Pneumonie

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Pneumonia reprezintă o infecţie la nivelul ţesutului pulmonar, cauzată de bacterii, viruşi sau substanţe chimice. Este o boală gravă în care alveolele pulmonare (săcuţii mici de aer responsabili cu schimbul de gaze între sânge şi mediu) se umplu cu puroi şi alte lichide.
În funcţie de gradul şi de localizarea acestei tulburări, distingem între pneumonia lobară şi cea lobulară (bronhopneumonia). Pneumonia lobară afectează una sau mai multe zone ale plămânului, pe când pneumonia lobulară se răspândeşte difuz pe toată suprafaţa plămânilor.

Pneumonia contractată în comunitate - pneumonia este cauzată de bacteriile şi viruşii din mediul înconjurător. Acest tip de boală are un caracter mai blând şi se tratează mai uşor decât pneumoniile contractate în spital (care sunt cauzate de agenţii patogeni periculoşi din mediul spitalicesc, care au suferit anumite mutaţii).

Pneumonia contractată în comunitate poate fi cauzată de: bacterii, organisme de tip bacterian (aceasta fiind o formă mai uşoară decât pneumonia bacteriană), viruşi (acelaşi tip de viruşi care declanşează şi apariţia simptomelor unor răceli; viruşi – cauza cea mai comună a apariţiei pneumoniei la copii cu vârstă de sub 2 ani de zile), fungi (pneumonia fungică apare de regulă la acele persoane care prezintă un sistem imunitar slăbit sau cele care au inspirat o cantitate semnificativă de asemenea fungi). Pneumonia contractată în mediul spitalicesc este cauzată de bacterii. Boala poate fi diagnosticată dacă apare în primele 2 zile de la spitalizare. Pneumonia de aspiraţie (bronhopneumonia) – un tip de inflamaţie pulmonară cauzată de inhalarea de alimente, băuturi, conţinutul stomacal sau a unui corp străin în tractul respirator. Această aspiraţie se produce atunci când este afectat reflexul normal de înghiţire (în urma unor traume la nivelul capului, probleme de deglutiţie, supradoză de băuturi alcoolice sau de medicamente / droguri).

Copiii cu vârste sub 2 ani (al căror sistem imunitar nu este complet dezvoltat încă) precum şi persoanele cu vârstă de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Alţi factori de risc includ bolile cronice (astmul, boala pulmonară obstructivă cronică, bolile de inimă), un sistem imunitar slăbit (din cauza SIDA, transplantului de organe, chimioterapiei sau a utilizării de steroizi pe termen lung), fumatul (fumul de ţigară dăunează protecţiei respiratorii).

Pneumonia bacteriană se întâlneşte frecvent în rândul diverselor grupuri de vârstă. Cu toate acestea, în grupul de risc sunt incluşi alcoolicii, fumătorii, persoanele reactivate la nivel mental, pacienţii care prezintă infecţii ale tractului respirator, sau care au suferit recent o serie de intervenţii chirurgicale.

Pneumonie. Simptome

În cazul pneumoniei bacteriene simptomele pot fi: frisoane, tremurături, durere acută în zona toracică, febră ridicată, tuse severă, frecvenţă cardiacă scăzută, respiraţie înceată şi artificială, buze cianotice, afectarea conştienţei, apariţia sputei.
Simptomele timpurii ale unei pneumonii virale sunt aceleaşi ca şi în cazul unei pneumonii bacteriene, dar tusea este mai severă şi apare şi dispneea.
Pneumonia micoplasmică provoacă simptome mai puţin grave, dar inflamaţia este foarte larg răspândită. Principalele simptome ale pneumoniei micoplasmice sunt: tusea severă şi prezenţa sputei.

