Trombocitopenie

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Trombocitopenia este o afecţiune medicală în care aveţi un număr scăzut de plachete sanguine. Plachetele joacă un rol important în coagularea sângelui. Plachetele stopează pierderea sângelui grupându – se şi formând o serie de dopuri în spărturile vaselor de sânge. Atunci când numărul de plachete sanguine scade, sângerarea durează un timp mai îndelungat.
Cauzele unui număr scăzut de plachete sanguine sunt:
Blocarea plachetelor la nivelul splinei: splina este un organ care luptă împotriva infecţiilor şi filtrează materialele nedorite din sânge. Din cauza existenţei unei spline mărite, s – ar putea adăposti acolo un număr prea mare de plachete, ceea ce ar putea conduce la scăderea numărului de plachete aflate în sistemul circulator.
Un nivel redus al producţiei de plachete în măduva osoasă: anumite tipuri specifice de leucemie sau anemie care afectează măduva osoasă ar putea conduce la scăderea numărului de noi plachete produse de organism. Măduva osoasă poate fi afectată, de asemenea şi de infecţii virale, de medicamentele luate în baza tratamentului cu chimioterapie, diversele chimicale toxice şi consumul excesiv de băuturi alcoolice.
Descompunerea accelerată a plachetelor: din cauza sarcinii, sau în caz de purpura trombocitopenică idiopatică, bacterii în sânge, unele boli autoimune (lupus, artrita reumatoidă), purpura trombocitopenică trombotică, sindromul hemolitic uremic, o serie de medicamente (ca, de exemplu: heparina, interferonul, anumite tipuri de antibiotice).

Trombocitopenie. Simptome

În cazul pacienţilor cu tulburări de funcţie plachetară, atunci când numărul de plachete este scăzut, printre simptome se pot regăsi următoarele: sângerare frecventă din nas, gingiile încep să sângereze cu uşurinţă (spre exemplu, după perierea dinţilor), flux menstrual intens şi de lungă durată, sângerare prelungită chiar şi în urma unor tăieturi nesemnificative, chiar şi cele mai uşoare vătămări pot provoca vânătăi, sângerarea din tractul digestiv, sângerare abundentă în urma lucrărilor de stomatologie, simptome caracteristice anemiei (paloare, tinitus în urechi, senzaţie de sufocare, slăbiciune, vertigo); puncte superficiale de mărimea unui ac de gămălie, de culoar roşiatică – purpurie se pot observa pe tegument, poate apărea şi sânge în urină.

Trombocitopenie. Cursul bolii

Evoluţia acestei boli depinde de ce anume a cauzat această trombocitopenie. Dacă afecţiunea este dobândită (în urma unor boli contagioase, a tumorilor, a unor anumite medicamente folosite), poate trece de la sine după ce se tratează afecţiunea principală sau după ce se renunţă la folosirea medicamentelor respective.
Dacă trombocitopenia are caracter înnăscut, evoluţia are un caracter lent şi durează întreaga viaţă. În eventualitatea în care se produce o scădere drastică a numărului de plachete până se atinge punctul extrem în care este pusă în pericol viaţa pacientului, există posibilitatea unor complicaţii severe: ca de exemplu, sângerarea la nivelul creierului.

Trombocitopenie. Diagnostic

Diagnosticul are la bază următoarele:
Interviul în vederea stabilirii unui diagnostic: medicul constată care sunt simptomele care îl deranjează pe pacient (vânătăi care apar cu uşurinţă, sângerări care durează mai mult decât normal în urma unor intervenţii invazive sau a vătămărilor de orice fel, gingii sângerânde, sângerare la nivelul nasului, sângerare din tractul digestiv, prezenţa sângelui în urină, simptomele specifice anemiei ( paloare, senzaţie de sufocare, slăbiciune, vertigo , respiraţie şi frecvenţă cardiacă rapide). Acest lucru ajută medicul să descopere care sunt celelalte afecţiuni de care suferă pacientul, ce medicamente ia acesta, care ar putea să cauzeze modificările cu privire la numărul de plachete sanguine.
Examenul fizic: pe piele se poate observa o erupţie hemoragică şi membrane mucoase. Pacientul poate fi palid ca urmare a pierderii de sânge.
Analizele de laborator: analizele de sânge (pentru evaluarea stării generale a organismului, numărul de plachete sanguine, gradul de anemie). O mostră de sânge se testează la microscop.
Pentru a se observa schimbările care se petrec la nivelul măduvei osoase, se prelevă o mostră de măduvă (prin aspirare sau biopsie).

