- Portal medical
- Stil de viață sănătos
- Boli și stări
- Anxietatea. Cum iti afecteaza viata
Anxietatea. Cum iti afecteaza viata
Februarie 7, 2017 | sursa: sfatulmedicului.ro
Anxietatea face parte din viata fiecaruia. Este un sentiment de teama, care creeaza o stare de alerta. Poate fi experimentata inaintea sustinerii unui discurs in public sau inaintea unui interviu pentru un post.
Biologic, ea este un motor al motivatiei care te determina sa actionezi, dar si sa constientizezi potentialele pericole care te pandesc.
"aceste stari dispar odata ce amenintarea trece si corpul isi revine la normal"
Simptomele anxietatii
Ingrijorarea este normala la oameni de toate varstele. Ea se manifesta printr-o senzatie tensionata in stomac, un sentiment sporit de constientizare a ceea ce se intampla in jur, o usoara teama sau chiar un sentiment de groaza. Probleme de concentrare, oboseala, iritabilitate, neliniste, insomnie sunt alte cateva semne ale anxietatii.
Anxietatea poate varia ca severitate, de la usoara, la debilitanta. In cel din urma caz este vorba despre anxietate generalizata, fobii specifice, tulburare obsesiv-compulsiva sau atac de panica. Acest grup de tulburari afecteaza o proportie importanta a persoanelor si necesita sfatul unui specialist in tulburari psihice.
Atunci cand devine cronica, anxietatea reprezinta o problema, intrucat influenteaza negativ calitatea vietii. In cazurile severe, ritmul cardiac creste, pentru a trimite mai mult sange catre muschi si mai mult aer la plamani, astfel incat organismul sa poata face fata posibilelor amenintari.
Apare un sentiment acut de teama, inclusiv frica de moarte, tremur, ameteli, slabiciune, dificultati de respiratie, transpiratie excesiva, senzatie de frig sau de supraincalzire, amorteala, furnicaturi in maini, palpitatii, dureri in piept. In mod ideal, aceste stari dispar odata ce amenintarea trece si corpul isi revine la normal.
![]() |
"Dependenţa de zahăr este similară cu dependenţa de ţigări, alcool sau droguri..." Citeşte mai mult: |
Cel mai adesea, anxietatea este confundata cu stresul, insa in realitate este mult mai complicata. In vreme ce stresul are in majoritatea cazurilor influente externe, anxietatea reprezinta un raspuns intern, lucru care o face mai dificil de gestionat.
Efectele anxietatii
Anxietatea poate avea efecte negative asupra sistemului imunitar, metabolic si cardiovascular si poate conduce la atrofia hipocampului – o structura a creierului implicata in memoria de lunga durata si in orientarea spatiala.
Pe langa hipocamp, si alte structuri ale creierului pot avea de suferit dupa expunerea prelungita la anxietate.
Este vorba despre structuri ale creierului care sunt direct implicate in trairea emotiilor de frica si anxietate, precum amigdala si cortextul prefrontal, care pot suferi dereglari importante in activitatea neuronala, precum supraactivare sau subactivare.
Studiile clinice au aratat faptul ca aceste efecte nu sunt complet ireversibile. Pot fi tinute sub control cu exercitii fizice si cu medicatie anti-depresiva.
Preventia joaca un rol la fel de important. Tratamentul anxietatii duce la ameliorarea acestor simptome si la o scadere a riscului de a dezvolta tulburari comorbide.
Tulburarile de anxietate pot provoca probleme digestive precum varsaturi, diaree sau constipatie. Potrivit Harvard Medical School, poate exista o legatura intre tulburarile de anxietate si dezvoltarea sindromului intestinului iritabil, dupa o infectie intestinala.
De asemenea, anxietatea poate duce si la pierderea poftei de mancare, dar si la lipsa de interes pentru sex.
Citeşte şi:
14 produse alimentare care vă vor curăţa ficatul în câteva zile»
Articole pe aceeași temă
-
Sfaturi utile dacă ai părul gras +33 / 0 +33
-
-
-
-
Când devin ciupercile toxice? +31 / -5 +26
-


-
-
Riscurile erizipelului +22 / -1 +21
-


-
Beneficiile ţelinei pentru organism +17 / 0 +17
-
Cum să scapi de halitoză sau halenă +17 / 0 +17
-
Tratamente de înfrumusețare cu sare +16 / 0 +16

-
Ţine glicemia sub control cu ajutorul alimentaţiei +18 / -2 +16
-
Recuperarea după dislocarea articulaţiei umărului +18 / -2 +16
-

-
Planta care tratează spondilita cervicală +15 / 0 +15
-
14 motive să bei mai multă apă +15 / 0 +15
-
Ce boli ascunde senzaţia de nod în gât +17 / -2 +15

-
Simptome ascunse care pot să prevestească diabetul +16 / -1 +15
-
Ce probleme de sănătate reflectă unghiile +16 / -1 +15
-

-
Hipertensiunea arterială - cum trebuie tratată +14 / 0 +14
-
Nu ignora niciodată aceste simptome! +13 / 0 +13
-
Scapă de hemoroizi cu ajutorul acestei licori +13 / 0 +13

-
Iarba verde, dar cu pericole +13 / 0 +13
-
Rocomed…prieten, la nevoie! +13 / 0 +13
-

-
-
Ce este important de ştiut despre tiroidită? +18 / -5 +13
-
Herpesul bucal: Herpes Simplex 1 +14 / -1 +13
Trimite-ne opinia ta