Gutuia: fructul de toamna care scade colesterolul

Octombrie 29, 2015 | sursa: Alice Bursuc - elle.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+16
Gutuia: fructul de toamna care scade colesterolul

Cu peste 100 de proprietăţi benefice asupra organismului, gutuia este un panaceu şi un remediu pentru foarte multe afecţiuni, de la sâmburi, la frunze şi fructul în sine.

Toamna asta mi-am propus să mănânc mai multe gutui ca niciodată şi fac asta de când toţi nutriţioniştii cu care am vorbit, îmi repeta să consum, prioritar, fructe de sezon. Aşa că asta fac – mă bucur de roadele toamnei şi preiau nutrienţii fructelor şi legumelor specifice sezonului. Să fiu sinceră, nici nu e greu pentru că toamna este plină de arome delicioase, de la pere, struguri, mere, la gutui sau dovleac şi orice vizită în piaţa este chiar o plăcere! Te tentez şi pe tine să schimbi foaia şi să treci pe fructele toamnei, făcând din fiecare gustare, o porţie de sănătate. Astăzi, vorbim de gutui, acest fruct care ne agită papilele gustative şi care deţine o "La noi, gutuia se consuma deseori în formă crudă, dar americanii, de exemplu, o folosesc coaptă"listă formidabilă de beneficii.

Datorită virtuţilor sale terapeutice, în medicina naturistă, se folosesc atât frunzele, cât şi sâmburii, nu doar fructul. La noi, gutuia se consumă deseori în formă crudă, dar americanii, de exemplu, o folosesc coaptă. Gutuia poate fi “prelucrată” în multe feluri: sub formă de infuzie, decoct, macerat, emulsie sau sirop medicinal. Totuşi, rămân la părerea că gutuia crudă are farmecul ei, chiar şi aşa, cu gustul ei inconfundabil, astringent (asta nu înseamnă că nu gust dulceaţa de gutui a mamei, în fiecare toamnă!).

Secretele din pliculetele de ceai

"Pliculeţele de ceai nu sunt benefice doar atunci când sunt consumate în infuzie, ca o băutură. Dr. Oz a descoperit numeroase alte beneficii ale pliculeţelor de ceai şi le împărtăşeşte şi cu noi..."

Citeşte mai mult:
7 secrete ascunse în pliculeţele de ceai»

Gutuia este bogată în fibre şi slabă în calorii (57 de calorii/fruct), fiind bună pentru cele care vor să slăbească. Consumul de gutui este încurajat şi în cazul celor care suferă de ulcer gastric; de fapt, acest fruct, nu doar ajută digestia, în general, dar reduce semnificativ nivelul colesterolului. Gutuia poate fi folosită în salate, proaspătă, în amestec cu alte fructe, ca mărul. Când îţi este greaţă, consumă câteva felii de gutuie şi te vei simţi mai bine! Tratamentul natural cu gutui (infuzie sau decoct) este recomandat în cazul indigestiei sau balonării.

Este un fruct cu proprietăţi antioxidante, luptând împotriva radicalilor liberi. De când muşcăm din gutuie, până la digestia ei, ne face doar bine! Am aflat că gutuia, consumată dimineaţa, mineralizează dinţii şi menţine sănătatea gingiilor. Fructul mai este bun şi ca tratament pentru piele (răni, eczeme, iritaţii): se face o emulsie din sâmburii de gutuie, lăsaţi peste noapte în apă caldă, şi se plasează direct pe zona afectată.

Gutuia antrenează şi funcţiile hepatice, stimulând imunitatea organismului – sunt indicate cure din suc de gutui sau piure, ambele cu rol hepatic protector.

Ceaiul din frunze de gutui este un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor, având acţiune sedativă.

Ce conţine gutuia?

O mare concentraţie de potasiu (caracteristică ce ajută la scăderea presiunii vasculare), săruri de fier, magneziu, tanina, pectina, vitaminele A, B, C şi PP.

Medicii atribuie gutuilor peste 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, tonică, emolientă şi expectorantă. Avem toate motivele să mâncăm mai multe gutui, toamna asta!

Citeşte şi:
Ce alimente trebuie să consumăm pentru buna funcţionare a creierelui»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+16
  • Beneficiile fructelor
  • Imunitate
  • Antioxidanti
  • Nutritie
  • Vitamina C
  • colesterol
  • terapeutic
  • gutuie

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim? Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa? +5 / 0 +5
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. +14 / 0 +14
20 de cireşe echivalentul unei aspirine
20 de cireşe echivalentul unei aspirine Timp de secole, oamenii au folosit cireşele atât pentru gustul lor extraordinar, dar mai ales în scopuri terapeutice. Acest lucru a fost confirmat de numeroasele studii ştiinţifice, care au demonstrat că cireşele sunt bogate în antioxidanţi şi flavanoide, având un impact favorabil asupra bolilor de inimă, bolilor osoase dar şi un... +14 / -1 +13
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +10 / 0 +10
10 alimente care cresc senzaţia de foame
10 alimente care cresc senzaţia de foame Dacă vrei să slăbeşti, evită aceste alimente care îţi măresc mai mult senzaţia de foame. +9 / 0 +9
Beneficii pentru sănătate ale măslinelor
Beneficii pentru sănătate ale măslinelor Desi sunt un aliment bogat in grasimi (80% – 85% din caloriile sale provin din acestea), maslinele furnizeaza grasimi de calitate, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic si acid alfa-linoleic (o grasime esentiala omega-3), toate asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si cu un nivel optim de... +8 / 0 +8
Beți zeama de varză? Iată ce minuni medicale poate face
Beți zeama de varză? Iată ce minuni medicale poate face Puține persoane ştiu că, atât varza murată, cât și zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite părți ale țării, sunt adevărate depozite de medicamente naturale care pot preveni și vindeca diferite boli. Conținutul bogat de substanțe nutritive din zeama de varză murată revitalizează organismul și-l tonifică. +8 / 0 +8
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism Curmalele – un fruct extraordinar, care în multe țări este descris drept unul ce întărește sănătatea și prelungește viața. Se spune că în China există un grup de oameni centenari, ce au ca aliment de bază curmalele. În orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare și se recomandă a fi consumate în loc de dulce. +7 / 0 +7
Remediul care distruge celule canceroase
Remediul care distruge celule canceroase Profesorul Hristo Mermerski îți dezvăluie secretul unui corp sănătos. Rețeta realizată de specialist are beneficii miraculoase asupra corpului - curăță vasele de sânge, vindecă inima, reface sistemul imunitar, curăță ficatul, rinichii și sistemul digestiv. +7 / 0 +7