Cat de sanatos este porumbul si care este mai bun: cel fiert sau cel copt

August 31, 2016 | sursa: ziare.com - Andreea Ghinea
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+8
Cat de sanatos este porumbul si care este mai bun: cel fiert sau cel copt

Porumbul fiert sau copt este foarte apreciat in aceasta perioada. Si tocmai pentru ca nu putini suntem cei care adoram gustul lui, am stat de vorba cu dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, pentru a afla cat este de sanatos.

"Porumbul face parte din categoria cerealelor. Cerealele integrale sunt o sursa de carbohidrati buni pentru organism, care furnizeaza energie constanta pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate indelungata.

"porumbul este bun pentru organism daca este consumat cu masura si inainte de ora 18.00"Carbohidratii complecsi pe care ii regasim in cereale au proprietatea de a fi absorbiti mai lent de organism decat cei simpli si sunt convertiti mai degraba in energie decat in grasime, daca sunt consumati in timpul zilei. Prin urmare, porumbul este bun pentru organism daca este consumat cu masura si inainte de ora 18.00".

Specialistul a atras atentia asupra faptului ca painea nu trebuie inlocuita cu mamaliga, deoarece aceasta din urma creste glicemia si ingrasa la fel de tare ca painea.

"Diferenta este doar de cantitate. O lingura de mamaliga bine facuta de 60 g contine aceeasi cantitate de zahar si de calorii ca o felie de paine de 20 g, iar 100 g de porumb boabe fiert are 20 g de zahar si este echivalent cu 160 g de mamaliga pripita", a explicat Laura Ene.

Pentru a nu face rau corpului nostru, trebuie sa consumam porumb cu limita, adica sa nu depasim doza zilnica recomandata.

"Recomandarile internationale in materie de nutritie pentru un adult cu o greutate normala prevad consumul a 6-8 portii de fainoase, leguminoase si cereale pe zi. Asta ar insemna ca dimineata si la pranz ar putea consuma cate 160 gr de mamaliguta pripita, la gustarea de dupa-amiaza porumb fiert boabe 100 grame, iar seara ar putea pune intr-o salata 50 grame de porumb fiert, si astfel se cumuleaza cele 7 portii de cereale pe zi. Dar asta inseamna ca nu mai este loc de paine, cartofi, orez, paste si alte surse de fainoase in acea zi!", ne-a avertizat medicul.

Cartoful

"Există peste 100 de sortimente de cartofi comestibili, fiind clasificaţi după culoare, formă, mărime, conţinut de amidon şi aromă..."

Citeşte şi:
Cartoful - proprietăţi, beneficii şi contraindicaţii»

Ce substante nutritive putem asimila din acesta

Potrivit medicului Laura Ene, porumbul contine 7 g de fibre/100 g, iar nivelul optim de fibre, care previn constipatia si mentin sanatatea tractului digestiv, ar trebui sa fie 20-25 g pe zi.

Porumbul mai contine:
-acizi grasi Omega 3 si Omega 6;
-tiamina sau Vitamina B1 (100 g de porumb = 1/4 din doza zilnica recomandata;
-Vitamina B6 (100 g = 1/3 din doza zilnica recomandata) ;
-magneziu;
-seleniu.

Trebuie insa sa avem grija la calorii, pentru ca 100 g de porumb crud contine 360 de calorii.

De aceste substante nutritive avem parte atunci cand il consumam crud, insa atunci cand acesta este gatit lucrurile se schimba putin.

"Vitaminele hidrosolubile (in cazul porumbului cele din complexul B) se distrug in general prin fierbere prelungita la temperaturi inalte. Asadar, porumbul copt este posibil sa conserve mai bine nutrientii decat cel fiert. Diferenta nu este insa mare, cu conditia sa nu fie fiert excesiv", ne-a explicat doctorul Laura Ene.

O varianta si mai putin buna este porumbul de la conserva din comert.

"Tot ce este conservat din comert contine de obicei multa sare, mult zahar, precum si aditivi care nu sunt altceva decat toxine pentru corpul nostru. Cititi cu atentie etichetele atunci cand cumparati conserve pentru a vedea ce contin mai exact. Eu recomand varianta de fierbere si congelare acasa in loc de conserve", ne-a sfatuit medicul.

