Cartoful - proprietăţi, beneficii şi contraindicaţii

Februarie 6, 2018 | sursa: www.csid.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+9
1
Cartoful - proprietăţi, beneficii şi contraindicaţii

Cartoful este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete şi tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită, comestibili, bogaţi în amidon.
"Există peste 100 de sortimente de cartofi comestibili, fiind clasificaţi după culoare, formă, mărime, conţinut de amidon şi aromă"
Tulpina creşte până la 50-100 cm înălţime. În sol, tulpina se prelungeşte şi se termină în 1-20 tuberculi de forme şi mărimi variabile. Există peste 100 de sortimente de cartofi comestibili, fiind clasificaţi după culoare, formă, mărime, conţinut de amidon şi aromă.

Despre cartof, folosit în bucătarie pentru prepararea diferitor mâncăruri, toţi ştim că e unul dintre cele mai folosite alimente din lume. Dar cartoful are şi numeroase întrebuinţări terapeutice.

Compoziţie
Cartoful este bogat în apă, glucide, amidon, glucoză, fructoză, zaharoză, celuloza, protide, lipide, acidfolic, săruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul B, acid folic, vitamina C şi vitamina K.

Acţiune
Cartoful are efect cicatrizant, emolient, antiulceros, antispastic, antiacid, calmant digestiv, remineralizant, diuretic,efect hipotensor şi antihemoragic.

Indicaţii terapeutice
Consumul de cartofi - sub formă de tictură, suc cartof copt sau fiert- este recomandat în caz de boli reumatice, diabet, obezitate, hiperaciditate, stări febrile, gută, astenie, oxiuroză, ulcer, paraziţi intestinali, hemoroizi, boli hepatice, gastrite, hepatită, obezitate, litiaza biliară, glumerulonefrita, sciatică, cefalee şi migrenă.

Dependenta de zahar

"Zahărul este prezent în jurul nostru în alimente, sucuri sau dulciuri. Pentru mulţi dintre noi zahărul este aliatul de nădejde în momentele în care avem nevoie de energie..."

Citeşte mai mult:
Cum să scapi de dependenţa de zahăr şi dulciuri»

Administrare:
În tratamentulul ulcerului gastric sau în diabet este recomandat sucul de cartofi - câte jumătate de pahar de 3ori pe zi, timp de 10 zile pe lună.

Deoarece are rol de inhibare a apetitului, este recomandat în dietă, jumătate de pahar de suc de cartof consumat cu 30 de minute înainte de fiecare masă.

Pentru ameliorarea constipaţiei, se consumă 300-500 ml suc de cartofi pe parcursul unei zile.

Sucul de cartofi obţinutprin fierberea tuberculului este indicat pentru reducerea tensiunii arteriale, feliile de cartof crudaplicate pe frunte îndepărtează migrenele iar celeaplicate lanivelul gâtului ajută la eliminarea inflamaţiilor prezentela nivelul amigdalelor.

Un amestec format din cartofi cruzi pasaţi şi miere poate fi utilizat şi extern, pentru hidratarea pielii de pe genunchi sau coate.

Precauţii şi contraindicaţii
Indicele glicemic al cartofilor este foarte mare (peste 80), prin urmare, persoanele obeze, diabetice şi cele aflate la dieta de slăbire ar trebui să evite consumul acestor legume.

Din moment ce carbohidraţii sunt compuşii principali ai cartofilor, aceste legume sunt foarte uşor de digerat şi facilitează digestia. Această calitate îi face foarte potriviţi pentru persoanele care nu pot digera alimente grele, însă au nevoie de energie. Trebuie ştiut totuşi că o dietă bazată în mod excesiv pe cartofi poate genera aciditate pe termen lung.

În cosmetică
Cartofii cruzi răzuiţi pot fi folosiţi ca şi comprese pentru tratarea arsurilor şi a pielii iritate şi sensibile.
Măştile pe bază de cartofi sunt, de asemenea, foarte eficiente, atât pentru tenurile grase, cât şi pentru cele uscate.

