Beneficiile legumelor în funcţie de culoare

Martie 10, 2016 | sursa: csid.ro - Bianca Dragomir
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5
Beneficiile legumelor în funcţie de culoare

În fiecare zi, pentru echilibrul organismului nostru, avem nevoie de legume – ele, şi numai ele, ne asigură cantitatea esenţială de fibre, minerale şi alţi nutrienţi gata să ne întărească sistemul imunitar, să reducă riscul apariţiei unor boli şi să încetinească procesul de îmbătrânire.

Unul dintre cei mai importanţi indicatori care poziţionează legumele pe categorii distincte, în funcţie de beneficii, este culoarea acestora.

Culoarea este cartea de vizită a legumelor. Ea spune despre ele ce anume conţin, aspura căror organe acţionează, exact ce boli pot preveni sau pot trata.

Aşadar, când îţi organizezi dieta zilnică ia în considerare ce culori aşezi pe farfurie:

1. Legumele roşii
"Nutrienţii din legumele roşii îţi păstrează inima sănătoasă şi îţi îmbunătăţesc memoria"
Cartofii roşii, ridichile, ceapa roşie, ardeii roşii, gogoşarii, sfecla roşie, tomatele sunt cele mai importante legume de culoare roşie.

Nutrienţii din legumele roşii îţi păstrează inima sănătoasă şi îţi îmbunătăţesc memoria.

În urma unui studiu, realizat pe 13.000 de persoane din California, s-a demonstrat că o jumătate de ceaşcă de tomate, consumată de minim 5 ori pe săptămână, poate reduce riscul de cancer ovarian cu până la 60%.

2. Legumele portocalii

Beta-carotenul, responsabil pentru culoarea din morcovi, dovleac, suc de fructe, cartofi dulci prezintă efecte anti-cancerigene, mai ales în cazul cancerului de stomac.

Legumele portocalii conţin antioxidanţi precum vitamina C, caroteni şi flavonoide care previn apariţia bolilor cardio-vasculare şi a problemelor legate de ochi. 

Compusul organic numit acid cafeic încetineşte progresul cancerului de sân şi cel ovarian.

Ananasul

"După cum rezultă din compoziţia chimică, fructele de ananas sunt foarte bogate în apă, au un aport caloric redus şi conţin foarte puţine substanţe minerale şi vitamine..."

Citeşte mai mult:
Ce afecțiuni poți trata cu ananas»

3. Legumele verzi

Există o paletă vastă de legume verzi extrem de benefice funcţionării corecte a organismului uman: avocado, varză chinezească, varză de Brussels, castraveţi, salată verde, ceapă verde, ardei verzi, broccoli, spanac, bame, sparanghel, fasole verde, mazăre, dovlecei, anghinare, praz.

Toate acestea au în comun indoli şi luteină - antioxidanţi care menţin sănătatea vederii.

În plus, consumul de legume verzi menţine sănătatea oaselor şi a dinţilor şi scad riscul apariţiei cancerului.

Există numeroase dovezi care atestă că legumele crucifere, precum varza, andivele, conopida, broccoli sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer la stomac, la sâni, ovare sau plămăni.

Legumele verzi sunt bogate în glucosinol şi vitamina  K, ambele având o influenţă fără precedent asupra organismului.

Vitamina K, mai exact, combate diabetul zaharat, ceea ce reduce implicit riscul de cancer pancreatic.

4. Legumele albe

Conopida, usturoiul, ceapa, ciupercile, cartofii albi, guliile, păstârnacul, pătlagina, ghimbirul previn apariţia bolilor cardio-vasculare şi reglează colesterolul.

Ele au o influenţă remarcabilă asupra imunităţii organismului. De exemplu, alicina, compusul activ din usturoi, are efecte antimicrobiene şi antioxidante.

Ceapa conţine polifenoli şi flavonoide cu efecte anti-cancerigene pe linia celulelor ovariene.

Iar ciupercile sunt bogate în vitamina D, ce poate proteja organismul de “boala fără vindecare”.

5. Legumele de culoare albastru/ violet

Substanţele fenoli şi antociani conţinuţi de legumele de culoare albastru/ violet (vinete, varză, porumb violet) sunt renumite pentru efectul anti-îmbătrânire şi pentru proprietăţile antioxidante.

