Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor

Iulie 7, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor

Depresia este acum tulburarea psihologică numărul unu din lumea occidentală. Cincisprezece la sută dintre noi suferă probabil de depresie într-o anumită etapă din viaţa noastră. În prezent, aproximativ 450.000 de persoane din Irlanda au fost diagnosticate cu depresie. Aceştia reprezintă 10% din populaţie.

Studiile arată că rata creşterii depresiei a crescut la toate grupele de vârstă, dar creşte cel mai rapid în rândul tinerilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preconizează că până în 2020 depresia va ajunge a doua boală responsabilă pentru îmbolnăvirea la nivel mondial, la distanţă mică de bolile de inimă. Se estimează că în prezent 350 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel global.

Articolul tratează subiecte precum simptomele depresiei, ce putem face în legătură cu aceasta şi oferă câteva resurse pentru sprijin suplimentar.

Ce este depresia?

"Cu toţii trecem prin suişuri şi coborâşuri în viaţă şi cu toţii avem zile proaste."Depresia poate fi caracterizată drept o perioadă îndelungată de dispoziție proastă şi de lipsă de motivaţie. Depresia afectează concentrarea, energia, sentimentele, comportamentul şi gândurile unei persoane. Suferinzii pot experimenta dificultăţi în luarea deciziilor şi, în consecinţă, le este mai greu să îşi continue viaţa.

Cu toţii trecem prin suişuri şi coborâşuri în viaţă şi cu toţii avem zile proaste. Depresia nu înseamnă numai o zi proastă. Este o dispoziție proastă accentuată şi o lipsă a abilităţii de a trăi viaţa la maxim.

Dacă bănuiţi că dumneavoastră sau o persoană iubită suferiți de depresie, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Timiditate sau anxietate sociala

"Poate că mulți dintre noi am fost etichetați drept „timizi” în copilărie și am luat cu noi această timiditate - și toate problemele asociate- în viața de adult. Desigur, este posibil să vă simțiți... "

Citeşte mai mult:
Este doar timiditate sau tulburare de anxietate sociala»

 Cine se îmbolnăveşte de depresie?

Oricine se poate îmbolnăvi de depresie. Totuşi, femeile sunt de două până la trei ori mai predispuse să se îmbolnăvească de depresie faţă de bărbaţi. De asemenea, şansele de a dezvolta depresie severă sunt mult mai ridicate la femei - una din patru femei, faţă de unul din zece bărbaţi.

Cifrele recente arată rate în creştere ale depresiei la adolescenţi şi copii. Un studiu efectuat în Dublin a descoperit că 4,5% din copiii cu vârsta între 13 şi 15 ani aveau depresie nediagnosticată. În Regatul Unit, Oficiul Naţional de Statistică afirmă că 10% din copiii cu vârsta între cinci şi şaisprezece ani suferă de o tulburare mentală care poate fi recunoscută, cu 4% din copii suferind de anxietate sau depresie.

Care sunt simptomele depresiei?

Există o gamă de simptome care există la toate persoanele deprimate. Dacă aveţi 5 din aceste 9 simptome (inclusiv unul dintre simptomele mai evidente enumerate mai jos) şi dacă simptomele vă afectează viaţa de peste 2 săptămâni, este posibil ca medicul dumneavoastră vă diagnosticheze cu depresie uşoară, moderată sau severă.

Printre cele mai evidente simptome se numără:

• Dispoziție proastă persistentă, cu sau fără plâns
• Lipsa interesului pentru activităţile care în mod normal v-ar plăcea

Printre simptomele mai puţin evidente se numără:

• Somn întrerupt sau calitate proastă a somnului
• Modificări ale apetitului
• Oboseală şi pierderea energiei
• Lipsa motivaţiei
• Nehotărâre, concentrare slabă şi o incapacitate de concentrare
• Sentimente de inutilitate şi inadaptabilitate
• Interes pentru moarte şi sentimente de disperare - gândurile precum „ce rost are viaţa?” sau „nu contează dacă mor” sunt des întâlnite. Aceste gânduri pot avansa la tentative de vătămare a propriului corp sau tentative de suicid.

