Rahitism

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+1

Rahitismul – o afecţiune cauzată de deficitul de vitamină D, calciu sau fosfaţi. Din cauza acestei afecţiuni, oasele la copii (care de regulă sunt sub vârsta de 2 ani) devin mai moi şi mai slabe, astfel că se produc anumite modificări şi deformaţii la nivelul scheletului.

Vitamina D este fuzibilă în grăsimi. Este necesară pentru dezvoltarea normală a dinţilor şi a oaselor. Derivatele acestei vitamine reglează metabolizarea calciului şi a fosforului, precum şi absorbţia la nivelul intestinului a acestor minerale. De regulă, o persoană primeşte necesarul de vitamină D din alimentaţie (somon, ulei de peşte, gălbenuşul de ou, produsele lactate). Dacă persoana în cauză nu consumă niciun fel de produse lactate, manifestă intoleranţă la lactoză, atunci acea persoană se poate confrunta cu un deficit de vitamina D. Vitamina D se mai produce şi la nivelul tegumentului, atunci când pielea intră în contact cu razele ultraviolete. Persoanele care trăiesc de regulă în zone unde soarele apare foarte rar, care îşi petrec o bună perioadă de timp în încăperi închise, se pot confrunta cu un deficit de vitamină D.

O cantitate insuficientă de calciul şi de fosfaţi în alimentaţie poate de asemenea determina apariţia rahitismului. Rahitismul care apare ca urmare a unui deficit de minerale apare foarte rar în rândul ţărilor dezvoltate, întrucât aceste minerale se regăsesc din abundenţă în lapte şi în legumele crude.

Tendinţa de a dezvolta rahitismul poate fi de asemenea determinată genetic. Rinichii unei persoane care prezintă un defect genetic, nu sunt capabili să reţină o cantitate constantă de fosfaţi – aceste minerale sunt eliminate o dată cu urina.

Rahitism. Simptome

De cele mai multe ori, rahitismul are impact asupra dezvoltării oaselor şi a dinţilor.
Din cauza rahitismului dinţii se deformează, structura acestora se modifică; aceştia tind să apară mai târziu decât în mod obişnuit. Smalţul care acoperă suprafaţa unui dinte nu are o structură solidă, astfel că se deteriorează mult mai uşor; dinţii se cariază mult mai frecvent decât de regulă.
Procesul de creştere la copiii care prezintă rahitism este şi el afectat, aceştia se confruntă adeseori cu fracturi de oase. Sunt comune o serie de deformaţii la nivelul scheletului: mătăniile costale, craniu asimetric, modificări la nivelul oaselor membrelor inferioare, piept ieşit în afară (aşa numitul „piept de cocoş”), modificări la nivelul coloanei vertebrale (scolioza), precum şi multe altele. Apar destul de frecvent şi spasmele, iar tonusul muscular este redus.

Rahitism. Cursul bolii

Atunci când se înregistrează deficitul de vitamină D şi de substanţe minerale, copilul afectat devine din ce în ce mai iritat, nu se odhineşte cum trebuie, iar pofta de mâncare este redusă. Procesul de osificare este perturbat; atunci când se palpează fontanela se poate simţi faptul cum osificarea acesteia începe să întârzie. Dezvoltarea fizică rămâne de asemenea în urmă – debutul copilului în ceea ce priveşte statul în şezut şi mersul se produce mult mai târziu decât în mod obişnuit. În cele din urmă, se pot observa o serie de deformaţii la nivelul scheletului, în special al oaselor luni, acele anterior menţionate mătănii costale, pieptul de cocoş, iar coloana vertebrală este curbată.

Rahitism. Diagnostic

Diagnosticul de rahitism se pune după evaluarea de către medic a acuzelor aduse de pacient, după efectuarea unei anamneze şi examinarea pacientului. Dacă nu se observă niciun fel de simptome evidente ale bolii, care se pot vedea cu ochiul liber, se efectuează o radiografie. În cadrul acestei analize se stabileşte dacă oasele lungi se dezvoltă normal (radius, cubitus, femurul şi altele).

În urma efectuării radiografiei se pot stabili următoarele modificări la nivelul structurilor osoase: metafiza osoasă care se formează incorect (o parte a osului care se dezvoltă mai activ şi care este situată sub zona de creştere), curbura evidentă a femurului, în limite neobişnuite, osteopenia (scăderea densităţii osoase), fracturi osoase multiple care apar în timpul etapelor de vindecare, mătăniile costale. Dacă se pune un diagnostic în cazul a cel puţin una dintre modificările anterior menţionate, trebuie efectuate analizele de laborator: astfel se examinează cantitatea de vitamină D, hormonul paratiroidian, fosfataza alcalină, substanţele minerale care apar de regulă în serul sanguin.

