Alimente pe care uităm să le includem în meniu

August 22, 2014
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+17
Alimente pe care uităm să le includem în meniu

Obiceiurile noastre alimentare sunt influenţate de tradiţiile familiale, cultura alimentară etnică, preţurile alimentelor şi sortimentele din magazine.

Este adevărat că fiecare bucătărie etnică conţine feluri de mâncare specifice, care le deosebesc unele de altele. În plus, bucătăriile diferite presupun diferite obiceiuri alimentare, tradiţii şi o diversitate de produse alimentare, locuri şi modalităţi de a mânca. Deşi uneori poate părea că ne alegem singuri obiceiurile alimentare, nu este cazul în general, deoarece sunt deseori condiţionate de alte circumstanţe. Din acest motiv, vă sugerăm să vă reanalizaţi meniul personal şi să încercaţi să-l ajustaţi în funcţie şi de alţi factori decât tradiţiile alimentare naţionale. Aici vă oferim lista alimentelor pe care ar trebui să le includeţi în meniul personal.

Alimente pe care uitam sa le includem in meniuPeşte şi fructe de mare

Conform statisticilor din 2011, o persoană consumă circa 12 kg de produse din peşte pe an, spre deosebire de o cantitate de carne roşie de 4 sau 5 ori mai mare. Se ştie că un aport ridicat de carne roşie creşte probabilitatea de boli cardiovasculare, care pot fi fatale. În ţările cu reţele de pescuit extensive, consumul de peşte este mult mai ridicat. De exemplu, un japonez consumă circa 75 kg de peşte pe an. Nutriţioniştii recomandă consumul de peşte cel puţin de două ori pe săptămână şi să-l folosim pe post de înlocuitor pentru carnea de porc şi alte tipuri de carne roşie. Peştele gras este cel mai bun, deoarece conţine mulţi acizi graşi omega-3, care sunt deosebit de importanţi pentru a menţine inima sănătoasă.

Apă

Este uşor să uiţi să bei suficientă apă şi alte lichide când locuieşti în zone cu climă temperată, fără călduri tropicale şi cu aer relativ umed. Totuşi, deşi ne simţim rareori însetaţi, consumul unei cantităţi suficiente de apă este vital. O cantitate adecvată de apă ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi îmbunătăţeşte metabolismul. Cantitatea minimă zilnică recomandată este de 2 litri.

Alimente sănătoase pentru inimă

Atunci când consumăm o friptură grasă, uităm cât de frecvent se îmbolnăvesc oamenii de boli de inimă, care pot fi fatale în cele din urmă. Pentru a vă menţine inima sănătoasă, ar trebui să renunţaţi la carnea grasă şi la grăsimile animale. Totuşi, nu este suficientă evitarea hranei nesănătoase şi ar trebui şi să vă întăriţi inima. Consumaţi terci de ovăz, fasole (este bogată în calciu, acid folic şi celuloză), peşte, nuci, seminţe de in (bogate în acizi graşi omega-3), avocado (scad colesterolul şi cresc aportul de caroten) şi ulei de măsline (ajută la păstrarea vaselor de sânge libere şi curate, descresc cantitatea de colesterol).

Beneficiile fructelor

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citește mai mult:
Mancați îndeajuns de multe fructe-și daca nu, cum puteți mări consumul?»

Gustări sănătoase

Când ne dorim o gustare, pare mai uşor să le cumpărăm pe acelea care sunt ieftine şi au gust bun. Diversitatea acestor alimente este vastă şi este posibil să cumpărăm o mulţime de biscuiţi diferiţi, dulciuri şi chipsuri. Însă dulciurile conţin mult zahăr, iar chipsurile conţin multe grăsimi şi conservanţi. Nici primele, nici ultimele n-ar trebui să fie incluse în piramida alimentară sănătoasă personală. În plus, asemenea alimente asigură organismului foarte puţine substanţe nutritive, dar furnizează o mulţime de calorii în schimb. De aceea, deşi asemenea gustări nesănătoase sunt ieftine, gustoase şi numeroase, ar trebui să le schimbaţi pe opţiuni mai sănătoase.

Pentru a avea gustări sănătoase, ar trebui consumată o gamă largă de fructe şi legume; cu cât este mai mare diversitatea, cu atât mai bine. Asemenea produse vă furnizează substanţe vitale, ca vitaminele, mineralele, fibrele şi microelementele. În locurile exotice, populaţiile indigene îşi îndulcesc vieţile cu fructe sălbatice şi fructe, ce cresc în acea zonă. Din acest motiv, ei evită deseori problemele cu obezitatea şi asigură organismului toţi nutrienţii necesari.

Citește și:
Rețetă: Creveți căliti»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+17
  • Alimentaţie sănătoasă
  • Dieta echilibrata
  • Mancare sanatoasa
  • Suplimente alimentare
  • Stil de viata echilibrat

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim? Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa? +5 / 0 +5
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. +14 / 0 +14
20 de cireşe echivalentul unei aspirine
20 de cireşe echivalentul unei aspirine Timp de secole, oamenii au folosit cireşele atât pentru gustul lor extraordinar, dar mai ales în scopuri terapeutice. Acest lucru a fost confirmat de numeroasele studii ştiinţifice, care au demonstrat că cireşele sunt bogate în antioxidanţi şi flavanoide, având un impact favorabil asupra bolilor de inimă, bolilor osoase dar şi un... +14 / -1 +13
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +10 / 0 +10
10 alimente care cresc senzaţia de foame
10 alimente care cresc senzaţia de foame Dacă vrei să slăbeşti, evită aceste alimente care îţi măresc mai mult senzaţia de foame. +9 / 0 +9
Beneficii pentru sănătate ale măslinelor
Beneficii pentru sănătate ale măslinelor Desi sunt un aliment bogat in grasimi (80% – 85% din caloriile sale provin din acestea), maslinele furnizeaza grasimi de calitate, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic si acid alfa-linoleic (o grasime esentiala omega-3), toate asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si cu un nivel optim de... +8 / 0 +8
Beți zeama de varză? Iată ce minuni medicale poate face
Beți zeama de varză? Iată ce minuni medicale poate face Puține persoane ştiu că, atât varza murată, cât și zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite părți ale țării, sunt adevărate depozite de medicamente naturale care pot preveni și vindeca diferite boli. Conținutul bogat de substanțe nutritive din zeama de varză murată revitalizează organismul și-l tonifică. +8 / 0 +8
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism Curmalele – un fruct extraordinar, care în multe țări este descris drept unul ce întărește sănătatea și prelungește viața. Se spune că în China există un grup de oameni centenari, ce au ca aliment de bază curmalele. În orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare și se recomandă a fi consumate în loc de dulce. +7 / 0 +7
Remediul care distruge celule canceroase
Remediul care distruge celule canceroase Profesorul Hristo Mermerski îți dezvăluie secretul unui corp sănătos. Rețeta realizată de specialist are beneficii miraculoase asupra corpului - curăță vasele de sânge, vindecă inima, reface sistemul imunitar, curăță ficatul, rinichii și sistemul digestiv. +7 / 0 +7