Unele persoane cu depresie severă pot suferi de simptome psihotice precum halucinații (auzul sau vederea unor lucruri care nu sunt reale) sau deliruri (convingeri false).

Depresie uşoară, moderată sau severă?

Doctorii clasifică depresia în depresie ușoară, moderată sau severă și personalizează tratamentul depresiei conform gravității acesteia.

Care sunt cauzele depresiei?

De cele mai multe ori depresia este cauzată de mai multe evenimente care au loc în viața unei persoane. Acești factori declanșatori pot fi evenimente grave de viață precum încheierea unei căsătorii, pierderea unei persoane, boală sau șomaj. De multe ori anxietatea prelungită poate ajunge la depresie.

Câteodată, simptomele depresiei pot fi cauzate de afecțiuni fizice nediagnosticate precum tiroida leneșă (hipotiroidismul), glanda pituitară leneșă (hipopituitarismul), traumatism cerebral recent sau în trecut, polimialgie reumatică, demență timpurie, abuz de alcool și anumite medicamente fără prescripție medicală precum canabis. Un medic de familie va exclude aceste afecțiuni înainte de a diagnostica depresia fără o cauză fizică.

De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni cronice precum durere cronică sau boli degenerative au cele mai multe șanse să sufere de depresie.

Tratamentul pentru depresie

Dacă credeți că suferiți de depresie, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să mergeți la medicul de familie. Acesta vă poate prescrie antidepresive. De asemenea, vă poate sugera terapia prin conversație sau terapie cognitivă sau comportamentală cu un psiholog sau psihoterapeut.

Ce pot face eu?

Mai jos sunt câteva schimbări simple ale stilului de viață care pot ajuta:

• Începeți să practicați sport din nou. Douăzeci sau 30 de minute de activitate fizică intensă pe zi (sau minim de 3 ori pe săptămână) vor determina secreția substanțelor chimice ale corpului responsabile cu senzația de bine (endorfinele) și vă vor oferi o revigorare naturală.
• Acordați atenție obiceiurilor legate de somn. Dacă puteți obține mai mult somn și de o mai bună calitate, vă veți simți mai bine și mai motivat dimineață când vă treziți. Încercați următoarele sfaturi:
• Mergeți la culcare la aceeași oră în fiecare seară
• Treziți-vă la aceeași oră în fiecare dimineață
• Opriți toate ecranele cu cel puțin 30 de minute înainte de ora de culcare pentru a evita efectul stimulator asupra sistemului nervos
• Nu vă izolați. Multe persoane care suferă de depresie tind să se izoleze. Încercați să ieșiți din casă cel puțin o dată pe zi, chiar dacă numai la magazine.
• Dacă aveți timp, oferiți-vă voluntar într-o organizație de caritate locală. Cercetările recente au demonstrat că cei care se oferă voluntari în cadrul organizațiilor de caritate au raportat niveluri mai scăzute de depresie și o satisfacție personală și stare de bine îmbunătățite.
• Zâmbiți! Cercetările au arătat că zâmbitul în timpul perioadelor scurte de stres sau nefericire poate reduce nivelurile de stres si vă poate face mai fericit (chiar și pe alții!), indiferent dacă vă simțiți fericit sau nu!
• Țineți un jurnal al stărilor: scrieţi-vă zilnic stările. Odată ce ați trecut în jurnal câteva săptămâni, veți putea observa un tipar și veți putea stabili ce activități vă fac mai fericit și care vă întristează. Doctorul dvs. sau specialistul pentru sănătate mentală poate considera util acest lucru pentru evaluarea tratamentului. Pe termen lung, s-ar putea dovedi benefic să recitiți acest jurnal, astfel încât să vedeți cât de departe ați ajuns și cum ați reușit să depășiți perioadele dificile din viața dumneavoastră.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
 • Depresia
 • Tratament pentru depresie
 • Depresie severa
 • Cauzele depresiei
 • Hipotiroidismul

