Scleroza multipla

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+1

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie a sistemului nervos, când apare lezarea tecilor izolatoare ale celulelor nervoase. Aceste teci sunt necesare pentru funcţionarea în parametrii normali a impulsurilor neuronale.
Boala tulbură funcţionarea sistemului nervos. Inflamaţia care afectează sistemul nervos central este cauzată de sistemul imunitar al organismului, care începe atacul împotriva sistemului nervos din propriul organism.
Există mai multe ipoteze care încearcă să explice de ce sistemul imunitar începe să atace sistemul nervos central. Teoria de bază spune că anumiţi viruşi (virusul Epstein - Barr) sau bacterii fac ca sistemul imunitar să funcţioneze incorect şi să atace propriul organism. S – a observat de asemenea şi faptul că anumiţi factori genetici au o influenţă semnificativă asupra apariţiei sclerozei multiple.
Diversele substanţe toxice şi stresul pot conduce la apariţia sclerozei multiple. Deficitul de vitamină D poate de asemenea juca un rol important în apariţia acestei afecţiuni. Se crede că oamenii care trăiesc în ţările din nord prezintă mai des această afecţiune, întrucât beneficiază mai puţin de soare, iar organismele acestora produc o cantitate mai mică de vitamina D.

Scleroza multipla. Simptome

Simptomele sclerozei multiple pot varia foarte mult, în funcţie de fiecare persoană afectată în parte. Cu toate acestea, există câteva tipare de astfel de simptome, întrucât întotdeauna această afecţiune modifică structuri similare de la nivelul sistemului nervos central.
Simptomele sclerozei multiplă se manifestă de multe ori în „valuri” – simptomele regresează, sau chiar dispar complet, pentru ca mai apoi să apară din nou după o perioadă de timp, fiind însoţite de simptome noi şi pentru ca ulterior, să regreseze din nou.
Din nefericire, există şi unele forme ale acestei boli, în care apar noi simptome neurologice şi în care simptomele anterioare nu se ameliorează, sau dacă o fac, o fac într – un procent foarte redus.
De regulă, scleroza multiplă se manifestă printr – o deteriorare a vederii, printr – o tulburare a mişcării la nivelul ochilor, o tulburare a echilibrului, stare de ameţeală. Se poate resimţi o senzaţie de amorţeală sau de slăbiciune la nivelul braţelor şi al picioarelor, iar pacientul poate resimţi o senzaţie de durere constantă. Persoana în cauză începe să se simtă în permanenţă slăbită, incapabilă de a se concentra – simptomele se agravează într – un mediu cald (băi fierbinţi, în timpul procesului de bronzare). Ca rezultat pot apărea tulburări la nivelul procesului de urinare şi de defecaţie, probleme de funcţionare pe plan sexual, poate apărea depresia (adeseori pacienţii încearcă să se sinucidă), stări de euforie, alterarea memoriei, etc.

Scleroza multipla. Cursul bolii

Din nefericire, această boală este incurabilă şi progresează în timp, ducând la intensificarea gradului de dizabilitate al pacientului respectiv. Există câteva forme ale acestei boli: forma de recădere – recidivă se caracterizează prin acele „valuri” de simptome anterior menţionate.
În cele din urmă, boala intră în faza secundară – progresivă, când simptomele nu se mai calmează şi sunt urmate de apariţia unor noi simptome şi de înaintarea dizabilităţii pacientului.
Forma severă a bolii este forma primară - progresivă – simptomele nu se calmează şi evoluează în mod constant.
Există şi o fază de recădere – progresivă a bolii. Aceasta se caracterizează printr – un progres constant şi exacerbări ale bolii respective.
În prezent prognosticul în ceea ce priveşte această boală este cu mult mai bun, cu ajutorul tratamentului modern care se poate aplica. Şi totuşi, în lipsa acestui tratament, un procent de 30% dintre pacienţi devin persoane cu dizabilităţi, incapabili să – şi poarte singuri de grijă în decurs de 20-30 de ani (în funcţie de forma bolii) de la debutul afecţiunii. Un prognostic şi mai dur se aplică în cazul bărbaţilor care suferă de scleroză multiplă. De obicei, aceştia suferă de o formă mult mai severă a bolii.
5-10% dintre pacienţii cu această boală prezintă forme uşoare şi rămân complet independenţi, chiar şi după mulţi ani de zile.

Scleroza multipla. Diagnostic

Diagnosticul pentru această boală se pune după cel puţin două atacuri (cu arealul simptomatic neurologic care se manifestă din perspectivă clinică), sau atunci când simptomele neurologice progresează constant. Diagnosticul poate fi confirmat prin realizarea unor teste experimentale.
Imagistica prin rezonanţă magnetică ajută la stabilirea unor leziuni la nivelul sistemului nervos central. Puncţia lombară este de asemenea utilă în observarea lichidului cefalorahidian. Benzile oligoclonale din lichidul cefalorahidian ajută la diagnosticarea bolii.
Ultimul test instrumental necesar pentru diagnosticarea sclerozei multiple este reprezentat de testul de potenţial evocat. Acesta permite identificarea gradului de afectare a sistemului nervos, care nu s – a putut observa încă la nivel clinic.

Scleroza multipla. Tratament

După cum s – a menţionat anterior, scleroza multiplă este imposibil de tratat, dar medicina modernă poate să ţină sub control această boală.
Tratamentul sclerozei multiple se împarte în tratamentul pentru progresie, terapia de modificare a bolii, precum şi tratamentul simptomatic.
Exacerbările bolii se tratează cu imunodepresoare.
Tratamentul pentru modificarea bolii se prescrie în perioada dintre exacerbări pentru încetinirea progresiei bolii. Acestui tratament i s asociază şi terapia biologică.
Simptomele pacientului se tratează cu ajutorul diverselor medicamente şi metode care uşurează anumite simptome specifice cum ar fi rigiditatea musculară, disfuncţiile sexuale, tulburările urinare, etc.

Scleroza multipla. Prevenție

Nu se cunosc căile prin care să se prevină această boală.
Pacienţii cu scleroză multiplă trebuie să evite mediile cu foarte multă căldură, sau alţi asemenea factori (specifici fiecărui pacient în parte), care pot provoca simptomele caracteristice sclerozei multiple.

Scleroza multipla. Altele

Despre scleroza multiplă s – a scris prima dată în secolul 19, de către renumitul neurolog J. M. Charcot. Înainte de secolul 19, nu se cunoşteau niciun fel de date despre această boală.
În SUA, există 400 000 de persoane care suferă de scleroză multiplă, iar prevalenţa este mai mare în rândul femeilor. De regulă, diagnosticul se pune în cadrul grupului de vârstă de 14-45 de ani. S – a stabilit faptul că scleroza multiplă apare mult mai frecvent în rândul persoanelor care trăiesc în ţările din Europa de Nord, Canada, America de Nord, pe când incidenţa este mult mai scăzută în Africa, Asia şi America de Sud.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +7 / -3 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6