Obezitatea

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

A fi obez sau supraponderal înseamnă că există o cantitate excesivă de țesuturi grase în corpul dumneavoastră, cauzând riscuri pentru sănătate. Obezitatea este o boală cronică gravă, care poate duce la o problemă serioasă în țările dezvoltate. De exemplu, obezitatea a devenit a doua cauză de deces în Statele Unite ale Americii.

Produse noastre alimentare se compun din calorii, o unitate de energie, care sunt arse prin activitate fizică și prin procesele metabolice. În cazul în care o persoană consumă mai multe calorii decât consumă aceasta prin energia sub formă de căldură, atunci greutatea acelei persoane crește. Riscul de obezitate extremă (IMC> 40) este determinată de factori genetici, socio-economici, metabolici si de stilul de viață. De asemenea, unele tulburări metabolice (de exemplu, hipotiroidism în care metabolismul se încetinește și insulinomul, în care insulina și senzație de foame cresc dacă glucoza din sânge scade).

Studiile au arătat că obezitatea este influențată de predispoziția genetică. Oamenii de știință au descoperit mai multe gene care determină creşterea poftei de mâncare, metabolismul și creșterea în greutate.

Printre cele mai comune cauze ale obezității sunt supraalimentarea și stilul de viață necorespunzător precum și consumul de alimente bogate in calorii constând din diferite zaharuri, calorii, acizi grași saturați și ingrediente procesate care duc la creșterea în greutate. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, un stil de viață sedentar duce, de asemenea, la creșterea în greutate.

Cat de multe fructe mananci zilnic

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citeşte mai mult:
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul?»

Obezitatea. Simptome

Principalul simptom este prezența greutății corporale excesive. Alte simptome includ dificultăți de respirație (mai ales în timpul exercițiului fizic), umflarea picioarelor și hipertensiunea arterială.

Obezitatea. Cursul bolii

Obezitatea duce la complicații târzii, sau la boli care apar în timp. Acestea includ hipertensiunea arterială (tensiune arterială crescută), diabet zaharat, boli cardiace, probleme articulare (cum ar fi osteoartrita), apnee de somn (dificultăți de respirație în timpul somnului) și probleme respiratorii (dificultăți de respirație), boli oncologice și sindromul metabolic (o combinație de diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemie și obezitate). Pot apărea, de asemenea, dureri de spate, litiază de vezică urinară sau pietre la rinichi, crescând astfel riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Obezitatea. Diagnostic

Metoda utilizată în principal pentru a identifica obezitatea este calcularea indicelui de masă corporală (IMC). Acesta este raportul dintre greutatea in kilograme şi pătratul înălţimii în metri. De exemplu, în cazul în care greutatea corpului este de 70 de kg, iar înălțimea este de 1 m și 70 cm, atunci IMC este 24,2. IMC de la 18.5 până la 24.99 este considerat greutate corporală normală; 25 până la 29.9, exces de greutate; 30 până la 34.9, primul grad de obezitate; 35 până la 39.9, al doilea grad de obezitate și IMC mai mare de 40, al treilea grad de obezitate.Persoanele care sunt supraponderale cu mai mult de 100 de kg sunt considerate moarte obeze.

Sportivii cu IMC de 25 pâna la 29.9 nu sunt clasificaţi ca fiind obezi. O altă dimensiune importantă, care vă ajută să vă evaluaţi greutatea corporală este raportul talie-şold, care indică raportul dintre talie și șoldul cu conținut de grăsimi. Femeile cu o circumferinţa taliei mai mare de 88 cm sau bărbații cu circumferinţa taliei mai mare de 101 cm, au un risc mai mare de a suferi de o boală coronariană, hipertensiune arterială sau diabet de tip II.

Obezitatea. Tratament

Institutul National de Sănătate a recomandat tratamentul pentru persoanele obeze cu următoarele măsurători şi în următoarele condiţii: IMC de la 25 pâna la 29.9, și prezența a doi sau mai multi alți factori de risc; IMC mai mare de 30; mare raport ridicat talie-șold și prezența a doi sau mai mulți factori de risc.

Prima etapă de pierdere în greutate este pierderea de 10% din greutatea corporală într-o jumătate de an. Alte opțiuni de tratament trebuie să fie discutate cu medicul dumneavoastră, după o anumită perioadă de timp. Tratamentul eficient constă în ajustări de comportament și alimentare, precum și într-o activitate fizică crescută.

Administraţia SUA pentru Alimentaţie şi Medicamente a aprobat două medicamente pentru tratamentul obezităţii.O opțiune chirurgicală, chirurgia bariatrică, este recomandată de Insitutele Naționale de Sănătate numai în cazul în care IMC este de 40 și peste 40.

Două metode pot fi aplicate: una care folosește un inel gastric cu autoreglare (care reduce cantitatea de alimente care intră în stomac) și reducerea scandiului și formarea de bypass (lungimea tubului digestiv este redusă). Există posibilitatea de a introduce un balon special.

Balonul umflat ocupă o mare parte din stomac, reducând astfel accesul la hrană și permițând o stare de sațietate care se instalează mai repede. Un regim alimentar incorect poate duce la deficit de vitamine. O scădere rapidă în greutate poate provoca greață, oboseală, slăbiciune, căderea părului, scăderea tensiunii arteriale și modificări în starea emoțională. Medicamentele pot provoca hipertensiune arteriala, aritmii sau diaree.

Obezitatea. Prevenție

Pentru a preveni problemele legate de excesul de greutate și de obezitate, trebuie să fie menținută o greutate normală, o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +7 / -3 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6