- Portal medical
- Stil de viață sănătos
- Boli și stări
- Cum să trataţi şi să preveniţi constipaţia
Cum să trataţi şi să preveniţi constipaţia
August 27, 2014
Constipaţia este o problemă neplăcută de sănătate, ce provoacă disconfort major şi un subiect de conversaţie pe care oamenii îl consideră în general stânjenitor. Ca urmare, oamenii încearcă de obicei să o trateze cumpărând medicamente fără reţetă. Totuşi, după cum ne avertizează medicii, folosirea unor astfel de medicamente fără recomandare profesională poate provoca probleme adiţionale de sănătate.
Ce se întâmplă când suntem constipaţi?
"conţinutul de apă al scaunului este absorbit de pereţii intestinului gros"Alimentaţia deficitară, stilul de viaţă sau alţi factori perturbă procesul natural al activităţii intestinale. Constipaţia apare când funcţia motorie intestinală este afectată, ceea ce duce la instalarea şi stagnarea conţinutului intestinal în intestinul gros. Prin urmare, conţinutul de apă al scaunului este absorbit de pereţii intestinului gros, iar scaunul devine tare şi alunecă greu. O persoană care nu a mai avut scaun de trei zile sau mai mult poate suferi de constipaţie. Boala trebuie tratată imediat deoarece o constipaţie prelungită sau frecventă poate provoca diverse complicaţii, cum ar fi formarea de hemoroizi şi sfâşieri ale sfincterului (inelul muscular care strânge capătul exterior al rectului).
Prima metodă de tratament – o schimbare în stilul de viaţă!
O cauză des întâlnită a constipaţiei este dezechilibrul nutriţional, care poate fi prevenit prin urmarea câtorva reguli simple referitoare la aportul nutriţional zilnic:
• Beţi lichide din belşug ( între 1,5 şi 2 litri pe zi);
• Consumaţi multe fructe şi legume;
• Consumaţi multe cereale, tărâţe şi nuci, care conţin fibre necesare pentru a menţine funcţiile intestinale;
• Evitaţi alimentele ce conţin zahăr, grăsimi şi amidon;
• Alimentaţi-vă regulat pentru o bună activitate intestinală.
Constipaţia mai poate fi prevenită prin sport regulat şi obiceiuri regulate de mers la toaletă – adică să nu amânaţi nevoia de a elimina scaunul.
![]() |
"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei" Citește mai mult: |
Tratarea constipaţiei cu ajutorul medicamentelor
Când schimbările în nutriţie nu reuşesc să regleze funcţiile intestinale, medicul vă poate prescrie următoarele medicamente pentru tratamentul constipaţiei:
• Fibrele absorb apa din intestin, crescând astfel volumul şi capacitatea de a absorbi apa a scaunului. Cel mai sigur tratament pentru această boală se spune că este făcut din fibre naturale. Produsele fibroase ar trebui luate numai cu multe lichide; altfel constipaţia va fi accentuată.
• Medicamentele stimulatoare provoacă nişte contracţii musculare ritmice în intestine. Medicamentele orale îşi fac efectul într-un interval cuprins între 6 şi 10 ore, în timp ce supozitoarele acţionează în 60 de minute. Aceste medicamente lucrează destul de rapid, dar nu ar trebui să fie folosite pentru mai mult de o săptămână, deoarece utilizarea pe termen lung perturbă funcţia intestinală.
• Laxativele osmotice reţin apa în intestin şi favorizează excreţia. Laxativele osmotice sunt eficiente după o zi sau două. Aceste medicamente sunt potrivite pentru tratamentul constipaţiei cronice, deoarece sunt suficient de sigure pentru folosire regulată şi nu rămân în intestin.
• Laxativele emoliente înmoaie scaunul şi facilitează excreţia.
• Lubrifianţii care ajută la mişcarea conţinutului din intestine pot fi folosite ca tratament pentru constipaţie. Efectul unor asemenea medicamente este relativ rapid, dar folosirea pe termen lung nu este recomandată din cauza potenţialului de a interacţiona cu alte medicamente.
Şi medicamentele organice ajută
Constipaţia mai poate fi tratată cu ajutorul ceaiurilor de chimen, anason sau muşeţel. Aceste ceaiuri trebuie băute înainte de mese, dimineaţa şi seara. Pot fi de ajutor şi produse alimentare recunoscute pentru efectele lor laxative – prunele uscate, perele, ovăzul, stafidele, morcovii, sucul de lămâie şi seminţele de in.
Atunci când apare des, constipaţia poate fi un simptom al unei alte boli. În acest caz, este recomandat un control medical pentru a verifica dacă boala nu este consecinţa unei probleme de sănătate mai serioase. Şi folosirea pe termen lung a medicamentelor este descurajată. Aşadar, trebuie respectate o dietă sănătoasă şi mişcarea, iar în atunci când este necesar trebuie să se apeleze la un medic.
Articole pe aceeași temă
-
Când devin ciupercile toxice? +31 / -5 +26
-
-
Micul dejun – când să mâncaţi şi ce să mâncaţi? +28 / -4 +24
-
Sfecla roşie şi beneficiile ei pentru sănătate +24 / -1 +23
-
Efectele pozitive ale consumului de ceai negru +22 / 0 +22
-


-
-
Riscurile erizipelului +22 / -1 +21
-


-
Beneficiile ţelinei pentru organism +17 / 0 +17
-
Cum să scapi de halitoză sau halenă +17 / 0 +17
-
Tratamente de înfrumusețare cu sare +16 / 0 +16

-
Ţine glicemia sub control cu ajutorul alimentaţiei +18 / -2 +16
-
Recuperarea după dislocarea articulaţiei umărului +18 / -2 +16
-

-
Planta care tratează spondilita cervicală +15 / 0 +15
-
14 motive să bei mai multă apă +15 / 0 +15
-
Ce boli ascunde senzaţia de nod în gât +17 / -2 +15

-
Simptome ascunse care pot să prevestească diabetul +16 / -1 +15
-
Ce probleme de sănătate reflectă unghiile +16 / -1 +15
-

-
Hipertensiunea arterială - cum trebuie tratată +14 / 0 +14
-
Nu ignora niciodată aceste simptome! +13 / 0 +13
-
Scapă de hemoroizi cu ajutorul acestei licori +13 / 0 +13

-
Iarba verde, dar cu pericole +13 / 0 +13
-
Rocomed…prieten, la nevoie! +13 / 0 +13
-

-
-
Ce este important de ştiut despre tiroidită? +18 / -5 +13
-
Herpesul bucal: Herpes Simplex 1 +14 / -1 +13
Trimite-ne opinia ta