Rahitism. Tratament

În materie de tratament, principalele obiective sunt reprezentate de reducerea consecinţelor rahitismului pe cât posibil, precum şi înlăturarea cauzelor curente care au determinat apariţia acestei boli.

De regulă, rahitismul este cauzat de un deficit de vitamină D şi de substanţe minerale. Astfel că atunci când tratăm rahitismul este important să îmbogăţim porţia nutriţională a copilului cu produse alimentare care să conţină o bună parte din subtanţele deficitare (produse lactate, peşte, ficat, etc.) precum şi cu suplimente alimentare.

Atunci când este vorba despre o formă de rahitism determinată genetic, este nevoie de un tratament uşor diferit. Persoanele care prezintă un defect genetic se tratează prin prescrierea unor anumite suplimente pe bază de fosfaţi şi o formă specială de vitamină D.

Razele ultraviolete stimulează transformarea colesterolului în vitamina D la nivelul tegumentului. Astfel că este important să ne petrecem o perioadă suficient de mare de timp afară, atunci când sunt zile însorite.

Atunci când consecinţele rahitismului sunt neobişnuit de distincte (diverse deformaţii la nivelul scheletului), pot fi necesare intervenţii chirurgicale.

Atunci când se consumă o cantitate neobişnuit de mare de vitamina D şi de calciu, apar uneori şi efecte adverse. Unul dintre acestea este reprezentat de hipercalcemie (o concentraţie sporită de calciu în sânge). Cele mai frecvent întâlnite simptome ale hipercalcemiei sunt: urinarea abundentă, senzaţia de sete, un apetit scăzut, dureri de cap, stare de greaţă, constipaţie, etc. Când observăm apariţia unui astfel de efect secundar, trebuie luat imediat legătura cu medicul.

Rahitism. Prevenție

Mai întâi de toate, este extrem de important să se asigure o nutriţie completă în cazul unui copil aflat în proces de creştere şi dezvoltare. Diversele produse alimentare trebuie să conţină o cantitate suficientă de vitamina D, calciu şi fosfaţi. Următoarele produse conţin o cantitate foarte mare de vitamina D: uleiul de peşte, ficatul, gălbenuşul de ou, margarina, etc. Calciul se poate găsi din abundenţă în produsele lactate, în spanac, broccoli, fasole, pâinea neprelucrată şi fructele uscate. Dacă persoana în cauză este vegetariană, sau vegană, trebuie consumate suplimentele alimentare care conţin vitamina D şi calciu.

În al doilea rând, este la fel de important să se petreacă timp suficient la soare. Pentru ca unei persoane organismul să – i producă o cantitate suficientă din această vitamină D, persoana respectivă ar trebui să petreacă aproximativ 10 – 15 minute pe zi afară, primăvara sau vara. Pe de altă parte, dacă persoana respectivă petrece prea mult timp la soare, razele ultraviolete îi pot afecta negativ tegumentul.

În al treilea rând, dacă anumite persoane prezintă riscul dezvoltării unui deficit de vitamină D, se recomandă ca acestea să consume suplimente. Femeile însărcinate şi care alăptează, copilaşii care se hrănesc doar cu laptele matern (întrucât în laptele uman se produce doar o cantitate mică de vitamina D), copiii sub 5 ani şi persoanele aflate la o vârstă mai înaintată, se regăsesc în grupul de risc.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit
Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit Ştim cu toţii că ceea ce mâncăm afectează, nu doar forma corpului, ci şi starea de spirit. Hrana procesată sau alimentele cu conţinut ridicat de zaharuri, spre exemplu, ne pot spori simţitor numărul de kilograme dar pot, în aceaşi măsură, contribui la apariţia stărilor de tristeţe şi chiar a depresiei. În timp ce fructele,... +2 / 0 +2

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit
Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit Ştim cu toţii că ceea ce mâncăm afectează, nu doar forma corpului, ci şi starea de spirit. Hrana procesată sau alimentele cu conţinut ridicat de zaharuri, spre exemplu, ne pot spori simţitor numărul de kilograme dar pot, în aceaşi măsură, contribui la apariţia stărilor de tristeţe şi chiar a depresiei. În timp ce fructele,... +2 / 0 +2

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele?
Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele? Analiza citologica studiaza caracterul morfologic si functional al celulelor, iar testul Babes Papanicolau este una dintre aceste tipuri de analize. +2 / 0 +2

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5