Seminţele de măr pot fi toxice

Februarie 10, 2016 | sursa: www.csid.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+7
Seminţele de măr pot fi toxice

Merele sunt unul dintre cele mai populare şi sănătoase fructe. Cojile de mere conţin cea mai mare sursă de antioxidanţi naturali, acid fenolic şi flavonoide, care acţionează ca un protector împotriva radicalilor liberi, toxinelor şi celulelor canceroase.

"Seminţele de măr conţin o cantitate mică de cianuri, responsabile de toxicitatea lor, dar suntem protejaţi de acţiunea toxinei prin învelişul puternic al seminţei"Un măr pe zi este recomandat pentru creşterea imunităţii, pentru prevenirea bolilor de inimă, atacul de cord şi diabetul.

Seminţele de măr conţin o cantitate mică de cianuri, responsabile de toxicitatea lor, dar suntem protejaţi de acţiunea toxinei prin învelişul puternic al seminţei. Dacă mâncaţi multe seminţe de măr fără să le mestecaţi, ci doar să le înghiţiţi, ele trec prin sistemul digestiv neatinse de sucurile gastrice.

Dacă mestecaţi seminţele, organsimul este expus substanţelor chimice conţinute în seminte, dar doza de toxină este mică, astfel încât organismul se poate detoxifica.

Ce efecte are cianura?

Dacă mâncaţi o sămânţă sau două de măr, nu veţi păţi nimic. De fapt, dacă înghiţiţi câteva seminţe intregi, veţi absorbi o cantitate mică de compuşi chimici.

Seminţele de măr conţin amigdalina (impropriu denumita vitamina B17). Amigdalina este o toxină de natură glicozidică ce se combină cu o enzimă gastrointestinală şi produce acidul prussic ((cianură de hidrogen, diferită de cianura de potasiu, cunoscuta otravă), toxicitatea fiind periculoasă când sunt sparţi.

Dependenta de zahar

"Dependenţa de zahăr este similară cu dependenţa de ţigări, alcool sau droguri..."

Citeşte mai mult:
Cum să scapi de dependenţa de zahăr şi dulciuri»

Chiar dacă obşinuieşti să mănânci mere cu tot cu sâmburi de când erai mic, nu există neapărat un motiv de îngrijorare, mai ales dacă nu mesteci sâmburii. Învelişul seminţelor de măr este destul de dur şi este posibil ca ele să nu fi fost descompse de sucul gastric, prin urmare, să nu-ţi fie afectat deloc organismul.

Ce cantitate de cianură este periculoasă?

Seminţele de măr conţin aproximativ 0.6 mg cianură per gram de seminţe. Doza letală de cianură este 50 mg, pentru care sunt necesare 85 de grame de seminţe, echivalentul a 200 de seminţe. Cee ce necesită multe mere! Din fericire, chiar şi aceia care obişnuiesc să mănânce mărul cu tot cu cotor nu au de ce să îţi facă griji. Ar fi nevoie de 100g de seminţe de măr ca să doboare o persoană de 70kg.

Printre simptomele de otrăvire uşoară se numără: tremurături, spasme, dureri de cap, ameţeli, confuzie, anxietate, slăbiciune, greaţă, agitaţie şi vărsături. Doze mai mari pot conduce la dificultăţi de respiraţie, tensiune arterială şi ritm cardiac crescute şi insuficienţă renală. Reacţiile pot include comă, convulsii şi moarte ca urmare a stopului respirator.

Expunerea la cantităţi mici de cianură poate provoca fi periculoasă pentru organism. Cianura poate avea efecte negative asupra sănătăţii creierului şi inimii. Ar fi bine să nu consumaţi nici sâmburii de cireşe, piersici şi caise. De fapt, multe alte produse alimentare, inclusiv boabele de fasole Lima, conţin, de asemenea, amigdalina în cantităţi mici, considerate inofensive.
Uleiul de seminţe de măr poate fi periculos?

