Ouăle - vedete la masa de Paşte

Aprilie 9, 2015
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+15
Ouăle - vedete la masa de Paşte

Aplauze pentru cei care mănâncă la micul dejun un ou fiert! Cei care nu faceţi asta sunteţi “pedepsiţi” să citiţi în continuare ce pierdeţi dacă nu consumaţi acest aliment.

Oul este reprezintă un aliment valoros pentru alimentaţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Se întâmpla acest lucru datorită nutrienţilor ce se găsesc în ouă dar şi datorită gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia lor.

În România, consumam cel mai frecvent ouă provenite de la găini dar pe piaţa se găsesc ouă de raţă, prepeliţa, gâscă sau curcă.

Ouăle de prepeliţă au mai mult colesterol decât ouăle de găină

Chiar dacă în ultima vreme oul de prepeliţă câştiga teren datorită mitului conform căruia conţine mai puţin colesterol decât oul de găina trebuie să ştiţi că nu este adevărat. Dacă măsuram colesterolul din 2 ouă de găină(100 de grame) vom găsi aproximativ 372 mg/dl de colesterol iar în 8 ouă de prepeliţă (100 de grame) găsim nu mai puţin de 844mg/dl colesterol.

Structura şi valoarea nutritivă a oului

Ca morfologie, oul este alcătuit din trei părţi, respectiv coajă, albuş şi gălbenuş.

"Dacă măsuram colesterolul din 2 ouă de găină(100 de grame) vom găsi aproximativ 372 mg/dl de colesterol iar în 8 ouă de prepeliţă (100 de grame) găsim nu mai puţin de 844mg/dl colesterol"Albuşul: din greutatea totală a unui ou, aproximativ 55% din greutatea lui este reprezentată de albuş. Acesta are în componenta cea mai mare proporţie de de protein, enzime şi vitamine (riboflavina şi tiamina) şi substanţe minerale (calciu, fier, magneziu, saruri de potasiu).

Gălbenuşul reprezintă aproximativ 35% din greutatea oului şi conţine mari cantităţi de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide şi 6% colesterol).

Coaja reprezintă aproximativ 10% din greutatea unui ou şi este compusă din carbonaţi de calciu (94%), de magneziu (1,5%), fosfaţi şi alte substanţe organice insolubile în apă. Coajă de ou prezintă pori de diferite dimensiuni, în funcţie de specie. Prin ei se realizează schimbul de gaze, dar pot trece şi unii agenţi patogeni.

Componenţa chimică a unui ou este puternic influenţată de mai mulţi factori precum specie şi rasa, tipul de alimentaţie şi vechimea oului.

5 mituri despre ouă

Consumul de ouă creşte colesterolul – FALS. Nivelul ridicat de colesterol nu este cauzat de un singur aliment, ci mai degrabă al unei diete bogate în grăsimi nesaturate. Potrivit medicilor, consumul zilnic de ouă nu creşte semnificativ nivelul de colesterol iar beneficiile acestui aliment combat toate “pericolele” mai mult sau mai puţin argumentate.

Oul crud este mai sănătos – FALS. Părerile sunt împărţite când vine vorba despre modul în care ar trebuie consumate. Nutriţioniştii susţin că oul în stare crudă reprezintă alegerea ideală dacă vrem să ne bucurăm pe deplin de calităţile nutritive şi terapeutice ale acestuia. Din celălalt colţ al ringului apar epidemiologii care atrag atenţia despre posibilitatea îmbolnăvirii cu bacteria Salmonella enteritidis care de cele mai multe ori se găseşte în cuibarul sau solul murdar de materii fecale.

Secretele condimentelor

"Daca le cunosti secretele, te vor ajuta sa previi diverse probleme de sanatate..."

Citeşte mai mult:
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume!»

Ouăle ne fac mai deştepţi – ADEVĂRAT. Complexul de vitamina B din ouă ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. De asemenea, “oul conţine lecitină, care menţine sănătatea vaselor capilare, vitamina B6, care previne oboseala mentală, şi colină, indispensabilă pentru sinteza acetilcolinei (un neurotransmiţător cerebral)”, spune Mihaela Bilic în "Sănătatea are gust".

Oul care pluteşte în apă este proaspăt – FALS. Un test simplu pentru verificarea prospeţimii oului este scufundarea acestuia într-un vas cu apă rece. Un ou proaspăt va sta la fundul vasului, iar cel învechit se va ridica parţial sau chiar poate să plutească. Păstrarea îndelungată a ouălor, mai ales la temperaturi crescute şi în condiţii neadecvate de umiditate, determină apariţia semnelor de învechire cu posibile efecte toxice sau iritante asupra tubului digestiv.

Ouăle ajută la slăbit – ADEVĂRAT. Oul are în componenta cea mai benefica proteina pe care o putem găsi în natură, respective albumina. Toate celelalte proteine se raportează la ea din pricina faptului că se asimilează foarte uşor şi conţine aminoacizi în cantităţi perfecte pentru organismul nostru.

Tehnicile dietetice de preparare culinară indicate în servirea ouălor sunt fierberea (dar nu îndelungată, ci cât să fie gălbenuşul moale), omleta în tigaie antiaderentă (deci nu prăjirea în ulei, care distruge proteinele) sau ochiuri pe apă.

În cazul persoanelor cu valori crescute ale colesterolului medicii recomandă limitarea consumului crescut de ouă, mai exact a gălbenuşului dar nu vă întristaţi pentru ca omleta poate fi la fel de gustoasa dacă o gătim cu 1 gălbenuş şi 3 albuşuri şi ierburile aromatice pe care pe preferam.

Cât de mult trebuie fiert un ou?

