Ulcer peptic

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+1

Ulcerul peptic este o boală caracterizată de pustule dureroase care apar în stomac, mucoasa iniţială (duodenală) a intestinului subţire. Provoacă pacientului dureri abdominale.

Mai puţin frecvent, ulcerele pot apărea în mucoasa esofagiană (esofagul – un tractus care leagă faringele de stomac).

De obicei, apariţia pustulelor în tractusul gastrointestinal este determinată nu de un singur factor, ci de o combinaţie a lor. Aceşti factori duc la un dezechilibru între sucurile digestive şi elementele de protecţie a mucoasei.

Infecţia provocată de o bacterie denumită Helicobacter pylori (H. pylori) este principalul motiv pentru apariţia ulcerelor gastrice şi duodenale.

Un alt factor foarte important în apariţia ulcerelor este folosirea analgezicelor (aspirină, ibuprofen, naproxen, etc.).

Un alt motiv îl reprezintă tumorile, denumite gastrinoame. Ele produc un hormon (gastrină) care sporeşte considerabil aciditatea stomacului.

Fumătorii sunt supuşi şi ei unui risc mai ridicat de a se îmbolnăvi de ulcer, în special dacă sunt infectaţi cu bacteria H. pylori.

Consumul de alcool este un alt motiv al apariţiei ulcerului.

Alimente pe care uiti sa le incluzi in meniu

"Este adevărat că fiecare bucătărie etnică conţine feluri de mâncare specifice, care le deosebesc unele de altele. În plus, bucătăriile diferite presupun..."

Citeşte mai mult:
Alimente pe care uităm să le includem în meniu»

Ulcer peptic. Simptome

Principalul simptom al ulcerului peptic este o durere puternică arzătoare în mijlocul abdomenului sau sub stern. Durerea este provocată de contactul dintre ulcer şi acidul stomacal care îl irită.

Alte simptome pot include:
- Balonarea;
- O senzaţie de arsură în zona inimii;
- Greaţă, vomitat;
- Schimbări ale apetitului;
- Pierdere în greutate.

Ulcer peptic. Cursul bolii

Durerea arzătoare este simţită în partea de mijloc a abdomenului sau sub stern. Durerea poate să dispară într-o zi sau două şi să revină după câteva zile sau săptămâni.

Durerea depinde de locul unde a apărut ulcerul – în stomac sau în duoden.

Ulcerele stomacale sunt caracterizate de durere după masă. Din acest motiv, bolnavii ezită să mănânce şi încep să piardă în greutate.

Ulcerele în duoden sunt caracterizate de o durere care apare după o perioadă mai lungă fără hrană, de exemplu, noaptea. Cei cu ulcere duodenale tind să mănânce mai mult şi au o probabilitate mai mare de a fi supraponderali.

Dacă ulcerul peptic nu este tratat, boala poate duce la complicaţii.

Una dintre complicaţii sunt ulcerele care sângerează. Ulcerele care sângerează pot duce la anemie sau o pierdere bruscă de sânge. Din acest motiv, persoana începe să vomite sau să aibă scaune negre.

O altă complicaţie – ulcerul perforat, care poate duce la inflamarea peritoneului (peritonită). Peritonita este o boală care pune viaţa în pericol.

Ulcerele netratate se pot transforma şi ele în cicatrici care să împiedice procesul de digestie.

Din acest motiv, dacă observaţi simptomele menţionate mai sus, este important să vă adresaţi medicului imediat.

Ulcer peptic. Diagnostic

Dacă se suspectează ulcerul peptic, ar trebui efectuată o fibroesofagogastroduodenoscopie. Se inserează un tub în stomac şi duoden, astfel că este posibil să se vadă interiorul acestor organe şi să se observe direct ulcerul. Ajută la diagnosticarea ulcerului peptic. De asemenea, se poate lua o biopsie (o bucată de mucoasă) din marginea ulcerului.

Medicul ar trebui să efectueze testele care ar putea indica dacă o persoană este infectată cu bacteria H. pylori. Aceste bacterii se găsesc în sânge, scaun, mucoasa stomacală (o bucată de mucoasă este luată cu ajutorul unui tub special pentru a se face biopsia).

Un alt test poate fi aplicat unui bolnav de ulcer gastric – radiografia stomacală cu substanţe de contrast. Bolnavul trebuie să bea un agent de contrast (sulfat de bariu) şi apoi se efectuează o radiografie. Această tehnică lasă să se vadă ulcerele mucoasei.

 

Ulcer peptic. Tratament

Tratamentul ulcerului peptic depinde de cauza sa.

Dacă se descoperă că bolnavul este infectat cu H. pylori, sunt prescrise antibiotice şi trebuie luate pe cale orală timp de aproximativ două săptămâni.

Când apar ulcerele sunt prescrise medicamente care blochează sau reduc producţia de acid stomacal. Aceste medicamente împiedică ulcerele să fie stimulate de sucurile gastrice şi le permite să se vindece în acest mod. Aceste medicamente includ inhibitori ai pompei de protoni. Aceştia blochează producţia de acid clorhidric în celulele stomacului. Aceşti agenţi includ omeprazolul.

Medicamentele care reduc producţia de acid stomacal prin blocarea receptorilor histaminici H2. Aceşti agenţi includ ranitidina.

În cazuri rare, medicul poate prescrie medicamente care protejează mucoasa – acestea învelesc căptuşeala stomacului şi împiedică acizii să o afecteze.

Ulcer peptic. Prevenție

Nu se ştie exact cum se infectează cineva cu H. pylori, dar se consideră că se transmite de la persoană la persoană sau prin intermediul hranei şi al apei. Din acest motiv, este important să se spele frecvent mâinile cu săpun şi să se consume hrană bine preparată.

Folosirea în exces a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene cresc probabilitatea de ulcere, aşa că aceste medicamente trebuie luate cu alimente.

De asemenea, se recomandă să se renunţe la fumat şi la alcool.

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta

Ultimele articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +18 / 0 +18

Stil de viaţă echilibrat Mai multe articole

Nou De ce sfecla roşie este o minune pentru organism
De ce sfecla roşie este o minune pentru organism Pe lângă antioxidanţi, beneficiile consumului de sfeclă roşie mai constau şi în faptul că aduc un aport important de vitamine precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru şi fosfor. De asemenea, potrivit unor cercetări, sfecla roşie are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. +5 / -1 +4

Alimentaţie sănătoasă Mai multe articole

Nou Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +18 / 0 +18

Diete Mai multe articole

Nou Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători
Secretul pentru a nu te îngrășa de sărbători Pe ultima sută de metri din acest an, în goana după cadouri și cumpărături pentru masa plină de bucate, adu-ți aminte să ai grijă de silueta și de sănătatea ta. Iată care este secretul pentru a nu lua în greutate de sărbători fără a te abține de la excesele culinare! +2 / 0 +2

Boli și stări Mai multe articole

Nou 5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. +5 / -1 +4

Sănătatea femeilor Mai multe articole

Nou 11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... +7 / 0 +7

Sănătatea bărbaților Mai multe articole

Pentru mamici însărcinate Mai multe articole

Nou Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6