Iaurtul şi secretele lui pentru sănătate

Iulie 16, 2015
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+8
Iaurtul şi secretele lui pentru sănătate

Ai observat vreodată ca rafturile cu iaurturi le-au depăşit de mult pe cele pentru brânzeturi? Singura motivaţie pentru acest fapt este ca nevoia unei alimentaţii sănătoase a ajuns sa fie din ce in ce mai acuta. Produsele lactate tradiţionale trec pe planul secund in acest caz.

Care sunt beneficiile iaurtului?

In primul rand, trebuie sa ştii ca organismul tau are nevoie de o oarecare cantitate de bacterii benefice, care sa acţioneze asupra tractului digestiv. Multe dintre iaurturile care se găsesc de vânzare au in componenta lor culturi vii de bacterii. Un aspect vital in ceea ce priveşte acest produs, este cel probiotic. Cuvântul "probiotic" are la baza principiul "pro vita", si se refera la maniera in care anumite organisme vii pot avea un rol benefic atunci când sunt ingerate in cantităţi corespunzătoare.

"rolul pozitiv pe care îl are iaurtul in ceea ce priveşte sănătatea, convinge din ce in ce mai multe persoane sa transforme consumarea acestuia într-un obicei zilnic"Unele bacterii de acest fel îşi aduc aportul prin ajustarea microflorei (ponderea fireasca a numărului de bacterii) intestinale, ori prin acţiunea directa asupra funcţiilor organismului (digestie sau sistem imunitar). Ceea ce trebuie sa reţii este ca doar acele iaurturi care conţin indicaţia "conţine culturi vii" sunt probiotice.

În plus, să nu uităm ca iaurtul provine din lapte. Astfel, odată cu acesta, vom beneficia si de proteine animale plus o serie de alte nutriente specifice produselor lactate, cum ar fi: calciu, vitamina B2, vitamina B12, potasiu si magneziu. De fapt, rolul pozitiv pe care îl are iaurtul in ceea ce priveşte sănătatea, convinge din ce in ce mai multe persoane sa transforme consumarea acestuia într-un obicei zilnic. In continuare, iţi dezvăluim 5 posibile beneficii care apar daca mănânci iaurt in fiecare zi:

1. Ar putea preveni apariţia osteoporozei

Vitamina D si calciul joaca un rol determinant in evitarea apariţiei osteoporozei. De fapt, alimentaţia controlata este foarte importanta atât pentru a preveni, cat si pentru a trata aceasta afecţiune. S-a demonstrat ca prezenta calciului in oase are un rol determinant in stabilirea densităţii acestora, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, aportul zilnic de calciu si vitamina D ar putea creste odată cu înaintarea in vârsta, când diversele boli cronice influenţează negativ depunerea fireasca a acestor nutriente.

Cat de multe fructe mananci zilnic

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citeşte mai mult:
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul?»

Pentru vârstnici, vitamina D este vitala. Ea se găseşte in multe dintre produsele lactate existente pe piaţă, insa e bine de ştiut ca unele iaurturi au adaosuri de vitamina D. Tot ce trebuie sa faci, este sa citeşti cu atenţie eticheta produselor, pentru a face alegerea corecta.

2. Ar putea reduce hipertensiunea arteriala

Un studiu recent efectuat in Spania pe parcursul a doi ani, a descoperit existenta unei legături intre consumul zilnic de lactate si apariţia hipertensiunii arteriale. Rezultatele au concluzionat ca riscul apariţiei acestei afecţiuni se diminuează cu pana la jumătate in cazul persoanelor care mănâncă 2-3 porţii de iaurt degresat pe zi. Eşantionul care a luat parte la cercetare, a fost comparat cu un altul, alcătuit din persoane care nu au mâncat iaurt decât ocazional sau deloc.

3. Culturile vii din iaurt - benefice pentru intestine

Iaurturile de acest fel pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea unor afecţiuni gastrointestinale, cum ar fi:

- intoleranta fata de lactoza

- constipaţie

- diaree

- cancer de colon

- balonare

- diverse infecţii intestinale

Beneficiile sunt consecinţa directă a:

- modificărilor de la nivelul florei intestinale

- întărirea sistemului imunitar

- timpul de deplasare a bolului alimentar

4. Culturile vii descurajează apariţia infecţiilor vaginale

Cea mai des întâlnită infecţie a vaginului este cauzata de o bacterie numita Candida Albicios. Mai frecventa in cazul femeilor care suferă de diabet, ea infectează cu precădere si femeile însărcinate sau care tocmai au născut. Un studiu recent a relevat faptul ca iaurtul poate avea un rol ameliorator in cazul acelor paciente diabetice, care suferă de candidoza cronica. Rezultatul este scăderea nivelului glicemiei.

