Tuberculoza

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+3

Tuberculoza este o boală infecţioasă cronică cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Există mai multe tipuri de asemenea bacterii, iar cele bovine sunt la fel de periculoase şi pentru oameni. Aceste bacterii sunt foarte rezistente şi pot supravieţui timp de luni bune în mediul înconjurător. De regulă, tuberculoza afectează plămânii, dar poate produce leziuni şi la nivelul creierului, rinichilor, oaselor şi al altor asemenea organe. Există mai multe modalităţi prin care pacienţii pot contacta infecţia cu tuberculoză: pe cale aeriană (aceasta fiind şi cea mai frecventă), prin alimente, obiecte contaminate şi prin placentă. Numai o persoană care suferă de tuberculoză îi poate infecta şi pe alţii. Persoana care suferă de tuberculoză împrăştie aceste microbacterii atunci când vorbeşte, tuşeşte sau strănută. Persoana care doar a contactat infecţia dar nu prezintă semnele tuberculozei, nu poate infecta şi alte persoane. La marea majoritate a persoanelor infectate cu tuberculoză, boala poate să nu se manifeste niciodată. Odată intrate în organism, aceste microbacterii antrenează un anume răspuns, care variază în funcţie de zona de acces.

Se formează granuloame (zonele inflamatorii) în zona ganglionilor limfatici regionali. În cazul tuberculozei, aceste granuloame se numesc bacili. Reacţia organismului diferă în funcţie de sistemul imunitar al fiecărei persoane în parte. Acolo unde există un sistem imunitar puternic, boala poate rămâne la nivel asimptomatic pentru o lungă perioadă de timp. Atunci când sistemul imunitar începe să – şi piardă din forţă, începe procesul de înmulţire a acestor microbacterii, care se răspândesc ulterior în tot corpul. Acest proces poartă numele de diseminare. Atunci când sunt şi alte organe implicate, tuberculoza ia caracter generalizat. , it is called generalized. Astfel, tuberculoza poate prezenta o evoluţie şi un nivel de gravitate destul de diferite şi poate determina o gamă largă de daune.

Combate tusea convulsiva

"Fiecare dintre noi s-a confruntat cu simptomele unei răceli. Un nas care curge, strănutatul şi o temperatură uşor mai ridicată pot să nu sune periculos. Dar acestea sunt şi primele simptome ale pertussisului sau tusei convulsive, o boală ce..."

Citeşte mai mult:
8 mituri despre pertussis (tusea convulsiva) care trebuie distruse»

Tuberculoza. Simptome

În 95 % din cazuri avem de – a face cu tuberculoza pulmonară. Aceasta se caracterizează prin tuse prelungită (care durează de mai mult de trei săptămâni), durere în zona toracică, tuse cu sânge sau spută, febră, stare de slăbiciune, oboseală cronică, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, transpiraţii pe timpul nopţii. Tuberculoza la alte organe apare în situaţii mult mai rare. Tuberculoza osoasă se manifestă printr – o serie de deformări la nivel articulaţiilor, precum şi apariţia unei cocoaşe.

Tuberculoza genitală poate duce la infertilitate (ca urmare a înfundării canalelor sexuale). În cazul membranelor seroase (pleura, pericardul şi peritoneul), tuberculoza se manifestă printr – o serie de inflamaţii şi aderenţe. Tuberculoza pielii cauzează apariţia ulcerelor, a cicatricilor şi a deformărilor la nivel cutanat. În cazul glandelor endocrine, tuberculoza antrenează insuficienţa respectivelor glande. În ceea ce priveşte tuberculoza la nivel intestinal, se poate observa apariţia ulcerelor pe orice porţiune a tractului gastrointestinal. La ficatul afectat de tuberculoză se poate observa apariţia unei cavităţi de mari dimensiuni şi apar şi o serie de focare inflamatorii. Tuberculoza sistemului nervos prezintă adeseori o serie de simptome la nivel neurologic, care sunt similar cu cele asociate existenţei unor formaţiuni tumorale.

Există şi alte forme ale tuberculozei, cum ar fi: la nivelul gâtului, al ochilor, al urechii medii, dar acestea constituie cazuri foarte rare.

Tuberculoza. Cursul bolii

Definirea unei perioade de incubaţie (perioada de timp dintre momentul expunerii organismului la agentul bolii şi momentul primei izbucniri a simptomelor caracteristice) în cazul tuberculozei, este destul de dificil de realizat, întrucât aceasta depinde foarte mult de sistemul imunitar al fiecărei persoane în parte. O persoană infectată poate să nu se îmbolnăvească niciodată de tuberculoză. Şi totuşi, dacă sistemul imunitar este slăbit, persoana respectivă va dezvolta o tuberculoză simptomatică.

