- Portal medical
- Boli
- Sinuzita
Sinuzita
Sinuzita - este o inflamație a sinusurilor, cauzată de virusuri (rinovirusuri, RSV, gripă, gripă par, ECHO 28, Coxaci A) și bacterii (streptococi, stafilococi, Haemophilusinfluenzae, cattarrhalis Moraxella, E-coli). Apariția sinuzitei este influențată de rinite acute, răceli, înot și scufundări, de barotraumă, corpuri străine în sinusuri, bolile dentare ( abcesul rădăcinii dentare, granuloame), tutun, deformare de sept nazal, polipi nazali, alergii.
Sinuzita. Simptome
Simptomele sinuzitei acute sunt febra, dificultăți atunci când se respiră pe nas, tumefierea feței, greutate în față, secreția nazală purulentă, și disfuncțe olfactivă, de asemenea, pot apărea dureri de cap, slăbiciune, poate apărea un miros neplăcut din cavitatea bucală, durere de dinți, congestia urechii. Aceste simptome durează 3 săptămâni. Evoluţia sinuzitei cronice este mai blândă, simptomele nu sunt atât de clare, persoana nu suferă de febră; boala poate continua mai mult de 12 săptămâni.
Sinuzita. Cursul bolii
Prin evoluția bolii, sinuzita poate fi acută; Simptomele sunt recrudescente, cronice, și acut cronice. Sinuzită acută poate fi seroasă, atunci când mucusul apos și abcesul se acumuleaza in sinus și când sinusul este plin de secreție groasă, purulentă. Bineînțeles evoluția acută a bolii are trei etape: în primul rând, vasele de sânge dilată mucoasa sinusurilor, începe hiperemia și transudatul începe să se acumuleze. Porneşte infiltrarea ulterioară a celulelor mucoasei mici, exudatul începe să se acumuleze, și apar abcese.
În cele din urmă, edemul membranelor mucoase intră în polipoză (acest lucru este foarte comun pentru organismele alergice). Claritatea simptomelor depinde de capacitatea de scurgere a exudatului. În cazul în care există un bloc de deschideri ale sinusurilor sau sinusul sinusoidal, secreția se acumuleaza in sinusuri și acest lucru afectează tumescența facială, dând durere și febră. Sinuzita cronică poate fi purulentă, cu polipi sau hiperplazică. Sinuzita purulentă apare de obicei ca o complicatie târzie din cauza bolilor dentare.
Sinuzita cu polipi este, de obicei, sinuzita alergică după ce a fost în contact cu un alergen, care afectează apariția de ciot a mucoasei sinusurilor, edem, și formarea de polipi. Sinuzita cronică apare în hiperplazia mucoasei sinusurilor cu îngroşare. Sinuzitele cronice netratate sau tratate necorespunzător pot cauza complicatii, cum ar fi meningita purulentă sau chiar nevrită optică.
Sinuzita. Diagnostic
Diagnosticare de sinuzită acută și cronică este oarecum diferită. Inflamatia acută a sinusurilor este diagnosticată în funcție de plângerile pacientului. Datorită faptului că simptomele sunt foarte similare cu răceala obisnuită, este efectuată inspecția nasului (rinoscopie), palparea feței cu proiecția sinusurilor se face pentru a cauza durere. Se fac analizele de sânge, care arată o creștere a leucocitelor și CRP (proteina C - reactivă). Radiografia are un caracter foarte bun informativ pentru diagnosticul de sinuzită cronică. Uneori,i se poate face persoanei respective un CT (tomografie computerizată), scanare.
Sinuzita. Tratament
În trecut, sinuzită acută a fost tratată cu antibiotice. Recent, medicii încearcă să treacă la metode de tratament conservator. Se consideră că cea mai importantă metodă este spălarea repetată a nasului. Pentru a reduce tumescenţa de decongestie a membranelor mucoase sunt prescrise, și antihistaminice (dacă sinuzita este asociată cu alergie). Pentru vindecarea inflamației și pentru reducerea secreției membranelor mucoase sunt prescrise şi spray-urile nazale cu steroizi. În cazul în care tratamentul medical este ineficient, sinuzita este tratată chirurgical - se efectuează chirurgia funcțională endoscopică rino-sinuzală. Sinuzita cronică este tratată cu antibiotice, decongestive locale și glucocorticoizi sistemici, substanţe care sunt irigante. Dacă tratamentul este ineficient, persoanei i se recomandă consultarea în vederea unui tratament chirurgical.
Sinuzita. Prevenție
Prevenirea sinuzitei include un mod general de viață sănătos și principii de imunitate potențată. Este important să se evite bolile respiratorii, remedierea la timp a dinţilor rupţi. Se recomandă să se evite aerul poluat, camerele pline de fum, umezirea aerului uscat de la domiciliu, limitarea consumului de alcool, deoarece aceasta determină tumescente de deschideri ale sinusurilor, evitarea alergenilor.
Articole pe aceeași temă
Ultimele articole

-
-
5 alimente care te scapă imediat de balonare +5 / -3 +2
-
Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

-
Oţetul de mere: utilizări surprinzătoare +33 / -1 +32
-
-
Motive pentru care să bei ceai de ginseng +28 / 0 +28
Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

-
Când devin ciupercile toxice? +31 / -5 +26
-
-
Diete Mai multe articole

-
Alimente ideale dacă ai colesterolul mărit +25 / 0 +25
-
Cum să pierzi în greutate consumând cafea verde +26 / -3 +23
-
Boli și stări Mai multe articole

Sănătatea femeilor Mai multe articole

-
Sfaturi utile dacă ai părul gras +33 / 0 +33
-
-
Sănătatea bărbaților Mai multe articole
-
Nou
-
Ce trebuie sa stie orice barbat despre prostata? +18 / -1 +17
-
Menopauza bărbaţilor - Andropauza +31 / -14 +17
Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

-
Bebeluşii născuţi prematur +11 / 0 +11
-
Laptele matern: cea mai bună primă hrană +10 / 0 +10
-
Trimite-ne opinia ta