăderea tensiunii arteriale și modificări în starea emoțională. Medicamentele pot provoca hipertensiune arteriala, aritmii sau diaree.

Obezitatea. Prevenție

Pentru a preveni problemele legate de excesul de greutate și de obezitate, trebuie să fie menținută o greutate normală, o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Oprește căderea părului cu brusture
Oprește căderea părului cu brusture Brusturele, cunoscut şi sub denumirea de captalan, este un adevărat leac pentru sănătate. Are proprietăţi detoxifiante, antioxidante şi antibacteriene, fiind util în prevenirea şi tratarea diabetului, tulburărilor hepatobiliare și a bolilor reumatice. +14 / 0 +14

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou 6 moduri prin care îţi sabotezi sistemul imunitar
6 moduri prin care îţi sabotezi sistemul imunitar Stilul tău de viaţă îţi poate afecta sistemul imunitar, care te poate proteja de germeni, viruşi şi boli cronice. Înlocuirea anumitor obiceiuri proaste te poate ajuta însă să îţi păstrezi sănătos sistemul imunitar. Verifică această listă pentru a vedea unde poţi face anumite schimbări. +21 / 0 +21

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Nucul ține în frâu diabetul
Nucul ține în frâu diabetul Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inimă, combaterea diabetului și pentru îmbunătăţirea memoriei. +11 / 0 +11

Diete Mai multe articole

Nou Cum slabesti pana la 10 kg mancand nuci
Cum slabesti pana la 10 kg mancand nuci Nucile nu ingrasa! De fapt, se afla in capul listei ca fiind cele mai sanatoase fructe oleaginoase si este pacat sa nu profitam de beneficiile pentru sanatate si silueta daca tot a venit toamna. Partea buna este ca se pastreaza destul de bine si putem apela oricand la dieta cu nuci, care este inspirata din dieta mediteraneana. +6 / 0 +6

Boli și stări Mai multe articole

Nou Scapă de hemoroizi cu ajutorul acestei licori
Scapă de hemoroizi cu ajutorul acestei licori Alungă una dintre cele mai frecvente probleme cauzate de lipsa de mișcare, hemoroizii, cu o licoare simplă și ușor de preparat chiar la tine acasă. +13 / 0 +13

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Ce modificări suferă vaginul unei femei după 30 de ani
Ce modificări suferă vaginul unei femei după 30 de ani Odată cu trecerea timpului, nu numai pielea îmbătrâneşte, ci şi zona intimă, la fel ca restul corpului, numai că aceste semne nu sunt vizibile aşa cum sunt ridurile, pe care le vedeţi zilnic în oglindă. +17 / 0 +17

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6