Oul, uzină de energie nutrițională. 5 mituri despre acest aliment controversat

Aprilie 5, 2016 | sursa: antenasatelor.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+7
Oul, uzină de energie nutrițională. 5 mituri despre acest aliment controversat

Despre ouă s-au spus multe lucruri, făcând din acest aliment un subiect de controversă. Drept urmare, mulți au început să evite ouăle și să le înlocuiască cu alte alimente. Încă persistă mitul conform căruia consumul a mai mult de două ouă pe săptămână are efecte nefaste asupra organismului, contribuind la creșterea cantității de colesterol din sânge.

"nivelul ridicat de colesterol din ouă nu are practic efect asupra nivelului de colesterol din sânge"Contrar grăsimilor de origine animală, nivelul ridicat de colesterol din ouă nu are practic efect asupra nivelului de colesterol din sânge. Un studiu recent a arătat că ouăle ajută, în primul rând, la creșterea nivelului"colesterolului bun" şi consumul de ouă nu este asociat în niciun fel cu riscul de boli de inimă.

Nutriţioniştii britanici spun că oamenii pot consuma câte ouă doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată. Nu există o limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute ale colesterolului.

În ciuda miturilor care au circulat și încă circulă cu privire la ouă, trebuie să știți că acestea se numără printre cele mai hrănitoare alimente din lume. Consumul de ouă nu cauzează boli de inimă iar cele fierte, consumate la micul dejun vin în ajutorul celor ce vor să slăbească. Studiile au relevat, de asemenea, faptul că ouăle contribuie și la protecția ochilor, deoarece organismul îşi "procură" din acest aliment unii antioxidanți esențiali.

Consumul ouălelor prezintă multe avantaje: sunt sățioase, conțin proteine și grăsimi de calitate, au luteină și zeaxantină, au vitamine și minerale numeroase, fiind o sursă prețioasă de energie, proteine și nutrienți.

Iată câteva mituri care fac din banalul ou un aliment mai mult decât controversat:

10 antibiotice naturale

"S-au descoperit mai multe plante cu un efect mai puternic decât antibioticele clasice şi există rezultate ştiinţifice care le dovedesc eficienţa..."

Citeşte mai mult:
10 antibiotice din plante medicinale!»

1. Ouăle sunt „uzină de energie nutriţională” - adevărat

În urma modificărilor operate în hrana găinilor, ouăle sunt mai sănătoase în prezent decât în urmă cu 30 de ani. Ouăle din zilele noastre conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de două ori mai mult seleniu ca în urmă cu 30 de ani. În multe populaţii, aceste substanţe sunt prezente la un nivel scăzut în organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare şi infertilitate. Gălbenuşul de ou poate furniza 13 substanţe nutritive esenţiale (vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc).

2. Ouăle sunt rele pentru colesterol - fals

Un studiu canadian contrazice actualele teorii ştiinţifice în ceea ce priveşte legătura dintre nou şi colesterol. Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, din Marea Britanie, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.

3. Consumul de ouă ajută în dietele de slăbire - adevărat

Ouăle din zilele noastre conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani. Aceste alimente au un conținut caloric mediu (aproximativ 80 de calorii pentru un ou potrivit, sau 145 de calorii la 100 de grame) și o concentrație medie de proteine (12-13 g de proteine la 100 g, sau 7 grame pentru un ou). Dacă le fierbeți astfel încât gălbenușul să se întărească bine, ouăle devin mai greu de digerat și, prin urmare, țin mai bine de foame.

4. Ouăle protejează inima - adevărat

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie a mai stabilit că ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.

5. Consumul de ouă ne face mai deștepți - adevărat

Datorită vitaminelor din complexul B prezente în ouă, acestea contribuie semnificativ la buna funcționare a sistemului nervos în general și a sistemului nervos central în mod particular. Colesterolul din ouă stimulează dezvoltarea cerebrală a copiilor mici. Atenție, însă: albușul de ou poate să nu fie bine tolerat de copiii de până la 1 an și 6 luni - 2 ani (tocmai ca urmare a concentrației ridicate de albumină). Trebuie început cu o cantitate mică de ouă și, dacă lucrurile evoluează bine, aceasta poate fi crescută gradual. Dacă doriți să accentuați valoarea de tonic cerebral a ouălor, serviți-le cu chimen. Gustul va fi, și el, unul rafinat.

