Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor

Iulie 7, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor

Depresia este acum tulburarea psihologică numărul unu din lumea occidentală. Cincisprezece la sută dintre noi suferă probabil de depresie într-o anumită etapă din viaţa noastră. În prezent, aproximativ 450.000 de persoane din Irlanda au fost diagnosticate cu depresie. Aceştia reprezintă 10% din populaţie.

Studiile arată că rata creşterii depresiei a crescut la toate grupele de vârstă, dar creşte cel mai rapid în rândul tinerilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preconizează că până în 2020 depresia va ajunge a doua boală responsabilă pentru îmbolnăvirea la nivel mondial, la distanţă mică de bolile de inimă. Se estimează că în prezent 350 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel global.

Articolul tratează subiecte precum simptomele depresiei, ce putem face în legătură cu aceasta şi oferă câteva resurse pentru sprijin suplimentar.

Ce este depresia?

"Cu toţii trecem prin suişuri şi coborâşuri în viaţă şi cu toţii avem zile proaste."Depresia poate fi caracterizată drept o perioadă îndelungată de dispoziție proastă şi de lipsă de motivaţie. Depresia afectează concentrarea, energia, sentimentele, comportamentul şi gândurile unei persoane. Suferinzii pot experimenta dificultăţi în luarea deciziilor şi, în consecinţă, le este mai greu să îşi continue viaţa.

Cu toţii trecem prin suişuri şi coborâşuri în viaţă şi cu toţii avem zile proaste. Depresia nu înseamnă numai o zi proastă. Este o dispoziție proastă accentuată şi o lipsă a abilităţii de a trăi viaţa la maxim.

Dacă bănuiţi că dumneavoastră sau o persoană iubită suferiți de depresie, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Timiditate sau anxietate sociala

"Poate că mulți dintre noi am fost etichetați drept „timizi” în copilărie și am luat cu noi această timiditate - și toate problemele asociate- în viața de adult. Desigur, este posibil să vă simțiți... "

Citeşte mai mult:
Este doar timiditate sau tulburare de anxietate sociala»

 Cine se îmbolnăveşte de depresie?

Oricine se poate îmbolnăvi de depresie. Totuşi, femeile sunt de două până la trei ori mai predispuse să se îmbolnăvească de depresie faţă de bărbaţi. De asemenea, şansele de a dezvolta depresie severă sunt mult mai ridicate la femei - una din patru femei, faţă de unul din zece bărbaţi.

Cifrele recente arată rate în creştere ale depresiei la adolescenţi şi copii. Un studiu efectuat în Dublin a descoperit că 4,5% din copiii cu vârsta între 13 şi 15 ani aveau depresie nediagnosticată. În Regatul Unit, Oficiul Naţional de Statistică afirmă că 10% din copiii cu vârsta între cinci şi şaisprezece ani suferă de o tulburare mentală care poate fi recunoscută, cu 4% din copii suferind de anxietate sau depresie.

Care sunt simptomele depresiei?

Există o gamă de simptome care există la toate persoanele deprimate. Dacă aveţi 5 din aceste 9 simptome (inclusiv unul dintre simptomele mai evidente enumerate mai jos) şi dacă simptomele vă afectează viaţa de peste 2 săptămâni, este posibil ca medicul dumneavoastră vă diagnosticheze cu depresie uşoară, moderată sau severă.

Printre cele mai evidente simptome se numără:

• Dispoziție proastă persistentă, cu sau fără plâns
• Lipsa interesului pentru activităţile care în mod normal v-ar plăcea

Printre simptomele mai puţin evidente se numără:

• Somn întrerupt sau calitate proastă a somnului
• Modificări ale apetitului
• Oboseală şi pierderea energiei
• Lipsa motivaţiei
• Nehotărâre, concentrare slabă şi o incapacitate de concentrare
• Sentimente de inutilitate şi inadaptabilitate
• Interes pentru moarte şi sentimente de disperare - gândurile precum „ce rost are viaţa?” sau „nu contează dacă mor” sunt des întâlnite. Aceste gânduri pot avansa la tentative de vătămare a propriului corp sau tentative de suicid.

