Trombocitopenie

  • Facebook
  • Twitter
  • Google

Trombocitopenia este o afecţiune medicală în care aveţi un număr scăzut de plachete sanguine. Plachetele joacă un rol important în coagularea sângelui. Plachetele stopează pierderea sângelui grupându – se şi formând o serie de dopuri în spărturile vaselor de sânge. Atunci când numărul de plachete sanguine scade, sângerarea durează un timp mai îndelungat.
Cauzele unui număr scăzut de plachete sanguine sunt:
Blocarea plachetelor la nivelul splinei: splina este un organ care luptă împotriva infecţiilor şi filtrează materialele nedorite din sânge. Din cauza existenţei unei spline mărite, s – ar putea adăposti acolo un număr prea mare de plachete, ceea ce ar putea conduce la scăderea numărului de plachete aflate în sistemul circulator.
Un nivel redus al producţiei de plachete în măduva osoasă: anumite tipuri specifice de leucemie sau anemie care afectează măduva osoasă ar putea conduce la scăderea numărului de noi plachete produse de organism. Măduva osoasă poate fi afectată, de asemenea şi de infecţii virale, de medicamentele luate în baza tratamentului cu chimioterapie, diversele chimicale toxice şi consumul excesiv de băuturi alcoolice.
Descompunerea accelerată a plachetelor: din cauza sarcinii, sau în caz de purpura trombocitopenică idiopatică, bacterii în sânge, unele boli autoimune (lupus, artrita reumatoidă), purpura trombocitopenică trombotică, sindromul hemolitic uremic, o serie de medicamente (ca, de exemplu: heparina, interferonul, anumite tipuri de antibiotice).

Trombocitopenie. Simptome

În cazul pacienţilor cu tulburări de funcţie plachetară, atunci când numărul de plachete este scăzut, printre simptome se pot regăsi următoarele: sângerare frecventă din nas, gingiile încep să sângereze cu uşurinţă (spre exemplu, după perierea dinţilor), flux menstrual intens şi de lungă durată, sângerare prelungită chiar şi în urma unor tăieturi nesemnificative, chiar şi cele mai uşoare vătămări pot provoca vânătăi, sângerarea din tractul digestiv, sângerare abundentă în urma lucrărilor de stomatologie, simptome caracteristice anemiei (paloare, tinitus în urechi, senzaţie de sufocare, slăbiciune, vertigo); puncte superficiale de mărimea unui ac de gămălie, de culoar roşiatică – purpurie se pot observa pe tegument, poate apărea şi sânge în urină.

Trombocitopenie. Cursul bolii

Evoluţia acestei boli depinde de ce anume a cauzat această trombocitopenie. Dacă afecţiunea este dobândită (în urma unor boli contagioase, a tumorilor, a unor anumite medicamente folosite), poate trece de la sine după ce se tratează afecţiunea principală sau după ce se renunţă la folosirea medicamentelor respective.
Dacă trombocitopenia are caracter înnăscut, evoluţia are un caracter lent şi durează întreaga viaţă. În eventualitatea în care se produce o scădere drastică a numărului de plachete până se atinge punctul extrem în care este pusă în pericol viaţa pacientului, există posibilitatea unor complicaţii severe: ca de exemplu, sângerarea la nivelul creierului.

Trombocitopenie. Diagnostic

Diagnosticul are la bază următoarele:
Interviul în vederea stabilirii unui diagnostic: medicul constată care sunt simptomele care îl deranjează pe pacient (vânătăi care apar cu uşurinţă, sângerări care durează mai mult decât normal în urma unor intervenţii invazive sau a vătămărilor de orice fel, gingii sângerânde, sângerare la nivelul nasului, sângerare din tractul digestiv, prezenţa sângelui în urină, simptomele specifice anemiei ( paloare, senzaţie de sufocare, slăbiciune, vertigo , respiraţie şi frecvenţă cardiacă rapide). Acest lucru ajută medicul să descopere care sunt celelalte afecţiuni de care suferă pacientul, ce medicamente ia acesta, care ar putea să cauzeze modificările cu privire la numărul de plachete sanguine.
Examenul fizic: pe piele se poate observa o erupţie hemoragică şi membrane mucoase. Pacientul poate fi palid ca urmare a pierderii de sânge.
Analizele de laborator: analizele de sânge (pentru evaluarea stării generale a organismului, numărul de plachete sanguine, gradul de anemie). O mostră de sânge se testează la microscop.
Pentru a se observa schimbările care se petrec la nivelul măduvei osoase, se prelevă o mostră de măduvă (prin aspirare sau biopsie).

Trombocitopenie. Tratament

În ceea ce priveşte trombocitopenia, tratamentul variază în funcţie de cauza acestei afecţiuni. Dacă trombocitopenia a fost cauzată de medicamentele care s – au folosit, ar putea fi necesar un consult medical pentru a renunţa la consumul acestor medicamente, doar pentru adaptarea dozelor respective.
Dacă trombocitopenia a fost cauza altor boli, acestea din urmă trebuie să fie tratate. În urma tratamentului, se poate stabili numărul de plachete.
În caz de purpură trombocitopenică idiopatică, medicul vă va trata cu ajutorul unor medicamente speciale care vă slăbesc sistemul imunitar (această boală este cauzată de anticorpii care ataşează plachetele). În caz de o afecţiune gravă, în care tratamentul cu medicamente nu dă rezultate, poate fi necesară intervenţia chirurgicală de îndepărtare a splinei.
Dacă nivelul plachetelor devine prea scăzut, pacientul trebuie internat, trebuie monitorizat cu foarte mare atenţie şi protejat chiar şi de cele mai mici vătămări, care pot conduce la o sângerare necontrolată. Poate fi nevoie şi de transfuzii de sânge.

Trombocitopenie. Prevenție

Nu există niciun fel de profilaxie care ar putea ajuta la evitarea unei trombocitopenii înnăscute.
Pentru a evita trombocitopenia înnăscută trebuie să folosiţi mai puţine medicamente care vă reduc numărul de plachete din sânge, precum şi să vă trataţi toate celelalte boli ar putea determina apariţia trombocitopeniei.
Persoanele care suferă de trombocitopenie trebuie să evite chiar şi cele mai nesemnificative vătămări şi vânătăi.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Laptele de capră, antiinflamator natural
Laptele de capră, antiinflamator natural Când vine vorba despre lactate, laptele de vacă rămâne cel mai cunoscut și folosit, însă nu trebuie să neglijezi nici laptele de capră! +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Este aerul conditionat atat de nociv starii de sanatate precum se vehiculeaza? Nu de mult timp, aerul conditionat a fost considerat luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau transport public pe vreme caniculara, in perioada verii. Din pacate, utilizat in mod abuziv, la temperaturi foarte joase si fara a fi intretinut in mod... +5 / 0 +5

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Laptele de capră, antiinflamator natural
Laptele de capră, antiinflamator natural Când vine vorba despre lactate, laptele de vacă rămâne cel mai cunoscut și folosit, însă nu trebuie să neglijezi nici laptele de capră! +4 / 0 +4

Diete Mai multe articole

Nou 7 mituri despre consumul de somon
7 mituri despre consumul de somon Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. +5 / 0 +5

Boli și stări Mai multe articole

Nou Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă
Cum poţi preveni exfolierea şi ruperea unghiilor : 12 sfaturi pentru o manichiură perfectă Ştim cu toate cât de enervante sunt momentele când unghiile ni se rup şi cât de mult le urâm. Dacă se întâmplă să ţi se rupă o unghie în mod accidental este perfect normal. Dar dacă unghiile tale se rup, exfoliază... +5 / 0 +5

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5