Uleiul din seminţe de măr este folosit pentru propietăţile sale benefice asupra părului şi tenului. Unele studii sugerează că este o sursă bună de antioxidanţi şi poate acţiona ca un agent anticancerigen. Un alt studio a arătat că uleiul de seminţe de măr poate fi de ajutor împotriva bacteriilor. În plus, cantitatea de amigdalină găsită în uleiul de seminţe de măr este foarte mică.

Citeşte şi:
10 alimente care cresc senzaţia de foame»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+7
  • Detoxifiere
  • Aparat digestiv
  • samburi amari
  • mere
  • seminte de mar
  • coaja mar

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Ce ulei nu ar trebui să-ți lipsească iarna din casă
Ce ulei nu ar trebui să-ți lipsească iarna din casă Unul dintre cele mai bune uleiuri pentru gătit este uleiul de cocos. Compoziția acestuia rămâne neschimbată chiar și la temperaturi ridicate. +15 / 0 +15
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume!
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume! Condimentele sunt cele ce iti vor transforma o mancare banala intr-o delocatesa. Mai mult decat atat, acestea pot fi baza unui sistem imunitar puternic datorita continutului ridicat de vitamine si minerale benefice organismului. Descopera la ce te ajuta ele! Condimentele nu vor aduce un surplus de calorii ci doar savoare preparatului. Daca le... +24 / -2 +22
Alimente pe care uităm să le includem în meniu
Alimente pe care uităm să le includem în meniu Obiceiurile noastre alimentare sunt influenţate de tradiţiile familiale, cultura alimentară etnică, preţurile alimentelor şi sortimentele din magazine. +18 / 0 +18
6 beneficii neştiute ale dovleacului
6 beneficii neştiute ale dovleacului Plăcintă de dovleac, supă de dovleac, dovleac la cuptor, alegerile preparatelor cu dovleac sunt nesfârşite şi, cu adevărat, delicioase! Şi pentru că este vedeta acestui sezon, m-am gândit că ar fi bine să ştii şi că pe lângă aroma şi gustul puternic, dovleacul are şi numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi ajutorul pe... +18 / -3 +15
Cele mai sănătoase alimente ale toamnei
Cele mai sănătoase alimente ale toamnei După o vară toridă, toamna vine la pachet cu o doză de vitamine și minerale pe care ți le pune la dispoziție prin intermediul fructelor și legumelor de sezon. +14 / 0 +14
Proprietatile magice ale sucului de morcovi
Proprietatile magice ale sucului de morcovi Stoarcerea fructelor si legumelor este calea rapida spre o sanatate optima. Folosirea legumelor si fructelor organice stoarse va permite sa consumati maximum de nutrienti din acestea decat daca le-ati gati. Masa de legume si fructe concentrata, in forma lichida este asimilata usor de organism, ceea ce face ca stoarcerea fructelor si legumelor sa... +13 / 0 +13
Nucul ține în frâu diabetul
Nucul ține în frâu diabetul Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inimă, combaterea diabetului și pentru îmbunătăţirea memoriei. +12 / 0 +12
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul?
Mâncați îndeajuns de multe fructe - și dacă nu, cum puteți mări consumul? Se spune deseori că ar trebui să consumăm cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi - iar în anumite părți din lume, cantitatea recomandată poate fi și mai mare. Întrebați-vă cu sinceritate câte porții consumați... +11 / 0 +11
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon Cum ar fi o masă fără condimente? Cu siguranţă una fără gust. Avem numai de câştigat dacă asezonăm mâncarea cu hrean sau boabe de muştar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales în anotimpul răcelilor. +10 / 0 +10
Piersicile - gustoase, dar și sănătoase
Piersicile - gustoase, dar și sănătoase Coajă pufoasă, parfum îmbietor, miez dulce și zemos... Piersicile sunt unul dintre cele mai apetisante fructe. Pe deasupra, au și efecte benefice asupra sănătății. +9 / 0 +9