Unele persoane cu depresie severă pot suferi de simptome psihotice precum halucinații (auzul sau vederea unor lucruri care nu sunt reale) sau deliruri (convingeri false).

Depresie uşoară, moderată sau severă?

Doctorii clasifică depresia în depresie ușoară, moderată sau severă și personalizează tratamentul depresiei conform gravității acesteia.

Care sunt cauzele depresiei?

De cele mai multe ori depresia este cauzată de mai multe evenimente care au loc în viața unei persoane. Acești factori declanșatori pot fi evenimente grave de viață precum încheierea unei căsătorii, pierderea unei persoane, boală sau șomaj. De multe ori anxietatea prelungită poate ajunge la depresie.

Câteodată, simptomele depresiei pot fi cauzate de afecțiuni fizice nediagnosticate precum tiroida leneșă (hipotiroidismul), glanda pituitară leneșă (hipopituitarismul), traumatism cerebral recent sau în trecut, polimialgie reumatică, demență timpurie, abuz de alcool și anumite medicamente fără prescripție medicală precum canabis. Un medic de familie va exclude aceste afecțiuni înainte de a diagnostica depresia fără o cauză fizică.

De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni cronice precum durere cronică sau boli degenerative au cele mai multe șanse să sufere de depresie.

Tratamentul pentru depresie

Dacă credeți că suferiți de depresie, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să mergeți la medicul de familie. Acesta vă poate prescrie antidepresive. De asemenea, vă poate sugera terapia prin conversație sau terapie cognitivă sau comportamentală cu un psiholog sau psihoterapeut.

Ce pot face eu?

Mai jos sunt câteva schimbări simple ale stilului de viață care pot ajuta:

• Începeți să practicați sport din nou. Douăzeci sau 30 de minute de activitate fizică intensă pe zi (sau minim de 3 ori pe săptămână) vor determina secreția substanțelor chimice ale corpului responsabile cu senzația de bine (endorfinele) și vă vor oferi o revigorare naturală.
• Acordați atenție obiceiurilor legate de somn. Dacă puteți obține mai mult somn și de o mai bună calitate, vă veți simți mai bine și mai motivat dimineață când vă treziți. Încercați următoarele sfaturi:
• Mergeți la culcare la aceeași oră în fiecare seară
• Treziți-vă la aceeași oră în fiecare dimineață
• Opriți toate ecranele cu cel puțin 30 de minute înainte de ora de culcare pentru a evita efectul stimulator asupra sistemului nervos
• Nu vă izolați. Multe persoane care suferă de depresie tind să se izoleze. Încercați să ieșiți din casă cel puțin o dată pe zi, chiar dacă numai la magazine.
• Dacă aveți timp, oferiți-vă voluntar într-o organizație de caritate locală. Cercetările recente au demonstrat că cei care se oferă voluntari în cadrul organizațiilor de caritate au raportat niveluri mai scăzute de depresie și o satisfacție personală și stare de bine îmbunătățite.
• Zâmbiți! Cercetările au arătat că zâmbitul în timpul perioadelor scurte de stres sau nefericire poate reduce nivelurile de stres si vă poate face mai fericit (chiar și pe alții!), indiferent dacă vă simțiți fericit sau nu!
• Țineți un jurnal al stărilor: scrieţi-vă zilnic stările. Odată ce ați trecut în jurnal câteva săptămâni, veți putea observa un tipar și veți putea stabili ce activități vă fac mai fericit și care vă întristează. Doctorul dvs. sau specialistul pentru sănătate mentală poate considera util acest lucru pentru evaluarea tratamentului. Pe termen lung, s-ar putea dovedi benefic să recitiți acest jurnal, astfel încât să vedeți cât de departe ați ajuns și cum ați reușit să depășiți perioadele dificile din viața dumneavoastră.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
 • Depresia
 • Tratament pentru depresie
 • Depresie severa
 • Cauzele depresiei
 • Hipotiroidismul