O dietă bogată în legume ce au această culoare îmbunătăţeşte memoria şi colaborează la buna funcţionare a tractului urinar.

Citeşte şi:
De câtă sare are nevoie corpul nostru?»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5
  • Consumul de fructe si legume
  • Asimilare vitamine
  • Vitamina D
  • legume rosii
  • legume albe

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Murăturile: beneficii şi contraindicaţii!
Murăturile: beneficii şi contraindicaţii! Dacă nu ai apucat încă să pui murăturile de iarnă, acum vei afla ce mare lucru ai pierdut, căci vitaminele şi mineralele sunt la mare preţ în sezonul rece şi, cum nu avem la îndemână tot timpul anului legume proaspete, murăturile sunt aliaţii noştri de seamă în lupta cu temutele viroze şi afecţiuni respiratorii. +10 / 0 +10
Sfecla roşie şi beneficiile ei pentru sănătate
Sfecla roşie şi beneficiile ei pentru sănătate Cu un gust dulceag şi o culoare minunată, sfecla roşie te poate ţine departe de cele mai crunte boli precum cancerul, bolile hepatice sau cardiovasculare. Iată, pe larg, care sunt beneficiile unui consum regulat de sfeclă roşie: +22 / -1 +21
De ce e bine sa bei dimineata un pahar de apa cu lamaie?
De ce e bine sa bei dimineata un pahar de apa cu lamaie? Daca iti doresti sa iti detoxifiezi organismul si nu vrei sa tii o dieta stricta, cea mai buna metoda este sa bei in fiecare dimineata un pahar de apa plata cu cateva felii de lamaie. Consumul de apa cu lamaie dimineata iti aduce tot felul de beneficii, de aceea incearca sa il introduci cat mai mult in rutina ta. Daca suferi de gastrita sau... +15 / 0 +15
Cele mai sănătoase alimente ale toamnei
Cele mai sănătoase alimente ale toamnei După o vară toridă, toamna vine la pachet cu o doză de vitamine și minerale pe care ți le pune la dispoziție prin intermediul fructelor și legumelor de sezon. +14 / 0 +14
Topul uleiurilor sănătoase
Topul uleiurilor sănătoase Grăsimile sunt în topul listei cu cele mai discutate subiecte de medicii nutriţionişti din toată lumea. Auzim peste tot că există grăsimi bine, grăsimi rele, sănătoase sau nesănătoase. Probabil unii dintre voi nu mai consuma demult timp mezeluri, sau margarina şi rareori consuma ulei de măsline. Cu toate astea trebuie să ştii... +14 / 0 +14
În sezonul rece ajută organismul consumând merişoare
În sezonul rece ajută organismul consumând merişoare În mod tradiţional, romanii asociază merişorul cu masa de Crăciun şi curcanul fript. Este folosit în foarte multe reţete culinare ( sosuri sau chiar deserturi) şi se poate consuma proaspăt, uscat sau chiar sub formă de suc. +12 / 0 +12
Nucile - vedete în fiecare toamnă
Nucile - vedete în fiecare toamnă Nucile conţin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E şi P, peste 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate şi proteine. De aceea ele rămân un aliment de bază în cadrul unei diete sănătoase. +10 / 0 +10
Cele mai sănătoase cereale integrale: cum facem alegerea corectă
Cele mai sănătoase cereale integrale: cum facem alegerea corectă Cele mai sănătoase cereale integrale - din acestea ar trebui să fie compus micul dejun, potrivit recomandării nutriţioniştilor. Dar cum alegem cele mai sănătoase cereale integrale şi care sunt acestea?! +9 / 0 +9
5 mituri despre porumb desfiinţate
5 mituri despre porumb desfiinţate Porumbul fiert sau copt este una dintre mai simple şi mai delicioase plăceri ale vierii. Cu toate acestea, pe seama porumbului au apărut tot felul de mituri. Mulţi oameni sunt convinşi că acesta nu este sănătos. +8 / 0 +8
5 alimente care îţi menţin inima sănătoasă
5 alimente care îţi menţin inima sănătoasă Ca să ai o inimă sănătoasă este indicat să mănânci alimente bogate în vitamine şi în minerale. În acest sens, iată ce legume şi fructe nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie. +8 / 0 +8