Pneumonie

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Pneumonia reprezintă o infecţie la nivelul ţesutului pulmonar, cauzată de bacterii, viruşi sau substanţe chimice. Este o boală gravă în care alveolele pulmonare (săcuţii mici de aer responsabili cu schimbul de gaze între sânge şi mediu) se umplu cu puroi şi alte lichide.
În funcţie de gradul şi de localizarea acestei tulburări, distingem între pneumonia lobară şi cea lobulară (bronhopneumonia). Pneumonia lobară afectează una sau mai multe zone ale plămânului, pe când pneumonia lobulară se răspândeşte difuz pe toată suprafaţa plămânilor.

Pneumonia contractată în comunitate - pneumonia este cauzată de bacteriile şi viruşii din mediul înconjurător. Acest tip de boală are un caracter mai blând şi se tratează mai uşor decât pneumoniile contractate în spital (care sunt cauzate de agenţii patogeni periculoşi din mediul spitalicesc, care au suferit anumite mutaţii).

Pneumonia contractată în comunitate poate fi cauzată de: bacterii, organisme de tip bacterian (aceasta fiind o formă mai uşoară decât pneumonia bacteriană), viruşi (acelaşi tip de viruşi care declanşează şi apariţia simptomelor unor răceli; viruşi – cauza cea mai comună a apariţiei pneumoniei la copii cu vârstă de sub 2 ani de zile), fungi (pneumonia fungică apare de regulă la acele persoane care prezintă un sistem imunitar slăbit sau cele care au inspirat o cantitate semnificativă de asemenea fungi). Pneumonia contractată în mediul spitalicesc este cauzată de bacterii. Boala poate fi diagnosticată dacă apare în primele 2 zile de la spitalizare. Pneumonia de aspiraţie (bronhopneumonia) – un tip de inflamaţie pulmonară cauzată de inhalarea de alimente, băuturi, conţinutul stomacal sau a unui corp străin în tractul respirator. Această aspiraţie se produce atunci când este afectat reflexul normal de înghiţire (în urma unor traume la nivelul capului, probleme de deglutiţie, supradoză de băuturi alcoolice sau de medicamente / droguri).

Copiii cu vârste sub 2 ani (al căror sistem imunitar nu este complet dezvoltat încă) precum şi persoanele cu vârstă de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Alţi factori de risc includ bolile cronice (astmul, boala pulmonară obstructivă cronică, bolile de inimă), un sistem imunitar slăbit (din cauza SIDA, transplantului de organe, chimioterapiei sau a utilizării de steroizi pe termen lung), fumatul (fumul de ţigară dăunează protecţiei respiratorii).

Pneumonia bacteriană se întâlneşte frecvent în rândul diverselor grupuri de vârstă. Cu toate acestea, în grupul de risc sunt incluşi alcoolicii, fumătorii, persoanele reactivate la nivel mental, pacienţii care prezintă infecţii ale tractului respirator, sau care au suferit recent o serie de intervenţii chirurgicale.

Pneumonie. Simptome

În cazul pneumoniei bacteriene simptomele pot fi: frisoane, tremurături, durere acută în zona toracică, febră ridicată, tuse severă, frecvenţă cardiacă scăzută, respiraţie înceată şi artificială, buze cianotice, afectarea conştienţei, apariţia sputei.
Simptomele timpurii ale unei pneumonii virale sunt aceleaşi ca şi în cazul unei pneumonii bacteriene, dar tusea este mai severă şi apare şi dispneea.
Pneumonia micoplasmică provoacă simptome mai puţin grave, dar inflamaţia este foarte larg răspândită. Principalele simptome ale pneumoniei micoplasmice sunt: tusea severă şi prezenţa sputei.

Pneumonie. Cursul bolii

Primele simptome ale bolii apar la 1 – 3 zile (sau chiar 7 – 10 zile) de la intrarea în contact cu microorganismul care a cauzat pneumonia. Durata şi gravitatea bolii depind în funcţie de vârsta pacientului şi de starea de sănătate a acestuia din urmă (persoanele cu vârstă mai înaintată şi cu un sistem imunitar scăzut suferă de forme mai dificile şi mai de durată ale pneumoniei); agentul patogen (pneumonia virală este mai uşoară decât cea bacteriană); începutul tratamentului (cu cât se începe mai devreme tratamentul, cu atât este mai rapidă recuperarea).
Pneumonia abia dacă se observă în cazul persoanelor sănătoase. Aceasta dispare de regulă în decurs de 2 – 3 săptămâni.
Dacă pneumonia este cauzată de o bacterie sau de un virus, puteţi transmite boala şi altor persoane (timp de câteva zile sau chiar o săptămână).

Dacă boala nu beneficiază de tratament, există şi eventuale complicaţii, care pot include, printre altele: otrăvirea sângelui (bacteriile pătrund în alte organe şi interferează cu activitatea acestora din urmă), abcese la nivelul plămânilor (degradarea acestora având ca rezultat apariţia cavernelor sau a cavităţilor la plămâni) şi acumularea de lichid în jurul plămânilor (cavernele din jurul plămânilor acumulează un lichid de culoare albă care exercită presiune asupra plămânilor), dispneea (respiraţia cu dificultate).

Pneumonie. Diagnostic

Iniţial, medicul pune întrebări în legătură cu istoricul medical al pacientului (de ce anume acuză acesta, alte boli asociate, dependenţe). Urmează examenul fizic (se studiază funcţia plămânului folosindu – se un stetoscop în acest sens).
Dacă medicul suspectează un caz de pneumonie, acesta îi poate indica pacientului realizarea unor teste şi analize mai detaliate, precum: radiografia toracică, analize de sânge efectuate la laborator (aceste analize indică prezenţa unei infecţii), pulsoximetria (cu ajutorul căreia se măsoară cantitatea de oxigen din sânge). Se prelevă şi o mostră de spută, de asemenea.
Există şi situaţii în care pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani necesită şi alte teste şi analize, precum: efectuarea de culturi pe lichidul din jurul plămânilor (pentru a se descoperi dacă lichidul respectiv este infectat), bronhoscopia (un tub subţire şi flexibil cu o cameră este introdus în bronhii prin gât).

Pneumonie. Tratament

Obiectivele tratamentului în cazul pneumoniei sunt următoarele: tratarea infecţiei şi protejarea pacientului de apariţia complicaţiilor. Pneumoniile contractate în comunitate se pot trata la domiciliu. Tratamentul special este necesar în cazurile severe ale bolii: antibiotice (în cazul pneumoniilor bacteriene), medicaţie antivirală, medicaţie pentru febră, durere şi tuse.

Medicul poate prescrie spitalizarea dacă pacientul are o vârstă de peste 65 de ani, dacă i – a fost afectată conştienţa, dacă acuză stări de greaţă şi de vomă, prezintă o frecvenţă cardiacă scăzută, respiraţie înceată, temperatura scăzută a corpului. Copiii sunt spitalizaţi dacă au vârstă sub 3 ani, prezintă o stare acută de somnolenţă, au probleme grave de respiraţie, dacă sunt deshidrataţi iar temperatura corporală este sub limitele normale.

Pneumonie. Prevenție

Pentru a preveni pneumonia este necesar a se trata în mod eficient orice tip de răceală banală, să se urmeze vaccinarea împotriva pneumoniei, să existe şi să se respecte anumite obiceiuri adecvate în materie de igienă (spălarea şi dezinfectarea în mod frecvent a mâinilor), să se renunţe la fumat, să se beneficieze de suficientă odihnă şi să se menţină o bună condiţie fizică.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +7 / -3 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6