Alimente pe care uităm să le includem în meniu

August 22, 2014
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+17
Alimente pe care uităm să le includem în meniu

Obiceiurile noastre alimentare sunt influenţate de tradiţiile familiale, cultura alimentară etnică, preţurile alimentelor şi sortimentele din magazine.

Este adevărat că fiecare bucătărie etnică conţine feluri de mâncare specifice, care le deosebesc unele de altele. În plus, bucătăriile diferite presupun diferite obiceiuri alimentare, tradiţii şi o diversitate de produse alimentare, locuri şi modalităţi de a mânca. Deşi uneori poate părea că ne alegem singuri obiceiurile alimentare, nu este cazul în general, deoarece sunt deseori condiţionate de alte circumstanţe. Din acest motiv, vă sugerăm să vă reanalizaţi meniul personal şi să încercaţi să-l ajustaţi în funcţie şi de alţi factori decât tradiţiile alimentare naţionale. Aici vă oferim lista alimentelor pe care ar trebui să le includeţi în meniul personal.

Alimente pe care uitam sa le includem in meniuPeşte şi fructe de mare

Conform statisticilor din 2011, o persoană consumă circa 12 kg de produse din peşte pe an, spre deosebire de o cantitate de carne roşie de 4 sau 5 ori mai mare. Se ştie că un aport ridicat de carne roşie creşte probabilitatea de boli cardiovasculare, care pot fi fatale. În ţările cu reţele de pescuit extensive, consumul de peşte este mult mai ridicat. De exemplu, un japonez consumă circa 75 kg de peşte pe an. Nutriţioniştii recomandă consumul de peşte cel puţin de două ori pe săptămână şi să-l folosim pe post de înlocuitor pentru carnea de porc şi alte tipuri de carne roşie. Peştele gras este cel mai bun, deoarece conţine mulţi acizi graşi omega-3, care sunt deosebit de importanţi pentru a menţine inima sănătoasă.

Apă

Este uşor să uiţi să bei suficientă apă şi alte lichide când locuieşti în zone cu climă temperată, fără călduri tropicale şi cu aer relativ umed. Totuşi, deşi ne simţim rareori însetaţi, consumul unei cantităţi suficiente de apă este vital. O cantitate adecvată de apă ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi îmbunătăţeşte metabolismul. Cantitatea minimă zilnică recomandată este de 2 litri.

Alimente sănătoase pentru inimă

Atunci când consumăm o friptură grasă, uităm cât de frecvent se îmbolnăvesc oamenii de boli de inimă, care pot fi fatale în cele din urmă. Pentru a vă menţine inima sănătoasă, ar trebui să renunţaţi la carnea grasă şi la grăsimile animale. Totuşi, nu este suficientă evitarea hranei nesănătoase şi ar trebui şi să vă întăriţi inima. Consumaţi terci de ovăz, fasole (este bogată în calciu, acid folic şi celuloză), peşte, nuci, seminţe de in (bogate în acizi graşi omega-3), avocado (scad colesterolul şi cresc aportul de caroten) şi ulei de măsline (ajută la păstrarea vaselor de sânge libere şi curate, descresc cantitatea de colesterol).

Beneficiile fructelor

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citește mai mult:
Mancați îndeajuns de multe fructe-și daca nu, cum puteți mări consumul?»

Gustări sănătoase

Când ne dorim o gustare, pare mai uşor să le cumpărăm pe acelea care sunt ieftine şi au gust bun. Diversitatea acestor alimente este vastă şi este posibil să cumpărăm o mulţime de biscuiţi diferiţi, dulciuri şi chipsuri. Însă dulciurile conţin mult zahăr, iar chipsurile conţin multe grăsimi şi conservanţi. Nici primele, nici ultimele n-ar trebui să fie incluse în piramida alimentară sănătoasă personală. În plus, asemenea alimente asigură organismului foarte puţine substanţe nutritive, dar furnizează o mulţime de calorii în schimb. De aceea, deşi asemenea gustări nesănătoase sunt ieftine, gustoase şi numeroase, ar trebui să le schimbaţi pe opţiuni mai sănătoase.