5. Este îndestulător

Cercetările unui grup de oameni de ştiinţă restrâns de la Universitatea din Washington, Seattle, au studiat un grup de 36 de bărbaţi si femei. Aceştia au luat o gustare de 200 de calorii, iar cercetătorii au avut in vedere gradul de saturare al acestora, precum si cel de foame pe care ei l-au încercat. Gustarea a constat într-una dintre variantele de mai jos:

- iaurt semisolid, cu bucatele de piersica, mâncat cu linguriţa
- acelaşi iaurt, in forma lichida
- iaurt de băut, cu aroma de piersica
- suc de piersica

Desi cei care au ales gustarea pe baza de iaurt, nu au mâncat mai puţine calorii la următoarea masa, ambele gustări alese le-au oferit o senzaţie mai mare de saţietate decât celelalte variante.

Motive pentru a cumpăra si consuma iaurt

1. Alege intre lapte integral, iaurt parţial degresat sau cu 0% grăsime!
Trebuie sa ştii ca unele produse au mai multe calorii decât altele. Daca ai o marca preferata, asigură-te ca produsul este de calitate. In plus, trebuie ca textura si componenta lui sa se potrivească cu particularităţile tale digestive.

2. Alege cu atenţie îndulcitorii!
Întrebarea este in ce măsură accepţi sa mănânci iaurt care conţine zahar, si in ce măsură optezi pentru un produs de acest fel îndulcit artificial. Zaharul are mai multe calorii, deci îngraşă. Daca tii o dieta, este firesc sa iţi doreşti sa eviţi iaurturile fara zahar. De aceea, te sfătuim sa cauţi produsele special destinate celor care ţin cura. Gama este variata, insa gustul; ar putea diferi un pic, de la marca la marca.

3. Mănâncă iaurt pe post de gustare!
Bogat in calciu, iaurtul reprezintă o alegere ideala atunci când vrei sa mănânci putin si sa fii sătulă pentru mult timp. Asortează acestuia o porţie de fructe confiate sau cereale, si va fi nu doar gustos, ci si foarte sănătos. Vei asigura organismului atât aportul de vitamina D, cat si cel de fibre, atât de necesar.

Citeşte si:
Topul alimentelor care te ajută să arzi grăsimea»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+8
  • Alimentaţie sănătoasă
  • Boli și stări
  • dieta
  • iaurt
  • iaurt sanatos

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim? Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa? +5 / 0 +5
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
Ouăle - vedete la masa de Paşte
Ouăle - vedete la masa de Paşte Oul este reprezintă un aliment valoros pentru alimentaţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Se întâmpla acest lucru datorită nutrienţilor ce se găsesc în ouă dar şi datorită gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia lor. +15 / 0 +15
Ce alimente trebuie să consumăm pentru buna funcţionare a creierelui
Ce alimente trebuie să consumăm pentru buna funcţionare a creierelui Este important de ştiut că ceea ce mâncăm influenţează în mare măsură capacitatea noastră de concentrare, dar şi, în general, starea noastră emoţională, existând o serie de alimente care pot îmbunătăţi, prin consumarea lor, funcţiile creierului, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu. +14 / -1 +13
În sezonul rece ajută organismul consumând merişoare
În sezonul rece ajută organismul consumând merişoare În mod tradiţional, romanii asociază merişorul cu masa de Crăciun şi curcanul fript. Este folosit în foarte multe reţete culinare ( sosuri sau chiar deserturi) şi se poate consuma proaspăt, uscat sau chiar sub formă de suc. +12 / 0 +12
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul?
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul? Se spune deseori că ar trebui să consumăm cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi - iar în anumite părți din lume, cantitatea recomandată poate fi și mai mare. Întrebați-vă cu sinceritate câte porții consumați... +10 / 0 +10
8 lucruri care se întâmplă cu organismul tău când te laşi de băuturi carbogazoase
8 lucruri care se întâmplă cu organismul tău când te laşi de băuturi carbogazoase Sucurile racoritoare dau dependenta la fel precum tigarile, alcoolul sau drogurile. Te simti bine atunci cand le consumi, insa au efecte nocive asupra organismului pe termen lung. Iata ce se intampla cu corpul tau atunci cand te lasi de bauturile carbogazoase. +9 / 0 +9
Turmericul – condimentul medicament
Turmericul – condimentul medicament În ultimul timp se aude din ce în ce mai des, în presă sau la televizor, despre beneficiile unor produse, cum ar fi sucul de Noni sau fructele de Goji, despre care nu se ştia prea multe până acum, dar care au în spate puternice campanii de marketing cu ajutorul cărora multe dintre acestea au fost aduse în centrul atenţiei noastre. +8 / 0 +8
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism Curmalele – un fruct extraordinar, care în multe țări este descris drept unul ce întărește sănătatea și prelungește viața. Se spune că în China există un grup de oameni centenari, ce au ca aliment de bază curmalele. În orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare și se recomandă a fi consumate în loc de dulce. +7 / 0 +7
Remediul care distruge celule canceroase
Remediul care distruge celule canceroase Profesorul Hristo Mermerski îți dezvăluie secretul unui corp sănătos. Rețeta realizată de specialist are beneficii miraculoase asupra corpului - curăță vasele de sânge, vindecă inima, reface sistemul imunitar, curăță ficatul, rinichii și sistemul digestiv. +7 / 0 +7