Sigur că e greu, chiar imposibil, să vedem cum se fierbe un ou în interior, însă în timp s-au dezvoltat metode (noi le vom numi experienţe) care acum sunt destul de sigure. Astfel, dacă un ou se pune în apă clocotită, apoi se reduce focul uşor, un ou va ajunge astfel:

  • Fiert uşor, foarte zemos - 3-4 minute.
  • Fiert mediu, cremos - 4-5 minute.
  • Fiert tare - 5-7 minute.

Indiferent de timpi, după ce aţi scos oul din apă fiartă trebuie să-l puneţi rapid în apă rece, fiindcă altfel procesul intern de gătire va continua din cauza cojii fierbinţi.

Micul dejun

"E uşor să sărim peste micul dejun când avem o viaţă atât de ocupată în zilele noastre. Totuşi, cei care lucrează în domeniul sănătăţii şi psihologii sunt de acord că micul dejun joacă o importanţă..."

Citeşte mai mult:
Micul dejun – când să mâncaţi şi ce să mâncaţi?»

Ştiai că...

- Ouăle trebuie spălate întotdeauna înainte de a le sparge pentru a nu introduce posibilele bacterii prezente pe coajă?

- Pâlnia te ajută să separi albuşul de gălbenuş? Dacă vreţi să separaţi gălbenuşul crud de albuş pentru a le bate, puneţi oul crud în pâlnie, iar albuşul se va scurge în recipient (sau puteţi achiziţiona un gadget care uşurează şi mai mult această sarcină).

- Pe vremea când ţăranii nu aveau frigidere, aceştia păstrau ouăle între 3 – 6 luni, dacă le puneau în sare grunjoasă sau pastă de var.

- Cifra ştampilată pe ou indică provenienţa acestora? Astfel, cifra 0 aparţine produselor ecologice (găinile nu au fost crescute cu substanţe chimice şi de asemenea acestea sunt crescute în aer liber şi nu în baterii, ceea ce face ca ouăle să nu conţină hormoni de stres secretaţi de găină), cifra 1 arată că ouăle provin de la găini crescute în aer liber, cifra 2 arată că ouăle provin de la găini crescute în hale, la sol iar cifra 3, cea mai rea, indică faptul că găinile de la care provin respectivele ouă au fost crescute în baterii.

- Oul a fost primul, nu găina! Şi asta pentru că dinozaurii îşi creau cuiburi de tipul celor pe care le fac păsările şi produceau ouă cu mult timp înainte ca păsările (inclusiv găinile) să fi apărut.

- Culoarea gălbenuşului de ou este determinată de hrană pe care o primeşte găina? Cu cât sunt mai galbene sau portocalii grăunţele pe care aceasta le mănâncă, cu atât mai colorat va fi şi gălbenuşul de ou.

- Dacă înţepi cu acul zona mai bombată a oului, înainte să îl pui la fiert, coaja se desprinde mai uşor?

Cât timp se menţin proaspete ouăle?

Gradul de prospeţime al ouălor depinde de modul în care au fost păstrate. Dacă oul nu este păstrat în frigider, peste o săptămână nu mai este proaspăt.

Dacă este ţinut în frigider într-o cutie specială, cu capătul ascuţit al oului în jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spaţiul dintre albuş şi coajă), el poate fi păstrat până la trei săptămâni.

Citeşte şi:
Topul uleiurilor sănătoase»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+15
  • Alimentatie echilibrata

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim? Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa? +5 / 0 +5
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. +14 / 0 +14
20 de cireşe echivalentul unei aspirine
20 de cireşe echivalentul unei aspirine Timp de secole, oamenii au folosit cireşele atât pentru gustul lor extraordinar, dar mai ales în scopuri terapeutice. Acest lucru a fost confirmat de numeroasele studii ştiinţifice, care au demonstrat că cireşele sunt bogate în antioxidanţi şi flavanoide, având un impact favorabil asupra bolilor de inimă, bolilor osoase dar şi un... +14 / -1 +13
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +10 / 0 +10
10 alimente care cresc senzaţia de foame
10 alimente care cresc senzaţia de foame Dacă vrei să slăbeşti, evită aceste alimente care îţi măresc mai mult senzaţia de foame. +9 / 0 +9
Beneficii pentru sănătate ale măslinelor
Beneficii pentru sănătate ale măslinelor Desi sunt un aliment bogat in grasimi (80% – 85% din caloriile sale provin din acestea), maslinele furnizeaza grasimi de calitate, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic si acid alfa-linoleic (o grasime esentiala omega-3), toate asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si cu un nivel optim de... +8 / 0 +8
Beți zeama de varză? Iată ce minuni medicale poate face
Beți zeama de varză? Iată ce minuni medicale poate face Puține persoane ştiu că, atât varza murată, cât și zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite părți ale țării, sunt adevărate depozite de medicamente naturale care pot preveni și vindeca diferite boli. Conținutul bogat de substanțe nutritive din zeama de varză murată revitalizează organismul și-l tonifică. +8 / 0 +8
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism Curmalele – un fruct extraordinar, care în multe țări este descris drept unul ce întărește sănătatea și prelungește viața. Se spune că în China există un grup de oameni centenari, ce au ca aliment de bază curmalele. În orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare și se recomandă a fi consumate în loc de dulce. +7 / 0 +7
Remediul care distruge celule canceroase
Remediul care distruge celule canceroase Profesorul Hristo Mermerski îți dezvăluie secretul unui corp sănătos. Rețeta realizată de specialist are beneficii miraculoase asupra corpului - curăță vasele de sânge, vindecă inima, reface sistemul imunitar, curăță ficatul, rinichii și sistemul digestiv. +7 / 0 +7