- Portal medical
- Stil de viață sănătos
- Alimentaţie sănătoasă
- Când devin ciupercile toxice?
Când devin ciupercile toxice?
Decembrie 15, 2017 | sursa: clicksanatate.ro - Ramona Lita
Gustoase, sățioase, ciupercile pot să înlocuiască cu succes carnea în diferite preparate, însă dacă nu ești atent pot fi destul de periculoase.
"cel mai bine ar fi să le achiziționezi de la magazinele cu aviz de comercializare"O alegere sănătoasă mai ales dacă ești la dietă sau ții post, mai ales pentru că acestea au în proporție de 80% celulele aseamănătoare cu cele umane.
În plus au un aport vitaminic D, pe care îl putem sintetiza doar noi și animalele.
Fii atent dacă mergi să le procuri tu singur din pădure deoarece și în România există soiuri toxice, cel mai bine ar fi să le achiziționezi de la magazinele cu aviz de comercializare.
Nu le prepara termic prea mult
De preferat ar fi să le consumi preparate la grătar sau în salate.
Ca să verifici dacă sunt toxice sau nu, pune o lingură de argint în apa în care fierb, dacă aceasta nu se înegrește atunci ele sunt toxice.
În plus, atunci când le tai, cele comestibile își schimbă imediat culoarea, însă trebuie să ai grijă că și ciupercile comestibile, dacă sunt foarte bătrâne pot deveni toxice.
Nu folosi la gătit apa în care au fiert ciupercile.
![]() |
"Există peste 100 de sortimente de cartofi comestibili, fiind clasificaţi după culoare, formă, mărime, conţinut de amidon şi aromă..." Citeşte mai mult: |
Recipientul în care alegi să le gătești este foarte important, acest nu trebuie să aiba smalțul sărit pentru că vor intra în reacție cu fierul. Și ar fi indicat să le gătești într-o bază grasă nu în apă.
De asemenea evită să le consumi alături de alcool sau mai grav să le gătești alături de alte preparate în alcool, și în acest caz pot deveni toxice.
Și nu în ultimul rând, consumă-le proaspete, nu le lăsa mai mult de dou zile în frigider mai ales după ce le-ai gătit, deoarece bineînțeles devin toxice.
Ciupercile nu se smulg
Dacă le culegi tu asigură-te că ai un cuțit la îndemână, deoacere acestea trebuie recoltate prin tăiere nicidecum prin smulgere, în felul acesta ele vor ieși și la anul. Asigură-te că te-ai documentat bine înainte să mergi la cules de ciuperci, la noi în țară există un specimen otrăvitor cunoscut sub denumirea de amanita, chiar și 10 grame din această ciupercă este considerata ca fiind o doză letală.
Totuși există și un lucru bun și anume că sporii de la speciile toxice nu se încrucișează niciodată cu cei de la speciile comestibile, însă dacă le prepari împreună se vor contamina cu siguranță.
Astfel că este necesar să fii atent când le culegi, să le speli sub un jet puternic de apă și să le tamponezi ușor cu un șervet absorbant.
Citeşte şi:
Cât de sănătoase sunt alimentele negre?»
Articole pe aceeași temă
-
Sfaturi utile dacă ai părul gras +33 / 0 +33
-
-
-
-
-
Micul dejun – când să mâncaţi şi ce să mâncaţi? +28 / -4 +24

-
-
-
Sfecla roşie şi beneficiile ei pentru sănătate +24 / -1 +23

-
-
-
Top 5 înlocuitori pentru zahăr +19 / 0 +19

-
-
Ce ulei nu ar trebui să-ți lipsească iarna din casă +16 / -1 +15
-

-
-
6 beneficii neştiute ale dovleacului +18 / -3 +15
-
Ouăle - vedete la masa de Paşte +15 / 0 +15

-
Știi de câte boli te vindecă hreanul? +14 / 0 +14
-
-
Cele mai sănătoase alimente ale toamnei +14 / 0 +14

-
-
Topul uleiurilor sănătoase +14 / 0 +14
-

-
-
20 de cireşe echivalentul unei aspirine +14 / -1 +13
-
Laptele de capră, mai sănătos? +12 / 0 +12

-
Murăturile: beneficii şi contraindicaţii! +12 / 0 +12
-
6 alimente banale pentru o sanătate de fier +12 / 0 +12
-
De ce este periculos zahărul +12 / 0 +12

-
-
De ce ar trebui sa renuntam la painea alba? +10 / 0 +10
-
Obiceiuri esențiale pentru un colon sănătos! +10 / 0 +10

-
Nucile - vedete în fiecare toamnă +10 / 0 +10
-
Descoperă beneficiile bananelor +10 / 0 +10
-
10 alimente care cresc senzaţia de foame +9 / 0 +9
Trimite-ne opinia ta