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 alimente care te scapă imediat de balonare
5 alimente care te scapă imediat de balonare Cu siguranţă au existat momente în care disconfortul abdominal şi senzația de balonare te-au împiedicat să te bucuri de activităţile tale zilnice. Dacă balonările care apar brusc nu le putem preveni, atunci putem scăpa de ele foarte ușor, cu ajutorul unor alimente care te scapă imediat de balonare, ajutand digestia. +5 / -1 +4
Cum să combateţi micoza unghiei?
Cum să combateţi micoza unghiei? Decolorarea unghiei şi schimbarea formei acesteia pot fi semne ale onicomicozei, denumită şi infecţia micotică a unghiei. Decolorarea (galben, verde sau maro), îngroşarea şi friabilitatea unghiilor, mâncărimea între degetele de la picioare sau de la mâini şi în jurul unghiilor înseamnă că probabil aveţi această boală... 3 +26 / -4 +22
Cum scapam definitiv de onicomicoza sau ciuperca unghiei
Cum scapam definitiv de onicomicoza sau ciuperca unghiei Onicomicoza sau ciuperca unghiei reprezinta o infecție de tip fungic a unghiei, cauzată de un anumit tip de ciuperca aflata in stratul de la suprafata unghiei. +18 / 0 +18
Ce poți trata cu ceapă
Ce poți trata cu ceapă Cunoscută ca fiind ingredientul cel mai folosit în bucătărie, ceapa este una dintre cele mai sănătoase legume, având nu doar virtuți culinare, ci și terapeutice. +17 / 0 +17
Dr. Raluca Jipa: „Vaccinarea antigripală ar trebui efectuată până la sfârșitul lunii octombrie”
Dr. Raluca Jipa: „Vaccinarea antigripală ar trebui efectuată până la sfârșitul lunii octombrie” În sezonul rece care se apropie, gripa se transmite foarte ușor, iar simptomele și complicațiile acesteia nu sunt de neglijat. Am discutat cu medicul specialist boli infecțioase Raluca Jipa despre cel mai bun moment să te vaccinezi pentru a preveni boala și despre tipul de vaccin indicat. +16 / 0 +16
Planta care tratează spondilita cervicală
Planta care tratează spondilita cervicală Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale coloanei vertebrale, spondiloza cervicală, se manifestă prin dureri atât în zona cefei cât și a umerilor. +15 / 0 +15
Laboratorul de analize Prodia in cuvinte
Laboratorul de analize Prodia in cuvinte Am început activitatea de în data de 01 noiembrie 2000, când a preluat de la Spitalul Județean din Miercurea Ciuc, prin concesie Laboratorul Spitalului. In prezent detinem patru puncte de lucru in principalele orase ale judetului Harghita: Mierucrea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni si Cristuru Secuiesc. 1 +15 / 0 +15
Ce probleme de sănătate reflectă unghiile
Ce probleme de sănătate reflectă unghiile Nuanţa roz discret, lucioase, netede şi tari. Aşa ne dorim să fie unghiile noastre, însă din anumite motive, nu aceasta este imaginea reală. Şi, deşi le acordăm atenţia cuvenită, unghiile se îndoaie, se exfoliază, îşi schimbă culoarea. +15 / -1 +14
Ce remedii naturiste folosești dacă îți sângerează gingiile
Ce remedii naturiste folosești dacă îți sângerează gingiile Folosește aceste remedii naturiste dacă îți sângerează gingiile și ai probleme cu dantura. Și vizita la stomatolog este necesară. Problemele cu dantura reprezintă un coșmar pentru orice persoană. Avem nevoie de dinți pentru a mânca, astfel că sunt o parte importantă a corpului. +13 / 0 +13
3 uleiuri esențiale care te scapă de varice
3 uleiuri esențiale care te scapă de varice Varicele, reprezintă o problemă nu numai din punct de vedere estetic, dar mai ales din punct de vedere medical. Această afecțiune implică numeroși factori de risc și poate duce la complicații majore: ulcer varicos, tromboflebită superficială sau profundă. 2 +14 / -1 +13