Pneumonie. Cursul bolii

Primele simptome ale bolii apar la 1 – 3 zile (sau chiar 7 – 10 zile) de la intrarea în contact cu microorganismul care a cauzat pneumonia. Durata şi gravitatea bolii depind în funcţie de vârsta pacientului şi de starea de sănătate a acestuia din urmă (persoanele cu vârstă mai înaintată şi cu un sistem imunitar scăzut suferă de forme mai dificile şi mai de durată ale pneumoniei); agentul patogen (pneumonia virală este mai uşoară decât cea bacteriană); începutul tratamentului (cu cât se începe mai devreme tratamentul, cu atât este mai rapidă recuperarea).
Pneumonia abia dacă se observă în cazul persoanelor sănătoase. Aceasta dispare de regulă în decurs de 2 – 3 săptămâni.
Dacă pneumonia este cauzată de o bacterie sau de un virus, puteţi transmite boala şi altor persoane (timp de câteva zile sau chiar o săptămână).

Dacă boala nu beneficiază de tratament, există şi eventuale complicaţii, care pot include, printre altele: otrăvirea sângelui (bacteriile pătrund în alte organe şi interferează cu activitatea acestora din urmă), abcese la nivelul plămânilor (degradarea acestora având ca rezultat apariţia cavernelor sau a cavităţilor la plămâni) şi acumularea de lichid în jurul plămânilor (cavernele din jurul plămânilor acumulează un lichid de culoare albă care exercită presiune asupra plămânilor), dispneea (respiraţia cu dificultate).

Pneumonie. Diagnostic

Iniţial, medicul pune întrebări în legătură cu istoricul medical al pacientului (de ce anume acuză acesta, alte boli asociate, dependenţe). Urmează examenul fizic (se studiază funcţia plămânului folosindu – se un stetoscop în acest sens).
Dacă medicul suspectează un caz de pneumonie, acesta îi poate indica pacientului realizarea unor teste şi analize mai detaliate, precum: radiografia toracică, analize de sânge efectuate la laborator (aceste analize indică prezenţa unei infecţii), pulsoximetria (cu ajutorul căreia se măsoară cantitatea de oxigen din sânge). Se prelevă şi o mostră de spută, de asemenea.
Există şi situaţii în care pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani necesită şi alte teste şi analize, precum: efectuarea de culturi pe lichidul din jurul plămânilor (pentru a se descoperi dacă lichidul respectiv este infectat), bronhoscopia (un tub subţire şi flexibil cu o cameră este introdus în bronhii prin gât).

Pneumonie. Tratament

Obiectivele tratamentului în cazul pneumoniei sunt următoarele: tratarea infecţiei şi protejarea pacientului de apariţia complicaţiilor. Pneumoniile contractate în comunitate se pot trata la domiciliu. Tratamentul special este necesar în cazurile severe ale bolii: antibiotice (în cazul pneumoniilor bacteriene), medicaţie antivirală, medicaţie pentru febră, durere şi tuse.

Medicul poate prescrie spitalizarea dacă pacientul are o vârstă de peste 65 de ani, dacă i – a fost afectată conştienţa, dacă acuză stări de greaţă şi de vomă, prezintă o frecvenţă cardiacă scăzută, respiraţie înceată, temperatura scăzută a corpului. Copiii sunt spitalizaţi dacă au vârstă sub 3 ani, prezintă o stare acută de somnolenţă, au probleme grave de respiraţie, dacă sunt deshidrataţi iar temperatura corporală este sub limitele normale.

Pneumonie. Prevenție

Pentru a preveni pneumonia este necesar a se trata în mod eficient orice tip de răceală banală, să se urmeze vaccinarea împotriva pneumoniei, să existe şi să se respecte anumite obiceiuri adecvate în materie de igienă (spălarea şi dezinfectarea în mod frecvent a mâinilor), să se renunţe la fumat, să se beneficieze de suficientă odihnă şi să se menţină o bună condiţie fizică.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Este aerul conditionat atat de nociv starii de sanatate precum se vehiculeaza? Nu de mult timp, aerul conditionat a fost considerat luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau transport public pe vreme caniculara, in perioada verii. Din pacate, utilizat in mod abuziv, la temperaturi foarte joase si fara a fi intretinut in mod... +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. +14 / 0 +14

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5