În acelaşi fel, dacă o persoană a fost infectată, iar în timp sistemul imunitar începe să se deterioreze, acea persoană va începe să manifeste simptomele bolii. Tuberculoza începe să difuzeze, de la zona sa iniţială (care se constituie la punctul de intrare al microbacteriilor), către alte ţesuturi, prin sânge, limfă, fisuri şi canale. Viteza cu care difuzează variază în funcţie de sistemul imunitar al fiecărei persoane în parte. Dacă sistemul imunitar se întăreşte – procesul de avansare a tuberculozei încetineşte, ba chiar poate înceta cu totul. În funcţie de ţesutul lezat, tuberculoza se poate complica şi cu o serie de boli inflamatorii, cum ar fi: pleurezia (inflamarea stratului de ţesut care acoperă plâmânii), insuficienţă pulmonară – cardiacă şi amiloidoză (o boală care conduce la apariţia unor inflamaţii cronice la nivelul corpului) precum şi alte boli descrise la secţiunea Simptome. De foarte multe ori, aceste boli care se dezvoltă maschează tuberculoza şi nu fac altceva decât să complice procesul de stabilire a unui diagnostic.

Tuberculoza. Diagnostic

Pentru a pune diagnosticul de tuberculoză, este foarte important ca pacientului să i se adreseze foarte multe întrebări şi ca acesta să fie examinat cu minuţiozitate. Ulterior se efectuează şi o serie de analize. Analizele standard sunt testul de tuberculină şi testul de spută realizat la microscop.

Primele teste arată dacă o persoană a fost infectată cu tuberculoză

Un specialist în domeniul medical injectează la nivel subcutanat o substanţă specială, numită tuberculină, pe partea interioară a antebraţului, iar după câteva zile, aceastră mostră este examinată pentru a se observa orice modificări la nivelul pielii, precum şi pentru a se măsura gradul de inflamare. Un test pozitiv înseamnă, de regulă, faptul că acea persoană a fost infectată cu tuberculoză. Testul de spută este foarte simplu şi foarte rapid. Acesta poate demonstra faptul că o persoană suferă sau nu de tuberculoză. Mostra de spută se usucă printr – o modalitate specială şi este, ulterior, examinată la microscop, fapt ce ajută medicul specialist să pună un diagnostic corect.

Tuberculoza. Tratament

Se tratează doar pacienţii care prezintă tuberculoză (nu numai infecţia respectivă). În cazul tuberculozei, tratamentul este un proces complicat şi de durată, ce se poate întinde pe aproximativ 6 – 8 luni de zile.

Tratamentul constă dintr – o combinaţie de mai multe medicamente anti – tuberculoză

Este foarte important ca pacientul însuşi să – şi dorească să se însănătoşească şi să ia dozele prescrise din medicamentele care i se dau, să facă vizite regulate la medic şi să încerce să protejeze persoanele din jurul său. Dacă aceste microbacterii dobândesc un anume grad de rezistenţă la medicamente, tratamentul poate dura chiar şi mai mult şi va deveni şi mai costisitor.

Tuberculoza. Prevenție

Pentru a evita tuberculoza, este important să se evite contactul cu persoanele care prezintă această boală. Persoanele care lucrează în industria alimentară, în şcoli, spitale, ar trebui să fie supuse unor analize de tuberculoză, înainte de a – şi începe activitatea şi în fiecare an în timpul desfăşurării activităţii. Persoanele care suferă de tuberculoză trebuie să primească tratamentul în cadrul unui mediu spitalicesc, până la momentul în care nu vor mai prezenta un pericol pentru ceilalţi. Acţiunile profilactice şi eforturile depuse de pacienţi sunt extrem de importante, de asemenea. Persoanele bolnave ar trebui să – i proteje pe ceilalţi din jurul lor de microbacteriile care există, atunci când tuşesc sau strănută (a se evita să se tuşească / strănute în apropriere de faţa altor persoane, a se folosi şerveţelele, care ulterior trebuie să se distrugă prin ardere).

Patul în care se odihneşte pacientul trebuie să fie separat de cele ale restului familiei, lenjeria sa de pat trebuie fiartă şi aşezată să se usuce la soare. Pacientul trebuie să folosească ustensile şi prosoape separate. Utilizarea în sens profilactic a tratamentului anti – tuberculoză, se poate recomanda în cazul persoanelor care intră în contact cu pacienţii, sau care contactează ei înşişi infecţia, dar care nu suferă de tuberculoză. Un rol important în prevenirea tuberculozei îl are vaccinarea. În Lituania vaccinurile sunt incluse în programul de vaccinare recomandat pentru copiii. Se recomandă vaccinarea nou – născuţilor la 2 – 3 de la naştere, înainte ca aceştia să părăsească spitalul. Vaccinul nu asigură protecţie împotriva infectării cu tuberculoză, dar previne formele severe de boală, care pot prezenta un real pericol în cazul copiilor cu vârste foarte fragede. Copiii cu vârste mai mari nu primesc vaccin împotriva tuberculozei.

Tuberculoza. Altele

O treime din populaţia globului este infectată cu microbacteria tuberculozei. Un procent de 5 – 10 % dintre aceştia prezintă boala în sine.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti
Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti Feniculul face parte din familia plantelor perene şi este o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. +4 / 0 +4

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti
Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti Feniculul face parte din familia plantelor perene şi este o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. +4 / 0 +4

Diete Mai multe articole

Nou Dieta contra depresiei
Dieta contra depresiei Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele... +4 / 0 +4

Boli și stări Mai multe articole

Nou 10 boli care se manifestă prin dureri de stomac
10 boli care se manifestă prin dureri de stomac Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse. +4 / 0 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / 0 +6

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5