Bolile ficatului şi alimentaţia

Februarie 5, 2015
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+12
Bolile ficatului şi alimentaţia

Bolile ficatului apar în urma abuzului în consumul unor mâncăruri sau băuturi, în urma traiului într-un mediu toxic, a vieţii dezordonate sau a dependenţei de alcool.

În topul bolilor de ficat se afla: steatoza hepatică, hepatita acută / cronică, ascita, ciroza şi cancerul hepatic. Steatoza ficatului reprezintă umplerea şi încărcarea ficatului cu grăsimi care au drept cauză abuzul de alcool, obezitatea, hepatită, diabetul, sau consumul excesiv de grăsimi animale şi dulciuri.

Sănătatea ficatului este influenţată puternic de alimentaţia şi stilul de viaţa al fiecărui individ. Crizele dureroase de ficat pot fi calmate dacă adoptăm un stil de viaţa sănătos şi un regim alimentar strict care să includă foarte multe legume crude, supe preparate în casă, fructe proaspete şi compoturi. Pentru efecte rapide vă recomandăm să consumaţi: morcovi, salată verde, roşii, mere, lămâi, struguri, mandarine şi portocale. De asemenea, puteţi încerca să luaţi dimineaţa pe stomacul gol o linguriţă de ulei de măsline şi o felie de lămâie.

" De cele mai multe ori bolile de ficat vin şi cu o cădere psihică şi şocuri nervoase"Pentru detoxifierea ficatului se pot consuma cantităţi inseminate de ape minerale natural şi ceaiuri medicinale (păpădie, albastrele, salvie, menta, rozmarin) care se pot consuma atât curative cât şi preventiv.

O criză de ficat trebuie să implice şi un control riguros al vieţii de familie şi social. De cele mai multe ori bolile de ficat vin şi cu o cădere psihică şi şocuri nervoase. Tocmai de accea se recomanda multă odihnă, plimbări în parc pentru oxigenarea creierului, bai de soare şi orar fix pentru mese şi ora de somn.

Durerile acute pot fi ameliorate cu ajutorul unor comprese abdominale şi lombare. În interiorul compresei adaugaţi varza mărunţita şi un albuş de ou bătut spuma. O altă variantă pentru conţinutul compreselor sunt seminţele de în fierte până devin precum un piure iar ulterior aplicate pe abdomen cât sunt calde.

Regimul alimentar în cazul hepatitelor

Hepatita este o boală inflamatorie a ficatului ce are şi caracter infecţios, transmisibil, uneori chiar şi sub formă de epidemie.

În funcţie de evoluţie, hepatita poate avea caracter cronic sau acut. Specific hepatitei acute este necrozarea celulelor hepatice, lezarea inflamatorie a parenchimului hepatic şi a altor ţesuturi şi organe.

În momentul în care hepatita se întinde pe o perioadă lungă de timp o putem numi hepatita cronică. Este caracterizată prin inflamarea cronică a parenchimului hepatic şi lezarea în trepte a celulelor ficatului.

Principalele cauze ale cronicizării hepatitei constau dintr-un tratament incorect al bolii sau dintr-un consum excesiv şi de durată de băuturi alcoolice tari şi medicamente, infecţii microbiene, dezechilibru nutriţional prin carenţă de proteine şi vitamine sau intoxicaţii alimentare şi accidentale.

Alimentaţia are un rol crucial în creşterea rezistenţei generale a organismului şi întărirea sistemului imunitar. Pentru început vă sfătuim să apelaţi la sucuri de legume, sucuri nefermentate din fructe (consumate imediat după preparare) şi ceaiuri medicinale neîndulcite sau dacă nu puteţi suporta apelaţi la mierea de albine.

La 2-3 zile după încetarea crizelor se introduc în alimentaţie produse lactate (lapte dulce şi acru, iaurt, brânză proaspătă de vaci - 250 g/zi, caş dulce, urdă, telemea desărată - 100 g/zi, smântână - 2 linguri/zi), margarină, untdelemn crud (40-50 g/zi) şi oţet de mere.

