Gutuia: fructul de toamna care scade colesterolul

Octombrie 29, 2015 | sursa: Alice Bursuc - elle.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+18
Gutuia: fructul de toamna care scade colesterolul

Cu peste 100 de proprietăţi benefice asupra organismului, gutuia este un panaceu şi un remediu pentru foarte multe afecţiuni, de la sâmburi, la frunze şi fructul în sine.

Toamna asta mi-am propus să mănânc mai multe gutui ca niciodată şi fac asta de când toţi nutriţioniştii cu care am vorbit, îmi repeta să consum, prioritar, fructe de sezon. Aşa că asta fac – mă bucur de roadele toamnei şi preiau nutrienţii fructelor şi legumelor specifice sezonului. Să fiu sinceră, nici nu e greu pentru că toamna este plină de arome delicioase, de la pere, struguri, mere, la gutui sau dovleac şi orice vizită în piaţa este chiar o plăcere! Te tentez şi pe tine să schimbi foaia şi să treci pe fructele toamnei, făcând din fiecare gustare, o porţie de sănătate. Astăzi, vorbim de gutui, acest fruct care ne agită papilele gustative şi care deţine o "La noi, gutuia se consuma deseori în formă crudă, dar americanii, de exemplu, o folosesc coaptă"listă formidabilă de beneficii.

Datorită virtuţilor sale terapeutice, în medicina naturistă, se folosesc atât frunzele, cât şi sâmburii, nu doar fructul. La noi, gutuia se consumă deseori în formă crudă, dar americanii, de exemplu, o folosesc coaptă. Gutuia poate fi “prelucrată” în multe feluri: sub formă de infuzie, decoct, macerat, emulsie sau sirop medicinal. Totuşi, rămân la părerea că gutuia crudă are farmecul ei, chiar şi aşa, cu gustul ei inconfundabil, astringent (asta nu înseamnă că nu gust dulceaţa de gutui a mamei, în fiecare toamnă!).

Secretele din pliculetele de ceai

"Pliculeţele de ceai nu sunt benefice doar atunci când sunt consumate în infuzie, ca o băutură. Dr. Oz a descoperit numeroase alte beneficii ale pliculeţelor de ceai şi le împărtăşeşte şi cu noi..."

Citeşte mai mult:
7 secrete ascunse în pliculeţele de ceai»

Gutuia este bogată în fibre şi slabă în calorii (57 de calorii/fruct), fiind bună pentru cele care vor să slăbească. Consumul de gutui este încurajat şi în cazul celor care suferă de ulcer gastric; de fapt, acest fruct, nu doar ajută digestia, în general, dar reduce semnificativ nivelul colesterolului. Gutuia poate fi folosită în salate, proaspătă, în amestec cu alte fructe, ca mărul. Când îţi este greaţă, consumă câteva felii de gutuie şi te vei simţi mai bine! Tratamentul natural cu gutui (infuzie sau decoct) este recomandat în cazul indigestiei sau balonării.

Este un fruct cu proprietăţi antioxidante, luptând împotriva radicalilor liberi. De când muşcăm din gutuie, până la digestia ei, ne face doar bine! Am aflat că gutuia, consumată dimineaţa, mineralizează dinţii şi menţine sănătatea gingiilor. Fructul mai este bun şi ca tratament pentru piele (răni, eczeme, iritaţii): se face o emulsie din sâmburii de gutuie, lăsaţi peste noapte în apă caldă, şi se plasează direct pe zona afectată.

Gutuia antrenează şi funcţiile hepatice, stimulând imunitatea organismului – sunt indicate cure din suc de gutui sau piure, ambele cu rol hepatic protector.

Ceaiul din frunze de gutui este un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor, având acţiune sedativă.

Ce conţine gutuia?

O mare concentraţie de potasiu (caracteristică ce ajută la scăderea presiunii vasculare), săruri de fier, magneziu, tanina, pectina, vitaminele A, B, C şi PP.

Medicii atribuie gutuilor peste 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, tonică, emolientă şi expectorantă. Avem toate motivele să mâncăm mai multe gutui, toamna asta!

Citeşte şi:
Ce alimente trebuie să consumăm pentru buna funcţionare a creierelui»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+18
  • Beneficiile fructelor
  • Imunitate
  • Antioxidanti
  • Nutritie
  • Vitamina C
  • colesterol
  • terapeutic
  • gutuie

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +19 / -1 +18
Ţi-e foame tot timpul? Iată ce trebuie neapărat să ştii!
Ţi-e foame tot timpul? Iată ce trebuie neapărat să ştii! Îţi este mereu foame şi nu ai idee de ce? Senzaţia de foame poate fi provocată de o mulţime de elemente pe care trebuie să le iei în considerare: hormonii, factorii emoţionali, stresul, regimul alimentar, hidratarea, oboseală, etc. +23 / 0 +23
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
Ce alimente sunt indicate când este caniculă
Ce alimente sunt indicate când este caniculă Cu cât este mai cald afară cu atât mai greu este să te decizi ce anume să mănânci astfel încât să ai energia necesară pentru a te mobiliza pe tot parcursul zilei. +15 / 0 +15
Tratează naturist constipația
Tratează naturist constipația Problemele legate de un tranzit lent îți pot provoca anumite neplăceri, printre care și constipația. Apelează cu încredere la remediile oferite de natură pentru a-ți menține sănătatea! +14 / 0 +14
Ce alimente trebuie să consumăm pentru buna funcţionare a creierelui
Ce alimente trebuie să consumăm pentru buna funcţionare a creierelui Este important de ştiut că ceea ce mâncăm influenţează în mare măsură capacitatea noastră de concentrare, dar şi, în general, starea noastră emoţională, existând o serie de alimente care pot îmbunătăţi, prin consumarea lor, funcţiile creierului, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu. +15 / -1 +14
Proprietatile magice ale sucului de morcovi
Proprietatile magice ale sucului de morcovi Stoarcerea fructelor si legumelor este calea rapida spre o sanatate optima. Folosirea legumelor si fructelor organice stoarse va permite sa consumati maximum de nutrienti din acestea decat daca le-ati gati. Masa de legume si fructe concentrata, in forma lichida este asimilata usor de organism, ceea ce face ca stoarcerea fructelor si legumelor sa... +13 / 0 +13
Nucul ține în frâu diabetul
Nucul ține în frâu diabetul Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inimă, combaterea diabetului și pentru îmbunătăţirea memoriei. +12 / 0 +12
În sezonul rece ajută organismul consumând merişoare
În sezonul rece ajută organismul consumând merişoare În mod tradiţional, romanii asociază merişorul cu masa de Crăciun şi curcanul fript. Este folosit în foarte multe reţete culinare ( sosuri sau chiar deserturi) şi se poate consuma proaspăt, uscat sau chiar sub formă de suc. +12 / 0 +12
Cele mai sănătoase cereale integrale: cum facem alegerea corectă
Cele mai sănătoase cereale integrale: cum facem alegerea corectă Cele mai sănătoase cereale integrale - din acestea ar trebui să fie compus micul dejun, potrivit recomandării nutriţioniştilor. Dar cum alegem cele mai sănătoase cereale integrale şi care sunt acestea?! +10 / 0 +10