Pentru a avea gustări sănătoase, ar trebui consumată o gamă largă de fructe şi legume; cu cât este mai mare diversitatea, cu atât mai bine. Asemenea produse vă furnizează substanţe vitale, ca vitaminele, mineralele, fibrele şi microelementele. În locurile exotice, populaţiile indigene îşi îndulcesc vieţile cu fructe sălbatice şi fructe, ce cresc în acea zonă. Din acest motiv, ei evită deseori problemele cu obezitatea şi asigură organismului toţi nutrienţii necesari.

Citește și:
Rețetă: Creveți căliti»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+17
  • Alimentaţie sănătoasă
  • Dieta echilibrata
  • Mancare sanatoasa
  • Suplimente alimentare
  • Stil de viata echilibrat

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti
Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti Feniculul face parte din familia plantelor perene şi este o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. +4 / 0 +4
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
2 litri de apă pe zi - mit sau realitate?
2 litri de apă pe zi - mit sau realitate? Pentru sănătatea dumneavoastră beţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi”. E, deja, o afirmaţie înrădăcinată adânc în creierul nostru. Un fel de axiomă ce nu mai are nevoie de nicio demonstraţie ca să o credem pe cuvânt. 1 +16 / -2 +14
6 alimente banale pentru o sanătate de fier
6 alimente banale pentru o sanătate de fier Include în meniul tău cât mai multe alimente precum iaurtul şi usturoiul şi astfel vei avea o iarnă fără nas în batistă, tuse şi gât roşu. +12 / 0 +12
Nucile - vedete în fiecare toamnă
Nucile - vedete în fiecare toamnă Nucile conţin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E şi P, peste 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate şi proteine. De aceea ele rămân un aliment de bază în cadrul unei diete sănătoase. +10 / 0 +10
Cele mai sănătoase cereale integrale: cum facem alegerea corectă
Cele mai sănătoase cereale integrale: cum facem alegerea corectă Cele mai sănătoase cereale integrale - din acestea ar trebui să fie compus micul dejun, potrivit recomandării nutriţioniştilor. Dar cum alegem cele mai sănătoase cereale integrale şi care sunt acestea?! +9 / 0 +9
O problemă a toamnei: Vitamina D
O problemă a toamnei: Vitamina D - Pe timpul verii, organismul nostru produce vitamină D cu ajutorul luminii solare. Dar odată cu venirea toamnei, această producţie începe să stagneze. Cum poate fi evitată o carenţă de vitamina D în anotimpul rece? În lipsa ei, calciul nu se mai asimilează şi oasele se fac praf +8 / 0 +8
Prunele, fructe -  medicament
Prunele, fructe - medicament Prunele conţin importante cantităţi de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru şi vitaminele A, E, B şi C. De asemenea, foarte importanţi sunt acizii organici specifici - betacarotenul, substanţele pectice şi, nu în ultimul rând, micile cantităţi de acid oxalic şi fumaric. +8 / 0 +8
Gălbenuşul de ou – atât de incriminat, şi totuşi atât de sănătos
Gălbenuşul de ou – atât de incriminat, şi totuşi atât de sănătos Gălbenuşurile au un conţinut ridicat de colesterol, însă un studiu realizat recent arată că un consum regulat de ouă nu influenţează deloc nivelul de colesterol general din sânge, în timp ce un altul a stabilit că acest aliment creşte nivelul de colesterol bun, care are ca efect protejarea inimii, informează publicaţia Huffington... +7 / 0 +7
Ciupercile - sănătate în bucate
Ciupercile - sănătate în bucate Trei-patru porţii de ciuperci pe săptămână, sursa perfectă de proteine. Nu mai avem nevoie de carne, nu mai simţim oboseala şi spunem adio durerilor de stomac. „Mănăstirea într-un picior” nu este doar subiect de ghicitoare, ci şi un tratament naturist. +7 / 0 +7