Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon

Februarie 12, 2016 | sursa: www.csid.ro - Mădălina Drăgoi
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+10
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon

Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor.

Cu cât temperatura din termometre scade, cu atât mai mult simţim nevoia să ne încălzim sufletele cu mâncare bună la care am adăugat puţin hrean proaspăt ras. Preparatele se pot numi: rasol de vită, pui, curcan sau porc, legume fierte sau salată de sfeclă roşie. Până la urmă orice legumă, chiar şi cartoful copt, îşi îmbogăţeşte gustul alături de rădăcina cu virtuţi terapeutice.

Hrean - proprietăţi şi beneficii

"Cea mai la îndemână metodă de a valorifica hreanul în scop medicinal este răzuirea sa. "Printre darurile pe care le primim de la această plantă, deloc pretenţioasă la condiţiile de mediu, se numără: vitamina C, calciu, potasiu, substanţe cu acţiune antibacteriană şi uleiuri eterice.

Cea mai la îndemână metodă de a valorifica hreanul în scop medicinal este răzuirea sa. Principalul scop este decongestionarea căilor respiratorii. De asemenea, putem îmblânzi tusea, dacă preparăm o mixtură din câteva linguri de hrean ras cu puţină miere. Se recomandă câte o linguriţă în crizele de tuse.

Cine doreşte să aibă o inimă puternică şi vase de sânge tinere trebuie să-şi facă din hrean un prieten, deoarece substanţele pe care le conţine ajută la reglarea tensiunii arteriale, sunt anticoagulante, îmbunătăţesc elasticitatea vaselor de sânge şi stimulează circulaţia în zonele periferice.

Extractele din hrean se mai păstrează şi sub formă de tinctură, energizant, sirop sau de vin tonic. Acestea luptă împotriva gripei, anorexiei, a reumatismului şi îmbunătăţesc memoria.

Spirulina, super-alimentul pe care trebuie să îl introduci în alimentaţie

"Spirulina este o algă marină 100% naturală şi prezintă importante calităţi nutritive, motiv pentru care de-a lungul timpului a constituit..."

Citeşte mai mult:
Spirulina, super-alimentul pe care trebuie să îl introduci în alimentaţie»

Hreanul este bogat în vitamine şi minerale, iar medicii nutriţionişti spun că acest condiment este considerat un antibiotic natural, deoarece are proprietăţi benefice în lupta împotriva microbilor care ne pun în pericol sănătatea. În plus, prin compoziţia sa, hreanul ajută la distrugerea celulelor cancerigene din corp, iar specialiştii spun că, în cazul persoanelor bolnave de această boală, condimentul suprimă creşterea celulelor cancerigene din organsim.

În cazul persoanelor care suferă de sinuzită sau rinită, medicii spun că aceste afecţiuni pot fi ameliorate cu uşurinţă dacă se pune pe frunte o compresă cu hrean ras, deoarece această plantă are capacitatea de a desfunda imediat nasul. În cazul bronşitelor, a pneumoniilor sau a gripelor sezoniere, se recomandă o compresă îmbibată cu esenţă de hrean.

Aceasta se va pune pe piept şi va fi lăsată în jur de o oră. Specialiştii spun că, dacă apare senzaţia de usturime, compresa trebuie înlăturată imediat. În acelaşi timp, hreanul, spun medicii, este o sursă bogată de vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar, mai ales în perioada aceasta, ţinând răceala la distanţă.

În plus, medicii nutriţionişti spun că substanţa care dă gustul picant al hreanului creşte secreţia de suc gastric şi redă pofta de mâncare în cazul persoanelor anorexice şi anemice. Pe de altă parte, hreanul are şi capacitatea de a acţiona asupra grăsimilor, fiind recomandat persoanelor care sunt la cură de slăbire.

10 antibiotice naturale

"Multe plante au fost folosite din timpuri străvechi pentru a trata acele infecţii cauzate de bacterii care sunt acum rezistente la antibiotice..."

Citeşte mai mult:
10 antibiotice din plante medicinale!»

Atenţie: a nu se consuma hrean pe stomacul gol deoarece poate fi iritant pentru mucoasa gastrică!

Muştar - proprietăţi şi beneficii

Chiar dacă pentru mulţi români, muştarul rimează cu mici, bere şi iarbă verde, virtuţile boabelor de muştar depăşesc sfera gustului. Dar să începem cu o scurtă prezentare. Din cele mai vechi timpuri, muştarul a fost considerat deopotrivă un aliment, un medicament şi un condiment. Planta provine din Asia, iar seminţele sale conţin o cantitate mare de fitonutrienţi, Omega 3, fier, mangan, zinc, proteine, calciu, fibre dietetice, seleniu, magneziu, vitamina B9 etc.

