Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor

Iulie 7, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor

Depresia este acum tulburarea psihologică numărul unu din lumea occidentală. Cincisprezece la sută dintre noi suferă probabil de depresie într-o anumită etapă din viaţa noastră. În prezent, aproximativ 450.000 de persoane din Irlanda au fost diagnosticate cu depresie. Aceştia reprezintă 10% din populaţie.

Studiile arată că rata creşterii depresiei a crescut la toate grupele de vârstă, dar creşte cel mai rapid în rândul tinerilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preconizează că până în 2020 depresia va ajunge a doua boală responsabilă pentru îmbolnăvirea la nivel mondial, la distanţă mică de bolile de inimă. Se estimează că în prezent 350 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel global.

Articolul tratează subiecte precum simptomele depresiei, ce putem face în legătură cu aceasta şi oferă câteva resurse pentru sprijin suplimentar.

Ce este depresia?

"Cu toţii trecem prin suişuri şi coborâşuri în viaţă şi cu toţii avem zile proaste."Depresia poate fi caracterizată drept o perioadă îndelungată de dispoziție proastă şi de lipsă de motivaţie. Depresia afectează concentrarea, energia, sentimentele, comportamentul şi gândurile unei persoane. Suferinzii pot experimenta dificultăţi în luarea deciziilor şi, în consecinţă, le este mai greu să îşi continue viaţa.

Cu toţii trecem prin suişuri şi coborâşuri în viaţă şi cu toţii avem zile proaste. Depresia nu înseamnă numai o zi proastă. Este o dispoziție proastă accentuată şi o lipsă a abilităţii de a trăi viaţa la maxim.

Dacă bănuiţi că dumneavoastră sau o persoană iubită suferiți de depresie, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Timiditate sau anxietate sociala

"Poate că mulți dintre noi am fost etichetați drept „timizi” în copilărie și am luat cu noi această timiditate - și toate problemele asociate- în viața de adult. Desigur, este posibil să vă simțiți... "

Citeşte mai mult:
Este doar timiditate sau tulburare de anxietate sociala»

 Cine se îmbolnăveşte de depresie?

Oricine se poate îmbolnăvi de depresie. Totuşi, femeile sunt de două până la trei ori mai predispuse să se îmbolnăvească de depresie faţă de bărbaţi. De asemenea, şansele de a dezvolta depresie severă sunt mult mai ridicate la femei - una din patru femei, faţă de unul din zece bărbaţi.

Cifrele recente arată rate în creştere ale depresiei la adolescenţi şi copii. Un studiu efectuat în Dublin a descoperit că 4,5% din copiii cu vârsta între 13 şi 15 ani aveau depresie nediagnosticată. În Regatul Unit, Oficiul Naţional de Statistică afirmă că 10% din copiii cu vârsta între cinci şi şaisprezece ani suferă de o tulburare mentală care poate fi recunoscută, cu 4% din copii suferind de anxietate sau depresie.

Care sunt simptomele depresiei?

Există o gamă de simptome care există la toate persoanele deprimate. Dacă aveţi 5 din aceste 9 simptome (inclusiv unul dintre simptomele mai evidente enumerate mai jos) şi dacă simptomele vă afectează viaţa de peste 2 săptămâni, este posibil ca medicul dumneavoastră vă diagnosticheze cu depresie uşoară, moderată sau severă.

Printre cele mai evidente simptome se numără:

• Dispoziție proastă persistentă, cu sau fără plâns
• Lipsa interesului pentru activităţile care în mod normal v-ar plăcea

Printre simptomele mai puţin evidente se numără:

• Somn întrerupt sau calitate proastă a somnului
• Modificări ale apetitului
• Oboseală şi pierderea energiei
• Lipsa motivaţiei
• Nehotărâre, concentrare slabă şi o incapacitate de concentrare
• Sentimente de inutilitate şi inadaptabilitate
• Interes pentru moarte şi sentimente de disperare - gândurile precum „ce rost are viaţa?” sau „nu contează dacă mor” sunt des întâlnite. Aceste gânduri pot avansa la tentative de vătămare a propriului corp sau tentative de suicid.

