Pneumonie

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Pneumonia reprezintă o infecţie la nivelul ţesutului pulmonar, cauzată de bacterii, viruşi sau substanţe chimice. Este o boală gravă în care alveolele pulmonare (săcuţii mici de aer responsabili cu schimbul de gaze între sânge şi mediu) se umplu cu puroi şi alte lichide.
În funcţie de gradul şi de localizarea acestei tulburări, distingem între pneumonia lobară şi cea lobulară (bronhopneumonia). Pneumonia lobară afectează una sau mai multe zone ale plămânului, pe când pneumonia lobulară se răspândeşte difuz pe toată suprafaţa plămânilor.

Pneumonia contractată în comunitate - pneumonia este cauzată de bacteriile şi viruşii din mediul înconjurător. Acest tip de boală are un caracter mai blând şi se tratează mai uşor decât pneumoniile contractate în spital (care sunt cauzate de agenţii patogeni periculoşi din mediul spitalicesc, care au suferit anumite mutaţii).

Pneumonia contractată în comunitate poate fi cauzată de: bacterii, organisme de tip bacterian (aceasta fiind o formă mai uşoară decât pneumonia bacteriană), viruşi (acelaşi tip de viruşi care declanşează şi apariţia simptomelor unor răceli; viruşi – cauza cea mai comună a apariţiei pneumoniei la copii cu vârstă de sub 2 ani de zile), fungi (pneumonia fungică apare de regulă la acele persoane care prezintă un sistem imunitar slăbit sau cele care au inspirat o cantitate semnificativă de asemenea fungi). Pneumonia contractată în mediul spitalicesc este cauzată de bacterii. Boala poate fi diagnosticată dacă apare în primele 2 zile de la spitalizare. Pneumonia de aspiraţie (bronhopneumonia) – un tip de inflamaţie pulmonară cauzată de inhalarea de alimente, băuturi, conţinutul stomacal sau a unui corp străin în tractul respirator. Această aspiraţie se produce atunci când este afectat reflexul normal de înghiţire (în urma unor traume la nivelul capului, probleme de deglutiţie, supradoză de băuturi alcoolice sau de medicamente / droguri).

Copiii cu vârste sub 2 ani (al căror sistem imunitar nu este complet dezvoltat încă) precum şi persoanele cu vârstă de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Alţi factori de risc includ bolile cronice (astmul, boala pulmonară obstructivă cronică, bolile de inimă), un sistem imunitar slăbit (din cauza SIDA, transplantului de organe, chimioterapiei sau a utilizării de steroizi pe termen lung), fumatul (fumul de ţigară dăunează protecţiei respiratorii).

Pneumonia bacteriană se întâlneşte frecvent în rândul diverselor grupuri de vârstă. Cu toate acestea, în grupul de risc sunt incluşi alcoolicii, fumătorii, persoanele reactivate la nivel mental, pacienţii care prezintă infecţii ale tractului respirator, sau care au suferit recent o serie de intervenţii chirurgicale.

Pneumonie. Simptome

În cazul pneumoniei bacteriene simptomele pot fi: frisoane, tremurături, durere acută în zona toracică, febră ridicată, tuse severă, frecvenţă cardiacă scăzută, respiraţie înceată şi artificială, buze cianotice, afectarea conştienţei, apariţia sputei.
Simptomele timpurii ale unei pneumonii virale sunt aceleaşi ca şi în cazul unei pneumonii bacteriene, dar tusea este mai severă şi apare şi dispneea.
Pneumonia micoplasmică provoacă simptome mai puţin grave, dar inflamaţia este foarte larg răspândită. Principalele simptome ale pneumoniei micoplasmice sunt: tusea severă şi prezenţa sputei.

Pneumonie. Cursul bolii

Primele simptome ale bolii apar la 1 – 3 zile (sau chiar 7 – 10 zile) de la intrarea în contact cu microorganismul care a cauzat pneumonia. Durata şi gravitatea bolii depind în funcţie de vârsta pacientului şi de starea de sănătate a acestuia din urmă (persoanele cu vârstă mai înaintată şi cu un sistem imunitar scăzut suferă de forme mai dificile şi mai de durată ale pneumoniei); agentul patogen (pneumonia virală este mai uşoară decât cea bacteriană); începutul tratamentului (cu cât se începe mai devreme tratamentul, cu atât este mai rapidă recuperarea).
Pneumonia abia dacă se observă în cazul persoanelor sănătoase. Aceasta dispare de regulă în decurs de 2 – 3 săptămâni.
Dacă pneumonia este cauzată de o bacterie sau de un virus, puteţi transmite boala şi altor persoane (timp de câteva zile sau chiar o săptămână).