De asemenea, seminţele de muştar au proprietăţi antibacteriene, antiseptice şi antifungice. Dacă se consumă cu 15 minute înainte de masă, seminţele de muştar negru stimulează pofta de mâncare. Alte beneficii? Îmbunătăţesc digestia, au proprietăţi antiinflamatorii, calmează migrenele, se recomandă în caz de astm sau artrită reumatoidă.

În plus, uleiul din seminţe de muştar are capacitatea de a scădea tensiunea arterială cu valori peste limite. De aceea, sunt indicate sortimentele cu seminţe integrale de muştar. Putem să ne întărim sănătatea cu ajutorul seminţelor de muştar şi prin tratamente externe.

Cataplasme cu făină de muştar negru aşezate pe zona toracelui ajută la ameliorarea bronşitelor, crizelor de astm şi a pneumoniilor. Baia în apă cu seminţe de muştar negru se recomandă în caz de dureri reumatice şi nevralgii.

Citeşte şi:
Seminţele de măr pot fi toxice»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+10
  • Alimentatie echilibrata
  • Reumatism
  • Vitamina C
  • vitamine
  • gripa
  • hrean
  • mustar

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 mituri despre porumb desfiinţate
5 mituri despre porumb desfiinţate Porumbul fiert sau copt este una dintre mai simple şi mai delicioase plăceri ale vierii. Cu toate acestea, pe seama porumbului au apărut tot felul de mituri. Mulţi oameni sunt convinşi că acesta nu este sănătos. +8 / 0 +8
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
6 beneficii neştiute ale dovleacului
6 beneficii neştiute ale dovleacului Plăcintă de dovleac, supă de dovleac, dovleac la cuptor, alegerile preparatelor cu dovleac sunt nesfârşite şi, cu adevărat, delicioase! Şi pentru că este vedeta acestui sezon, m-am gândit că ar fi bine să ştii şi că pe lângă aroma şi gustul puternic, dovleacul are şi numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi ajutorul pe... +18 / -3 +15
2 litri de apă pe zi - mit sau realitate?
2 litri de apă pe zi - mit sau realitate? Pentru sănătatea dumneavoastră beţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi”. E, deja, o afirmaţie înrădăcinată adânc în creierul nostru. Un fel de axiomă ce nu mai are nevoie de nicio demonstraţie ca să o credem pe cuvânt. 1 +16 / -2 +14
De ce este periculos zahărul
De ce este periculos zahărul Dacă astăzi e o banalitate pentru toată lumea, acum câteva secole zahărul era o delicatesă pe care puţini şi-o permiteau. Indienii au deţinut mult timp secretul zahărului vânzând delicatesa dulce la preţuri exorbitante. Nu degeaba i s-a spus „aurul alb”. Se crede că europenii l-au descoperit abia în secolul XI şi de atunci... +12 / 0 +12
Descoperă beneficiile bananelor
Descoperă beneficiile bananelor Dacă treci peste prejudecăţi şi îţi scoţi din cap toate legăturile pe care le faci apropo de banane, vei descoperi că mâncatul acestora reprezintă lucruri foarte serioase şi asta implica multe beneficii pentru organism şi sănătatea acestuia. +10 / 0 +10
8 lucruri care se întâmplă cu organismul tău când te laşi de băuturi carbogazoase
8 lucruri care se întâmplă cu organismul tău când te laşi de băuturi carbogazoase Sucurile racoritoare dau dependenta la fel precum tigarile, alcoolul sau drogurile. Te simti bine atunci cand le consumi, insa au efecte nocive asupra organismului pe termen lung. Iata ce se intampla cu corpul tau atunci cand te lasi de bauturile carbogazoase. +9 / 0 +9
5 alimente care îţi menţin inima sănătoasă
5 alimente care îţi menţin inima sănătoasă Ca să ai o inimă sănătoasă este indicat să mănânci alimente bogate în vitamine şi în minerale. În acest sens, iată ce legume şi fructe nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie. +8 / 0 +8
Prunele, fructe -  medicament
Prunele, fructe - medicament Prunele conţin importante cantităţi de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru şi vitaminele A, E, B şi C. De asemenea, foarte importanţi sunt acizii organici specifici - betacarotenul, substanţele pectice şi, nu în ultimul rând, micile cantităţi de acid oxalic şi fumaric. +8 / 0 +8
Gălbenuşul de ou – atât de incriminat, şi totuşi atât de sănătos
Gălbenuşul de ou – atât de incriminat, şi totuşi atât de sănătos Gălbenuşurile au un conţinut ridicat de colesterol, însă un studiu realizat recent arată că un consum regulat de ouă nu influenţează deloc nivelul de colesterol general din sânge, în timp ce un altul a stabilit că acest aliment creşte nivelul de colesterol bun, care are ca efect protejarea inimii, informează publicaţia Huffington... +7 / 0 +7