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord
Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord Atacul de cord poate avea, mai nou, simptome din cele mai diverse, la care nici nu ne-am fi gandit pana acum, potrivit medicilor americani de la Institutul National de Sanatate (NIH).Unele dintre ele apar cu zile sau chiar saptamani inainte de producerea atacului de cord. De asemenea, simptomele s-au diversificat in functie de persoana, sex sau... +8 / 0 +8
Iată ce poți bea, în afară de apă, când ai diabet!
Iată ce poți bea, în afară de apă, când ai diabet! Diabetul zaharat a devenit o afecțiune din ce în ce mai des diagnosticată, având la bază cauze multiple. Este una dintre bolile care sunt ținute sub control prin intermediul alimentației și a băuturilor. +20 / 0 +20
14 produse alimentare care vă vor curăţa ficatul în câteva zile
14 produse alimentare care vă vor curăţa ficatul în câteva zile Societatea modernă este de aşa natură că generează suprasolicitarea ficatului nostru. Atunci când mâncăm prea mult sau consumăm produse necalitative, dar şi atunci când suntem expuşi la poluare şi stres, ficatul nostru devine suprasolicitat şi supraîncărcat. Într-o asemenea situaţie ficatul nu poate procesa toxinele şi... 1 +19 / -1 +18
Beneficiile ţelinei pentru organism
Beneficiile ţelinei pentru organism Ţelina este o plantă leguminoasă, cu proprietăţi sanogene, fiind considerată un super - ingredient în gastronomie, mai ales în bucătaria mediteraneeană. Ţelina are în compoziţie 90% apă, un conţinut bogat în fibre, vitamine din grupul A, B,C , dar şi minerale precum calciu, fier, potasiu, magneziu. +17 / 0 +17
Tratamente de înfrumusețare cu sare
Tratamente de înfrumusețare cu sare Utilizarea sării nu trebuie să se limiteze doar la bucătărie. Și chiar dacă este disponibilă pretutindeni și ieftină, nu trebuie să subestimăm puterea acesteia - ea are un potențial imens ca ingredient de înfrumusețare. Iată care sunt cele mai bune modalități prin care poți încorpora sarea în rutina ta de îngrijire a pielii! +15 / 0 +15
Recuperarea după dislocarea articulaţiei umărului
Recuperarea după dislocarea articulaţiei umărului Un paradox care apare frecvent este că pacienţii fac un progres rapid şi important în sensul recuperării după accidentare, dar au o cădere şi încetinesc procesul îndată ce părăsesc spitalul. Puţină atenţie este acordată ocazional pentru a învăţa pacienţii să efectueze exerciţiile corect când ajung acasă. Bolnavilor li se... +17 / -2 +15
Cum să tratezi în mod natural hipertensiunea
Cum să tratezi în mod natural hipertensiunea În cazul în care medicul ţi-a recomandat tratament medicamentos pentru hipertensiune, urmează cu stricteţe recomandările medicului. În acelaşi timp, poţi recurge şi la câteva ajutoare naturale. +15 / -1 +14
Nu ignora niciodată aceste simptome!
Nu ignora niciodată aceste simptome! Durerea nu poate fi niciodată plăcută, însă în anumite situații indică afecțiuni grave. Dacă persistă mai mult de 2-3 luni, nu ezita să mergi la medic. Descoperă ce alte simptome de boală trebuie să iei în serios! +13 / 0 +13
Iarba verde, dar cu pericole
Iarba verde, dar cu pericole Pentru copii, iesirea la iarba verde este o mare bucurie, pentru parinti, de asemenea, dar distractia se lasa uneori cu accidente neprevazute. Capuse, cioburi de sticla, cuie ruginite, muscaturi de insecte sau de animale… nu sunt deloc distractive. Tu stii sa iti protejezi famlia? +13 / 0 +13
3 metode simple de a recunoaşte pneumonia
3 metode simple de a recunoaşte pneumonia Majoritatea persoanelor asociază pneumonia cu fumatul, răcelile şi vârsta înaintată. Dar sunt acestea cu adevărat principalele cauze ale pneumoniei? Cu timpul, noi microorganisme care provoacă pneumonia au fost descoperite, iar intervenţiile medicale au impulsionat noi prezentări ale pneumoniei. Un exemplu evident este pneumonia... +13 / 0 +13