Citeşte şi:
Ce este, de fapt, leurda. Mănânci vreodată această plantă?»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+7
  • Dieta cu ouă
  • Aminoacizi
  • grasimi sanatoase
  • colesterol
  • proteine
  • oua

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 mituri despre porumb desfiinţate
5 mituri despre porumb desfiinţate Porumbul fiert sau copt este una dintre mai simple şi mai delicioase plăceri ale vierii. Cu toate acestea, pe seama porumbului au apărut tot felul de mituri. Mulţi oameni sunt convinşi că acesta nu este sănătos. +8 / 0 +8
Top 5 înlocuitori pentru zahăr
Top 5 înlocuitori pentru zahăr Chiar dacă auzim în fiecare zi mesaje ce ne sfătuiesc să reducem consumul de zahăr, puţini dintre noi luăm măsuri să înlocuim acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic, şi nu mă refer în special la prăjituri sau dulciuri, conţin zahăr în cantităţi foarte... +19 / 0 +19
6 beneficii neştiute ale dovleacului
6 beneficii neştiute ale dovleacului Plăcintă de dovleac, supă de dovleac, dovleac la cuptor, alegerile preparatelor cu dovleac sunt nesfârşite şi, cu adevărat, delicioase! Şi pentru că este vedeta acestui sezon, m-am gândit că ar fi bine să ştii şi că pe lângă aroma şi gustul puternic, dovleacul are şi numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi ajutorul pe... +18 / -3 +15
2 litri de apă pe zi - mit sau realitate?
2 litri de apă pe zi - mit sau realitate? Pentru sănătatea dumneavoastră beţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi”. E, deja, o afirmaţie înrădăcinată adânc în creierul nostru. Un fel de axiomă ce nu mai are nevoie de nicio demonstraţie ca să o credem pe cuvânt. 1 +16 / -2 +14
De ce este periculos zahărul
De ce este periculos zahărul Dacă astăzi e o banalitate pentru toată lumea, acum câteva secole zahărul era o delicatesă pe care puţini şi-o permiteau. Indienii au deţinut mult timp secretul zahărului vânzând delicatesa dulce la preţuri exorbitante. Nu degeaba i s-a spus „aurul alb”. Se crede că europenii l-au descoperit abia în secolul XI şi de atunci... +12 / 0 +12
Nucile - vedete în fiecare toamnă
Nucile - vedete în fiecare toamnă Nucile conţin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E şi P, peste 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate şi proteine. De aceea ele rămân un aliment de bază în cadrul unei diete sănătoase. +10 / 0 +10
Poate un măr pe zi să ţină doctorul departe?
Poate un măr pe zi să ţină doctorul departe? Cu toate că mărul are o mulţime de nutrienţi valoroşi, dacă mănânci nesănătos, stai zilnic patru ore în faţa televizorului şi nu faci mişcare, cu siguranţă rişti să mergi regulat la doctor. Mărul singur nu poate să anuleze efectele sedentarismului şi ale proastelor obiceiuri alimentare +9 / 0 +9
O problemă a toamnei: Vitamina D
O problemă a toamnei: Vitamina D - Pe timpul verii, organismul nostru produce vitamină D cu ajutorul luminii solare. Dar odată cu venirea toamnei, această producţie începe să stagneze. Cum poate fi evitată o carenţă de vitamina D în anotimpul rece? În lipsa ei, calciul nu se mai asimilează şi oasele se fac praf +8 / 0 +8
Fructele care iti dau cea mai mare cantitate de energie
Fructele care iti dau cea mai mare cantitate de energie Pentru a te ajuta sa obtii un boost de energie, in mijlocul zilei, am decis sa facem un top practic al acelor fructe care iti dau energie, care te invioreaza rapid, exact cand ai nevoie! +8 / 0 +8
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism
Incredibil – o singură curmală cauzează un proces ireversibil în organism Curmalele – un fruct extraordinar, care în multe țări este descris drept unul ce întărește sănătatea și prelungește viața. Se spune că în China există un grup de oameni centenari, ce au ca aliment de bază curmalele. În orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare și se recomandă a fi consumate în loc de dulce. +7 / 0 +7