Unele persoane cu depresie severă pot suferi de simptome psihotice precum halucinații (auzul sau vederea unor lucruri care nu sunt reale) sau deliruri (convingeri false).

Depresie uşoară, moderată sau severă?

Doctorii clasifică depresia în depresie ușoară, moderată sau severă și personalizează tratamentul depresiei conform gravității acesteia.

Care sunt cauzele depresiei?

De cele mai multe ori depresia este cauzată de mai multe evenimente care au loc în viața unei persoane. Acești factori declanșatori pot fi evenimente grave de viață precum încheierea unei căsătorii, pierderea unei persoane, boală sau șomaj. De multe ori anxietatea prelungită poate ajunge la depresie.

Câteodată, simptomele depresiei pot fi cauzate de afecțiuni fizice nediagnosticate precum tiroida leneșă (hipotiroidismul), glanda pituitară leneșă (hipopituitarismul), traumatism cerebral recent sau în trecut, polimialgie reumatică, demență timpurie, abuz de alcool și anumite medicamente fără prescripție medicală precum canabis. Un medic de familie va exclude aceste afecțiuni înainte de a diagnostica depresia fără o cauză fizică.

De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni cronice precum durere cronică sau boli degenerative au cele mai multe șanse să sufere de depresie.

Tratamentul pentru depresie

Dacă credeți că suferiți de depresie, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să mergeți la medicul de familie. Acesta vă poate prescrie antidepresive. De asemenea, vă poate sugera terapia prin conversație sau terapie cognitivă sau comportamentală cu un psiholog sau psihoterapeut.

Ce pot face eu?

Mai jos sunt câteva schimbări simple ale stilului de viață care pot ajuta:

• Începeți să practicați sport din nou. Douăzeci sau 30 de minute de activitate fizică intensă pe zi (sau minim de 3 ori pe săptămână) vor determina secreția substanțelor chimice ale corpului responsabile cu senzația de bine (endorfinele) și vă vor oferi o revigorare naturală.
• Acordați atenție obiceiurilor legate de somn. Dacă puteți obține mai mult somn și de o mai bună calitate, vă veți simți mai bine și mai motivat dimineață când vă treziți. Încercați următoarele sfaturi:
• Mergeți la culcare la aceeași oră în fiecare seară
• Treziți-vă la aceeași oră în fiecare dimineață
• Opriți toate ecranele cu cel puțin 30 de minute înainte de ora de culcare pentru a evita efectul stimulator asupra sistemului nervos
• Nu vă izolați. Multe persoane care suferă de depresie tind să se izoleze. Încercați să ieșiți din casă cel puțin o dată pe zi, chiar dacă numai la magazine.
• Dacă aveți timp, oferiți-vă voluntar într-o organizație de caritate locală. Cercetările recente au demonstrat că cei care se oferă voluntari în cadrul organizațiilor de caritate au raportat niveluri mai scăzute de depresie și o satisfacție personală și stare de bine îmbunătățite.
• Zâmbiți! Cercetările au arătat că zâmbitul în timpul perioadelor scurte de stres sau nefericire poate reduce nivelurile de stres si vă poate face mai fericit (chiar și pe alții!), indiferent dacă vă simțiți fericit sau nu!
• Țineți un jurnal al stărilor: scrieţi-vă zilnic stările. Odată ce ați trecut în jurnal câteva săptămâni, veți putea observa un tipar și veți putea stabili ce activități vă fac mai fericit și care vă întristează. Doctorul dvs. sau specialistul pentru sănătate mentală poate considera util acest lucru pentru evaluarea tratamentului. Pe termen lung, s-ar putea dovedi benefic să recitiți acest jurnal, astfel încât să vedeți cât de departe ați ajuns și cum ați reușit să depășiți perioadele dificile din viața dumneavoastră.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
 • Depresia
 • Tratament pentru depresie
 • Depresie severa
 • Cauzele depresiei
 • Hipotiroidismul