Cu ce alimente putem combina porumbul

Avand in vedere ca porumbul face parte din categoria cereale si amidonoase, fiind echivalent cu orezul, cartoful si pastele ca incarcatura glicemica, acesta - cand este consumat in cantitati mari - dezechilibreaza glicemia, ingrasa si se depune sub forma de grasimi pe ficat (trigliceride).

"Il putem alege cel mai bine pentru pranz si combina, de exemplu, cu o portie generoasa de legume cu 5% glucide (ciuperci, dovlecei, vinete, conopida) ", ne-a mai spus medicul.

Ca o concluzie generala, medicul ne-a atras atentia ca nu exista combinatii alimentare nepotrivite, ci mai degraba cantitati si ore nepotrivite.

"O dieta sanatoasa si echilibrata este formata din 20 -25% proteine, 50 - 55% glucide (carbohidrati) si 25 - 30% lipide (grasimi). De asemenea, organismul nostru are nevoie de vitamine si minerale in doza zilnica recomandata, precum si apa (cel putin 2 litri pe zi) pentru a functiona in parametri optimi.

Daca tinem cont de aceste proportii, nu avem de ce sa ne ingrijoram de combinatii alimentare nepotrivite. Atentie insa la pungile cu legume congelate care contin porumb! Daca aveti diabet sau vreti sa slabiti, este de preferat sa le evitati la masa de seara", a incheiat specialistul.

Citeşte şi:
Sâmburii amari - îți fac viața dulce»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+8
  • Diabet
  • carbohidrati
  • cereale integrale
  • porumb fiert
  • porumb copt

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim? Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa? +5 / 0 +5
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
Ouăle - vedete la masa de Paşte
Ouăle - vedete la masa de Paşte Oul este reprezintă un aliment valoros pentru alimentaţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Se întâmpla acest lucru datorită nutrienţilor ce se găsesc în ouă dar şi datorită gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia lor. +15 / 0 +15
Ce alimente trebuie să consumăm pentru buna funcţionare a creierelui
Ce alimente trebuie să consumăm pentru buna funcţionare a creierelui Este important de ştiut că ceea ce mâncăm influenţează în mare măsură capacitatea noastră de concentrare, dar şi, în general, starea noastră emoţională, existând o serie de alimente care pot îmbunătăţi, prin consumarea lor, funcţiile creierului, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu. +14 / -1 +13
În sezonul rece ajută organismul consumând merişoare
În sezonul rece ajută organismul consumând merişoare În mod tradiţional, romanii asociază merişorul cu masa de Crăciun şi curcanul fript. Este folosit în foarte multe reţete culinare ( sosuri sau chiar deserturi) şi se poate consuma proaspăt, uscat sau chiar sub formă de suc. +12 / 0 +12
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul?
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul? Se spune deseori că ar trebui să consumăm cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi - iar în anumite părți din lume, cantitatea recomandată poate fi și mai mare. Întrebați-vă cu sinceritate câte porții consumați... +10 / 0 +10
8 lucruri care se întâmplă cu organismul tău când te laşi de băuturi carbogazoase
8 lucruri care se întâmplă cu organismul tău când te laşi de băuturi carbogazoase Sucurile racoritoare dau dependenta la fel precum tigarile, alcoolul sau drogurile. Te simti bine atunci cand le consumi, insa au efecte nocive asupra organismului pe termen lung. Iata ce se intampla cu corpul tau atunci cand te lasi de bauturile carbogazoase. +9 / 0 +9
Beți zeama de varză? Iată ce minuni medicale poate face
Beți zeama de varză? Iată ce minuni medicale poate face Puține persoane ştiu că, atât varza murată, cât și zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite părți ale țării, sunt adevărate depozite de medicamente naturale care pot preveni și vindeca diferite boli. Conținutul bogat de substanțe nutritive din zeama de varză murată revitalizează organismul și-l tonifică. +8 / 0 +8
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism Curmalele – un fruct extraordinar, care în multe țări este descris drept unul ce întărește sănătatea și prelungește viața. Se spune că în China există un grup de oameni centenari, ce au ca aliment de bază curmalele. În orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare și se recomandă a fi consumate în loc de dulce. +7 / 0 +7
Remediul care distruge celule canceroase
Remediul care distruge celule canceroase Profesorul Hristo Mermerski îți dezvăluie secretul unui corp sănătos. Rețeta realizată de specialist are beneficii miraculoase asupra corpului - curăță vasele de sânge, vindecă inima, reface sistemul imunitar, curăță ficatul, rinichii și sistemul digestiv. +7 / 0 +7