- Portal medical
- Stil de viață sănătos
- Boli și stări
- Herpesul bucal: Herpes Simplex 1
Herpesul bucal: Herpes Simplex 1
Iulie 7, 2014
Nouă din 10 dintre noi suntem purtători ai virusului herpes simplex. Virusul este latent în corpurile noastre și nu produce niciun simptom. Câteodată, dacă sistemul nostru imunitar este slăbit, virusul va determina apariția simptomelor și vom dezvolta un herpes bucal. Acest articol oferă mai multe explicații despre virusul herpes simplex 1, cum îl contractăm și ce putem face pentru gestionarea herpesului bucal.
Ce este virusul herpes simplex?
Există două tipuri de virus herpes simplex
Herpes simplex 1, care afectează zona facială, în mod normal buzele, nasul, ochii și interiorul gurii.
" Reactivările pot fi cauzate de diverși factori, precum o infecție a tractului respirator superior, iritație a pielii după expunerea la soare..."Herpes simplex 2, cunoscut și ca herpesul genital, care afectează zona genitală și anusul.
Herpes simplex 1 sau herpesul bucal
Odată ce o persoană devine infectată cu virusul herpes simplex, acesta rămâne latent în corp toată viața. De obicei veți experimenta o infecție inițială, după care simptomele vor trece și va reapărea sporadic pe parcursul vieții, apărând deseori când sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit. Reactivările pot fi cauzate de diverși factori, precum o infecție a tractului respirator superior, iritație a pielii după expunerea la soare, boală, tăieturi ale pielii, oboseală, stres emoțional sau menstruație.
![]() |
"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..." Citește mai mult: |
Cum se transmite herpesul bucal?
Herpesul bucal se transmite prin sărut sau atingerea pielii afectate a unei persoane infectate, precum şi prin picături din atmosferă.
Am simptomele unui herpes bucal?
Înainte de apariția bășicii (cunoscută drept herpes bucal) veți avea o senzație de mâncărime sau furnicătură. Bășicile sunt în general mici, umede și transparente. Bășicile pot apărea în gură, pe buze sau în mucoasa nazală. Rareori, aceste simptome vor fi însoțite de febră, durere generală a mușchilor, indispoziție (stare de oboseală), durere de cap și noduli limfatici măriți. După câteva zile, bășica se sparge și formează leziuni pe față, care după aceea vor fi acoperite cu cruste.
Ce pot face când am herpes bucal?
• Fiți foarte atent să nu răspândiți infecția de la gură la ochi, spălându-vă mâinile cu apă și săpun.
• Încercați să nu atingeți herpesul bucal. Aplicați cremele cu o dischetă din bumbac.
• Utilizați un balsam de buze cu factor mare de protecție solară pentru a ajuta la prevenirea dezvoltării herpesului bucal când sunteți la soare.
• Nu utilizați în comun balsamurile de buze sau rujurile.
• Utilizați-vă prosopul de față astfel încât să nu transferați virusul.
• Dacă herpesul ajunge și la ochi și purtați lentile de contact, ar trebui să nu le mai utilizați și să purtați ochelarii până când vă luați noi lentile de contact.
• Solicitați-i farmacistului să vă recomande creme anti-virale fără prescripție medicală. Tratamentele utilizate în mod obișnuit sunt Aciclovir (Zovirax ®) și Penciclovir (Vectavir ®). Aceste creme împiedică răspândirea virusului.
• Dacă herpesul bucal nu a putut fi tratat într-o săptămână, ar trebui să consultați medicul de familie. Dacă este nevoie, utilizați analgezice fără prescripție medicală.
Cum previn herpesul bucal?
Pentru a împiedica reapariția este important să vă întăriți sistemul imunitar utilizând măsuri simple legate de stilul de viață precum somn suficient și evitarea stresului. Încercați să aveți o dietă echilibrată și, dacă se poate, evitați cafeaua și alte băuturi cu cafeină. De asemenea, suplimentele pentru creșterea imunității pot fi utile. Încercați echinacea, seleniu, zinc și vitaminele C, și A.
Articole pe aceeași temă
-
Scapă de herpes cu leacuri naturiste +8 / -1 +7
-
Virusul herpetic: ce trebuie să ştim? +8 / -2 +6
-
Curăţarea feţei – acasă sau la dermatolog? +7 / -1 +6
-
-
-


-
-
Riscurile erizipelului +22 / -1 +21
-


-
Beneficiile ţelinei pentru organism +17 / 0 +17
-
Cum să scapi de halitoză sau halenă +17 / 0 +17
-
Tratamente de înfrumusețare cu sare +16 / 0 +16

-
Ţine glicemia sub control cu ajutorul alimentaţiei +18 / -2 +16
-
Recuperarea după dislocarea articulaţiei umărului +18 / -2 +16
-

-
Planta care tratează spondilita cervicală +15 / 0 +15
-
14 motive să bei mai multă apă +15 / 0 +15
-
Ce boli ascunde senzaţia de nod în gât +17 / -2 +15

-
Simptome ascunse care pot să prevestească diabetul +16 / -1 +15
-
Ce probleme de sănătate reflectă unghiile +16 / -1 +15
-

-
Hipertensiunea arterială - cum trebuie tratată +14 / 0 +14
-
Nu ignora niciodată aceste simptome! +13 / 0 +13
-
Scapă de hemoroizi cu ajutorul acestei licori +13 / 0 +13

-
Iarba verde, dar cu pericole +13 / 0 +13
-
Rocomed…prieten, la nevoie! +13 / 0 +13
-

-
-
Ce este important de ştiut despre tiroidită? +18 / -5 +13
-
Băutura care îți întărește imunitatea +13 / -1 +12
Trimite-ne opinia ta