Sunt uşor suportate supele cu zdrenţe de ou, legumele verzi fierte (fasole păstăi, mazăre), ridichi rase, salate de legume (cu pătrunjel, ţelină, mărar, spanac, lobodă, morcov ras, lăptucă, castraveţi, ardei gras). Mai pot fi consumaţi cartofi fierţi sau copţi, peşte slab (păstrăv, ştiucă, lin, biban, şalău, cod), carne de vită slabă sau de pasăre (sub formă de rasol). La masă se serveşte pâine prăjită, mămăligă, chifle, tăiţei, macaroane, fulgi de ovăz, orez, ouă moi, ochiuri româneşti fierte în apă, budinci, papanaşi.

Abuzul de alcool

"Diverse metode de tratament sunt disponibile: pot fi consumate „medicamente” lichide, injectate în pacient sau implanturi inserate sub piele ..."

Citeşte mai mult:
Tratamentul abuzului de alcool: mituri şi realități»

Pentru desert sunt recomandate fructe proaspete (mere, pere, cireşe, vişine, piersice, caise, fragi, coacăze, agrişe, afine, prune, gutui, pepeni verzi, struguri, lămâi, portocale, măsline) care măresc aportul de glicogen a ficatului şi îi îmbunătăţesc starea funcţională prin protejare împotriva toxinelor.

În hepatita cronică, cu durată de peste un an de la declanşare, este indicat regimul alimentar menţionat mai sus. Mesele vor consta din cantităţi mici de alimente, servite mai des (4-5 pe zi). Se vor evita alimentele şi băuturile prea reci. Înainte de mese este bine să se mestece câteva frunze de pătrunjel sau ţelină, pentru a mări pofta de mâncare. În cazul când hepatita se suprapune pe o calculoză biliară, este bine ca în fiecare dimineaţă să se ia, pe stomacul gol, câte o lingură cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie.

Atât în hepatita acută, cât şi cronică se interzic: carnea grasă de porc, oaie, raţă, gâscă, vânat, raci, grăsimi animale (untură, slănină), sosuri cu rântaş, prăjeli, pastramă, mezeluri, conserve, afumături, creier, rinichi, icre, sardele, drob de miel, supe de oase, brânzeturi grase, sărate şi fermentate (caşcaval), legume uscate sau cu celuloză dură (fasole, varză, gulii), nuci, alune, migdale, sare în exces, condimente iuţi (piper, boia, muştar, hrean, usturoi, ceapă). De asemenea se exclud cafeaua, cacaua, îngheţatele, băuturile alcoolice tari, unele băuturi răcoritoare (coca-cola).

Pătrunjelul şi mărarul combat icterul

Gălbinarea este o afecţiune care poate să apară la toate vârstele, având drept cauze anemii fiziologice şi patologice, congenitale sau dobândite. Boala se manifestă prin colorarea în galben a pielii, a ochilor şi a mucoaselor, mai intens „albul ochilor“, ca urmare a retenţiei în sânge a pigmenţilor biliari (bilirubină), blocaţi în canalul coledoc.

Ciroza ficatului

"Ciroza poate fi provocată de multe boli diferite ale ficatului. Bărbaţii au o probabilitate de două ori mai mare de a se îmbolnăvi decât femeile, iar majoritatea pacienţilor au..."

Citeşte mai mult:
Ciroza ficatului: când principalul laborator al organismului începe să ruginească» 

În regimul alimentar, cele mai recomandate alimente sunt extractele de ficat şi adausul de vitamine (B, K). Efecte bune are o cură de coacăze negre, timp de două săptămâni. La masă este bine să se servească ardei gras, pătrunjel, mărar, precum şi fructe proaspete (mere, pere, piersice). După fiecare masă sau ceai consumat se poate lua câte o linguriţă de bitter suedez. Urmărind evoluţia bolii, se constată că după 2-3 zile apare o revenire la normal a culorii pielii, iar analizele de laborator vor fi mult mai bune.

În respectarea regimului alimentar sunt interzise grăsimile animale, tocăturile, mezelurile, sosurile, conservele şi alcoolurile tari.

