Sindromul de intestin iritabil

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Aceasta afectiune este o tulburare a funcției motorii a intestinului, provocând dureri abdominale, balonare, diaree sau constipație și alte probleme legate de golirea intestinului. În mod normal, atunci când o persoană mănâncă, mușchil intestinali se contractă, împingând conținutul intestinului spre rect. In sindromul de colon iritabil, intestinul gros devine foarte sensibil la iritanți.

Cauza bolii nu este determinată în mod clar. Cu toate acestea, o legătură între semnale de la creier și tractul digestiv se spune că duce la simptome ale sindromului de colon iritabil. Interacțiunea complexă de stres psihologic, modificări hormonale, sistemul imunitar si neurotransmițătorii specifici determină legătura creierului cu intestinul. Când această legătură este întreruptă, apar spasme, provocând durere intensă. Aceste spasme pot accelera golirea, ducând la diaree.

Nu este clar de ce unii oameni sunt mai sensibili la iritanți decât alții. Cu toate acestea, printre cauzele posibile se numără anumite produse alimentare,stresul, retenția de gaze și balonarea, schimbări în activitatea fizică, schimbările hormonale, utilizarea de medicamente (cum ar fi antibiotice) și înclinația genetică. Persoanele cu un istoric familial de sindrom de colon iritabil au tendința de a suferi de același lucru. Aportul de grăsimi, alcool și infecții ale tractului gastro-intestinal poate duce la manifestări ale boli.

Sindromul de intestin iritabil. Simptome

Simptomele sindromului de colon iritabil pot persista pentru o lungă perioadă de timp, dar boala nu produce cancer și nici nu afectează speranța de viață. Unii oameni se plâng de disconfort perineal, în timp ce alții nu se plâng de loc. Cu toate acestea, mulți pacienți prezintă simptome în mod repetat. Senzațiile sindromului de colon iritabil care sunt relatate tind să slăbească cu vârsta, și starea se rezolvă de la sine, în 3 din 10 cazuri.
Principalele simptome includ, durere moderată până la durere severă, dureri abdominale; spasme abdominale (care trec după defecare) sau motilitatea intestinală slăbită; episoade de diaree și constipație; balonare; și mucus în scaun, dar fără sânge. În cazurile grave pot să apară greață, amețeli, dureri de cap, dureri severe în piept și hipertensiune arterială.

Sindromul de intestin iritabil. Cursul bolii

Sindromul de colon iritabil este o afectiune comună. Pacienții care prezintă simptome ușoare, de obicei, găsesc şi vizita la medic inutilă. Cu toate acestea, pentru aceia care se confruntă cu episoade de durere abdominală, flatulență, diaree și constipație, un diagnostic precis al bolii trebuie să fie confirmat pentru a determina o abordare de tratament corespunzător. Afecţiunea nu exercită nici un efect asupra intestinului subțire. Poate apărea stresul continuu și anxietatea din cauza simptomele bolii.

Sindromul de intestin iritabil. Diagnostic

Nu există teste specifice pentru sindromul de colon iritabil. Boala este diagnosticată atunci cand simptomele specifice sunt monitorizate și alte patologii sunt excluse. Sunt colectate informații detaliate despre pacient, istoric, plângeri, stil de viață si bolile asociate. O examinare fizică a peretelui abdominal este evaluată printr- o palpare a organelor interne. Pe baza simptomelor pacientului, medicul poate recomanda teste suplimentare sau proceduri: examen de sânge de laborator, examen cu probă a materiilor fecale și sigmoidoscopie. Radioscopia cu contrast cu sulfat de bariu poate fi, de asemenea, efectuată. Materialul de contrast este ingerat de către pacient sau injectat prin anus. Prin fluoroscopie, mișcarea substanței este monitorizată și structura internă a intestinului este examinată. Examinarea cu ultrasunete a abdomenului, colonoscopia și biopsia de creștere intestinală poate fi, de asemenea, efectuată. Medicul poate da sfaturi faţă de aportul de anumite alimente și băuturi care agravează simptomele bolii.

Sindromul de intestin iritabil. Tratament

Una dintre cele mai eficiente abordări este modificarea regimului alimentar. Această metodă poate atenua simptomele sau poate reduce frecvența de episoade de durere. Diferite alimente pot provoca episoade acute; astfel, produsele nerecomandate pentru pacient trebuie să fie identificate. Alimentele care provoacă simptomele includ în principal următoarele: varză, broccoli, salata verde, cafea, alcool, produse lactate, alimente grase și alimentele care contin sorbitol sau alți îndulcitori.
Consumul de mese bogate sau uleioase poate provoca dureri abdominale și diaree. Mestecatul și înghițirea poate provoca balonare. În caz de constipație, fibrele dietetice pot fi incluse în dietă pentru a înmuia conținutul intestinului.
Dacă o ajustare de dietă nu reușește să atenueze simptomele, pot fi prescrise medicamente pentru durere sau diaree (cum ar fi antispasmodice, laxative și antidepresive).

Sindromul de intestin iritabil. Prevenție

Deși există medicamente, nu au fost încă identificate acelea pentru vindecarea sindromului de intestin iritabil. Reglarea dietei, reducere a stresului, și medicația corespunzătoare pot atenua însă, boala.
Cauza bolii rămâne neclară și, astfel, este dificil să se evite, în ciuda posibilității de prevenire. Sunt necesare reglementarea aportul de calorii, a consumului de alimente cu conținut scăzut de grăsimi, evitarea produselor care provoacă flatulență și reglarea cantităţii de fibre și a nivelului de stres.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Mărarul menține echilibrul hormonal
Mărarul menține echilibrul hormonal Folosit în preparatele culinare pentru gustul său aromat, mărarul este apreciat deopotrivă pentru multitudinea proprietăților sale terapeutice, precum reglarea dezechilibrelor hormonale, îmbunătățirea digestiei, tratarea insomniei și protejarea sistemului osos. +3 / 0 +3

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Cât de sănătoase sunt alimentele negre?
Cât de sănătoase sunt alimentele negre? Culoarea în farfurie înseamnă și sănătate, însă și negrul îți oferă substanţe nutritive de cea mai bună calitate. Și ne referim bineînțeles la alimentele negre mai puțin cunoscute însă la fel de sănătoase precum cele viu colorate. +19 / 0 +19

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Mărarul menține echilibrul hormonal
Mărarul menține echilibrul hormonal Folosit în preparatele culinare pentru gustul său aromat, mărarul este apreciat deopotrivă pentru multitudinea proprietăților sale terapeutice, precum reglarea dezechilibrelor hormonale, îmbunătățirea digestiei, tratarea insomniei și protejarea sistemului osos. +3 / 0 +3

Diete Mai multe articole

Nou Detoxifierea ficatului cu stafide
Detoxifierea ficatului cu stafide Detoxifierea ficatului cu stafide este o metoda celebra si extrem de eficienta de inlaturare a impuritatilor si reziduurilor din ficat, dar si de imbunatatire a sanatatii organismului. +13 / 0 +13

Boli și stări Mai multe articole

Nou Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral
Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afectiuni, iar timpul in care pacientul ajunge la spital este absolut esential pentru salvarea vietii acestuia. +22 / 0 +22

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu
Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu Vaginul este un organ delicat și complex, care găzduiește o diversitate de microorganisme. Pentru a-l menține curat, corpul produce un lichid care îl lubrifiază și îl protejează de infecții: secrețiile vaginale. Cantitatea și aspectul acestora ne oferă indiciile necesare despre sănătatea genitală. Tu știi să le descifrezi? +12 / 0 +12

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6