- Portal medical
- Stil de viață sănătos
- Boli și stări
- 14 motive să bei mai multă apă
14 motive să bei mai multă apă
Iunie 22, 2017 | sursa: csid.ro - Bianca Poptean
Mai ales acum, vara, organismul nostru are nevoie de apă. Pentru că deshidratarea are repercusiuni grave asupra sănătăţii noastre, iată mai jos 14 motive pentru care apa este atât de importantă în viaţa ta.
"Consumul unei cantităţi adecvate de apă ajută la menţinerea tonusului muscular, păstrând capacitatea normală de contracţie a muşchilor"Numără până la opt
Apa suprimă în mod natural apetitul şi ajută corpul să metabolizeze materiile grase stocate, reducţnd practic, depozitele de grăsime. Dacă doreşti să rămâi zveltă, bea opt pahare de apă pe zi.
Apa îmbunătăţeşte tonusul
Consumul unei cantităţi adecvate de apă ajută la menţinerea tonusului muscular, păstrând capacitatea normală de contracţie a muşchilor. Aşadar evitarea deshidratării îţi menţine tonusul muscular şi, în acelaşi timp, te revigorează.
Nu aştepta să ţi se facă sete
Dacă te simţi însetată, înseamnă că eşti deja deshidratată. Încearcă să bei puţin şi des tot timpul zilei, pentru a nu ajunge în situaţia să îţi fie sete. Mai ales vara, când transpiri uşor.
Bea lichide simple
Alcoolul şi băuturile care conţin cafeină, mai ales cafeaua şi cele de tip cola, nu te protejează împotriva deshidratării, ci mai degrabă o cauzează. Optează în locul lor pentru apă plată.
Apa îţi oferă energie
Senzaţiile de anxietate şi confuzie, uscăciunea pielii, accelerarea bătăilor inimii, hipotensiunea arterială, ba chiar şi leşinul pot fi semne de deshidratare.
![]() |
"Avantajele ciocolatei negre sunt cunoscute de mult timp. Bineînţeles, avantajele sunt aduse numai de ciocolata neagră de calitate foarte bună şi numai când nu este consumată în exces..." Citeşte mai mult: |
Crudităţi pentru rezerve de fluide
Îţi poţi suplimenta consumul de lichide mâncând fructe şi legume crude ( roşii, castraveţi, broccoli, lăptuci, pepene, citrice, mere). Toate acestea conţin foarte multă apă.
Sorbi regulat
Deshidratarea are un efect important asupra concentrării. Dacă eşti deshidratată, vei înceta să mai gândeşti limpede şi specialiştii apreciază că acesta este motivul pentru care multe persoane se simt mai molatice după-amiaza. Pentru a rămâne focusată, bea apă pe tot parcursul zilei.
Protejează muşchii cu apă
Apa din corp se asociază cu glicogenul din muşchi în raportl de 4 grame de apă la 1 gram de glicogen. Dacă îţi lipseşti corpul de apă sau de hrană, aceste legături se disociază şi, chiar dacă poţi slăbi în acest fel, nu este cea mai potrivită modalitate.
Apa = sănătate
Apa reprezintă între 50% şi 70% din corpul omenesc şi este componenta esenţială a sângelui, limfei, sucurilor gastrice, urinei şi transpiraţiei. Fără ea, corpul nu poate pur şi simplu funcţiona, de aceea specialiştii recomandă consumul de un litru şi jumătate, doi litri pe zi.
Limpezeşte memoria
Poate că nu pare important, dar o reducere de numai 2% a cantităţii din corp - 1 litru pentru o femeie de 68 de kilograme - duce la afectarea memoriei pe termen scurt, dificultăţi la operaţiile aritmetice elementare şi probleme de concentrare.
Îneacă-ţi colesterolul
Atunci când este deshidratat, corpul produce colesterol care înconjoară celulele pentru a proteja fluidele de la interior. Pe termen lung, acest mecanism poate afecta sănătatea generală.
Vrei să slăbeşti? Bea apă
Deshidratarea poate încetini procesele metabolice, întrucât comută corpul pe un program de inaniţie şi păstrează celulele de grăsime care conţin niveluri ridicate de fluid. De aceea apa este atât de importantă pentru accelerarea metabolismului.
Apa "spală" cancerul
Studii recente demonstrează că un consum de cinci pahare de apă pe zi poate reduce semnificativ riscul cancerului de colon, veziă urinară şi sân.
Zi "aaaa"
Limba este un bun indicator al sănătăţii generale. Dacă nu are aspect roz şi cărnos, poţi fi deshidratată sau să ai o problemă cronică de sănătate, de exemplu variaţii ale glicemiei.
Citeşte şi:
Păstura, cel mai valoros medicament de stup»
Articole pe aceeași temă
-
-
Alimente ideale dacă ai colesterolul mărit +25 / 0 +25
-
11 exercitii pentru gimnastica mintii +21 / 0 +21
-
-
-


-
-
Riscurile erizipelului +22 / -1 +21
-


-
Beneficiile ţelinei pentru organism +17 / 0 +17
-
Cum să scapi de halitoză sau halenă +17 / 0 +17
-
Tratamente de înfrumusețare cu sare +16 / 0 +16

-
Ţine glicemia sub control cu ajutorul alimentaţiei +18 / -2 +16
-
Recuperarea după dislocarea articulaţiei umărului +18 / -2 +16
-

-
Planta care tratează spondilita cervicală +15 / 0 +15
-
Ce boli ascunde senzaţia de nod în gât +17 / -2 +15
-
Cum să tratezi în mod natural hipertensiunea +16 / -1 +15

-
Ce probleme de sănătate reflectă unghiile +16 / -1 +15
-
-

-
Nu ignora niciodată aceste simptome! +13 / 0 +13
-
Scapă de hemoroizi cu ajutorul acestei licori +13 / 0 +13
-

-
Rocomed…prieten, la nevoie! +13 / 0 +13
-
-

-
Ce este important de ştiut despre tiroidită? +18 / -5 +13
-
Herpesul bucal: Herpes Simplex 1 +14 / -1 +13
-
Băutura care îți întărește imunitatea +13 / -1 +12
Trimite-ne opinia ta