Dacă boala nu beneficiază de tratament, există şi eventuale complicaţii, care pot include, printre altele: otrăvirea sângelui (bacteriile pătrund în alte organe şi interferează cu activitatea acestora din urmă), abcese la nivelul plămânilor (degradarea acestora având ca rezultat apariţia cavernelor sau a cavităţilor la plămâni) şi acumularea de lichid în jurul plămânilor (cavernele din jurul plămânilor acumulează un lichid de culoare albă care exercită presiune asupra plămânilor), dispneea (respiraţia cu dificultate).

Pneumonie. Diagnostic

Iniţial, medicul pune întrebări în legătură cu istoricul medical al pacientului (de ce anume acuză acesta, alte boli asociate, dependenţe). Urmează examenul fizic (se studiază funcţia plămânului folosindu – se un stetoscop în acest sens).
Dacă medicul suspectează un caz de pneumonie, acesta îi poate indica pacientului realizarea unor teste şi analize mai detaliate, precum: radiografia toracică, analize de sânge efectuate la laborator (aceste analize indică prezenţa unei infecţii), pulsoximetria (cu ajutorul căreia se măsoară cantitatea de oxigen din sânge). Se prelevă şi o mostră de spută, de asemenea.
Există şi situaţii în care pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani necesită şi alte teste şi analize, precum: efectuarea de culturi pe lichidul din jurul plămânilor (pentru a se descoperi dacă lichidul respectiv este infectat), bronhoscopia (un tub subţire şi flexibil cu o cameră este introdus în bronhii prin gât).

Pneumonie. Tratament

Obiectivele tratamentului în cazul pneumoniei sunt următoarele: tratarea infecţiei şi protejarea pacientului de apariţia complicaţiilor. Pneumoniile contractate în comunitate se pot trata la domiciliu. Tratamentul special este necesar în cazurile severe ale bolii: antibiotice (în cazul pneumoniilor bacteriene), medicaţie antivirală, medicaţie pentru febră, durere şi tuse.

Medicul poate prescrie spitalizarea dacă pacientul are o vârstă de peste 65 de ani, dacă i – a fost afectată conştienţa, dacă acuză stări de greaţă şi de vomă, prezintă o frecvenţă cardiacă scăzută, respiraţie înceată, temperatura scăzută a corpului. Copiii sunt spitalizaţi dacă au vârstă sub 3 ani, prezintă o stare acută de somnolenţă, au probleme grave de respiraţie, dacă sunt deshidrataţi iar temperatura corporală este sub limitele normale.

Pneumonie. Prevenție

Pentru a preveni pneumonia este necesar a se trata în mod eficient orice tip de răceală banală, să se urmeze vaccinarea împotriva pneumoniei, să existe şi să se respecte anumite obiceiuri adecvate în materie de igienă (spălarea şi dezinfectarea în mod frecvent a mâinilor), să se renunţe la fumat, să se beneficieze de suficientă odihnă şi să se menţină o bună condiţie fizică.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit
Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit Ştim cu toţii că ceea ce mâncăm afectează, nu doar forma corpului, ci şi starea de spirit. Hrana procesată sau alimentele cu conţinut ridicat de zaharuri, spre exemplu, ne pot spori simţitor numărul de kilograme dar pot, în aceaşi măsură, contribui la apariţia stărilor de tristeţe şi chiar a depresiei. În timp ce fructele,... +2 / 0 +2

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit
Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit Ştim cu toţii că ceea ce mâncăm afectează, nu doar forma corpului, ci şi starea de spirit. Hrana procesată sau alimentele cu conţinut ridicat de zaharuri, spre exemplu, ne pot spori simţitor numărul de kilograme dar pot, în aceaşi măsură, contribui la apariţia stărilor de tristeţe şi chiar a depresiei. În timp ce fructele,... +2 / 0 +2

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele?
Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele? Analiza citologica studiaza caracterul morfologic si functional al celulelor, iar testul Babes Papanicolau este una dintre aceste tipuri de analize. +2 / 0 +2

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5