Trombocitopenie. Tratament

În ceea ce priveşte trombocitopenia, tratamentul variază în funcţie de cauza acestei afecţiuni. Dacă trombocitopenia a fost cauzată de medicamentele care s – au folosit, ar putea fi necesar un consult medical pentru a renunţa la consumul acestor medicamente, doar pentru adaptarea dozelor respective.
Dacă trombocitopenia a fost cauza altor boli, acestea din urmă trebuie să fie tratate. În urma tratamentului, se poate stabili numărul de plachete.
În caz de purpură trombocitopenică idiopatică, medicul vă va trata cu ajutorul unor medicamente speciale care vă slăbesc sistemul imunitar (această boală este cauzată de anticorpii care ataşează plachetele). În caz de o afecţiune gravă, în care tratamentul cu medicamente nu dă rezultate, poate fi necesară intervenţia chirurgicală de îndepărtare a splinei.
Dacă nivelul plachetelor devine prea scăzut, pacientul trebuie internat, trebuie monitorizat cu foarte mare atenţie şi protejat chiar şi de cele mai mici vătămări, care pot conduce la o sângerare necontrolată. Poate fi nevoie şi de transfuzii de sânge.

Trombocitopenie. Prevenție

Nu există niciun fel de profilaxie care ar putea ajuta la evitarea unei trombocitopenii înnăscute.
Pentru a evita trombocitopenia înnăscută trebuie să folosiţi mai puţine medicamente care vă reduc numărul de plachete din sânge, precum şi să vă trataţi toate celelalte boli ar putea determina apariţia trombocitopeniei.
Persoanele care suferă de trombocitopenie trebuie să evite chiar şi cele mai nesemnificative vătămări şi vânătăi.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou De ce ar trebui sa renuntam la painea alba?
De ce ar trebui sa renuntam la painea alba? Painea alba mai este numita si "alimentul gol", deoarece contine numai amidon, pe care organismul il transforma in zahar si grasimi. +10 / 0 +10

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce apare senzația de somn după masa de prânz
De ce apare senzația de somn după masa de prânz Dacă ai observat de ceva timp că imediat după ce ai luat prânzul te cuprinde o moleșeală și tot ce ți-ai putea dori sunt câteva minute bune de somn, nu te panica, este o reacție absolută normală transmisă de creierul tău. +20 / 0 +20

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou De ce ar trebui sa renuntam la painea alba?
De ce ar trebui sa renuntam la painea alba? Painea alba mai este numita si "alimentul gol", deoarece contine numai amidon, pe care organismul il transforma in zahar si grasimi. +10 / 0 +10

Diete Mai multe articole

Nou 11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă
11 alimente "sănătoase" care de fapt te îngraşă Unele alimente care au reputaţia de a fi "sănătoase, în realitate sunt mai rele pentru sănătate decât ai putea crede. Aruncă doar o privire: +8 / 0 +8

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cel mai bun fruct pentru fumători
Cel mai bun fruct pentru fumători Dacă ești fumător și cauți o soluție care să îți crească rezistența sistemului imunitar, atunci acest fruct te poate ajuta. +6 / 0 +6

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Ce legătură există între colesterol și menopauză
Ce legătură există între colesterol și menopauză Deși faci sport și te bucuri de o alimentație echilibrată și sănătoasă, un nivel crescut de colesterol își poate pune amprenta asupra sănătății tale mai ales la menopauză. +13 / 0 +13

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6