Regimul de viaţă în cazul icterului impune o atenţionare specială. Întrucât icterul este o afecţiune contagioasă, care se transmite cu uşurinţă la persoanele din preajmă, se impune o izolare strictă a bolnavului, fie într-un spital de boli contagioase, fie la domiciliu.

Dieta cu lămâi proaspete, recomandată bolnavilor de ciroză

Ciroza hepatică este o afecţiune cronică a ficatului, ce consta în inflamarea şi lezarea ţesutului conjunctiv, cu evoluţie rapidă spre modificarea structurii ficatului şi sclerozarea ţesuturilor în benzi.

Contra crizelor de ciroza hepatică se recomanda câteva zile de repaus la pat şi regim de protecţie cu lichide. Se continuă cu un regim alimentar complet (circa 45 cal/kg corp pe zi), bogat în proteine şi vitamine. Necesarul proteic este recomandat sub formă de lapte, produse lactate şi cereale, mai ales seminţe germinate de orz şi grâu, ţinând seamă că bolnavul metabolizează foarte greu proteinele animale. Necesarul de lipide se preia din produsele lactate, margarină, untdelemn şi puţin unt. Glucidele vor acoperi consumurile energetice prin cantitatea de 300-400 g/zi.

În ciroza hepatică compensată sunt recomandate alimente cu efecte de stimulare a funcţiei hepatice:

- fructe - agrişe, cireşe, vişine, fragi, gutui, pepeni verzi, prune, struguri (1-2 kg/zi), ienupăr (10-15 fructe proaspete zilnic), măsline, tomate, ardei, dovlecei şi o cură de lămâi proaspete, îndulcite cu miere de albine;
- legume - fasole păstăi, morcov, vinete, spanac, salată, varză crudă (albă şi roşie), ridichi;
- sucuri din legume proaspete (morcov, sfeclă roşie, varză, ridichi negre, castraveţi) precum şi suc din orz verde (câte o jumătate de pahar dimineaţa şi seară).

Alte alimente admise pentru consum sunt: carnea slabă de vită, viţel sau pasăre, rasol din peşte alb, brânză proaspătă de vaci, urdă dulce, caş dulce, iaurt, smântână proaspătă, albuş de ou, untdelemn, pâine albă veche de o zi, paste făinoase rafinate, budinci, compoturi şi condimente aromate (cimbru, mărar, pătrunjel, leuştean, dafin), care au rolul de a stimula apetitul şi de a compensa lipsa de gust a dietei hiposodate.

Lista alimentelor interzise începe cu: băuturi alcoolice, grăsimi animale încinse, mezeluri, afumături, conserve, prăjeli, sosuri grase, măruntaie, ouă, brânzeturi grase şi fermentate, leguminoase uscate (fasole), dulciuri concentrate, pâine albă proaspătă şi sărată, cozonac, condimente iritante, nuci, alune, migdale, cacao, ciocolată.

Ciorbele de legume, obligatorii în alimentaţia celor cu insuficienţă hepatică
Insuficienţa hepatică şi colica hepatică sunt afecţiuni cu crize dureroase, violente, de tipul crampelor, cauzate de dilatări bruşte ale canalelor intrahepatice şi ale căilor biliare, mai ales după servirea mesei.

Sunt indicate ciorbele de legume (cu salată, morcov, tomate, creson), precum şi fructele mai acide, cu acţiune stimulatoare în insuficienţa hepatică (lămâi, portocale, mandarine, grepfruturi, struguri, mere, măsline). Deosebit de eficient este consumul de dimineaţă, pe stomacul gol, a unei linguriţe de ulei de măsline, cu o felie de lămâie.

În timpul crizelor dureroase de ficat este obligatoriu repausul la pat. Se vor aplica în zona dureroasă perne electrice şi comprese calde, alcoolizate, sau cataplasme cu frunze de varză sau creson, bine mărunţite şi încorporate într-un albuş de ou, bătut spumă, în care se adaugă un păhărel cu infuzie de păpădie.

