Obezitatea

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

A fi obez sau supraponderal înseamnă că există o cantitate excesivă de țesuturi grase în corpul dumneavoastră, cauzând riscuri pentru sănătate. Obezitatea este o boală cronică gravă, care poate duce la o problemă serioasă în țările dezvoltate. De exemplu, obezitatea a devenit a doua cauză de deces în Statele Unite ale Americii.

Produse noastre alimentare se compun din calorii, o unitate de energie, care sunt arse prin activitate fizică și prin procesele metabolice. În cazul în care o persoană consumă mai multe calorii decât consumă aceasta prin energia sub formă de căldură, atunci greutatea acelei persoane crește. Riscul de obezitate extremă (IMC> 40) este determinată de factori genetici, socio-economici, metabolici si de stilul de viață. De asemenea, unele tulburări metabolice (de exemplu, hipotiroidism în care metabolismul se încetinește și insulinomul, în care insulina și senzație de foame cresc dacă glucoza din sânge scade).

Studiile au arătat că obezitatea este influențată de predispoziția genetică. Oamenii de știință au descoperit mai multe gene care determină creşterea poftei de mâncare, metabolismul și creșterea în greutate.

Printre cele mai comune cauze ale obezității sunt supraalimentarea și stilul de viață necorespunzător precum și consumul de alimente bogate in calorii constând din diferite zaharuri, calorii, acizi grași saturați și ingrediente procesate care duc la creșterea în greutate. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, un stil de viață sedentar duce, de asemenea, la creșterea în greutate.

Cat de multe fructe mananci zilnic

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citeşte mai mult:
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul?»

Obezitatea. Simptome

Principalul simptom este prezența greutății corporale excesive. Alte simptome includ dificultăți de respirație (mai ales în timpul exercițiului fizic), umflarea picioarelor și hipertensiunea arterială.

Obezitatea. Cursul bolii

Obezitatea duce la complicații târzii, sau la boli care apar în timp. Acestea includ hipertensiunea arterială (tensiune arterială crescută), diabet zaharat, boli cardiace, probleme articulare (cum ar fi osteoartrita), apnee de somn (dificultăți de respirație în timpul somnului) și probleme respiratorii (dificultăți de respirație), boli oncologice și sindromul metabolic (o combinație de diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemie și obezitate). Pot apărea, de asemenea, dureri de spate, litiază de vezică urinară sau pietre la rinichi, crescând astfel riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Obezitatea. Diagnostic

Metoda utilizată în principal pentru a identifica obezitatea este calcularea indicelui de masă corporală (IMC). Acesta este raportul dintre greutatea in kilograme şi pătratul înălţimii în metri. De exemplu, în cazul în care greutatea corpului este de 70 de kg, iar înălțimea este de 1 m și 70 cm, atunci IMC este 24,2. IMC de la 18.5 până la 24.99 este considerat greutate corporală normală; 25 până la 29.9, exces de greutate; 30 până la 34.9, primul grad de obezitate; 35 până la 39.9, al doilea grad de obezitate și IMC mai mare de 40, al treilea grad de obezitate.Persoanele care sunt supraponderale cu mai mult de 100 de kg sunt considerate moarte obeze.

Sportivii cu IMC de 25 pâna la 29.9 nu sunt clasificaţi ca fiind obezi. O altă dimensiune importantă, care vă ajută să vă evaluaţi greutatea corporală este raportul talie-şold, care indică raportul dintre talie și șoldul cu conținut de grăsimi. Femeile cu o circumferinţa taliei mai mare de 88 cm sau bărbații cu circumferinţa taliei mai mare de 101 cm, au un risc mai mare de a suferi de o boală coronariană, hipertensiune arterială sau diabet de tip II.

Obezitatea. Tratament

Institutul National de Sănătate a recomandat tratamentul pentru persoanele obeze cu următoarele măsurători şi în următoarele condiţii: IMC de la 25 pâna la 29.9, și prezența a doi sau mai multi alți factori de risc; IMC mai mare de 30; mare raport ridicat talie-șold și prezența a doi sau mai mulți factori de risc.

Prima etapă de pierdere în greutate este pierderea de 10% din greutatea corporală într-o jumătate de an. Alte opțiuni de tratament trebuie să fie discutate cu medicul dumneavoastră, după o anumită perioadă de timp. Tratamentul eficient constă în ajustări de comportament și alimentare, precum și într-o activitate fizică crescută.

Administraţia SUA pentru Alimentaţie şi Medicamente a aprobat două medicamente pentru tratamentul obezităţii.O opțiune chirurgicală, chirurgia bariatrică, este recomandată de Insitutele Naționale de Sănătate numai în cazul în care IMC este de 40 și peste 40.

Două metode pot fi aplicate: una care folosește un inel gastric cu autoreglare (care reduce cantitatea de alimente care intră în stomac) și reducerea scandiului și formarea de bypass (lungimea tubului digestiv este redusă). Există posibilitatea de a introduce un balon special.

Balonul umflat ocupă o mare parte din stomac, reducând astfel accesul la hrană și permițând o stare de sațietate care se instalează mai repede. Un regim alimentar incorect poate duce la deficit de vitamine. O scădere rapidă în greutate poate provoca greață, oboseală, slăbiciune, căderea părului, scăderea tensiunii arteriale și modificări în starea emoțională. Medicamentele pot provoca hipertensiune arteriala, aritmii sau diaree.

Obezitatea. Prevenție

Pentru a preveni problemele legate de excesul de greutate și de obezitate, trebuie să fie menținută o greutate normală, o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti
Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti Feniculul face parte din familia plantelor perene şi este o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti
Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti Feniculul face parte din familia plantelor perene şi este o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. +4 / 0 +4

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / 0 +6

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5