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Ce este și cum ne poate ajuta imunoterapia
Ce este și cum ne poate ajuta imunoterapia Imunoterapia este utilizată atunci când sistemul imunitar uman eșuează. Acest lucru poate însemna că nu mai este capabil să detecteze și să elimine anumiți agenți patogeni sau substanțe dăunătoare, să distrugă celulele defecte din organism sau să deosebească celule care atacă organismul de țesutul sănătos. +4 / 0 +4
Riscurile erizipelului
Riscurile erizipelului Erizipelul este o boală perfidă şi dureroasă, ce provoacă un disconfort sever, oboseală şi desfigurare, atacând de obicei persoanele vulnerabile – aceştia fiind copiii şi bătrânii +20 / -1 +19
Cum să scapi de halitoză sau halenă
Cum să scapi de halitoză sau halenă Conform studiilor, aproximativ 40% din populaţie suferă cel puţin o dată în viaţa de halitoza sau pe înţelesul tuturor, respiraţie urât mirositoare. De cele mai multe ori, respiraţia neplăcută îşi găseşte originile chiar în cavitatea bucală propriu-zisă. Intensitatea mirosului neplăcut diferă pe parcursul zilei în funcţie... +17 / 0 +17
Simptome ascunse care pot să prevestească diabetul
Simptome ascunse care pot să prevestească diabetul Diabetul zaharat de tip II este o afecţiune atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică''. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicaţii majore precum afecţiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea... +16 / -1 +15
5 mituri despre hemoroizi lămurite de medici
5 mituri despre hemoroizi lămurite de medici Hemoroizii – o afecţiune-tabu care naşte foarte multe mituri. Prea ruşinaţi ca să discute cu un specialist un subiect atât de delicat, prea naivi când vine vorba despre tratamentele naturiste şi prea încrezători în tot ce scrie pe internet, românii care suferă de boala hemoroidală ajung deseori să creadă neadevăruri despre... 1 +14 / 0 +14
Top şapte ceaiuri care sting rapid arsurile la stomac
Top şapte ceaiuri care sting rapid arsurile la stomac Mesele copioase, consumul de alimente picante, tocături şi grăsimi în exces, dulciurile concentrate, băuturile acidulate sunt factori care pot da arsuri la stomac. Acestea se manifestă sub forma unor senzaţii neplăcute pe tractul digestiv, eructaţii şi regurgitaţii acide. Dacă nu vrei să apelezi la medicamente, există o gamă... 1 +13 / 0 +13
Psoriazisul: o boală istovitoare, care nu-i pune în pericol pe ceilalţi
Psoriazisul: o boală istovitoare, care nu-i pune în pericol pe ceilalţi Psoriazisul este o boală inflamatorie a pielii, care reapare periodic şi afectează 2-3% din populaţie. Ambele sexe sunt afectate în mod egal. Boala este cel mai răspândită în grupa de vârstă mijlocie şi afectează în mod predominant persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, însă pot fi afectaţi şi copiii şi... 1 +13 / 0 +13
Boala Lyme: un motiv de îngrijorare?
Boala Lyme: un motiv de îngrijorare? Majoritatea dintre noi nu se gândesc la boala Lyme atunci când ne bucurăm de ieşirile în aer liber. Datele statistice indică faptul că anul trecut aproape 500 de persoane au fost muşcate de căpuşe în România, iar mai multe cazuri rămân nediagnosticate. Acest articol explică ce este boala Lyme, cum să recunoaşteţi o căpuşă... 1 +12 / 0 +12
10 alimente care luptă împotriva stresului
10 alimente care luptă împotriva stresului Gogoşi, prăjituri, chipsuri – nimeni nu poate nega faptul că tindem să recurgem la alimente bogate în grăsimi şi zahăr atunci când suntem stresaţi. Dar adevărul este că, aceleaşi alimente, deşi gustoase, ne pot lăsa lăsa obosiţi şi cresc nivelul de stres. 1 +11 / 0 +11
8 paşi de fizioterapie pentru tratarea cu succes a distrofiei musculare
8 paşi de fizioterapie pentru tratarea cu succes a distrofiei musculare Distrofia musculară este o boală genetică, în care organismul nu reuşeşte să producă destule proteine pentru a ajuta la dezvoltarea muşchilor. Multe boli musculare sunt caracterizate de simptome similare celor asociate cu distrofia musculară. Prin urmare, un diagnostic plin de acurateţe este crucial, deoarece pune bazele pentru un... 1 +12 / -1 +11