Citeşte şi:
5 sfaturi zilnice pentru a scădea riscul de tuberculoză» 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+12
 • Abuzul de alcool
 • Cancer hepatic
 • Boala hepatica
 • crize de ficat
 • insuficienta hepatica
 • hepatita
 • parenchimului

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. 1 +5 / -4 +1
Cum să combateţi micoza unghiei?
Cum să combateţi micoza unghiei? Decolorarea unghiei şi schimbarea formei acesteia pot fi semne ale onicomicozei, denumită şi infecţia micotică a unghiei. Decolorarea (galben, verde sau maro), îngroşarea şi friabilitatea unghiilor, mâncărimea între degetele de la picioare sau de la mâini şi în jurul unghiilor înseamnă că probabil aveţi această boală... 3 +26 / -4 +22
Semnele şi prevenţia păduchilor
Semnele şi prevenţia păduchilor Organismele noastre sunt expuse în mod continuu la diferite medii şi la vieţuitoarele specifice acestor medii. Atât suprafaţa pielii umane, cât şi tractusul digestiv, reprezintă habitate pentru milioane de diferite tipuri de bacterii, care trăiesc în simbioză cu noi (de exemplu, ele sunt benefice pentru corpul omenesc). În acest fel,... 1 +21 / -2 +19
Ce poți trata cu ceapă
Ce poți trata cu ceapă Cunoscută ca fiind ingredientul cel mai folosit în bucătărie, ceapa este una dintre cele mai sănătoase legume, având nu doar virtuți culinare, ci și terapeutice. 1 +17 / 0 +17
Ţine glicemia sub control cu ajutorul alimentaţiei
Ţine glicemia sub control cu ajutorul alimentaţiei Peste 350 de milioane de oameni vor suferi de diabet în 2025, ceea ce înseamnă cu peste 30% mai mult decât în prezent. Persoanele care au risc de diabet pot preveni aceasta maladie ţinându-şi în frâu glicemia. Alimentaţia şi exerciţiile fizice sunt esenţiale, atât pentru cei diagnosticaţi deja, cât şi pentru cei aflaţi la... +18 / -2 +16
Tratamente de înfrumusețare cu sare
Tratamente de înfrumusețare cu sare Utilizarea sării nu trebuie să se limiteze doar la bucătărie. Și chiar dacă este disponibilă pretutindeni și ieftină, nu trebuie să subestimăm puterea acesteia - ea are un potențial imens ca ingredient de înfrumusețare. Iată care sunt cele mai bune modalități prin care poți încorpora sarea în rutina ta de îngrijire a pielii! +16 / -1 +15
Cum să tratezi în mod natural hipertensiunea
Cum să tratezi în mod natural hipertensiunea În cazul în care medicul ţi-a recomandat tratament medicamentos pentru hipertensiune, urmează cu stricteţe recomandările medicului. În acelaşi timp, poţi recurge şi la câteva ajutoare naturale. +16 / -1 +15
Rocomed…prieten, la nevoie!
Rocomed…prieten, la nevoie! Ne place să credem că sloganul nostru “prieten, la nevoie” ne caracterizează cât mai fidel. Suntem o clinică privată care îşi propune să umple un gol în oferta de servicii medicale performante şi accesibile. Oferim o alternativă viabilă la unităţile medicale de stat şi demonstrăm asta prin preţurile competitive, respectul... +14 / 0 +14
Nu ignora niciodată aceste simptome!
Nu ignora niciodată aceste simptome! Durerea nu poate fi niciodată plăcută, însă în anumite situații indică afecțiuni grave. Dacă persistă mai mult de 2-3 luni, nu ezita să mergi la medic. Descoperă ce alte simptome de boală trebuie să iei în serios! 1 +13 / 0 +13
Psoriazisul: o boală istovitoare, care nu-i pune în pericol pe ceilalţi
Psoriazisul: o boală istovitoare, care nu-i pune în pericol pe ceilalţi Psoriazisul este o boală inflamatorie a pielii, care reapare periodic şi afectează 2-3% din populaţie. Ambele sexe sunt afectate în mod egal. Boala este cel mai răspândită în grupa de vârstă mijlocie şi afectează în mod predominant persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, însă pot fi afectaţi şi copiii şi... 2 +13 / 0 +13