Mască pentru tenul gras: un cartof ras se amestecă cu zeama de la o lămâie şi 2 linguriţe de miere, iar amestecul se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 10 minute, după care se îndepărtează cu apă rece.

Mască pentru tenul uscat: un cartof fiert, pasat, se amestecă cu un gălbenuş de ou crud şi 4 linguri delapte, iar amestecul se lasă pe ten 10 minute şi se clăteşte la final cu ceai de gălbenele.

Citeşte şi:
9 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre banane!»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+9
1
  • Alimentaţie sănătoasă
  • Amidon
  • Prevenire Boli
  • efect calmant
  • cartof
  • cartof crud

Articole pe aceeași temă

  • Anonim / 2017-05-22 10:15:45

    Va contraziceți singuri!!!!!

Trimite-ne opinia ta
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18
Sfecla roşie şi beneficiile ei pentru sănătate
Sfecla roşie şi beneficiile ei pentru sănătate Cu un gust dulceag şi o culoare minunată, sfecla roşie te poate ţine departe de cele mai crunte boli precum cancerul, bolile hepatice sau cardiovasculare. Iată, pe larg, care sunt beneficiile unui consum regulat de sfeclă roşie: +24 / -1 +23
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
De ce e bine sa bei dimineata un pahar de apa cu lamaie?
De ce e bine sa bei dimineata un pahar de apa cu lamaie? Daca iti doresti sa iti detoxifiezi organismul si nu vrei sa tii o dieta stricta, cea mai buna metoda este sa bei in fiecare dimineata un pahar de apa plata cu cateva felii de lamaie. Consumul de apa cu lamaie dimineata iti aduce tot felul de beneficii, de aceea incearca sa il introduci cat mai mult in rutina ta. Daca suferi de gastrita sau... +15 / 0 +15
Ouăle - vedete la masa de Paşte
Ouăle - vedete la masa de Paşte Oul este reprezintă un aliment valoros pentru alimentaţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Se întâmpla acest lucru datorită nutrienţilor ce se găsesc în ouă dar şi datorită gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia lor. +15 / 0 +15
Cele mai sănătoase alimente ale toamnei
Cele mai sănătoase alimente ale toamnei După o vară toridă, toamna vine la pachet cu o doză de vitamine și minerale pe care ți le pune la dispoziție prin intermediul fructelor și legumelor de sezon. +14 / 0 +14
Știi ce remedii naturiste poți face din cojile de mandarine?
Știi ce remedii naturiste poți face din cojile de mandarine? Mandarinele fac parte din categoria deliciilor sănătoase pe care le poți mânca ori de câte ori simți nevoia să-ți răsfeți papilele gustative. Nu le arunca la final cojile! +13 / 0 +13
Laptele de capră, mai sănătos?
Laptele de capră, mai sănătos? Deşi nu este un tip de lapte foarte popular la noi în ţară, laptele de capră este unul dintre cele mai consumate produse lactate în multe zone de pe glob. Beneficiile lui sunt multiple, fiind o excelentă sursă de calciu, bogat în substanţe nutritive. +12 / 0 +12
De ce este periculos zahărul
De ce este periculos zahărul Dacă astăzi e o banalitate pentru toată lumea, acum câteva secole zahărul era o delicatesă pe care puţini şi-o permiteau. Indienii au deţinut mult timp secretul zahărului vânzând delicatesa dulce la preţuri exorbitante. Nu degeaba i s-a spus „aurul alb”. Se crede că europenii l-au descoperit abia în secolul XI şi de atunci... +12 / 0 +12
De ce ar trebui sa renuntam la painea alba?
De ce ar trebui sa renuntam la painea alba? Painea alba mai este numita si "alimentul gol", deoarece contine numai amidon, pe care organismul il transforma in zahar si grasimi. +10 / 0 +10